Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 [14] 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 ... 42   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Vadszalámi, kolbász, sonka, füstölés.  (Megtekintve 217556 alkalommal)
Sziju
Vendég
« Új üzenet #195 Dátum: 2010. Február 19. - 08:47:52 »

És mi van ha a bőrös virsli találkozik a szőrős sonkával? Fejvakarás Nyihi

Nem tudod ??? Fejvakarás
Ugyan az mintha a bőr nélküli virsli találkozik a szőrtelen sonkával!!! Vigyorog Nyálcsorog
Eksün. Kajat
Naplózva
Ma-98
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 358


« Új üzenet #196 Dátum: 2010. Február 19. - 08:59:16 »

A piacon is szőrösen volt kiakasztva, az árától meg én kiakadva (16000Ft/Kg).
Csak is sütve lesz fogyasztva, nem lett vizsgálva!
Az elkészítését illetőleg: az "után keresés" azt az eredményt hozta, mindenkinek az egyéni ízlésére van bocsátva a pácolás ( mint a házi sonkát ).
Én a kecske pácolást választottam, ízvilágban ez állhat a legközelebb talán.
Ha valakit érdekel a pác szóljon.  Emelem
Naplózva
Horrido
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 7952


Generalbakter


« Új üzenet #197 Dátum: 2010. Február 19. - 08:59:40 »

Klassz lehet, ha egy macska arratéved és alomnak nézi...Te meg tanakodsz, hogy cserkészkolbászra nem is emlékeztél és az íze is olyan fura... Ördög
Van teteje a doboznak!  Tasli és  Tacsi mely távol tartja az öledben fekvő bolhafészek távoli rokonságát... Ördög
Naplózva


A jó vasutasnak még a hetedik szomszédja is hülye...
Horrido
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 7952


Generalbakter


« Új üzenet #198 Dátum: 2010. Február 19. - 09:04:21 »

Ma-98-é


Ez igen!
Nagypapa skalpja! Ördög Ördög Ördög Ördög

A krotália is megpuhul a füstben? Bion Bion Nyihi Nyihi Taps Taps
Naplózva


A jó vasutasnak még a hetedik szomszédja is hülye...
Boar
Adminisztrátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 16604



« Új üzenet #199 Dátum: 2010. Február 19. - 09:04:51 »

 Tacsi mely távol tartja az öledben fekvő bolhafészek távoli rokonságát... Ördög
Cseszheted...van olyan  Macs a háznál, ami ilyenből kettőt reggelizik... Ördög
Naplózva

Lassan lépked a fűben
a vak zenészek kara.
Mondjátok emberek,
ez már Európa?
S.Peti
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 6027



« Új üzenet #200 Dátum: 2010. Február 19. - 09:07:49 »

Cseszheted...van olyan  Macs a háznál, ami ilyenből kettőt reggelizik... Ördög
Melyik is az a fajta amelyik tíz kiló fölé nő?
Valami Észak-Amerikai... Vállat von
Naplózva

...forrókezű fiatal vadásztárs...
wetzlar
Vendég
« Új üzenet #201 Dátum: 2010. Február 19. - 09:09:14 »

Melyik is az a fajta amelyik tíz kiló fölé nő?


Herélve, túlzabáltatva, akár fókaszerű testet növesztett organizmus. Ördög Bion

 Stoel
Naplózva
Ma-98
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 358


« Új üzenet #202 Dátum: 2010. Február 19. - 09:09:36 »

Ez igen!
Nagypapa skalpja! Ördög Ördög Ördög Ördög

A krotália is megpuhul a füstben? Bion Bion Nyihi Nyihi Taps Taps

Igen, legalább nem lesz rágós a műhanyag, hogy a fiam mondta kiskorában. Nyihi
Naplózva
Sziju
Vendég
« Új üzenet #203 Dátum: 2010. Február 19. - 09:14:16 »

Az elkészítését illetőleg: az "után keresés" azt az eredményt hozta, mindenkinek az egyéni ízlésére van bocsátva a pácolás ( mint a házi sonkát ).
Én a kecske pácolást választottam, ízvilágban ez állhat a legközelebb talán.
Ha valakit érdekel a pác szóljon.  Emelem

Így szőrösen ment a pác lébe ? Fejvakarás
Naplózva
S.Peti
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 6027



« Új üzenet #204 Dátum: 2010. Február 19. - 09:19:50 »

Herélve, túlzabáltatva, akár fókaszerű testet növesztett organizmus. Ördög Bion

 Stoel
Neeeem...komolyan.
Kanadában van. Fejvakarás
Naplózva

...forrókezű fiatal vadásztárs...
Ma-98
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 358


« Új üzenet #205 Dátum: 2010. Február 19. - 10:08:04 »

Így szőrösen ment a pác lébe ? Fejvakarás

Igen.
Akkor leírom, hogy is készült:

Először is egy meghívásnak tettem eleget (augusztustól-decemberig) mire sikerült össze hozni egy "koca" elejtését, igaz nem is mindig a vadászatról szólt az alkalmankénti látogatásom, mert a kísérőmmel ( a VT hivatásosa ) osztálytársak voltunk és csak kiültünk beszélgetni és nézelődni a lesre holdvilágoknál.
December utolsó napjaiban végre sikerült az elejtés, és mivel "nem volt nagy" (53kg), ezért úgy döntöttem az egyik sonkáját megpróbálom füstöléssel tartósítani ( 5kg kicsontozva szőrben ).
A feldolgozás során a combot szőröstül lekanyarítottam, majd jó alaposan letisztítottam. Addig lett mosva, míg tiszta víz nem jött le róla (kefe+sikálás). Mivel csak havas volt ez gyorsan ment.
A lemosott szőrös combot beletettem egy pácoló edénybe, majd a következő száraz pácot készítettem neki:

Füstölt kecskesonka és oldalas:
1 kecskecomb és oldalas
Páclé ( minden 10 l vízhez )
50 dkg só, 10 dkg borókamag, 4 dkg koriandermag, 1 dkg szegfűbors, 1 dkg bazsalikomfű, 2 dkg kakukkfű, 4 dkg borsikafű.

1 kiskanál köménymag, 1 kiskanál majoránna, 4 cikk fokhagyma, 3 vöröshagyma, 3 dl ecet, 1 marék borókabogyó, 2 dkg salétromsó, 10 dkg porcukor, 1 dkg bors.

A pácléhez előírt fűszerek ( só, borókamag, koriander, szegfűbors, bazsalikomfű, kakukkfű, borsikafű ) felével, 2 dkg salétromsóval és 10 dkg porcukorral bedörzsöljük a húst ( én először összedaráltam ), és 5 napig a pácolóteknőben állni hagyjuk. Közben naponta megfogatjuk. 5 nap elteltével a húst kiszedjük, a páclevet pedig átöntjük egy másik edénybe.
A húst visszatesszük a teknőbe és annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi. Ekkor a húst ismét kiszedjük, a vizet megmérjük, és úgy fűszerezzük, hogy az eredeti arányokat helyreállítsuk.
A húst újra visszahelyezzük a teknőbe.
A megmért vízbe beletesszük a fűszerkeverék másik felét, valamint a köménymagot, majoránnát, 1 dkg szemes borsot, fokhagymát, karikára vágott vöröshagymát, és 10 percig főzzük.
Kihűlve hozzáöntjük a félretett első páclevet, valamint 10 literenként 3 dl ecetet.
12 napig naponta forgatjuk, akkor kivesszük, és hideg füstön aranybarnára füstöljük.
A füstöléshez gyertyán-, tölgy-, bükk-, akácfát és-vagy fűrészport használjunk, a parázsra naponta egy-egy marék borókabogyót szórunk (szórhatunk ).

Szóval ezek alapján készítettem el az "Ördög" sonkámat, az ízvilágára igen kíváncsi leszek.
A füstölés 5-6 nap alatt meg volt, majd ide a a tető alá, szellős helyre akasztottam ki száradni, de előtte még sóval bedörzsöltem a száradást elősegíteni.
 Emelem

Naplózva
Sziju
Vendég
« Új üzenet #206 Dátum: 2010. Február 19. - 10:17:06 »

Köszönöm. Igen
Naplózva
Boar
Adminisztrátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 16604



« Új üzenet #207 Dátum: 2010. Február 19. - 10:18:13 »

Neeeem...komolyan.
Kanadában van. Fejvakarás
Nem tudom. A legnagyobb macs aki megfordult a háznál, sima cirmos kandúr volt, Trex-nek neveztem, óriásira nőtt. Mivel a környéken ő volt az uralkodó, az ivadékai sem kistestű jószágok.
Naplózva

Lassan lépked a fűben
a vak zenészek kara.
Mondjátok emberek,
ez már Európa?
jan
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2626



« Új üzenet #208 Dátum: 2010. Február 19. - 19:23:13 »

Neeeem...komolyan.
Kanadában van. Fejvakarás

Maine coon fajtájú volt a legnagyobb amit eddig láttam. Rendesen házőrzőnek használták.  Meglepődött

Ha a 223-assal a kezemben megláttam volna egy ilyet a területen, rá se lövök. Hazamentem volna a nagy puskáért...
Naplózva
S.Peti
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 6027



« Új üzenet #209 Dátum: 2010. Február 19. - 19:31:10 »

Maine coon fajtájú volt a legnagyobb amit eddig láttam. Rendesen házőrzőnek használták.  Meglepődött

Ha a 223-assal a kezemben megláttam volna egy ilyet a területen, rá se lövök. Hazamentem volna a nagy puskáért...
Köszönöm Jan!


Nem ugrott be a neve, valóban erre gondoltam. Igen


:buba
Naplózva

...forrókezű fiatal vadásztárs...
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 [14] 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 ... 42   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: