Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] 11 12 13   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Vígadjunk!  (Megtekintve 58412 alkalommal)
Erdojaro (Molnár Attila)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 14842



« Új üzenet #135 Dátum: 2010. Február 12. - 21:23:54 »

Ha atom, hát atom!
Azért szívesen innék belőle, veletek együtt, most egy kis házikóban elzárva a világ zajától! Kacsint
Naplózva

A Vadászat olyan mint a NŐ!  Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
Boar
Adminisztrátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 16601



« Új üzenet #136 Dátum: 2010. Február 12. - 21:27:02 »

Ha atom, hát atom!
Azért szívesen innék belőle, veletek együtt, most egy kis házikóban elzárva a világ zajától! Kacsint
Most hogy mondod, ki is bontom. Iszom egyet az egészségedre. Egyedül vagyok itthon, odakünt hull a hó, a pipa füstöl  a macskák dorombolnak...mi kell még... Piál
Naplózva

Lassan lépked a fűben
a vak zenészek kara.
Mondjátok emberek,
ez már Európa?
S.Peti
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 6027



« Új üzenet #137 Dátum: 2010. Február 12. - 21:34:28 »

Most hogy mondod, ki is bontom. Iszom egyet az egészségedre. Egyedül vagyok itthon, odakünt hull a hó, a pipa füstöl  a macskák dorombolnak...mi kell még... Piál
Irigyellek a macskákért... :'(
Nekem még 6-8 évig nem lesz gondom macskára.
Addig "tart" még minimum ez a kutya...remélem.
Naplózva

...forrókezű fiatal vadásztárs...
Erdojaro (Molnár Attila)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 14842



« Új üzenet #138 Dátum: 2010. Február 12. - 21:40:45 »

Most hogy mondod, ki is bontom. Iszom egyet az egészségedre. Egyedül vagyok itthon, odakünt hull a hó, a pipa füstöl  a macskák dorombolnak...mi kell még... Piál


 'Girl   Kacsint

Naplózva

A Vadászat olyan mint a NŐ!  Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
S.Peti
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 6027



« Új üzenet #139 Dátum: 2010. Február 12. - 21:41:55 »

Tasli
Ezer macska nem ér annyit, mint Jack.

Mondasz valamit...
De a macskákat is nagyon szeretem. Mosolyog
Naplózva

...forrókezű fiatal vadásztárs...
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9994



« Új üzenet #140 Dátum: 2010. Február 12. - 21:42:20 »

Most hogy mondod, ki is bontom. Iszom egyet az egészségedre. Egyedül vagyok itthon, odakünt hull a hó, a pipa füstöl  a macskák dorombolnak...mi kell még... Piál

Megdumáltatok! Ittam egy kupicával én is.
Somáéból már nem tudtam, mert elfogyott, kedves komám törkölyéből hörpintettem.
Érdekes ez a törköly, egyszer egészen jónak, máskor ihatatlannak érzem. Most jól esett.
Naplózva

Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra,
Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva.  /Ady/
Erdojaro (Molnár Attila)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 14842



« Új üzenet #141 Dátum: 2010. Február 12. - 21:52:25 »

Jól csúszik a libamájra ugye! Ördög
Naplózva

A Vadászat olyan mint a NŐ!  Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
Soma
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1531


« Új üzenet #142 Dátum: 2010. Február 12. - 22:13:22 »

Jó, hogy előjött ez a téma, mert eszembe jutott, hogy a friss gumicsizma főzetet át kell fejtenem üvegballonokba a műanyaghordókból. Idáig tartott. Azért a 200 liter az kétszáz liter azaz már csak 195, mert amit a találkozóra szántam sajnos mellé folyt.
Naplózva

Ha fogalmad sincs, merre mész, minden út oda vezet.
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9994



« Új üzenet #143 Dátum: 2010. Február 12. - 22:18:07 »

... mert amit a találkozóra szántam sajnos mellé folyt.

De közben azért gondoltál ránk...
Naplózva

Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra,
Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva.  /Ady/
Soma
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1531


« Új üzenet #144 Dátum: 2010. Február 12. - 22:24:44 »

De közben azért gondoltál ránk...
Persze, hogy gondoltam! Már egy MTZ első gumi erjed. Pont a találkozóra kész is lesz.
Naplózva

Ha fogalmad sincs, merre mész, minden út oda vezet.
Egon
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 940



« Új üzenet #145 Dátum: 2010. Február 14. - 13:02:10 »

Az viszont azért elgondolkodtató, hogy Erdélyben is lehet kisteljesítményű házi főző berendezést vásárolni és azzal te a saját cefrédet, tudod kifőzni nem, pedig a mások által kevert esetleg cukrozott szarral keverik össze, mert a tiéd nincs meg annyi, mint az üst a főzdénél.
Naplózva
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #146 Dátum: 2010. Február 14. - 19:30:12 »

Mondasz valamit...
De a macskákat is nagyon szeretem. Mosolyog

Jól átsütve? Fene a gusztusod Nyihi
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
Pyrus
Globális moderátor
Vadász
*
Elérhető Elérhető

Hozzászólások: 4588



« Új üzenet #147 Dátum: 2010. Március 12. - 20:55:36 »

A fórumtalálkozón eszerint fogunk cselekedni!  Bion

„A pálinka gonosz ital,
aki issza korán elhal
ki nem issza az is meghal.
Így is úgy is elpusztulunk,
akkor meg hát miért ne igyunk.”
(népi mondóka)

Hogyan kóstold pálinkát?

avagy mi az a néhány egyszerű dolog, amivel emelheted a
pálinkafogyasztás élményét és a társas összejövetelek
hangulatát!

A pálinkafogyasztás a mi felfogásunkban a kulturált és mértékletes alkoholfogyasztást jelenti.

A pálinkafogyasztásnak is megvannak a maga szabályai. Nem
mindegy, hogy miből, milyen minőségűt és hogyan iszol! Íme
néhány aranyszabály.

1. El a hűtőtől!
Mi magyarok valamilyen oknál fogva minden röviditalt előszeretettel
lehűtünk. Ez a pálinkánál nem jó! Első és legfontosabb "szabály", hogy a
pálinkát tedd jó messze a hűtőtől. Igazából kb. 18-20 fokosan, vagyis
„szobahőmérsékleten” az igazi, így adja ki ugyanis a gyümölcs ízét, finom
aromáját. Hidegen csak az alkohol illata érvényesül, vagyis „bezáródnak”,
míg ha túl melegen fogyasztod, akkor pedig gyorsan eltűnnek az illatok.

2. Színe
Mielőtt megkóstolod, nézd meg a látványt: a jó pálinka homogén,
átlátszó. Persze ez alól az ágyas és az érlelt pálinkák kivételek, előbbi
esetében a gyümölcságy módosítja a színét, az érlelt pálinka színe pedig a
halvány sárgától a sötét sárgáig változhat (ugye tudod, hogy mézes pedig
nincs!).
Tipp! Kapcsold le a villanyt, gyújts egy gyertyát, és körkörösen forgasd az
italt a gyertya fényében: figyeld meg a kirajzolódó gliceringyűrűt, ami az
ital testes mivoltát mutatja!

3. Illata
Ez tetszeni fog! Hogyan tudod megállapítani, hogy valóban gyümölcsből
készült-e az, amit iszol (vagy épp inni készülsz)? Ha „beleszagolsz” az
italba, és érzed a gyümölcsízt, akkor már van remény. Ha viszont
belenyúlsz, és a tenyeredre kensz néhány cseppet (előtte azért moss
kezet), majd miután elillan az alkohol és megszagolod a tenyered: ha
ezután is a gyümölcs illatát érzed, akkor biztos lehetsz benne, hogy valódi
pálinkáról van szó - ha aroma lenne benne, akkor az alkohollal együtt
elillanna. Ennek pepitája a szárazteszt: miután megittad a pálinkát
célszerű, ha 5-10 percre félreteszed a poharat, majd ezt követően - ha
valódi pálinkával van dolgod - a pohárba beleszagolva kellemes,
gyümölcsös illatot érezhetsz.
Van egy dolog az illattal kapcsolatosan, amit feltétlenül tudnod
kell: a pálinkafőzés során az elején és a végén nemkívánatos párlatok
keletkeznek (ami a kettő között van, az az igazi…). Az előpárlat - vagy
más néven „rézeleje” - metilalkoholt tartalmaz, ami nem kerülhet bele a
pálinkába - ekkor az anyag ragasztószagú, karcos ízű. Könnyen
felismerheted az utópárlatot is, ez ugyanis kozmaolajokat tartalmaz,
vagyis odakozmált, kátrányos, büdös szaga és íze van a párlatnak.

4. Miből igyál – a stampedlis pohár már a múlté!
Felejtsd el a régi, stampedlis poharakat. Az igazi pálinkáspohár – nem
véletlenül – tulipánformájú. Célszerű, ha az öblös rész maximum feléig
töltöd a pálinkát, ekkor ugyanis teret hagysz az illatoknak. Az öblös rész
elég párolgási felületet ad az italnak, az illatokat pedig a szűk felső rész
egyenesen az orrodba irányítja.
Először lassan hintáztasd, körkörösen mozgasd a poharat – fontos, hogy
ne csinálj benne „forgószelet”, mint azt sokan teszik, mert ilyenkor az
alkohol illata kerül előtérbe, nem pedig a lényeg – majd szagolj bele,
ekkor már érezheted a tiszta gyümölcs aromáját.

5. Húzd le mindet kontra apró kortyonként…
Ha a fentiekkel megvagy, jöhet a kóstolás, de ne feledd: ne azonnal a
gallér mögé…! Szoktasd magad hozzá, hogy két-három apró kortyonként
fogyasztod el, ekkor jön ki ugyanis a tiszta gyümölcsíz. Hidd el ez csak
először nehéz, hamar „legyűröd” a rossz beidegződést, nevezetesen, hogy
egyből lehúzod! Az élmény kárpótolni fog ezért!
Ha bátrabb vagy, miután lenyelted, vegyél egy jó levegőt és fújd ki az
orrodon: ekkor a teljes garatodban érzed az ízvilágot.

Kóstolásnál mindig tartsd szem előtt az alábbiakat:

- Ha többféle pálinkát kóstolsz, mindig a kevésbé intenzív íztıl haladj
az intenzívebbek felé
- Ha kóstolón veszel részt célszerű nem éhgyomorral tenni ezt, ekkor
ugyanis az alkohol hamar ledönthet
- Pálinkakóstolónál sajt, rágcsálnivaló, ásványvíz segíthet, így pihenőt
tartasz a különböző ízek között
- Használj pálinka kiöntőt: ezzel nemcsak hogy pontosabb
mennyiségeket tudsz magadnak önteni, de az élményt is fokozod.

Mennyit kóstolj?
Tudnod kell, hogy – a borral ellentétben – a pálinkát mindig le kell nyelni.
Ettől függetlenül két centekkel számolva 7-8 pálinkát úgy el tudsz
fogyasztani, hogy nem történik bajod, képben maradsz. Ehhez még az is
hozzátartozik, hogy az ízlelőbimbóid is csak ennyit bírnak
megkülönböztetni egymástól.

Ha a fentieket megfogadod, garantáltan igazi élményekben lesz
részed! Kívánunk hozzá felhőtlen társas összejöveteleket, baráti
beszélgetéseket! Egészségedre!

„Egy kupica reggelire,
Abból bajod nem lehet,
A magyarnak csak ez adhat ihletet.”
(Magna Cum Laude)

Forrás: www.palinkanet.com
« Utoljára szerkesztve: 2010. Március 14. - 18:54:43 írta St.Girgesz » Naplózva
bferi
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1024


« Új üzenet #148 Dátum: 2010. április 06. - 14:02:07 »

Sziasztok!

Kicsit feldobtam a pálinkáimat.
Balról jobbra haladva:
1.) szilva és barack vegyespálinka, melyet felmelegítettem és kb 1 deci meleg virágmézet belekevertem, majd tettem bele aszalt kajszit, aszalt szilvát, narancshéjat, szegfűszeget, szegfűborsot, fahéjt
2.) eper(fa) és szőlő pálinka melynek aszalt földieperrel "ágyaztam" meg
3.) szilva és barack vegyespálinka aszalt szilvával, a klasszikus ágyas pálinka

Most érlelem őket, aztán majd beszámolok az ízükről  Piál

Naplózva

-Hát most mit csinálunk csendbiztos uram?
-Mi az anyánk keservit csinálhatnánk édes fiam? Veszünk egy nagyobb levegőt és visszamegyünk.
Eb
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1989



« Új üzenet #149 Dátum: 2010. április 06. - 14:10:41 »

bferi , nagyon mutatósak Mosolyog
Azért a narancshéjjal óvatosan bánj, erős olaj íze lesz tőle.  szomorú tapasztalat  Fejvakarás
Naplózva
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] 11 12 13   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: