En meg a tárkonyos üreginyúl pörkölt receptre lennek kivancsi. Nagyon megkoszonnem ha megkuldened
Szervusz!
Nagyon szívesen, habár nincs benne semmi extra.
Nyúl (azaz nyulak, mert egy üregi nem üregi
) szétszedve apró alkatrészekre, alaposan lemosva, lecsepegtetve.
Hagyma nem túl apróra összevágva (2 üregihez legalább 2-3 kisebb-nagyobb fej), mangalicazsíron megpirítva.
Amikor a hagyma már kész, akkor megy rá 5-6 gerezd zúzott, apróra vágott fokhagyma és kb 20-30 másodpercig alaposan összeforgatva sül a hagymával.
Nagyon kell vigyázni nehogy odaégjen, mert akkor mehet a kukába.
Ha ezzel megvagyok, akkor megy rá az őrölt pirospaprika, úgy 2 evőkanállal (igen, mi sok paprikával főzünk, van akinek 2 kanál paprika elég egy hónapig
).
A paprika csak a zsírban oldódik, ezért lassan összeforgatva megvárom, míg szépen megszínezi a hagymás zsírt.
Ha ezzel megvagyok, visszateszem a láng fölé és nyomok hozzá egy evőkanálnyi mustárt és ha van, akkkor egy kis paprikakrémet.
Alaposan összeforgatom és amikor már kezd újból rotyogni, akkor elkezdem markonként hozzátenni a húsokat.
Minden adagot jó párszor megforgatok, míg nem kezd el színe lenni a húsnak és csak az után teszem hozzá a következő marékkal.
Ez a főzési módszer névadója, hiszen ettől a pörköléstől pörkölt a pörkölt.
Ha eleve hosszú lére csinálnám és egyben csobbantanám bele a húst, akkor lenne paprikás, de nem pörkölt.
Ezt a pörkölést addig végzem, amíg a hús leve el nem kezd fogyni és tényleg elkezdenek a húsok színesedni.
Ekkor felengedem vízzel (vagy borral, de azt a család nem szereti nálunk), megy bele a bors (frissen őrölt rózsabors), pár db. babérlevél, 1-1 paprika és paradicsom, némi vegeta és ízlés szerint só.
Valamint ilyenkor szoktam bele vágni még 4-5 gerezd fokhagymát is.
Lassú tűzön forrhat egy órát, közben a levet nézni kell és ha kell, akkor pótolni.
Kb. egy óra múlva kiveszem belőle a babérleveleket és ekkor teszek bele őrölt köményt és tárkonyt. Ezekkel vigyázni kell, mert eltúlozva elrontják az ételt.
Ez után már csak a levet kell apránként pótolni ha szükséges és puhára főzni a húst.
Hár ennyi, nem egy nagy durranás, de finom