Lehet hogy még késeket is fogunk dobálni a virtuális térben .
A pontyot szép szeletekre vágod , egy órával a főzés előtt megsózod . Ahány kiló hal annyi közepes fej vöröshagyma apró kockákra vágva . A hagymát bő vízben előfőzöd majd beleteszed a halat.
( a hal alatti sós levet főleg ha jól megsóztad ne tedd bele , a hal hús csak annyi sót vesz csak fel hogy nem tudod elsózni ) Amikor az egész jól forrni kezd ( mert erős tűz kell alá ) beleteszed a hal kilójaként 1 evőkanál édes őrölt paprikát . kb. 20-25 percet forralod nagy lángon, beállítod a sósságát . Lehet beletenni 2 dl. vörösbort vagy paradicsomot . Egyesek kevés borsot , kevés fokhagymát is tesznek bele .
Szigorúan gyufatésztával amit külön főzöl , tálalod .
Most jöhet a késelés mert láttam már halfőző tudorokat azon összeveszni hogy 22 vagy 25 percet kell főzni .
Késelés nem lesz, de a hagyma előfőzése az már nem a bajai módi(amúgy meg felesleges buziskodás
)
A halat lesózzuk, nagyjából mintha sütni akarnánk. Ha jól eltaláljuk, a lébe már nem kell só. A hagymát tehetségünk szerint a legapróbbra vágjuk, egy kiló halhoz egy fej hagyma dukál. Berakjuk a bográcsba, érdemes a hosszában kettévágott fejeket a csontos felükkel lefelé a bogrács aljára tenni mert az nehezen kap oda amikor még nem indult meg a forrás. Egy kiló halhoz egy liter víz kell. Paksi ismerősök hét decit emlegettek de abból már kilóg a hal. Ha nem akarunk méricskélni, lerakjuk a szeleteket a bográcsba majd addig töltjük vízzel, hogy a halra fektetett tenyerünket ellepje. Erős tűzön felforraljuk, itt szokott elszállni a dolog mert ha nagy a szél vagy egyéb okból nem tudunk elég erősen tüzelni alatta és soká forr fel, szétázik a hal. Ha leülepszik a habja(figyelem, ez nem tyúkhúsleves, nem merjük le a habot!), mehet bele a paprika, kiló halanként egy jó evőkanálnyi. Előbb nem érdemes paprikázni mert a hab kirakja a bogrács falára. Forrástól számítva fél óráig főzzük. Félfövésben valamivel savasítunk, hogy összekapja a halhúst, paradicsom vagy lottyintásnyi vörösbor mehet bele.
Fokhagyma nem illik bele de ha nagyon iszapízű volt a hal, egy gerezdel lehet tompítani. Aki borsot rak bele, annak ki kellene tépni a kezét és a hátába szúrni
A sós léről amit stefi emlegetett, nekem más a meglátásom, bele szoktam tenni a bográcsba illetve lehetőség szerint már eleve a bográcsba sózom a halat. Ha hideg halból dolgozunk, amúgy sem árt neki az az egy óra amíg a sóban áll, melegszik egy kicsit, könnyebben forr majd fel a lé.
Egy nem túl jó fotó egy elég jól sikerült halászléről, szerdán követtem el cca. tíz kiló halból: