A fórumtalálkozón eszerint fogunk cselekedni!
„A pálinka gonosz ital,
aki issza korán elhal
ki nem issza az is meghal.
Így is úgy is elpusztulunk,
akkor meg hát miért ne igyunk.”
(népi mondóka)
Hogyan kóstold pálinkát?avagy mi az a néhány egyszerű dolog, amivel emelheted a
pálinkafogyasztás élményét és a társas összejövetelek
hangulatát!
A pálinkafogyasztás a mi felfogásunkban a kulturált és mértékletes alkoholfogyasztást jelenti.
A pálinkafogyasztásnak is megvannak a maga szabályai. Nem
mindegy, hogy miből, milyen minőségűt és hogyan iszol! Íme
néhány aranyszabály.
1. El a hűtőtől!
Mi magyarok valamilyen oknál fogva minden röviditalt előszeretettel
lehűtünk. Ez a pálinkánál nem jó! Első és legfontosabb "szabály", hogy a
pálinkát tedd jó messze a hűtőtől. Igazából kb. 18-20 fokosan, vagyis
„szobahőmérsékleten” az igazi, így adja ki ugyanis a gyümölcs ízét, finom
aromáját. Hidegen csak az alkohol illata érvényesül, vagyis „bezáródnak”,
míg ha túl melegen fogyasztod, akkor pedig gyorsan eltűnnek az illatok.
2. Színe
Mielőtt megkóstolod, nézd meg a látványt: a jó pálinka homogén,
átlátszó. Persze ez alól az ágyas és az érlelt pálinkák kivételek, előbbi
esetében a gyümölcságy módosítja a színét, az érlelt pálinka színe pedig a
halvány sárgától a sötét sárgáig változhat (ugye tudod, hogy mézes pedig
nincs!).
Tipp! Kapcsold le a villanyt, gyújts egy gyertyát, és körkörösen forgasd az
italt a gyertya fényében: figyeld meg a kirajzolódó gliceringyűrűt, ami az
ital testes mivoltát mutatja!
3. Illata
Ez tetszeni fog! Hogyan tudod megállapítani, hogy valóban gyümölcsből
készült-e az, amit iszol (vagy épp inni készülsz)? Ha „beleszagolsz” az
italba, és érzed a gyümölcsízt, akkor már van remény. Ha viszont
belenyúlsz, és a tenyeredre kensz néhány cseppet (előtte azért moss
kezet), majd miután elillan az alkohol és megszagolod a tenyered: ha
ezután is a gyümölcs illatát érzed, akkor biztos lehetsz benne, hogy valódi
pálinkáról van szó - ha aroma lenne benne, akkor az alkohollal együtt
elillanna. Ennek pepitája a szárazteszt: miután megittad a pálinkát
célszerű, ha 5-10 percre félreteszed a poharat, majd ezt követően - ha
valódi pálinkával van dolgod - a pohárba beleszagolva kellemes,
gyümölcsös illatot érezhetsz.
Van egy dolog az illattal kapcsolatosan, amit feltétlenül tudnod
kell: a pálinkafőzés során az elején és a végén nemkívánatos párlatok
keletkeznek (ami a kettő között van, az az igazi…). Az előpárlat - vagy
más néven „rézeleje” - metilalkoholt tartalmaz, ami nem kerülhet bele a
pálinkába - ekkor az anyag ragasztószagú, karcos ízű. Könnyen
felismerheted az utópárlatot is, ez ugyanis kozmaolajokat tartalmaz,
vagyis odakozmált, kátrányos, büdös szaga és íze van a párlatnak.
4. Miből igyál – a stampedlis pohár már a múlté!
Felejtsd el a régi, stampedlis poharakat. Az igazi pálinkáspohár – nem
véletlenül – tulipánformájú. Célszerű, ha az öblös rész maximum feléig
töltöd a pálinkát, ekkor ugyanis teret hagysz az illatoknak. Az öblös rész
elég párolgási felületet ad az italnak, az illatokat pedig a szűk felső rész
egyenesen az orrodba irányítja.
Először lassan hintáztasd, körkörösen mozgasd a poharat – fontos, hogy
ne csinálj benne „forgószelet”, mint azt sokan teszik, mert ilyenkor az
alkohol illata kerül előtérbe, nem pedig a lényeg – majd szagolj bele,
ekkor már érezheted a tiszta gyümölcs aromáját.
5. Húzd le mindet kontra apró kortyonként…
Ha a fentiekkel megvagy, jöhet a kóstolás, de ne feledd: ne azonnal a
gallér mögé…! Szoktasd magad hozzá, hogy két-három apró kortyonként
fogyasztod el, ekkor jön ki ugyanis a tiszta gyümölcsíz. Hidd el ez csak
először nehéz, hamar „legyűröd” a rossz beidegződést, nevezetesen, hogy
egyből lehúzod! Az élmény kárpótolni fog ezért!
Ha bátrabb vagy, miután lenyelted, vegyél egy jó levegőt és fújd ki az
orrodon: ekkor a teljes garatodban érzed az ízvilágot.
Kóstolásnál mindig tartsd szem előtt az alábbiakat:
- Ha többféle pálinkát kóstolsz, mindig a kevésbé intenzív íztıl haladj
az intenzívebbek felé
- Ha kóstolón veszel részt célszerű nem éhgyomorral tenni ezt, ekkor
ugyanis az alkohol hamar ledönthet
- Pálinkakóstolónál sajt, rágcsálnivaló, ásványvíz segíthet, így pihenőt
tartasz a különböző ízek között
- Használj pálinka kiöntőt: ezzel nemcsak hogy pontosabb
mennyiségeket tudsz magadnak önteni, de az élményt is fokozod.
Mennyit kóstolj?
Tudnod kell, hogy – a borral ellentétben – a pálinkát mindig le kell nyelni.
Ettől függetlenül két centekkel számolva 7-8 pálinkát úgy el tudsz
fogyasztani, hogy nem történik bajod, képben maradsz. Ehhez még az is
hozzátartozik, hogy az ízlelőbimbóid is csak ennyit bírnak
megkülönböztetni egymástól.
Ha a fentieket megfogadod, garantáltan igazi élményekben lesz
részed! Kívánunk hozzá felhőtlen társas összejöveteleket, baráti
beszélgetéseket! Egészségedre!
„Egy kupica reggelire,
Abból bajod nem lehet,
A magyarnak csak ez adhat ihletet.”
(Magna Cum Laude)
Forrás:
www.palinkanet.com