Oldalak: 1 ... 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 [47] 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 ... 80   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Gondolatok a vadászat helyzetéről  (Megtekintve 143406 alkalommal)
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9997



« Új üzenet #690 Dátum: 2013. Február 04. - 12:54:07 »

Kár.
Pedig érdekes lett volna összehasonlítani, hogy hány kiló hús, vagy "csont" kellett akkor és kell most egy hektárnyi mezőgazdasági vadkár rendezéséhez.
Azért köszönöm, hogy körülnéztél.
Naplózva

Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra,
Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva.  /Ady/
galoscsabus
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 6369


vadász


« Új üzenet #691 Dátum: 2013. Február 04. - 13:50:00 »

Kételkedem én a "selejtezés" mindenhatóságában is . Persze hogy szükség van rá.....
Amennyiben a "selejtezés" (nem tehetek róla, de magától a kifejezéstől  Hány támad kedvem Stoel) önmagában bármivel is többet érne egy kifújt tojásnál, már rég nem lehetne a Földön villás/dárdás gímbika.
Ha mindenhol legalább annyi figyelmet kapna az élőhely, annak fejlesztése és nyugalmának biztosítása, mint a trófeára való, fantazmagóriákon alapuló szelekció, nagy eséllyel nem itt tartanánk a gímszarvassal.
Itt van pl. az én "mindennapi kenyerem", a dámvad.
Imádatom tárgya, életem meghatározója......de vallom, hogy SEMMI KERESNIVALÓJA sincsen egy olyan területen, amelyiken a maga természetes adottságai mellett is kiváló képességű gímszarvas állomány él.
Erre mit tesznek nagyon sok helyen, a fauna és a vadászati lehetőség színesítésére való hivatkozással betelepítik, pátyolgatják, nem is sejtve, hogy ezzel is a gím sírját ássák egyre mélyebbre.
Annyi szarvas van Tolna megyében, amennyi még sosem volt. A minőség az elmúlt 40 év selejtezési álomvilága ellenére kezd a bányászbéka ülepe alá csúszni.
A dám közben megkezdte összehangolt offenzíváját és a megye szinte összes területén előfordul, ha csak időszakos, vagy átváltó vadként is.
Ha hinnénk a papíroknak, akkor a megyében már nem élne gímszarvas, mert a megemelt elejtési számok teljesítése feltételezné a törzsállomány teljes kipusztítását.
Ezzel szemben a szarvas által okozott vadkár egyre növekszik (nem a pénzbeli, hanem a naturális!!), aminek ugyan egyre jelentősebb részét már a dám adja, de a gímbe is radikálisan bele kellene avatkozni.
Dr. Király István a közreműködésünkkel belekezdett egy tudományos, de terepi mintákon alapuló munkába. Első sorban vehemvizsgálatok folynak, de természetesen kibővítve egyéb adatrögzítésekkel a kondícióra, testméretekre vonatkozóan.
A részeredmények is megdöbbentőek, de várjuk ki a végét.
Populáció dinamikai alapelveket figyelembe véve, értékelve az egyes szaporodásbiológiai mutatókat (vemhesülési arányok, nemek aránya, vemhesülések kormegoszlás szerint, stb..) a részeredmény szerint a gímszarvas populáció a megyénkben építkező stádiumban van. Vagyis a területfoglaló státuszon már túljutva, a lehető legmagasabb eredményű területfoglalás a célja.
Az én személyes meglátásom a környékükön élő gímszarvassal kapcsolatban a következő:
Egy normális állományszabályozással kelene nyitni annak érdekében, hogy az egyre súlyosbodó erdei és mezei vadkárok ügyét konszolidálni lehessen.
Közben a jó minőségű, már ezerszer bizonyított gamszarvasos élőhelyről ki kell szorítani a dámot.
Miközben ez zajlik, bizony zsebbe kell nyúlni és megalapozni a jövőbeli gímpouláció életfeltételeit oly módon, hogy a lehető legnagyobb hatékonysággal el tudjuk vonni az erőtől és a mezőgazdaságtól.
Ez jelent pl. vadföldművelést, takarmányozási technológiák beállítását, vadgazdálkodási infrastruktúra fejlesztést, de foglalkoznunk kell a vízzel is, mert egyre meghatározóbb eleme lesz az életüknek.
Alkotni kell egy használható, érdembeli törvényi hátteret is hozzá, a kellő hatósági kontrollal együtt. Rgy megyeszékhely 3. emeleti irodájából nem lehet irányítani egy megye terepi életét.... Stoel
Ha mindezzel készen vagyunk, már "nincs más hátra", mint a rendelkezésre álló lehetőséget végre nem elb@szni, hanem bölcsen és fenntartható módon használni, élni vele......
Milyen egyszerű leírni és már hányszor lepergettem magamban, hogy "Hejj ha én egyszer......."
Álom...álom.....aztán majd jól felébredek...... Stoel
 Emelem
Naplózva

