Sziasztok
Fel tudna kozuletek valaki tenni ide egy jo babgulyas receptet, de olyat ami nem csak bogracsba elkesziteskor lesz finom.
Koszonom elore is.
Babgulyás:hozzávalók 12 főre
2 kg sertéshús
0,5 kg füstölt sertéshús
0,4 kg szalonna
0,3 dl olaj (vagy zsír)
5-6 db közepes hagyma
3-4 gerezd fokhagyma
5-6 db paradicsom
4-5 db TV paprika
1 db csípős zöldpaprika
1 db közepes zeller
4-5 répa
4-5 fehérrépa
2 evőkanál kakukkfű
3 evőkanál őrölt pirospaprika
1 evőkanál őrölt bors
3-4 db babérlevél
só, ízlés szerint (alapban a füstölt húsből kifővő lé is hozzájárul a sóval való ízesítéshez)
1-1,5 kg szárazbab
2 liter víz
fél csomag petrezselyem
Elkészítés:Az apróra vágott szalonnát üvegesre pirítjuk.
Felöntjük étolajjal (ízlés, és koszorúér állapottól függően, zsírt használunk).
Belehelyezzük a szintén apróra vágott, és előre felkozkázott vöröshagymát és fokhagymát, kb. 10 percig pároljuk.
Miután a hagyma megpuhult, beletesszük a felkockázott sertéshúst kb. 15 percig főzzük, sűrű kevergetés mellett.
Amikor a húsok kifehéredtek, hozzáadjuk a felkockázott paprikákat (az erőspaprikát is), kb. 5 percig kevergetve főzzük.
Hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot, felszeletelt répát, zellert és fehérrépát. Kb. 10 percig kevergettve főzzük. (A zöldségekben lévő folyadék elegendő nedvességet biztosít, hogy a kondérban lévő alapanyagok ízei összeérjenek.)
Miután a kondér tartalma elkezd rotyogni hozzáadjuk a füstölt sertéshúst, az őrölt pirospaprikát, az őrölt borsot, és a kakukkfüvet.
Nagyon fontos, hogy egy-két kevergetés után azonnal öntsük föl az egészet kb. 2-2,5 liter vízzel, nehogy az őrölt paprika odakapjon, és megkeserítse a babgulyásunkat. Kb. 10 percig, lassú tűzön rotyogtassuk.
Miután a lé tökéletesen átforrt, tegyük bele az előzetesen babérlevéllel beáztatott ( legalább 24 órával korábban) babot. Nyugodtan belefőzhetjük a babérlevelet is, ez csak egy plusz pikáns ízt kölcsönöz a gulyásunknak. (Amennyiben a babot előfözzük, időt spórolhatunk meg, de véleményem szerint az étel élvezeti értékét csak abban az esetben befolyásolja, amennyiben beáztatott bab túlságosan kemény marad, és nem képes mepuhulni a főzés folyamán sem.)
Rakjunk a tűzre, és kevergetés mellett addig főzzük a levet, amíg a bab kellőképpen meg nem puhul. Természetesen az elfőtt folyadékot folyamatosan pótoljuk.
A főzés utolsó szakaszában dobjuk bele a petrezselymet.
Természetesen az étel sózása sem maradhat el. Menet közben kóstolgassuk a művünket, és ennek függvényében ízesítsük sóval.
Kicsit módosított nosalty recept, de ez alapján a kotta alapján főzték meg a gyermekeim a minap.
http://www.nosalty.hu/recept/babgulyas