Borzgróf
|
|
« Új üzenet #600 Dátum: 2021. Január 26. - 08:06:55 » |
|
Ha látni se bírod rám számíthatsz, megszabadítalak tőle, csak küld a címet.....
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #601 Dátum: 2021. Január 26. - 08:12:05 » |
|
Ha látni se bírod rám számíthatsz, megszabadítalak tőle, csak küld a címet.....
A spirálról visszatérek a hidegfüstgenerátorra és azzal fejezem be a füstölést... Aztán meglátjuk, hogy milyen lesz a végeredmény! De akkor is bosszantó, hogy az ember csak kicsit is letér a megszokott útról és már nem olyan lesz a végeredmény, mint lennie kellene!!!
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
Boar
Adminisztrátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 16591
|
|
« Új üzenet #602 Dátum: 2021. Január 26. - 09:30:14 » |
|
Viszont a téli disznóvágós szezonban elfogyott a normális szalàmibelem és ez csak akkor tudatosult bennem, mikor a töltésre került a sor... Sebaj!-gondoltam, mindig van mindenből vésztartalék itthon, hát megkerestem a 6 éve a Böllérshopról rendelt, penészes-mintájú szalàmibelet. Amire rà volt írva, hogy légáteresztő, szárítható. De anno nem tetszett, mert olyan műanyag-hatása van. Mint utólag kiderült, valóban az lehet, mert a füstölés közben elkezdett összehúzódni (egyszer ment az elején fel a füstölő hőmérséklete 26C fokig, amit szellőztetéssel levittem 20C fok alà, majd innentől kezdve, ezt tartottam). Az eredmény gyalázatos! -mert miközben làtszik, hogy a hagyományos szalàmibélnek meg sem kottyant ez a hőmérséklet, addig a műanyag kirepedt vagy elkezdte kinyomni a tölteléket magàból. (A zsírról mem is beszélve, mert s mangalica zsírja ezen a hőmérsékleten már kezd folyni és ugye azt könnyebben kinyomta magából.)
Egy hete én is töltöttem egy kis szalámit, csak olyan szegényembereset házidisznóból. A tavalyról maradt, klipszelt szalámibeleket kénytelen voltam kidobni mert hasadtak szanaszét. Előkerült a raffolt bél ami amúgy elég jó minőség, gyorsan levágtam, klipsz, hurok, áztatás...aztán meg a csodálkozás, mert kézzel kihúzkodtam ugyan a harmonikaszerűen összegyűrt belet mielőtt méretre vágtam de töltés közben még nyúlott olyat, hogy a ládába alig fértek be a szalámik.
|
|
|
Naplózva
|
Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, ez már Európa?
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #603 Dátum: 2021. Január 26. - 09:50:40 » |
|
Egy hete én is töltöttem egy kis szalámit, csak olyan szegényembereset házidisznóból. A tavalyról maradt, klipszelt szalámibeleket kénytelen voltam kidobni mert hasadtak szanaszét. Előkerült a raffolt bél ami amúgy elég jó minőség, gyorsan levágtam, klipsz, hurok, áztatás...aztán meg a csodálkozás, mert kézzel kihúzkodtam ugyan a harmonikaszerűen összegyűrt belet mielőtt méretre vágtam de töltés közben még nyúlott olyat, hogy a ládába alig fértek be a szalámik.
Az is kemény! Szikkasztás közben pedig újra összement? (A párom azzal vígasztalt, hogy így legalàbb tuti légmentes lett a töltés, mert kinyomta magàból )
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
Erdojaro (Molnár Attila)
|
|
« Új üzenet #604 Dátum: 2022. Január 25. - 00:56:08 » |
|
A hétvégén töltöttünk egy kis szarvashúsos-mangalicás szalámit a kis családdal.
Szép!!! A munka nehezét a fiaddal végezteted!
|
|
|
Naplózva
|
A Vadászat olyan mint a NŐ! Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
|
|
|
NAPE
|
|
« Új üzenet #605 Dátum: 2022. Január 25. - 16:23:50 » |
|
Sziasztok! Elméleti kérdésem lenne. Kb 3 hete vettem zsirszalonnát, majd az élet úgy hozta, hogy nem tudtam beszerezni a szarvaskolbász fő alapanyagát. Bánatomban és helyhiány végett a zsírszalonnát lefagyasztottam. Most szólt ismerősöm, hogy adna szarvashúst. A kérdésem az lenne, hogy a kiolvasztott zsirszalonnát felhasználhatom még a szarvaskolbász elkészítéséhez? Vagy vegyek friss "nem fagyasztott"-at? Köszönöm válaszotok, segítségetek, Üdv. Péter
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
nagysas
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 4145
TSP
|
|
« Új üzenet #606 Dátum: 2022. Január 25. - 16:43:43 » |
|
Szép!!! A munka nehezét a fiaddal végezteted! Föl se tűnt csak most hogy írod Attila a töltő. Ha jól saccolom látott már ezt-azt. Ebből azért ma legyártanák néhány új autó komplett első futóművét.
|
|
|
Naplózva
|
Ó Sunny... a tyúkok előtt mindig legyen víz!! 在我赤裸的身上牺牲一只山羊
|
|
|
vegeza
|
|
« Új üzenet #607 Dátum: 2022. Január 25. - 17:44:33 » |
|
Sziasztok! Elméleti kérdésem lenne. Kb 3 hete vettem zsirszalonnát, majd az élet úgy hozta, hogy nem tudtam beszerezni a szarvaskolbász fő alapanyagát. Bánatomban és helyhiány végett a zsírszalonnát lefagyasztottam. Most szólt ismerősöm, hogy adna szarvashúst. A kérdésem az lenne, hogy a kiolvasztott zsirszalonnát felhasználhatom még a szarvaskolbász elkészítéséhez? Vagy vegyek friss "nem fagyasztott"-at? Köszönöm válaszotok, segítségetek, Üdv. Péter Néhány hét fagyasztás után, szerintem semmi gond nem lehet vele.
|
|
|
Naplózva
|
"Sors bona, nihil aliud" Az optimista angolul tanul, a pesszimista héberül..... A realista meg lőni!
|
|
|
Erdojaro (Molnár Attila)
|
|
« Új üzenet #608 Dátum: 2022. Január 25. - 19:07:47 » |
|
Sziasztok! Elméleti kérdésem lenne. Kb 3 hete vettem zsirszalonnát, majd az élet úgy hozta, hogy nem tudtam beszerezni a szarvaskolbász fő alapanyagát. Bánatomban és helyhiány végett a zsírszalonnát lefagyasztottam. Most szólt ismerősöm, hogy adna szarvashúst. A kérdésem az lenne, hogy a kiolvasztott zsirszalonnát felhasználhatom még a szarvaskolbász elkészítéséhez? Vagy vegyek friss "nem fagyasztott"-at? Köszönöm válaszotok, segítségetek, Üdv. Péter Egy a húsiparban mérnökként dolgozó volt vadásztársam javaslatára 30 éve a szarvas vagy őz húst is pár napra lefagyasztom és a zsírszalonnával együtt felengedve kezdem feldolgozni kolbásznak, szaláminak! Szerinte ér annyit, mint a hőkezelés és vadhúsnál jobb félni.
|
|
|
Naplózva
|
A Vadászat olyan mint a NŐ! Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
|
|
|
Erdojaro (Molnár Attila)
|
|
« Új üzenet #609 Dátum: 2022. Január 25. - 19:17:05 » |
|
Föl se tűnt csak most hogy írod Attila a töltő. Ha jól saccolom látott már ezt-azt. Ebből azért ma legyártanák néhány új autó komplett első futóművét. Az enyém is ehhez hasonló régi, a henger sokkal nehezebb mint ami belefér! Az évek alatt vásárolt újak már rég a szemétben vannak.
|
|
|
Naplózva
|
A Vadászat olyan mint a NŐ! Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
|
|
|
Janika
|
|
« Új üzenet #610 Dátum: 2022. Január 25. - 20:48:14 » |
|
Egy a húsiparban mérnökként dolgozó volt vadásztársam javaslatára 30 éve a szarvas vagy őz húst is pár napra lefagyasztom és a zsírszalonnával együtt felengedve kezdem feldolgozni kolbásznak, szaláminak! Szerinte ér annyit, mint a hőkezelés és vadhúsnál jobb félni.
Plussz ami vizet elenged olvadáskor azt már nem a bélen keresztül kell kiszikkasztanni belőlle az érés folyamán😉
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Voldi
Adminisztrátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9520
Piros betűs nagyokos...
|
|
« Új üzenet #611 Dátum: 2022. Január 26. - 12:13:16 » |
|
Nem tudtam pontosan hova tegyem ezt a videót. Láttam már "orjára" bontani disznót, de meglepett ennek a böllérnek profizmusa, parádésan bánik a késsel!
|
|
|
Naplózva
|
-Voldi, ritka rusnya vagy alsógatyában... -Levegyem?
-"Ha mindenki úgy tesz, ahogy tenni köll, akkor minden úgy lösz, ahogy lenni köll!"
|
|
|
Boar
Adminisztrátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 16591
|
|
« Új üzenet #612 Dátum: 2022. Január 26. - 12:43:24 » |
|
Nem tudtam pontosan hova tegyem ezt a videót. Láttam már "orjára" bontani disznót, de meglepett ennek a böllérnek profizmusa, parádésan bánik a késsel!
Németországban, szalag mellett megtanult gyorsan dolgozni. A vágásai nem annyira tiszták mint amilyen gyorsak.
|
|
|
Naplózva
|
Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, ez már Európa?
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #613 Dátum: 2022. Január 26. - 12:46:31 » |
|
Sziasztok! Elméleti kérdésem lenne. Kb 3 hete vettem zsirszalonnát, majd az élet úgy hozta, hogy nem tudtam beszerezni a szarvaskolbász fő alapanyagát. Bánatomban és helyhiány végett a zsírszalonnát lefagyasztottam. Most szólt ismerősöm, hogy adna szarvashúst. A kérdésem az lenne, hogy a kiolvasztott zsirszalonnát felhasználhatom még a szarvaskolbász elkészítéséhez? Vagy vegyek friss "nem fagyasztott"-at? Köszönöm válaszotok, segítségetek, Üdv. Péter Szia! Semmi probléma vele! Nyugodtan beleteheted. Ha elég erős a darálód, akkor fagyosan daráld le a szalonnát, mozaikosabb lesz a vágásképe a szalàmi ak. Sőt, ha a húst is megfagyasztod kissé, akkor az is tud javítani az állagon.
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #614 Dátum: 2022. Január 26. - 12:51:39 » |
|
Az enyém is ehhez hasonló régi, a henger sokkal nehezebb mint ami belefér! Az évek alatt vásárolt újak már rég a szemétben vannak.
Attól a nagybátyàmtól örököltem -nyugodjék békében-, akitől tanultam a disznóvávás alapjait és aki a vadászatba is belevitt. De a '70-es években ő is örökölte... Aztán volt, hogy egy szezonban 160-170db hízót vágott le mellékkeresetként. Valahol az alján van a egy évszám: 1896. Lehet ez a gyártás éve... De masszív a cucc és csak egy csigát kellett a esztergàltatni bele, ami az évek alatt annyira elkopott, hogy átugrott néha a fogaskerék rajta.
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
|