Vadász vagyok...így egyszerűen.
Erdojaro (Molnár Attila)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 14843



« Új üzenet #692 Dátum: 2013. Február 04. - 13:51:42 »

Most, hogy végre felszáradtak a könnyeim, és újból látom a monitort egy pár szót had szóljak válaszul.

Nehogy bárki azt higgye, hogy a társasági tagságot ingyen adják, és ott minden az ölébe hull annak aki kimegy vadászni.
Aki fegyvert fog a kezébe, és elkezd vadászni, jobb ha tudatosul benne, hogy ez nem egy olcsó szenvedély, és igen csak fizetni kell mindenért. Ma már nagyon kevesen vannak olyanok akiknek még megadatott, hogy belépési díj nélkül kerültek be egy vadásztársaságba. Ha pedig bekerültek, fizetik az évi tagdíjat, és elvégzik mindazt amit a társaság szabályzatai részére előírnak.  Én olyan szerencsés vagyok, hogy a vadászterületem csak 40 kilométerre van a lakhelyemtől. De számoljatok csak egy keveset.............
A környékünkön a vadásztársaságoknál az évi tagdíj 50 és 100 Ft/év között van.
Az elmúlt évben (mivel brigádrendszerben dolgozunk, és a csapatból egy vadásztársunk elhunyt) hárman építettünk egy magaslest, egy nagyvadetetőt, felújítottunk (teljesen) két másik magaslest, és két etetőt. Rendben tartottuk a cserkelőutakat a reánk eső két területrészen ( a 4300 ha terület 10 részre van osztva)
Ezen a télen 11 alkalommal voltam etetni, saját személygépkocsival, utánfutóval, és 2 alkalommal vásároltam a hűtőházban karfiol, kukorica, répa, .... "hulladékot" Úgy csak ritkán megyek ki, hogy egy nagy festékes vödör kukoricát ne vigyek valamelyik szóróra.
Mezőgazdasági rész szinte nulla, a fenyő, akác,..erdeinket  évek óta irtják, és helyét átveszi a soros nyárfa. Víz a területen annyi, amennyit mi kiviszünk.
Négy éve nem vadászunk apróvadra, a disznó ritka vendég, marad az évi 12 őzbak, az ennek megfelelő sut, gida az évi 4+6+6 dám, és a dúvad! A bakokat rendre eladjuk, én 15 év alatt lőttem 2 darabot meghatározott súlyhatárig. Fizetünk 2 millát a vadőrnek,(+ gk üzemanyag+ ruha)  takarmányra, területbérletre, szállításra, vadászház fenntartásra, vadgazdálkodási kiadásokra, vadföldművelésre, és egyéb kiadásokra, és ha nem elég a bevétel zsebbe nyúlunk.
Amit meg akarok váltani, azt természetesen kifizetem!

Alakult itt egy bérkilövő társaság mert sokan hiányolták a vadászati lehetőséget.
Felkerültek ide nyíltan is elérhető áron vadászatok, melyekre az érdeklődés egyenlő volt a nullával. Üregizés 3000 Ft/db, vadkár 5000 Ft/ alkalom (1-és 5 db disznó esett szinte minden alkalommal,) tarvad kilövési lehetőség, fácánvadászat 3000 Ft/db,...
Üregizni 2 alkalommal volt 4 fő, vadkárra nem jelentkezett senki, a fácánozásra legutóbb 4-5 ember, fejenként 3 madárral. Ki az a társaság aki akár tíz vendéget is vadásztat 20-30 madárért egy napig?
Ha van fácán, akkor kacsa kellene, ha van kacsa, akkor liba. Ami van az meg drága!!!
Volt egy dúvadazás, és egy gerlézés amire többen jöttek, de ott nem kellett fizetni. A terepjáróért sem!


Na, ez így nem megy!!! Én évente (nagyon óvatosan számolva is) 3-500 Eft közötti összeget költök arra, hogy társaságban vadászok! (tagdíj, üzemanyag, értekezletre- kapcsolattartásra lejárás, telefon, takarmányvásárlás, vadmegváltás, egyéb anyag,....)
Lehet itt irigységre, érdektelenségre hivatkozni, lehet írni, hogy a tagság senkinek nem kötelező aki nem érzi jól magát a társaságában, vagy, aki dúvadazni, vadkárt elhárítani nem akar az ne legyen tag. Vegye mindenki tudomásul, hogy ezek az adott társaság belügyei. Ha nem megyek ki dúvadazni, vadkárelhárításra, az az én, és tagtársaim zsebére megy! Ugyan úgy az adott társaság belügye az is, hogyan bánik azon tagjaival akik nem járnak ki, csak igen ritkán vadászni, vagy anyagi okokból, öregségből, betegségből adódóan nem vesznek részt a vt életében. A tagdíjukat fizetik, a többit vagy elvégzik, vagy kifizetik! Ameddig ez az adott társaság tagjainak ez megfelel, senkinek semmi köze hozzá!
Lehet azon is elgondolkodni, hogy vajon miért nem kísérgetek sem én, sem más vadásztársam, és miért nem áll a vadőr rendelkezésére azoknak akik ingyen szeretnének "besegíteni" a dúvadazásba!
A vendéghívás egy nagyon felelősségteljes, bizalmon, szimpátián  alapuló kapcsolat, ha becsülettel akarjuk végezni és valóban szórakozást, élményt akarunk nyújtani vendégünknek. Teljesen más mint a bérvadászat.
A bérvadászat egy kétoldalú szerződés. A vadásztató azt vállalja, hogy meglöveti a szerződött vadat, és nem azt, hogy vagy egy, vagy több napig kellemes szórakozást nyújt a bérvadásznak puszira. Azt pedig senki sem gondolhatja komolyan, hogy bármelyik terület tagsága hozzájárul, hogy egy nem tag, kénye -kedve szerint önálóan kóvályogjon a területen, vadászgasson, ők meg dolgoznak és/vagy fizetnek.
Nem egyszer fogalmazódott már meg itt is, hogy a vadkárelhárításért inkább a társaságnak kellene fizetni, mert örüljenek, hogy a jelentkező segít! Fejvakarás

Ja, hogy az áldatlan állapotokért nem fizetünk egy autó árát, de azt elvárjuk, hogy örömmel ugorjanak az ingyenes vadászati "besegítő" felajánlásért? Ugye ezt senki sem gondolja komolyan, hogy ilyen előzményekkel, véleményekkel olyan vadászbarátságokat fog kötni, meghívásokat fog kapni vadászatra!?

Én az átlagnál jóval több vendéget hívtam életem során vadászni saját területemre amíg volt igazán mire. Azt hiszem mindent megtettem a szórakozásukért, ellátásukért. Ma már én is úgy gondolom, hogy ha időm és pénzem engedi, saját magam kívánok vadászgatni (amíg van módom) és nem másokat felügyelni, kísérgetni.  Ezt lehet önzőségek, lehet szemétségnek mondani, de ma már csak igen kevés, nagyon jó Barátomat látom szívesen vendégként! (Igaz nagyon nincs is mire) Nagyon megváltozott ám a vendégvadászat!   A legtöbb helyet fizetni kell a vendégjegyért a meghívónak, és nem is keveset. Arról ne is beszéljünk, hogy az elmúlt 15 évben nem egy olyan vendégem volt,aki nem hozzám igazodott, hanem azt mondta, hogy majd ő hív ha megfelel neki egy időpont (nem egy napot szoktam meghatározni) aztán kikötötte, hogy a gerlére szóló meghívást megköszöni, de inkább dámot, vagy őzet lőne, vagy, ő a kocsijával nem hagyja el a kövesutat ezért menjek érte, és vigyem ki! :Mosolyog

Azt se várja el senki, hogy egyetlen vadász, vagy hivatásos vadász is (a napi nem kevés munkája mellett)  azzal fogja az idejét tölteni, hogy akárkit kísérgessen egy két szarka, szürke varjú, vagy akár róka lelövéséért.
 Azt hiszem ma amikor mindenkinek van lehetősége területhez jutni, ha meg tudja/akarja fizetni, akkor nem azon kell gondolkodni, hogy hogyan lehetne ingyen meghívásokhoz jutni, ki - kinek tesz a meghívással szívességet, hanem azt kell tudni eldönteni, ki akar ennyi pénzért vadászni és ki nem! Aki pedig nem akar vagyonokat áldozni a vadászatért, az ne vadásszon!

