Oldalak: 1 ... 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 [32] 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 ... 69   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Így írunk mi...  (Megtekintve 164071 alkalommal)
U.Péter
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3461



« Új üzenet #465 Dátum: 2010. Március 22. - 11:34:43 »

Azon kedves olvasóim számára, akik múltkor örömüket lelték történetemben, amelyben beszámoltam róla, hogy nyomoztam ki, hajtottam gazdám puskája elé és végül nagy harcban az örök vadászmezőkre küldtem egy vörös zsiványt (jó, tudom, hogy félig már halott volt, mire megtaláltam, de a munka oroszlánrészét akkor is én végeztem), elmesélem, mi is történt velünk két nappal ezelőtt:

Sajnos abból a februári jó időből (hideg, hó, szél) csak a szél maradt meg, de ez is olyan meleg volt, hogy legszívesebben a bőrömet is levetettem volna. Nagy gond ez nekem, ilyenkor sem  erőm, sem kitartásom nincs megközelítően sem annyi, mint télen. De hát vadásztunk, és mint mondtam már, nekem ez az életem!

Valami disznókról beszéltek reggel, meg csemetésről, meg vadkárról, de ezekhez én nem értek. Azt tudom, hogy az erdőnek ebben a részében szárazság volt, amit elég nehezen viseltem, azonban semmit nem tehettem ellene.
Fogalmam sem volt, mit is keressek, viszont arra gondoltam, nem véletlenül jöttünk éppen ide. Mindenesetre körbenézek, aztán majd gazdi eldönti, mire is vadászunk. Hátha megint látunk olyan sunyi bolhafészket, és akkor mindkét részről nagy lesz az öröm.   

Ahogy beléptünk a fiatalosba, kitaposott ösvények vezettek mindenféle irányba. Ezeken kitűnően lehetett ide-oda cirkálni, csak ritkán akadtam meg egy-egy lelógó indában. Gazdám már lassabban jött, és néha fájdalmasan szisszent fel a hasonló akadályoknál. Ezek szerint a nadrágja vékonyabb a bőrömnél…

Az első ilyen bozótosabb részen keresztüljutva, szépen kitisztult minden. Meg is álltunk körülnézni. Gazdám odaszólt a tőlünk távolabb, nagyon visszafelé nézelődő társunknak, mire az is mondott valamit, majd elindult, hogy ismét a sűrűbe bújjon. Addig vártunk.
Hirtelen erre csapott a kicsit kavargó szél, és furcsa szagot vágott az orromba. Azonnal elindultam, hogy megnézzem, mi is ez…

A váltók éppen arra kanyarogtak és én hangtalanul jutottam egyre közelebb. Úgy suhantam a kijárt utakon, mint egy kissé teltkarcsú, koromfekete szellem, orromban a széllel, neki annak a valaminek, ami ott tanyázik a bokrok között. Aminek eddig csak a szagát éreztem, de szemtől-szembe még soha nem találkoztunk.

Aztán megláttam. És amint lehetett, sarkon fordultam, irány vissza a gazdi lába mellé. És nagyon szerettem volna, ha megérti a viselkedésem, amivel azt akartam jelezni, hogy szerény véleményem szerint minél előbb pucoljunk el innét. Amíg egyáltalán még lehet.
Mert egy szörnyeteg lapul a sűrű mélyén…

Sajnos az emberek (és ez alól a gazdám sem kivétel) csak a legritkább esetben értik meg a kutyáik finom jelzéseit. Pedig ezen javítani kéne, hiszen hozzánk képest süketek, vakok, lassúak és a szaglásuk kész röhej. Mennyivel jobban össze tudnánk dolgozni, ha ők is úgy olvasnának a mozdulatainkban, lelkivilágunkban, mit mi az övékben.

Gazdám mellett rendeztem a gondolataimat. Tudtam, nekem annyi esélyem sincs ez ellen a rém ellen, mint a múltkori rókának volt csekélységemmel szemben. Legalább kétszer magasabb és talán háromszor is nehezebb nálam, olyan őserőt sugároz, amilyent még soha nem láttam. Ez egy pillanat alatt végezne velem…
De, ha kicsit kutatok emlékeim között, rájövök, régebben gazdám többször is jött úgy haza, hogy éreztem a szagán, legyőzött egy-egy ilyen szörnyet. Állkapcsot, belsőséget hozott belőle, az íze finom. Tehát mellette talán biztonságban vagyok.

Vártunk. A feszültség mindkettőnkben egyre nőtt, de míg bennem valamennyi félelem is lappangott, gazdámon csak a vadászat izgalmát éreztem. Vajon tudta-e, hogy mit láttam az előbb?
Már kezdem én is lehiggadni, amikor ott, a tisztás túlsó szélén elszabadult a pokol…

A következő események annyi idő alatt játszódtak le, amennyi ahhoz kell, hogy lenyeljek egy vastagabb szelet felvágottat. Két harapás, egy nyelés, kész. Nem szoktam vakarózni közben…

Úgy jött egyenesen felénk, mint a mindent elsöprő szélvihar, mint maga a kutyaevő végzet. Abban a sűrűben mozdulni sem tudtam volna, és ő sokkal könnyebben nyomta széjjel, mint én a tavalyi nádat. A vaskos, tüskés indák, amiket csak kikerülni lehet, most cérnaszálként szakadtak, és alig pár ugrás után már ki is bukkant a bozótból.

Ha nincs mellettem a gazdi, ez idő szerint alighanem csúnya futás kerekedett volna a dologból, bár kétlem, hogy sikerült volna elmenekülnöm. Így viszont kíváncsisággal vegyes szorongással néztem, ahogy lövésre emeli a puskát.
De még várt. Bizonytalanság vibrált körülötte és nem lőtt, miközben a változatlan lendülettel törtető szörny bennünket észrevéve kissé elfordult és így teljes terjedelmében megmutatta vaskos elejét, magas marját, rövid, csapott farát.
Ezt látva éreztem meg gazdámban az elhatározást, és az utolsó pillanatban, amikor az útban levő fatörzsek még engedték, tompán dörrent a fegyver…

Mostanra ért volna le a felvágott…

Lassan 8 éve, hogy elhagytam az anyámat, a testvéreimet és idekerültem a gazdámhoz. Képzelhetitek, mennyit vadásztunk ezalatt. Sok vadat láttam már meglőni, de erre a látványra nem voltam felkészülve.
Az előbb még megállíthatatlannak, elpusztíthatatlannak tűnő hatalmas tömeget valami iszonyú erő úgy vágta földhöz, hogy a talaj beleremegett.  Tehetetlenül kalimpáló lábakkal próbált ismét talpra állni, de  akkor már elindultunk felé.
Micsoda puska ez, hogy egy ilyen fenevadat is azonnal letaglóz!!! Nem is félek többet, ha mellette vagyok!

Ezen úgy felbátorodtam, hogy megelőzve gazdámat, a vergődő szörnyhöz rohantam és elkaptam a hasát. Nehogy még a végén felkeljen itt nekünk! Hátrafelé csapkodó nagy fejétől, félelmetes agyaraitól eléggé biztonságban voltam, azonnal láttam, hogy itt nem ér el. Ami nagyon is üdvös dolognak látszott, hiszen akkora fogak voltak a szájában, hogy Ramboé (az óriás szomszéd németjuhász) ezekhez képest apró gumicsont.

Gondoltam, megpróbálom most már ezt a zsákmányt is úgy elintézni, mint múltkor a ravaszdit, lehet, hogy lassabban megy majd, de fogom, ameddig bírom. El már nem mehet!
Gazdám azonban kissé más véleményen volt:
- Bella!- reccsent rám. – Takarodj onnét!
Ellentmondást nem tűrő hang volt, és éreztem benne a féltés hullámait is. Elléptem hát oldalra, tudván, hogy mi következik most. De csak valami kis fémes vacakolás hallatszott…
- Talán próbálnád a töltött csővel gazdi! Úgy esetleg sikerülhet! -  javasoltam volna kellő tisztelettel, ha éppen van időm hátranézni, helyette azonban ismét elkaptam a vastag csuhát és cibáltam, ahogy csak tudtam.
- Bella!!!  Takarodj!!!
Ismét helyet adtam hát.
Forró szél vágott el mellettem, lehelete meglebbentette bal fülemet, az iszonyú dörrenés süketté tett egy pár pillanatra. De a busa fej tehetetlenül hanyatlott hátra és néhány rángás után elcsendesedett a nagy test. Most már igazán a miénk volt!

A fényképeken nem szerepelek, akkor én már a kocsiban voltam és azon gondolkoztam, hogy tipikus elhozóból időnként vérebbé, most meg talán már disznós kutyává is váltam. Ezt sem gondoltam volna soha!
És az is eszembe jutott, hogy ha a hőstettemet (a taktikus visszavonulásról persze majd bölcsen hallgatok) elmesélem annak a mulya Rambonak, meg azt is, hogy micsoda puskánk van nekünk, valószínűleg soha többet nem meri az udvarunkba végezni a dolgát…


Naplózva

"Az olvasás súlyosan károsíthatja a tudatlanságot!"
S.Peti
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 6027



« Új üzenet #466 Dátum: 2010. Március 22. - 11:43:21 »

 Igen

 Emelem

 Ördög
Naplózva

...forrókezű fiatal vadásztárs...
Zolimester
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1410



« Új üzenet #467 Dátum: 2010. Március 22. - 11:43:47 »

 Emelem
Naplózva
nagysas
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 4147


TSP


« Új üzenet #468 Dátum: 2010. Március 22. - 11:47:56 »

 Emelem Ördög  Igen
Naplózva

Ó Sunny... a tyúkok előtt mindig legyen víz!!
在我赤裸的身上牺牲一只山羊
Urr Antal
Vendég
« Új üzenet #469 Dátum: 2010. Március 22. - 12:16:11 »

Péter!

Gratulálok a tagságodhoz! Nagyon jól jártunk vele mi is!  Figyelmes olvasás   Emelem
Naplózva
RWS
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1124



« Új üzenet #470 Dátum: 2010. Március 22. - 12:17:24 »

Peti! Emelem
Ismét egy nagyon jó írás! Igen
Naplózva
Tomek
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1497



« Új üzenet #471 Dátum: 2010. Március 22. - 12:19:37 »

Peti,  Emelem Éljen
Naplózva

"... nem is a lövés a vadászat. A puska elsütése csak kicsengése, emberállati kiélése a vadászatnak.
Mert a vadászat - áhítat." (Gr. Sz.Zs.)
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9994



« Új üzenet #472 Dátum: 2010. Március 22. - 12:22:34 »

János (bocs, hogy csak most olvastam végig) és Péter:  Emelem
Naplózva

Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra,
Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva.  /Ady/
Pyrus
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 4589



« Új üzenet #473 Dátum: 2010. Március 22. - 12:50:31 »

Peti!  Emelem

Szívesen elolvasnám a történetet a Te nézőpontodból is!
Igen, ez célzás akart lenni!  Bion  Vigyorog
Naplózva
St.Girgesz
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #474 Dátum: 2010. Március 22. - 14:23:16 »

Peti Igen Emelem
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
feketeerdö
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1967



« Új üzenet #475 Dátum: 2010. Március 22. - 22:41:16 »

 Emelem Igen Emelem
Naplózva

Don´t eat yellow snow
Bulcsu
Rügy
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3



« Új üzenet #476 Dátum: 2010. Március 23. - 09:16:04 »

Üdvözlök mindenkit ezen a fórumon!
Most írok először itt, olvasni viszont szinte mindent olvastam.
Több régi ismerőst  -még a másik beszélgető oldalról való ismeretség- külön köszöntök.
Marth Béla a nevem, az itteni álnevem tükrözi szeretetemet, tiszteletemet Őseink,a múltunk iránt. Ijasz
Ugrósdy Péterrel váltottunk már néhány gondolatot magánlevelekben, neki szólnak az alábbi sorok.

Kedves Péter!

  Ha majd te is megtanulsz ilyen jól írni mint a kutyád, sokra viheted Mosolyog.
Most olvastam a disznós kalandotokat, nagyon-nagyon tetszett! Öröm volt olvasni, érezni a szeretetet minden sorban, ami sugárzik a vadásztársad felé.
Sok nyomtatásban megjelent novella, a nyomába sem ér ennek a történetnek.
  Elismerésem!                                          Szeretettel: M.B.
Naplózva

Gazdaságos, elérhető, sokoldalú. Nehéz legyőzni.    .30-06 .
Kovi Ádi
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 993



« Új üzenet #477 Dátum: 2010. Március 23. - 12:51:10 »

Péter!  Emelem Emelem  Emelem Jó kis történet!  Igen
Naplózva

A vadászat - "Ősi örökség ez, amit egyik ember örököl, a másik nem..." (Fekete István)
Mikibácsi
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 181



« Új üzenet #478 Dátum: 2010. április 07. - 16:05:06 »

Tündérmadár

Márciusi hó szakadt a világra, betemetve a vadászszívek tavaszváró reményeit. Pedig már két hete idény van… Egy év kényszerszünet után kicsiny lehetőség ugyan, de annál reménytelibb: újra leshetjük a fejedelmi trófeás vadakkal vetélkedő, langyos tavaszi esték barna ruhás tündérét, az erdők királynőjét.
A hó amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan el is olvadt, pár nap múlva már híre hamva sem volt, csak a lucskos erdei utak kátyúiban maradt még meg a rongyos tél szakadt gúnyájának némely maradványa. Még élénken élt az emlékekben a téli társasvadászatok, disznóhajtások zsivaja, a hideg, téli éjszakák lesen töltött fagyos órái, de mindez már háttérbe szorult és a vadászemlékek polcain pihen, mert a tavasz hírnökei a megújhodást hozták el nekünk, a jövő várakozással teli, izgalmas zsongását, így a tegnap még élő téli élmények lassan emlékké merevednek.
A legelszántabb szalonkavadászok napok óta az eget kémlelik és vágyakozva fülelnek hogy meghallják-e, meglátják-e a kora tavaszi erdők nemes vadjának érkezését. Az itt telelő hosszúcsőrűek február végén, március első napjaiban továbbálltak, most napok óta semmi. Pedig a medvehagyma már bújik, a kankalin sárga fejecskéi kíváncsian, kissé álmosan néznek a tél végi világba. A seregélyek is megjöttek már és a falu végi szántókon összegyűlt pocsolyák fölött bíbicek jajonganak. Ezek félreérthetetlen jelei a tavasz virágillatú eljövetelének.
Azon a napon ragyogó napsütés, zsongító meleg bizsergette meg a zöldruhások szívét, a munka közben, a városban lótva-futva, vagy a kerti munkálatok közben mindegyikük csak egyre tudott gondolni, ma este talán megjönnek, ma este ki kell menni. Nem volt ez máshogy velem sem… Az előző napokban kinézett helyre igyekeztem. A nap lenyugvó fénye vöröses színre festette a dombok nyugati oldalát, majd lebukott a legelő mögött. A fiatalos széle a legelővel volt határos, itt álltam el, mögöttem a sűrű, előttem a kék, lejjebb a vörös horizont. A rigók esti készülődése adta meg a vezérszólamot, melybe egy-egy citromsármány, ökörszem és vörösbegy trillája vegyült. A vörös eltűnt az ég aljáról és a kék szín is egyre halványodott. A hűvös, esti, földszagú levegő már egyértelműen a tavaszt jelentette a várakozással teli szürkületben.
Egyre szorosabban fogtam puskát, mely nemrég még szúrós kökénybokrokban, magas nádban, gazos árokparton várta feszülten hogy utoljára végigkísérhesse egy-egy fácán, nyúl, vagy vaddisznó végső rohanását. Most azonban egy helyben áll kezemben, torkában apró sörét és a rigók egyre ritkább méltatlankodása, a közelben felgallyazó fácán kakatolása alatt várjuk az erdők királynőjének érkezését. Most kell jönnie, már egyre sötétedik, hopp, a távolból egy ideges duplázást hoz a szellő. Ott már látták, itt nem jön! Szent Hubertusz, Diána segítsetek, csak egy madarat küldjetek elém, legalább lássak egyet, ha nem is lövök… ilyen gondolatok cikáztak bennem, amikor szinte szemvillanás alatt a hátam mögötti sűrűből a fejem fölött egy cvikk suhan át. Hogy hogy történt magam sem tudom, egy gyors dupla, majd a hátsó madár lemaradt a kergetőző párból és élettelenül a rétre hullt. Megvan! Sikerült! Közben hallom, hogy a közelben álló cimborák is lőnek. Izgatottan és örömmel térdelek a madár mellé, ezalatt a fejem fölött cippogva húzott el egy másik, ám ezt már nem látni. Megjöttek! Itt vannak. A meleg tavaszi napsütés útnak indította a hosszú csőrű vándorokat és a szerelem bódulatában, cippogva, korrogva kergetőznek, de némelyeknek ez végzetes szerelem. A vadász szívében is érzelmek kavarognak: az öröm, a tavasz zsongása és a vágy, hogy birtokba vehesse a tavaszi erdők örök hírhozóját, a csodálatos és sejtelmes tündérmadarat: az erdei szalonkát.
Naplózva

"...A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."
Urr Antal
Vendég
« Új üzenet #479 Dátum: 2010. április 13. - 13:23:33 »

Megfontolásra!

Kittenberger Kálmán sajtódíj
http://www.emasa.hu/cikk.php?id=6708
Naplózva
Oldalak: 1 ... 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 [32] 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 ... 69   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: