Balkóbátya
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 11252
Lábonlőtt Akác törzsfőnök
|
|
« Új üzenet #780 Dátum: 2013. December 01. - 22:43:35 » |
|
Napraforgó likőrt csináltál? A receptet leírhatnád! Szotyiból is lehet?
Tokajit a Tokaj-Hegyaljából... Vénusz pálinka,a Vénusz-domb aljából...
|
|
|
Naplózva
|
„ Ha el tudnánk adni a tapasztalatainkat annyiért, amennyibe nekünk kerültek: milliomosok lennénk. ”
Abigail Van Buren
|
|
|
Boar
Adminisztrátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 16598
|
|
« Új üzenet #781 Dátum: 2013. December 01. - 23:57:47 » |
|
de a pálinkának minimum fele víz.
Ne szerénykedj, van az hetven százalék is nálad. Még jó, hogy a tíz százalék technokol rapid miatt nem veszik észre...
|
|
|
Naplózva
|
Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, ez már Európa?
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9994
|
|
« Új üzenet #782 Dátum: 2013. December 02. - 09:20:28 » |
|
Szerintem oldódik alkoholban, de a pálinkának minimum fele víz. Az opálosodást is az olaj okozza, mert egy bizonyos alkohol tartalom alatt kicsapódik a párlatba átment olaj.
Na, most már teljesen összezavarodtam kémialilag is. Legegyszerűbb, ha kipróbálom. Pálinka van, dióolaj van, aztán majd mesélek. Ha már az opálosodásnál tartunk: valami összefüggés a víz keménységével is lehet. Tavasszal 4 üveget sikerült megszőkítenem csapvízzel. Ugyanaz a pálinka, ugyanolyan szeszfokra visszahígítva patikai desztillált vízzel tükörfényes maradt.
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
Voldi
Adminisztrátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9523
Piros betűs nagyokos...
|
|
« Új üzenet #783 Dátum: 2013. December 02. - 09:44:39 » |
|
Na, most már teljesen összezavarodtam kémialilag is. Legegyszerűbb, ha kipróbálom.
"A zsírok és olajok apoláris molekulákból állnak, azaz a molekulák töltéseloszlása szimmetrikus. Az apoláris anyagok apoláris oldószerekben (dietil-éter, benzin) jól oldódnak, poláris oldószerekben viszont (víz, alkohol) nem oldódnak."
|
|
|
Naplózva
|
-Voldi, ritka rusnya vagy alsógatyában... -Levegyem?
-"Ha mindenki úgy tesz, ahogy tenni köll, akkor minden úgy lösz, ahogy lenni köll!"
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9994
|
|
« Új üzenet #784 Dátum: 2013. December 02. - 09:53:18 » |
|
Köszönjük Voldi, megspóroltál nekünk egy felesleges kört, egy üveg pálinkát, meg némi dióolajat. A pálinkát majd alkalom adtán elfogyasztjuk.
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
Eb
|
|
« Új üzenet #785 Dátum: 2013. December 02. - 10:28:03 » |
|
Na, most már teljesen összezavarodtam kémialilag is. Legegyszerűbb, ha kipróbálom. Pálinka van, dióolaj van, aztán majd mesélek.
Ha már az opálosodásnál tartunk: valami összefüggés a víz keménységével is lehet. Tavasszal 4 üveget sikerült megszőkítenem csapvízzel. Ugyanaz a pálinka, ugyanolyan szeszfokra visszahígítva patikai desztillált vízzel tükörfényes maradt.
Érdemes ásványvizet használni. Nálunk azzal dolgoznak. Majd rákérdezek a márkájára.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Balkóbátya
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 11252
Lábonlőtt Akác törzsfőnök
|
|
« Új üzenet #786 Dátum: 2013. December 02. - 11:04:12 » |
|
"A zsírok és olajok apoláris molekulákból állnak, azaz a molekulák töltéseloszlása szimmetrikus. Az apoláris anyagok apoláris oldószerekben (dietil-éter, benzin) jól oldódnak, poláris oldószerekben viszont (víz, alkohol) nem oldódnak."
Én is ezt mondtam: Almapálinkára öntöttem napraforgóolajat...Szép gömbben megállt a tetején.Keverve sok kis szép gömb lett... Humán érdeklődési területhez méltó nyelven...
|
|
|
Naplózva
|
„ Ha el tudnánk adni a tapasztalatainkat annyiért, amennyibe nekünk kerültek: milliomosok lennénk. ”
Abigail Van Buren
|
|
|
vadasz75
|
|
« Új üzenet #787 Dátum: 2013. December 02. - 11:57:35 » |
|
Ha már az opálosodásnál tartunk: valami összefüggés a víz keménységével is lehet. Tavasszal 4 üveget sikerült megszőkítenem csapvízzel. Ugyanaz a pálinka, ugyanolyan szeszfokra visszahígítva patikai desztillált vízzel tükörfényes maradt.
Szevasz! A víz és a pálinka hőmérséklet külömbsége,alacsonyra fokolásnál (szeszfok)lehet még opálosodás a csapvíz miatt. Én 47 alá nem fokolok ,ha nem reklám én Szentkirályit használok 24 h ig egy helyen tárolom a szesszel.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Stefi
Vendég
|
|
« Új üzenet #788 Dátum: 2013. December 02. - 15:51:40 » |
|
Na, most már teljesen összezavarodtam kémialilag is. Legegyszerűbb, ha kipróbálom. Pálinka van, dióolaj van, aztán majd mesélek.
Ha már az opálosodásnál tartunk: valami összefüggés a víz keménységével is lehet. Tavasszal 4 üveget sikerült megszőkítenem csapvízzel. Ugyanaz a pálinka, ugyanolyan szeszfokra visszahígítva patikai desztillált vízzel tükörfényes maradt.
Kösz a felajánlás Lajos ! Azt mindenképpen leszögezhetjük hogy csapvíz , kútvíz zavarossá teheti a páleszt . A tapasztaltak egyszerűen leengednek a párlón néhány liter vizet is és azzal állítják be a szeszfokot a patikai desztillált vízről horror árakat hallottam. Az említett ásványvizet is alkalmazza egy ismerősöm - neki bevált. Ha hozzájutok aromához akkor kis mennyiségben kipróbálom - mert már most is olyan az anyag hogy kár lenne elrontani. Lett egy adag alma pálinkám , a birs még főzésre vár és a törköly is elő van jegyezve. Pálinka hiány nem lesz egy ideig. Amibe a diót szeretném tenni az egy un. "vegyes" mert meguntam a sokféle innen onnan kapott névtelen és címke nélküli pálinkákat (20-25 megkezdett üvegből kb 5 liter összeöntve) na ezeknek ágyaztam meg és lesz egy "egységes" mézes-ágyas .
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Voldi
Adminisztrátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9523
Piros betűs nagyokos...
|
|
« Új üzenet #789 Dátum: 2013. December 02. - 15:56:22 » |
|
Kösz a felajánlás Lajos ! Azt mindenképpen leszögezhetjük hogy csapvíz , kútvíz zavarossá teheti a páleszt . A tapasztaltak egyszerűen leengednek a párlón néhány liter vizet is és azzal állítják be a szeszfokot a patikai desztillált vízről horror árakat hallottam.
Már akartam is mondani, akinek rendelkezésre áll egy pálinkafőző készülék, azoknak rendelkezésre áll a desztillált víz is. Csinálni kell. Ráadásul, azt még nagyon odaégetni sem lehet, úgyhogy gyorsan megy, ahogy a hűtőn kifér!
|
|
|
Naplózva
|
-Voldi, ritka rusnya vagy alsógatyában... -Levegyem?
-"Ha mindenki úgy tesz, ahogy tenni köll, akkor minden úgy lösz, ahogy lenni köll!"
|
|
|
Troja
|
|
« Új üzenet #790 Dátum: 2013. December 02. - 17:39:15 » |
|
A pálinka rendesen a kozmaolajtól lesz opálos, amit kozmaolaj szűrővel egyszerűen fel lehet fogni. Az én tapasztalatom az, hogy 50fokos pálinka nem lesz opálos a kozmaolajtól csak az az alatti, de pl. főztem 45-ös szilvát, ami opálos lett, de néhány hét pihentetés után letisztult. Volt olyan is, hogy pár cent tejet öntöttem a zavaros pálinkába, majd másnap vattán keresztül leszürtem. Szép tiszta lett. Az idén sikerült elrontanom 50l kajszi cefrét, mert nem figyeltem a PH-ra, ami nem lehet túl magas, mert megecetesedik a cefre. Ezt meg némi akkumulátor savval lehet kivédeni.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Ruger
|
|
« Új üzenet #791 Dátum: 2013. December 02. - 20:13:49 » |
|
Én az idén több mint 10 féle pálinkát főztem, mindig 46 fokosra higítok, de egyik sem opálos, még ha hűtöm akkor sem.
|
|
|
Naplózva
|
"Mindennek ellen tudok állni, csak a kísértésnek nem!"
|
|
|
Pyrus
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 4587
|
|
« Új üzenet #792 Dátum: 2013. December 02. - 20:18:18 » |
|
mindig 46 fokosra higítok
Mivel szoktad hígítani?
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9994
|
|
« Új üzenet #793 Dátum: 2013. December 02. - 20:21:03 » |
|
A tapasztaltak egyszerűen leengednek a párlón néhány liter vizet is és azzal állítják be a szeszfokot a patikai desztillált vízről horror árakat hallottam.
Na, annyi vizet azért nem öntök bele, hogy anyagi romlásba döntse a családot! Bizonyára a saját készítésű desztillált víz ugyanolyan jó, mint a patikai.
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9994
|
|
« Új üzenet #794 Dátum: 2013. December 02. - 20:28:05 » |
|
de pl. főztem 45-ös szilvát, ami opálos lett, de néhány hét pihentetés után letisztult.
Nekem is letisztult egyébként az a 4 üveggel, amiről alább szóltam, de ha megfordítom az üveget, az aljáról felkeveredik némi üledék. A tükrös pálesznél ilyet sohasem tapasztaltam. Óvatosan lefejthető lenne róla, de még nem vitt rá a szükség.
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
|