Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 [13] 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 ... 142   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Aranysakál avagy svk és a futottak még  (Megtekintve 350570 alkalommal)
Sziju
Vendég
« Új üzenet #180 Dátum: 2009. Május 31. - 06:44:34 »

Kedves Tonka!

Egyik hazai tenyészkert tulajdonosával beszélgettünk, és sok érdekességet mesélt, mi mindent lehet csinálni. (Persze nem ők.) Innen. Majd szóban elmondom, kivel. Van tapasztalata bőven.
A bolgár világrekordról pedig egyrészt a vadászlapokban lehetett olvasni, másrészt a netre tette föl valaki, aki az osztrák kertben lefotózta.

Texasban a marhákat úgy oltják, és herélik, hogy két kerítés közé terelik őket, pedig azok aztán tényleg vadak. Filmen láttam.
A jávorszarvas vadászat úgy zajlik néhány helyen a Tengerentúlon, hogy két kerítés között kell a bikának áthaladni ahhoz, hogy a lesen ülő vadász elé kerüljön. Ezt olyan mesélte, akinek a barátja részt vett egy ilyenen. Mikor elkezdték sürgetni, hogy lőjön már, mert mindjárt jön a fél nyolcas szarvas, akkor nyílt ki a szeme, hogy mire fizetett be. Gyakorlatilag fél óránként jött egy vadász, és annak egy bika. Meglőtte, de nem tette ki a falra, mert szégyelli. A szarvas megtanítható arra, hogy átmenjen a két kerítés között enni, ha csak ott van kaja.

Az férfi és a bika hormonrendszere ugyanúgy működik.  Ördög Már ami a tesztoszteron szint alakulását illeti. Ez meg a biológiai, anatómiai tanulmányaimból jön. Győztes tesztoszteron szintje felmegy (focicsapat és a szurkolóké is) vesztesé lemegy. A műholdas csatornák tudományos műsoraiból sok adatot lehet megtudni.
Rengeteg filmet adnak ragadozókról is. Ezek etológiája, környezetre gyakorolt hatása is érdekel.

Az, hogy nálunk is van sakál, az nagyon érdekes, és hogy terjed, az is. Tényleg jó lenne minden adatot, információt összeszedni róluk, mert különleges, és intelligens állatok. Például összehasonlító tanulmányt készíteni a rókával. Miben hasonló, miben más az életmódjuk, viselkedésük, vagy hatásuk a vadállományra. Akár filmet készíteni róluk, mert nem is láttam még hazai filmet a hazai sakálokról.
Naplózva
Lupus
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 258



« Új üzenet #181 Dátum: 2009. Május 31. - 08:27:24 »

Szijú, nem túlzás a műholdas csatornák műsorait tudományosnak titulálni? Ördög Bion
Az aranysakálra vissza térve, hogy komoly dologról is essen szó. Ördög
Szerintem is jó, hogy itt van. Az biztos, hogy az egyébként ragadozó hiányában nagy számban élő őz le fog apadni. Ezt tudom bizonyítani, azzal, pl. hogy nálunk a hiúz megjelenésével, az őzek száma erőssen leapadt, és nagyon későn kezdtek, rövid ideig mozogni. A muflonok is kicsit arrébb húzódtak, lévén a hiúz kedvenc csemegéje. A disznókkal kapcsolatos hatásáról nem tudok, bár a pár másodperces (minden esetre 20 másodpercen belüli) nyomát egy dagonyában láttam, ami tele volt malac nyommal. Ja tépett dögöt többet is találtunk. Több volt a mufflon, és a kos. Bár nyilván ez csak a jéghegy csúcsa.
Egy érdekes esetem volt még, egy cserkelés alkalmával, mentem egy fűvel benőtt gyalogúton, amikor már messziről két mozgó valamit vettem észre. Dombon felfelé mentem. Jó széllel, igen csendes járás esett az úton. Kb. 20 méterre lehettem, amikor két hangtalanul játszó farkas kutyára emlékeztető szürkés színű kutyát láttam. Amikor észre vettek, az volt a meglepő, hogy vala hogyan nem kutyássan viselkedtek. Felém kapták a fejüket és elrohantak a hegyfelé. Szóval nem tudom. Vállat von Lehet fiatal farkasok voltak?
Naplózva

Üdvözlettel
Dances with Wolves
Urr Antal
Vendég
« Új üzenet #182 Dátum: 2009. Május 31. - 09:24:56 »

Szervusz Judit!

Valamennyi fogalmam van nekem is a szarvasok és vaddisznók zárt téri kezeléséről. Jártam párszor Bőszénfán, a Mátyás király vadaskertben is voltam, és volt szerencsém saját kezűleg foglalkozni szarvasokkal, disznókkal....

Én a saját tapasztalaim alapján állítottam azt, hogy ezek a bikák mindenféle "hormonkezelés" nélkül megnőnek ekkorára, valamint azt, hogy egy bika NAPONKÉNTI kezelését finoman szólva problémásnak látom.

Úgy gondolom, hogy Te is azok közé tartozol, akik nem ismerve a nagy bikák hátterét, rögtön valamiféle elképesztő magyarázatot próbálnak találni azok "titkára". Nekem, megmondom őszintén, a hátamon is feláll a szőr a "hormonkezelés" szó hallatára.

Nézd csak meg az új-zélandi bikákat...azok több százezren mind hormonkezelve vannak?

Nem! Csak zárt térben, az állattenyésztés jól bevált eszközeivel élve, ismerve az egyes egyedek családfáját, komoly szelekcióval (és a jobb környezeti tényezőkkel) érték el a kimagasló átlagos testömeget és agancstömeget. Volt szerencsém látni Somogyvári Vilmos új-zélandi látogatása során készült videófelvételt is, egy kicsit belepillanthattam abba, hogy hogyan kezelték akkor és ott a szarvasokat.

Természetesen hallottam a Bulgáriában lövetett osztrák bikáról....de attól, hogy nagy, miért kéne rögtön hormonkezeltnek lennie...

Egy ideig foglalkoztam zárt téri szarvasokkal. Az állományban voltak oszták szarvasok és magyar állatkertekből, vadaskertekből és magántenyésztőktől származó szarvasok. Ugyan azt a kaját ették. Én kevertem, villáztam, macsétáztam nekik. Az osztrák borjak közül fejlődött 16-os csapos bika, míg a magyar borjakból bár jó csaposok fejlődtek, de meg sem közelítették az osztrákokat.

Én csak azért reagáltam Judit az írásodra, hogy óvatosan jelentsünk ki valamit úgy, hogy csak közvetve van rálátásunk.

Jó szelet!  Wave
Naplózva
Urr Antal
Vendég
« Új üzenet #183 Dátum: 2009. Május 31. - 09:33:00 »

Lehet fiatal farkasok voltak?

Szervusz Lupus!

Nem tudom merre mozogsz, de én elképzelhetőnek tartom!

Szerintem a kutyák ugattak volna mindenképpen, amikor megláttak. Találtam már erdőben ott született kutyacsaládot, még a kölykök is ugattak folyamatosan.

Viszont a farkasok nem ugatnak...inkább kaffogó, stb. hangot adnak ki, ilyen esetben pedig szó szélkül menekülnek szerintem. Wave
Naplózva
Sziju
Vendég
« Új üzenet #184 Dátum: 2009. Május 31. - 10:06:30 »

Tonka!
Átmegyek a szarvasbika topikba, mert ez már off.
Naplózva
Jakec
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 102


« Új üzenet #185 Dátum: 2009. Június 13. - 22:57:10 »

Üdv mindenkinek!
Ma érkezett a társaságunkhoz egy vadászvendég, őzbakot és süldőt szeretett volna lőni. A hivatásos vadászunkkal kimentek a területre, ahol a már az előző napokban a hiv.vadász figyelt egy érdekes agancsú bakot. 20:20-kor csörög a telefonom, én közben a terület másik felén voltam és távolról lövéseket halottam. A vadőrünk hívott, hogy lőttek két toportyánt. Egy suta váltott ki a tarlóra, majd felkapta a fejét és elrohant. Az őz csapáján két sakált láttak meg ügetni.  A vadőr intet a vendégnek, hogy lőjön. A vendég lőtt és az egyik sakál tűzben rogyott, a másik elkezdett rongyolni az erdő felé . Vadőrünk kapta a puskáját, rácincogott a menekülő sakálra. Úgy 150m-re a sakál megtorpant, lövés és ez a sakál is tűzben rogyott. Egyik kan, a másik szuka. A kan idősebbnek tűnik a foga alapján. A szukának 2 csecsbimbóján látszott, hogy nem olyan rég még szoptatott, de már teljesen el volt apasztva. Sajna nem volt nálam fényképező, de majd holnap reggel csinálok képeket és majd felteszem a fórumra.
« Utoljára szerkesztve: 2009. Június 13. - 23:08:37 írta Pyrus » Naplózva
Jakec
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 102


« Új üzenet #186 Dátum: 2009. Június 14. - 19:00:01 »

Küldöm a képeket a sakálokról. A képen a hiv.vadászunk látható ő az egyik sakál elejtője. A kan súlya 13, aszukáé 12kg.
Naplózva
Bandi
Vendég
« Új üzenet #187 Dátum: 2009. Június 14. - 22:28:32 »

Jakec  Igen
Naplózva
Genfi
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1042



« Új üzenet #188 Dátum: 2009. Június 17. - 09:21:03 »

Küldöm a képeket a sakálokról. A képen a hiv.vadászunk látható ő az egyik sakál elejtője. A kan súlya 13, aszukáé 12kg.
Szervusz!
Gratulalok!
Szep nagy testu peldanyoknak nezem oket.
Naplózva

Magyarország dús ország volt,
Van termése, kincse, vadja,
De amit a bús nép szerzett,
Víg uraság zsebre rakja. (Ady Endre)
wetzlar
Vendég
« Új üzenet #189 Dátum: 2009. Augusztus 20. - 18:59:34 »

Ma délelőtt kb. 09.30 órakor az egyik szórómhoz vittem ki almát. (le van zárva a területünk a bőgés miatt, de a lédús takarmány jól jön a vadnak... Kacsint)
A napraforgó ocsún ott napozott egy toportyán.

Kocsival mentem, így kb. 50 m-re bevárt...odanézett...felállt...megint odanézett...aztán sutty, be a sűrűbe.
Gyönyörű nagytestű jószág volt, bizonyosan egy kifejlett kan.
Naplózva
Genfi
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1042



« Új üzenet #190 Dátum: 2009. Augusztus 21. - 16:10:37 »

Megrendeltem ket sakalra is hasznalhato sipot amerikabol, lasd:
http://www.predatorquest.com/
A sipokat valoszinuleg jovo heten mar kezhez kapom es eloszor kiprobalom oket rokan. A Borzsonyben szerencsere meg nincs sakal.
Oktoberben megyek le Somogyba vadaszni, ahol eleg sok a sakal. Ott majd lesz lehetosegem tesztelni a messzirol jott sipokat sakalon is.
Naplózva

Magyarország dús ország volt,
Van termése, kincse, vadja,
De amit a bús nép szerzett,
Víg uraság zsebre rakja. (Ady Endre)
Marksman
Aladdin
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 4220



« Új üzenet #191 Dátum: 2009. Augusztus 21. - 17:41:11 »

A Borzsonyben szerencsere meg nincs sakal.

Szia Genfi!

A tőszomszédságában viszont van Kacsint
Naplózva

"és hosszan kígyózó libasorban - útra kél a szafári"
kisvador
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 631


« Új üzenet #192 Dátum: 2009. Augusztus 21. - 17:55:53 »

Mire gondolsz Marksman?Nógrádra?
Egy ismerősöm megesküdött,hogy látott a területünkön (Márianosztra) sakált.Én magam nem láttam,nem tudom higgyek-e neki.Június végén egy búzaföld szélén széttépet szarvasborjú maradványokat találtunk.Nem hinném,hogy róka volt,lehetett kutya is,a nyomokat nem lehetett látni.
Naplózva
Marksman
Aladdin
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 4220



« Új üzenet #193 Dátum: 2009. Augusztus 21. - 19:21:45 »

Mire gondolsz Marksman?Nógrádra?
Egy ismerősöm megesküdött,hogy látott a területünkön (Márianosztra) sakált.Én magam nem láttam,nem tudom higgyek-e neki.Június végén egy búzaföld szélén széttépet szarvasborjú maradványokat találtunk.Nem hinném,hogy róka volt,lehetett kutya is,a nyomokat nem lehetett látni.

Szia!

Igen, Dél-Nógrád. Már ejtettek is, mostanra elvonultak vagy jól rejtik magukat, de időnként látom a nyomát, a gyakran kijutó tagok pedig egy-egy este a sakált magát is látják.
Naplózva

"és hosszan kígyózó libasorban - útra kél a szafári"
Boar
Adminisztrátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 16601



« Új üzenet #194 Dátum: 2009. Augusztus 21. - 20:06:36 »

Ha van sakál, azt először halljátok, utána látjátok.
Naplózva

Lassan lépked a fűben
a vak zenészek kara.
Mondjátok emberek,
ez már Európa?
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 [13] 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 ... 142   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: