Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 [14] 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Kóbor "házikedvencek"  (Megtekintve 97439 alkalommal)
S.Peti
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 6027



« Új üzenet #195 Dátum: 2012. Augusztus 07. - 15:18:39 »

Szervusz!

Ezt most komolyan mondod?

"A Magyar Közlöny 2004. október 19-i számában megjelent törvénymódosítás értelmében, a vadász a fennhatósága alá tartozó területen elejtheti vagy elfoghatja a vadat űző kutyát-macskát, ha a támadás vagy fertőzés veszélye másképp nem kerülhető el, s ha a támadó állat gazdáját nem lehet előkeríteni."

Csak bizonyos feltetelek mellett szabad raloni vadat uzo kutyara, macskara. Ha nem tudod bizonyitani, hogy ezek a feltetelek megvoltak es valaki - pl a kutya gazdaja - feljelent, akkor nagyon konnyen ugrik a fegyvertartasi.
Komolyan mondom...Te írtad le. Vállat von
Nyilvánvaló, hogy feltételekhez kötött, de JOGOSAN is megtehető.

 S.Peti
Naplózva

...forrókezű fiatal vadásztárs...
Beregi Vadász
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 513



« Új üzenet #196 Dátum: 2012. Augusztus 07. - 16:21:54 »

Sziasztok!

Itt én is csatlakoznék.
Mindannyiótok hozzászólásában megvan az igazság.
A Genfi-ében is megvan, mégpedig az, hogy az önkormányzatok dolga lenne. Lenne, ha lenne rá pénzük és lenne akarat is... sajnos egyik sincs.

Én se egy kutyát lőttem már le rövid pályafutásom alatt úgy, hogy közben a szívem hasadt meg értük, mivel imádom őket. Mi otthon gyermekként szeretjük az ebeket, ennek ellenére az adott körülményekhez képest megfontoltan eleget teszek a vadászember egyik legfontosabb kötelességének, ha a szükség úgy hozza.

Bele kell gondolni abba is, hogy ezeket az ebeket itt Magyarországon - pláne a vidéki térségekben - a büdös életben össze nem fogja fogdosni senki. Két választásuk van így az ebeknek: vagy éhen döglenek, vagy pedig vadásznak és megpróbálnak életben maradni. Garantálom, hogy egy-két heti diéta után a leggyámoltalanabb is az utóbbit választja majd. Ez pedig egy kisebb vadásztársaságnál, ahol kincs a megélhetés szempontjából a trófeás vad helyben maradása és nyugalma, ott nem tűrhető mert ellenkező esetben a rolót akár le is lehet húzni.

Egyszóval igazat adok Genfinek abban, hogy ez megoldható lenne máshogy is, de ezt szerintem mindannyian tudjuk, hogy Hazánkban nem fordítanak a felelős intézmények túl nagy hangsúlyt erre a kérdésre. A másik pedig, ahogyan Csabus is írta, hogy lesz elegendő utánpótlás, köszönhetően a felelős ebtartásnak.
Amit a gyepmester és a sintér nem tud likvidálni, azt nekünk vadászoknak kell.

És nem csak a trófeás vadért, hanem a kutya érdekében is.
Én láttam már növendék komondort, amit a lágy szívemnek köszönhetően futni hagytam, csak felnőtt társát lőttem ki. Nos ez az eb két hét múlva újra a szemem elé került és ahogy kinézett, azt inkább nem ecsetelném... a korábban elmulasztott lövés rengeteg szenvedéstől megkímélhette volna, mert a vége úgy is ugyanaz lesz, csak nem mindegy, hogy mit kell elszenvednie addig, amíg bevégzi. Vállat von
S ha ez ember egy kicsit is szereti a kutyát, akkor inkább kegyelemből tegye meg.

Arról már nem is beszélek, amikor csapatosan tépik szét a jóltartott kedvencek a vadat. Ezt már leírták a többiek. Én is voltam hasonló helyzetben és finoman szólva nem fogtam vissza magam.

Volt olyan eset is, mikor majdnem bernáthegyi nagyságú két ebet raktak ki az út szélére. 2 álló napig a közelükbe se mentem, hátha csak elkódorogtak, és majd csak eljönnek 2 ilyen szép kutyáért… persze nem jöttek. Aztán egyik nap a bozótból erősen rámmorgott az egyik, s ekkor döntöttem úgy,  hogy ennek itt lesz vége. Rövid negyed óra alatt vége is lett.
Egyik ismerősömet a Sajó partján horgászás közben 4 farkaskorcs állta körbe. Alig tudott az autóig eljutni. Nos én inkább nem igazán szeretnék belegondolni, hogy mi is történhetett volna. S ha választanom kellene, akkor inkább ők.
Amit Csabus írt a négy kuvaszról szerintem meggyőző volt. Nem csak a vadra jelenthetnek veszélyt a csapatosan kódorgó kutyák, melyek elég bátrak ahhoz, hogy a fegyveres embert is megrohanják. Elég csak egy arra bicikliző gyereket, vagy egy magányos túrázót odaképzelni, aki jókor van a rossz helyen...

Természetesen ezzel nem azt akarom mondani, hogy kutyát látva már táncoljon is a szálkereszt az oldalára, de a fentieket mindeknképp meg kell fontolni, s ha nincs más választás, fájó szívvel, de meg kell tenni. Emelem
Naplózva

Csak azok véleményére adj, akikről tudod, hogy valóban szeretnek téged. S cserébe élj úgy, hogy ők látva azt boldogok legyenek.
godena
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1519



« Új üzenet #197 Dátum: 2012. Augusztus 07. - 17:14:00 »

Mivel az elmúlt héten volt egy sajnálatos kutyakalandom (ld. rókás topic), az őz - és apróvad állományunk feljövőben van, magaménak érzem a témát én is.
A szöveg nem tőlem származik, de minden sorával azonosulni tudok. Fekete István így gondolkodott minderről:
"A kisvad igazi és legnagyobb ellenségeit nem a természet adja, hanem az ember. A természetben sohasem találunk akkora telhetetlenséget és furfangot, mint az ember által megszelídített négylábúak között, és ha a természetre lenne hagyva, sosem billenne fel az egyensúly. A természetben élő vérengzők közül a hiúz, a nyest, a görény, a menyét, a héja bár ölnek a puszta gyilkolási vágy kielégítésére is, nincsenek olyan tömegben, hogy az végzetes lenne a kisvadállományra, s ennek megfékezésére - szerintem - elégséges a puska. De hogy egy jó orrú vizslakorcs mit tud egyetlen hajnalon elpusztítani, azt csak az tudja, aki látott már puffadásig telezabált dögöt heverni a vacok mellett, amely körül hat öklömnyi nyúl volt megfojtogatva, és amikor felvágattam a hasát, abból is kifordult legalább hat összerágott kisebb-nagyobb nyúlfia."
"Amikor 1929-ben új állásomat elfoglaltam, hamarosan megtarottuk az első körvadászatot. ... Összesen esett kb. ezer holdon huszonnégy nyúl. Foglyot egész nap egyetlen darabot sem láttunk." "Azon a télen már keveset tehettünk, de a tavasz már nem talált tétlenül bennünket. ... Az első évben lőttem 42 kutyát és 39 macskát... Körülbelül ennyire tehető a vadőrök eredménye is."
"Nem részletezem az azóta elmúlt évek vadászati eredményeit, de az idén 200 nyulat és 300 foglyot lőhetünk anélkül, hogy az a terület állományán észrevehető rést ütne. ... S ez az eredmény kizárólag a kóbor kutya, macska, szürke varjú és szarka kiirtásának köszönhető. ... A vad mégis szaporodik, bizalmas, élő tanújelét adva annak, hogy melyek az ő igazi hóhérai, pusztítói és szaporodásukkal megmutatják, hogy miktől kell megtisztítanunk a határt, ha azt akarjuk, hogy állományunk ne pusztuljon, s abban örömünk legyen."
 Emelem
Naplózva

"A VADÁSZAT számomra egy életre szóló ösztönös elhivatottság.
Alázatos szolgálata erdőnek, vadnak egyaránt" - Bornemisza Péter
Genfi
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1042



« Új üzenet #198 Dátum: 2012. Augusztus 07. - 17:30:45 »

Természetesen ezzel nem azt akarom mondani, hogy kutyát látva már táncoljon is a szálkereszt az oldalára, de a fentieket mindeknképp meg kell fontolni, s ha nincs más választás, fájó szívvel, de meg kell tenni. Emelem

Szervusz!
Igen, igazad van, de a jogalkoto nem igy latja, es csak szigoru korlatok kozott engedi a kobor macskat es kutyat kiloni. Az elhamarkodott kobor kutya kilovesbol mar tobb embernek volt gondja es tobb embernek vettek el a fegyvertatasi engedelyet.
A civil tarsadalom is a vadaszok ellen van hangolva ebben a temaban. Ok nem latjak a szettepett ozeket, nyulakat csak a "veres kezu" vadaszokat.
Abban szerintem egyet tudunk erteni, hogy ami most van Magyarorszagon az nem jo senkinek. Se a kutyanak, se a vadasznak, se a vadnak, se a termeszetvedelmi teruleteknek.
Ezek utan csak ket megoldas van:
1. A torvenyi eloirasokat megvaltoztatva lehetoseget adnak a kobor kutyak, macskak kilovesere akkor is, ha nincs "tetten eres" vagyis eppen akkor nem uznek vadat. (Ez volt a helyzet Magyarorszagon a 70-es, 80-as evekben.)
2. Az egesz gyepmesteri szolgalatot kiveszik az onkormanyzatok hataskorebol es vegre tisztessegesen megszervezi ezt az allam a kutya nyilvantartassal egyutt. (Ez van nagyon sok europai orszagban ma is.)
Naplózva

Magyarország dús ország volt,
Van termése, kincse, vadja,
De amit a bús nép szerzett,
Víg uraság zsebre rakja. (Ady Endre)
S.Peti
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 6027



« Új üzenet #199 Dátum: 2012. Augusztus 07. - 17:32:44 »

Urak!
Úgy gondolom, hogy eljött az ideje annak, hogy tegyünk valamit.
A Facebook erre tökéletesen alkalmas.
Vállalom a megosztásokat.
Ha komolyan gondoljuk, tehetünk magunkért!
Várom a fényképeket!
Naplózva

...forrókezű fiatal vadásztárs...
mr.Hucul
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1101


« Új üzenet #200 Dátum: 2012. Augusztus 07. - 19:41:35 »

  Hm, ha lehet én is bele vau-vau. Tehát ami azt illeti szeretem a kutyákat, tartok is kettőt (tacsi és szálkás magyarvizslancs), de a 2001-es tiszai árvíz óta nem tudok megbocsájtani a csatangolóknak. Akkoriban az ártérről kiszorultak az őzeink és ezt egy négy tagú falka is felfedezte. A felázott szántáson a szemünk láttára rántottak le egy sutát a rudliból. Megjegyzem a kutyák közzött egy fajtiszta magyar agár, meg egy agárkorcs volt. Ropogott is rendesen az akkor még nem 3-ra butított MC21-es, meg az öreg Tulám, aminek következtében a falka minden tagja beleharapott az anyaföldbe. A suta combján és vállán viszont tenyérnyi nyilt sebeket szakítottak alig egy perc alatt. A lódokink szerencsére összestoppolta sebeket, két hét lábadozás után meg el lehetett engedni az özet. Na azóta ha kutyát látok a határban, csak az őz vészsirámát hallom, meg hatalmas tépett sebeket látom.
Naplózva
Cheyenne
Vendég
« Új üzenet #201 Dátum: 2012. Augusztus 08. - 10:48:21 »

Velem már értett egyet, de most biztosan nem értünk egyet. A kutyának nincs helye a határban.

Üdv saigy!

Ne legyél biztos benne, ...mert maximálisan egyetértek azzal, hogy a kutyának, macskának nincs helye a határban..

..Amivel nem értek egyet, az egészen más tészta...  Emelem

Naplózva
Dzsi
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 517


« Új üzenet #202 Dátum: 2012. Augusztus 08. - 10:51:42 »

Sziasztok!  Emelem

Mennyire  életszerű a probléma:

Tegnapi esemény, pár perce még a szájában tartotta...
« Utoljára szerkesztve: 2012. Augusztus 08. - 11:10:37 írta Erdojaro (Molnár Attila) » Naplózva
zsolt65
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 365


« Új üzenet #203 Dátum: 2012. Augusztus 08. - 11:26:54 »

Na az a kutya se úgy néz ki mint egy éhező kivert jószág. Én inkább egy jól tartott kikefélt szőrű kedvencet látok benne, aki túl nagy szabadságot kapott. Megérdemli sorsát, de jó lenne elbeszélgetni a gazdával is plusz kérni egy kis kártérítést plusz megtudni hogy magyarázza el a gyermekeinek mi lett a kedves játszó társukkal persze ha vannak gyermekei. 
Naplózva
S.Peti
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 6027



« Új üzenet #204 Dátum: 2012. Augusztus 08. - 11:31:29 »

Sziasztok!  Emelem

Mennyire  életszerű a probléma:
Tegnapi esemény, pár perce még a szájában tartotta...
Lehet gondolkodni.
 S.Peti
Naplózva

...forrókezű fiatal vadásztárs...
Dzsi
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 517


« Új üzenet #205 Dátum: 2012. Augusztus 08. - 12:03:06 »

Na az a kutya se úgy néz ki mint egy éhező kivert jószág. Én inkább egy jól tartott kikefélt szőrű kedvencet látok benne, aki túl nagy szabadságot kapott. Megérdemli sorsát, de jó lenne elbeszélgetni a gazdával is plusz kérni egy kis kártérítést plusz megtudni hogy magyarázza el a gyermekeinek mi lett a kedves játszó társukkal persze ha vannak gyermekei. 