Egy "kicsit" nyers voltam, de lehet köpködni!

 Wave Attila
Naplózva

A Vadászat olyan mint a NŐ!  Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
Erdojaro (Molnár Attila)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 14843



« Új üzenet #693 Dátum: 2013. Február 04. - 14:04:34 »

Kár.
Pedig érdekes lett volna összehasonlítani, hogy hány kiló hús, vagy "csont" kellett akkor és kell most egy hektárnyi mezőgazdasági vadkár rendezéséhez.
Azért köszönöm, hogy körülnéztél.

Szerintem eleve torz adatok jönnének ki, mert 25 évvel ezelőtt, tudjuk, egy két tarvadért, vadászati lehetőségért a TSz- vezetők lenyelték a vadkárt, vagy eleve nem voltak érdekelve a felmérésében!

Ez kb ugyan olyan valótlan adatokat adna, mintha most összehasonlítanánk a 25 évvel ezelőtt takarmány, vadföldművelési költségeket a maival. Akkor ugye szintén a "közösből" leborítottak egy pár vontató takarmányt, megműveltek ingyen egy-két vadföldet, "ottfelejtettek" a területen egy kis kukoricaföldet....
M meg ingyen és bérmentve mindezért felajánlottunk egy kis vadhúst a zárszámadásii vacsorára, ami rendszerint a tagokhoz már el sem jutott!
Naplózva

A Vadászat olyan mint a NŐ!  Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9997



« Új üzenet #694 Dátum: 2013. Február 04. - 14:14:21 »

Most, hogy végre felszáradtak a könnyeim, és újból látom a monitort egy pár szót had szóljak válaszul.


Valahogy ilyenformán működik a dolog. Az említett éves tagdíj természetesen ezer forintban értendő.
Naplózva

Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra,
Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva.  /Ady/
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9997



« Új üzenet #695 Dátum: 2013. Február 04. - 14:20:48 »

Szerintem eleve torz adatok jönnének ki, mert 25 évvel ezelőtt, tudjuk, egy két tarvadért, vadászati lehetőségért a TSz- vezetők lenyelték a vadkárt, vagy eleve nem voltak érdekelve a felmérésében!

Ez kb ugyan olyan valótlan adatokat adna, mintha most összehasonlítanánk a 25 évvel ezelőtt takarmány, vadföldművelési költségeket a maival. Akkor ugye szintén a "közösből" leborítottak egy pár vontató takarmányt, megműveltek ingyen egy-két vadföldet, "ottfelejtettek" a területen egy kis kukoricaföldet....
M meg ingyen és bérmentve mindezért felajánlottunk egy kis vadhúst a zárszámadásii vacsorára, ami rendszerint a tagokhoz már el sem jutott!

Ha a mostani vadhúsárat hasonlítod az akkorival és a jelenkori szántóföldi művelési költséget a régivel, akkor kialakul egy arány. Ez teljesen reális összehasonlítási alap lehet.
Nem a tényleges vadkártérítésre vagyok kíváncsi, arra még én is emlékszem hogyan működött ez az "átkosban". Az érdekelne, hogy egy akkori (12.000 Ft) hektáronkénti művelési önköltséget mennyi vadból lehetett akkor (elvileg) kifizetni.
Naplózva

Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra,
Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva.  /Ady/
Horrido
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 7953


Generalbakter


« Új üzenet #696 Dátum: 2013. Február 04. - 14:23:47 »

Ha a mostani vadhúsárat hasonlítod az akkorival és a jelenkori szántóföldi művelési költséget a régivel, akkor kialakul egy arány. Ez teljesen reális összehasonlítási alap lehet.
Nem a tényleges vadkártérítésre vagyok kíváncsi, arra még én is emlékszem hogyan működött ez az "átkosban". Az érdekelne, hogy egy akkori (12.000 Ft) hektáronkénti művelési önköltséget mennyi vadból lehetett akkor (elvileg) kifizetni.

Szia Lajos!

Édesapám amíg élt mondta mindig, hogy a nyolcvanas években a sertéscomb bolti árához igazították a szarvas és a disznó átvételi árát.
H
Naplózva


A jó vasutasnak még a hetedik szomszédja is hülye...
Borzgróf
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 673


« Új üzenet #697 Dátum: 2013. Február 04. - 14:28:23 »

Kedves Erdőjáró!

Attól tartok én nagyon félreértettem valamit, de nem vagyok benne biztos, hogy értem, hogy mit. Ha megsértettelek vagy felháborítottalak elnézésedet kérem, nem volt célom. Ha megtisztelsz vele szívesen beszélgetnék veled egyszer személyesen, akkor talán tisztulna előttem a kép.

Üdv,

 Emelem Gergő
Naplózva
troger
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 154



« Új üzenet #698 Dátum: 2013. Február 04. - 14:37:49 »

Nálunk kötelezettséget írtak elő a tagonkénti 2 disznó kilövésére évenként, a magas vadkár miatt, valamit az öreg, beteg, "elfoglalt vagyok", "nyaralni mentem" stb... tagok vadászatra való inspirálására.  Emelem
Naplózva
Voldi
Adminisztrátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9530


Piros betűs nagyokos...


« Új üzenet #699 Dátum: 2013. Február 04. - 14:40:06 »

Ha megtisztelsz vele szívesen beszélgetnék veled egyszer személyesen, akkor talán tisztulna előttem a kép.

Üdv,
 Emelem Gergő

A Fórumtalálkozó erre is kiváló alkalom!

http://vadaszforum.net/forum/index.php?topic=586.0

Naplózva

-Voldi, ritka rusnya vagy alsógatyában...
-Levegyem?

-"Ha mindenki úgy tesz, ahogy tenni köll, akkor minden úgy lösz, ahogy lenni köll!"
Borzgróf
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 673


« Új üzenet #700 Dátum: 2013. Február 04. - 15:00:13 »

A Fórumtalálkozó erre is kiváló alkalom!

http://vadaszforum.net/forum/index.php?topic=586.0


Köszönöm a meghívást, már gondolkodtam rajta, csak nem tartom magam felkészültnek egyenlőre, amit fenti nem éppen szerencsés hozzászólásom is fényesen bizonyít. Nem szeretném mélyebbre ásni magam mint eddig sikerült......
Naplózva
Pyrus
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 4591



« Új üzenet #701 Dátum: 2013. Február 04. - 15:02:15 »

csak nem tartom magam felkészültnek egyenlőre,

Enni, inni tudsz?
Mert ennyi éppen elég.  Ördög
Naplózva
Karácsony Károly
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3842



« Új üzenet #702 Dátum: 2013. Február 04. - 15:02:52 »

Az érdekelne, hogy egy akkori (12.000 Ft) hektáronkénti művelési önköltséget mennyi vadból lehetett akkor (elvileg) kifizetni.

Ott van az is Lajos !

1981-ben
- 50 kg I.o. vaddisznó ---- 2500 Ft
- 51 kg   "        "       ---- 2800   "
- 77 kg   "   szarvas    ---- 4230 Ft
-185 kg   "        "      ---- 10175 Ft
-10.3 kilós   agancs   ---- 189000 Ft

 Emelem
Naplózva
Borzgróf
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 673


« Új üzenet #703 Dátum: 2013. Február 04. - 15:18:31 »

Enni, inni tudsz?
Mert ennyi éppen elég.  Ördög
Ezt esetleg összehozom még a vegyész rutinból Mosolyog Mégegyszer köszönöm a bizalmat és a meghívást.
Naplózva
Karácsony Károly
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3842



« Új üzenet #704 Dátum: 2013. Február 04. - 15:28:14 »


Az általam , + 1 mg. gépésszel kezelt 5500 ha-s területrészen volt 25 ha vadföld és 25 ha vadlegelő . Évente lőttünk 230 - 250 nagyvadat , amiből eladtunk Hansiéknak 25 - 28 bikát és 5 -6 bakot .


Naplózva
Oldalak: 1 ... 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 [47] 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 ... 80   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: