|
Lacus
|
|
« Új üzenet #16 Dátum: 2011. Július 17. - 17:16:13 » |
|
Üdv Mindenkinek ! Éppen olvasom rekord termés lesz szőlőből Angliában , Franciaországban ,. Ráadásul ha ilyen marad az idő aug . elején szüret Lányom születésekor 83-ban jul. végén . már szedtünk egy pár fürt szagos szőlőt . Egyáltalán van még ilyen kellemes illatú szőlő , azóta sem ettem . A piacra meg már nem járnak az igazi kistermelők
|
|
|
Naplózva
|
Üdv Lacus.
/ " Ifjaik majdnem mindennap vadászaton voltak; ezért aztán attól az időtől fogva mindmostanáig a magyarok jobb vadászok is, mint a többi nemzetek. " / Anonymus
|
|
|
Fomec
|
|
« Új üzenet #17 Dátum: 2011. Július 17. - 18:36:16 » |
|
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Lacus
|
|
« Új üzenet #18 Dátum: 2011. Július 17. - 19:19:54 » |
|
|
|
|
Naplózva
|
Üdv Lacus.
/ " Ifjaik majdnem mindennap vadászaton voltak; ezért aztán attól az időtől fogva mindmostanáig a magyarok jobb vadászok is, mint a többi nemzetek. " / Anonymus
|
|
|
Sanyooo
Vendég
|
|
« Új üzenet #19 Dátum: 2011. Július 17. - 19:33:46 » |
|
Azért, mert a EU szabályai szerint minimum 160 cm magas kell, hogy legyen a kis termelő. Bizony, bizony, és görbe sem lehet a kistermelő, mint ahogy az uborka sem! Lacus! Miért nem lehet a Balaton parton sült keszeget kapni? Miért csak heck-et???
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Lacus
|
|
« Új üzenet #20 Dátum: 2011. Július 17. - 19:39:25 » |
|
|
|
|
Naplózva
|
Üdv Lacus.
/ " Ifjaik majdnem mindennap vadászaton voltak; ezért aztán attól az időtől fogva mindmostanáig a magyarok jobb vadászok is, mint a többi nemzetek. " / Anonymus
|
|
|
Lacus
|
|
« Új üzenet #21 Dátum: 2011. Július 17. - 19:56:45 » |
|
Egyébként tényleg nem értem miért nincs sült keszeg , lehet kevés van belőle ,.
|
|
|
Naplózva
|
Üdv Lacus.
/ " Ifjaik majdnem mindennap vadászaton voltak; ezért aztán attól az időtől fogva mindmostanáig a magyarok jobb vadászok is, mint a többi nemzetek. " / Anonymus
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9997
|
|
« Új üzenet #22 Dátum: 2011. Július 17. - 20:36:20 » |
|
Fomec, ez egy nagyon finom barack. Pár éve Kapolcson kóstoltuk, azóta is nosztalgiával emlékszünk az ízére. Az összes magot hazahoztuk, elültettük, hátha visszaüt az eredetire, de egy sem kelt ki. Jövő tavasszal adnál nekem pár oltóágat?
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
St.Girgesz
|
|
« Új üzenet #23 Dátum: 2011. Július 17. - 22:43:40 » |
|
Hú, de jó téma!!! Éppen az elején vagyok egy kísérletezésnek. Oltogatok vadon kelt alanyokat olyan extenzív "nemes" vesszőkkel, amik elhagyott szőlőhegyekben évek óta gondozatlanok és ennek ellenére szépen teremnek. Pl. a pár hete cefrézett cseresznye egy részét éppen egy ilyen fáról szedtem. 2-3 q volt rajta (kb. 40 kilót szedtem le, amit a földről, meg a Niva tetejéről elértem), fekete volt mint a bogár, de teljesen egészséges. Ja, és akkora szemek, mint egy kisebb dió. Rendes izommunka volt összegyúrni. Ugyanilyen forrásból származik a szilvapálinkám. A kajszit a piacon vettem, de már kinéztem az Aranyhegyben egy fát a gaztenger közepén. Oltottunk a tavasszal pár tucat körtefát, Jonatán almát gondozatlan fáról. Évtizedek óta nem éreztem azt az ízt, ami ennek a fának a gyümölcséből áradt.
Egy kedves ismerősöm más jellegű kísérletet végez. Normál faiskolai lerakatban vásárolt gyümölcsfákat és csemegeszőlőt tart külteljes körülmények között. Meglepően egészségesek a fák, vasárnap megyek hozzá, készítek néhány fotót. Azt hiszem, képesek a gyümölcsfák is kialakítani magukban bizonyos fokú természetes ellenálló képességet, ha hagyjuk és nem avatkozunk rögtön közbe ilyen-olyan vegyszerrel.
Én most gyökereztetéssel kísérletezek-eddig két körtém, három rózsám, két eprem és egy szilvám fogta meg. Mindet elhagyott tanyák mellől szedtem. Most pedig két sárgabarack vessző vár gyökerezésre. Az egyik valami nagy gyümölcsű, szinte teljesen kopasz gyümölcsű, és a fája is hatalmas(kb. mint egy jól megtermett körtefa). A másik egy közepes bogyójú, nagyon-nagyon édes fajta, alacsony, göcsörtös kis fával. Kíváncsi vagyok, hogy kihajtanak-e. Ahonnét ezeket szedtem, már garantáltan nem voltak kezelve már húsz-harminc éve és teljesen egészségesen a fák és a bogyók is.
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
St.Girgesz
|
|
« Új üzenet #24 Dátum: 2011. Július 17. - 22:52:04 » |
|
Fomec, ez egy nagyon finom barack. Pár éve Kapolcson kóstoltuk, azóta is nosztalgiával emlékszünk az ízére. Az összes magot hazahoztuk, elültettük, hátha visszaüt az eredetire, de egy sem kelt ki. Jövő tavasszal adnál nekem pár oltóágat?
Az őszibarack magja sokszor csak két-három év után hajt ki, akkor is csak akkor, ha folyamatosan nyirkos talajban volt. Szerintem az lehet az oka, hogy az egészséges magnak olyan vastag a héja, hogy addigra korhad el annyira, hogy a csírához eljusson a nedvesség és az szét tudja repeszteni a magházat.
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9997
|
|
« Új üzenet #25 Dátum: 2011. Július 18. - 09:31:47 » |
|
Készítettem tegnap pár fotót, ahogy alább ígértem. A képeken olyan növények láthatók, amelynek mindegyike közkereskedelmi gyümölcsfaiskolából származik és soha életükben nem láttak semmiféle permetszert. Egy falusi ház udvarában élnek, minden hókuszpókusz nélkül. Először egy csemegeszőlő, fajtáját nem tudom: Ugyanaz, csak másik fajta: Vilmoskörte: Alexander körte: Őszibarack:
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
Fomec
|
|
« Új üzenet #26 Dátum: 2011. Július 19. - 07:38:47 » |
|
Fomec, ez egy nagyon finom barack. Pár éve Kapolcson kóstoltuk, azóta is nosztalgiával emlékszünk az ízére. Az összes magot hazahoztuk, elültettük, hátha visszaüt az eredetire, de egy sem kelt ki. Jövő tavasszal adnál nekem pár oltóágat?
Természetesen Lajos. De, ha van "vad" őszibarack magoncod, most is rá tudod szemezni.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9997
|
|
« Új üzenet #27 Dátum: 2011. Július 19. - 10:20:23 » |
|
Azt hiszem, inkább az oltás. Azt már legalább próbáltam. Szemzést is láttam már többször, de magam még soha nem csináltam. Vagy 6-7 éve volt már, amikor egy kertészmérnök kollégám rászemzett néhány vadkörtealanyra többfajta körtét. Nem nagyon tetszik az eredmény, nem akarnak menni semmire a fák. Az oltványok 3 év alatt sokkal nagyobbat nőttek.
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
Fomec
|
|
« Új üzenet #28 Dátum: 2011. Július 19. - 15:14:22 » |
|
Azt hiszem, inkább az oltás. Azt már legalább próbáltam. Szemzést is láttam már többször, de magam még soha nem csináltam. Vagy 6-7 éve volt már, amikor egy kertészmérnök kollégám rászemzett néhány vadkörtealanyra többfajta körtét. Nem nagyon tetszik az eredmény, nem akarnak menni semmire a fák. Az oltványok 3 év alatt sokkal nagyobbat nőttek. Nagyon érdekes, hogy az almásban a szemzés és az oltás egyforma hatékonysággal működik nálam, de ezt a lapos baracknál nem mondhatom el. Tavaly nyáron egy 5-6 éves barackfámra tettem 3 db szemzést, mindhárom megeredt. Most tavasszal totál visszavágtam a fát, és oltottam rá még extra ebből a laposbarackból úgy 4-5 db-t. Egy sem eredt meg, holott az almánál ez 80-90 %-s hatékonysággal működik. Az igazsághoz tartozik, hogy oltócsapot elég későn szedtem. Hogy csinálta a kollégád a szemzést, fás résszel tette rá a szempajzsot, vagy anélkül? Én fás rész nélkül csinálom a szemzést, nem pedig ahogy tanítják az "oskolában". Egy volt kollégámtól tanultam, aki szintén almabizniszben utazik.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
St.Girgesz
|
|
« Új üzenet #29 Dátum: 2011. Július 19. - 16:29:55 » |
|
Érdekes ez a szemzés-oltás dolog, mert pl. a tankönyvek szerint az őszibarack jobban bírja a szemzést, mint az oltást. Ennek ellenére nekem egy szemzés sem eredt még meg. Ribizli meg egres viszont már több is, pedig ezek meg az oltást kedvelik inkább.
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
|