Hohóó!!
Jól értelmezem, hogy bármi "a papától örökölt" kuktából átalakított, rézcsövektől tarkálló időzített bombával neki lehet ugrani?
Üdv,H
Én is ezt olvasom ki belőle. Igaz, ez még csak kivonat, majd ami a Magyar Közlönyben megjelenik az lesz a mérvadó. Bár a Vidékf.M. honlapja csak szinkronban van a leendő jogszabállyal, ez mégsem a Blikk.
Addig is cefrézzünk, amíg az kiforr, kiforr a szabályozás is.
Kajszi. Ha valaki hozzáfér tekintélyesebb mennyiségű, jó érett barackhoz, abból gyönyörű pálinka főzhető viszonylag kevés szakértelemmel is, kezdőknek ez a legjobb, mert komoly sikerélményt ad.
A barack olyan nagyvonalúan bánik az íz és illatanyaggal mint a buja asszony, bőkezűen osztja bájait.
Tiszta, hibátlan barackot (olyat, amit jó étvággyal nyersen is megennél) mosd meg, magozd ki, gyúrd össze aránylag homogén masszává.
Tedd bele egy műanyag hordóba, ügyelve arra, hogy max. 2/3-áig, 3/4-éig legyen a habzás miatt. 20 kilónként 1 kg cukrot is elbír, ez a várható szeszmennyiséget gyarapítja, de még nem borítja fel az íz és illatarányokat. A cukrot csakis vízben oldva, szirupként keverd a cucchoz. Mázsánként 3 dkg sütőélesztőt langyos vízben oldjál fel, öntsd a masszához, keverd össze az egészet. Fedd le, de ne zárd le légmentesen, nehogy a termelődő széndioxid szétfeszítse az edényt.
20-25 fok között pár óra alatt elindul a forrás, naponta zöcsköld le a cefre tetejére feljött habot, vigyázva, hogy az edény felső részében lévő széndioxid lehetőleg az edényben maradjon.
A fenti hőmérsékleten 5-7 nap alatt lezajlik a nagy átalakulás, amikor már megnyugszik a cefre, nem hallható benne bugyogás, akkor légmentesen lezárható. Minél előbb főzni kell, a kiforrás utolsó pillanatától kezdve a cefre már napról napra csak rosszabb lesz. A romlást a légmentes lezárás lassítja, de meg nem állítja.
Itt jön a saját főző jelentősége, mert el lehet kapni azt a pillanatot, amikor a csúcson van a cefre és nem kell várni szeszfőzdésre, szállításra, stb. hanem az utolsó bugyborék elpattanása után zutty bele a katlanba, aztán hadd rotyogjon!
A fenti technológiával cefrézett barackból olyan pálinka főzhető, hogy a legfinnyásabb finánc is megnyalja tőle a szája szélét.