Lehet, hogy a kép mást ad vissza, de nem jól látod. Nyakörv nélküli, kullancsos, ápolatlan pára volt. Gazdáról szó sincs!
Naplózva
zsolt65
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 365


« Új üzenet #206 Dátum: 2012. Augusztus 08. - 13:58:58 »

Akkor a gazda rész tárgytalan, sajnos én lőttem már 3-as falkából kettőt a harmadiknak sikerült eltűnnie az erdőbe. Azok is sutát hajtottak, mind a kettőn volt nyakörv és nem voltak ápolatlanok se soványak sajnáltam őket de sajnáltam volna a sutát is. Ilyen formában semmi keresni valójuk az erdőben. De azért én nagyon szeretnék a gazdákkal beszélgetni mert őket tartom felelősnek az ő hibájuk az ilyen esetek túlnyomó többsége. A kutya csak megy a vére ösztöne után, a gazda felelőssége a nevelés az ösztönök kordában tartása, ha nem tartja megfelelően ill. direkt arra neveli, hogy vadat fogjon akkor viselje a következményeket. Nekem három kutyám van ha azok megharapnak valakit vagy kárt okoznak azért én viselem a felelősséget.       
Naplózva
Dzsi
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 517


« Új üzenet #207 Dátum: 2012. Augusztus 08. - 15:02:29 »

Akkor a gazda rész tárgytalan, sajnos én lőttem már 3-as falkából kettőt a harmadiknak sikerült eltűnnie az erdőbe. Azok is sutát hajtottak, mind a kettőn volt nyakörv és nem voltak ápolatlanok se soványak sajnáltam őket de sajnáltam volna a sutát is. Ilyen formában semmi keresni valójuk az erdőben. De azért én nagyon szeretnék a gazdákkal beszélgetni mert őket tartom felelősnek az ő hibájuk az ilyen esetek túlnyomó többsége. A kutya csak megy a vére ösztöne után, a gazda felelőssége a nevelés az ösztönök kordában tartása, ha nem tartja megfelelően ill. direkt arra neveli, hogy vadat fogjon akkor viselje a következményeket. Nekem három kutyám van ha azok megharapnak valakit vagy kárt okoznak azért én viselem a felelősséget.       

Szia!  Emelem

Nagyon idealizált gazdaképet vázolsz, szerintem, a tanyavilágban ez nem életszerű.
Nincsenek ennyire "nevelve" a kutyák! Védje meg a portát, és ennyi.
Naplózva
zsolt65
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 365


« Új üzenet #208 Dátum: 2012. Augusztus 08. - 15:18:37 »

A hogy a példák mutatják neked van igazad. Megoldást kellene találni, tudom gondolkodás módot kéne váltani de az nagyon nehéz a chip és a büntetés nem old meg mindent talán valaminek a kezdete kellene még az iskolákban is tanítani mutatni, hogy kell állatot tartani.
Naplózva
Árvai István
Vendég
« Új üzenet #209 Dátum: 2012. Augusztus 08. - 15:30:53 »

Volt egy Kan Németjuhász, fekete színű nagydarab Őrmesteri rangban.  A határőrsétől szerelt le, és egy Mezőtúri libás tanyagazda szerezte meg. A Harcsás dűlőn volt a tanya, és libás terület is. Évekig ott volt a kutya szabadon, még nyakörv semvolt rajta. De ez a gazdátG.J-t egyáltalán nem zavarta. Hiába szóltak vadőrök, hiába szólt Zs. Nagy Sanyibátyánk a mezőőr, magasról le... mindenkit.

18 Őz maradványait számoltuk össze a végén a kutyaól mögötti zanótosban, amikor a tizenkilencediket húzta be a tanya felé a kutya,  le lett szerelve de végleges obsittal a HÖR kollégánk.  Lő
Naplózva
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 [14] 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: