Boar
Adminisztrátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 16603
|
|
« Dátum: 2008. április 12. - 20:44:25 » |
|
Megkérek minden kedves fórumozót, hogy ebbe a topicba CSAK receptek kerüljenek a könnyebb visszakereshetőség miatt. Nyálcsorgatást, "hogy csináltad?" és "dejólnézki" jellegű üzeneteket kérném a szomszédos, Tepsifüles magazin topicban megejteni.
|
|
|
Naplózva
|
Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, ez már Európa?
|
|
|
Frunci
|
|
« Új üzenet #1 Dátum: 2008. április 14. - 17:04:22 » |
|
Elkészült. Szóval ezt akár kollektív fórum receptnek is lehetne nevezni. Először a két madarat a Girgesz által leírt mézes-balzsamecetes pácban tartottam 4 napig. Ezt elfelejtettem lefotózni. Majd ezután abból kivéve, leszárítva jó alaposan besóztam, így pihent vagy 2 órát. Közben készítettem egy olajos pácot: majoranna, bors, borsikafű, kevés vadfűszerpor, tört boróka hozzáadásával, majd ezzel jó alaposan bekenve egy éjszakát állt a hűtőben: Másnap reggel az eltett balzsamecetes pácban levő zöldségek egy részét elterítettem egy tepsiben, majd fehér szalonnával befedtem. Készítettem egy májas, gombás tölteléket, azzal megtöltöttem a lilikeket. Megfázás ellen baconnal takargattam be. Kb. 3 dl húslevest öntöttem alá, és nagyon alacson fokozaton 3,5 órát sütöttem alufólia alatt. Majd az erre szánt idő elteltével levettem a fóliát, meglocsolgattam az alatta levő zsiradékkal, majd vissza a sütőbe 15 percre. Ezalatt csináltam egy mustáros, fűszeres, picit mézes öntetet a saját zsiradékából, ezzel a végén megkentem és újabb 1/4 óra alatt rápirítva készre sütöttem. A sütőből kivéve ismét betakartam alufóliával, azalatt hűlt, mert csak este került felhasználásra A végeredmény: Nem mondom, hogy nem macerás, de megérte, mert nagyon finom lett, pillanatok alatt elfogyasztotta a társaság. frunci
|
|
« Utoljára szerkesztve: 2008. április 14. - 17:08:41 írta admin »
|
Naplózva
|
|
|
|
Steve
Vendég
|
|
« Új üzenet #2 Dátum: 2008. április 14. - 19:37:32 » |
|
Szarvasszeletek erdőmester módra, kicsit másképp
1.5 kg szarvasfilé szeletelve, gomba, vad-alaplé, vaj, só, bors, 3 dl vörösbor, l2 dl főzőtejszín, áfonyalekvár
A szarvashúst vékony szeletekre felszeljük, sózzuk, borsozzuk, (¬+ lehet hozzáadni bármilyen fűszerkeveréket, ízlés szerint. Mi grillel csináltuk.) A vajon a szeleteket pirulásig sütjük, majd egy másik edénybe áttesszük, amiben majd tovább fogjuk főzni. (a vajhoz adni kell egy kis olajat, akkor nem fog megégni.) Amikor az összes húst megpirítottuk, a fennmaradó vajas szószba beleforgatjuk a gombát, és azt is megsütjük benne. Ha kész, félretesszük addig, amíg a hús meg nem főtt teljesen, majd akkor öntjük össze. Közben a húst felöntjük vad-alaplével (bármilyen alaplé megteszi, esetleg víz, bele leveskocka is), éppen hogy ellepje, és megfőzzük. Fővés közben az elpárolgott vizet pótolni kell, de nem szabad túlságosan felhígítani. A főzőtejszínt, a vörösbort és olyan 1-2 evőkanál áfonyalekvárt összekeverjük, és ha a hús megfőtt, és a gombár is főztük már vele, akkor a tejszínes keveréket ráöntjük, és addig főzzük, amíg a bor alkoholtartalma el nem párolog. Lehet mellé krumplipürét, sültkrumplit adni, de bármi mással is jó. (talán a tésztát kivéve.)
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #3 Dátum: 2008. április 14. - 21:02:18 » |
|
Májas rétestekercs:
Ami kell: 1csomag réteslap(ált. négy lap van egy dobozban), Valamilyen máj(a lejobb,ha vegyesen van benne mindenféle madár mája+libamáj.Ez kicsit drága, de nagyon finommá teszi!)(ha lehet, akkor előzőleg egy éjszakán áztassuk tejbe) 1 fej vöröshagyma, 10dkg füstölt mangalica szalonna(vagy 15-20 dkg sima füstölt szalonna) Majoranna, só, bors, egy csipet pirospaprika, lestyán, csombor, kevés fokhagyma 1dl vörösbor tejföl
Töltelék:
A szalonnát kockákra vágva kisütjük a zsírját.Mikor a szalonna üveges, hozzáöntjük az apró kockákra vágott vöröshagymát és együtt dinszteljük őket,amíg a hagyma is meg nem pirul.Ha ez megvan,akkor hozzáöntjük a kicsire kockázott(de még jobb, ha darálón egyszer átnyomjuk) májat, borsot, lestyánt,majorannát, csombort, zúzott fokhagymát és a pirospaprikát és a deci bort. Lefedjük és néha kevergetve addig főzzük együtt,amíg a máj meg nem puhul.Ekkor ízlés szerint sózzuk, majd hagyjuk kicsit kihűlni.
A rétes: A rételapot lisztes deszkára kiterítve ráterítjük a mártás felét,majd erre terítünk még egy réteslapot.Ezt megkenjük vékonyan tejföllel és óvatosan feltekerjük úgy,hogy a tejföl belülről legyen. A másik kettő lappal és a töltelék másik felével ugyanezt tesszük. Kivajazott tepsiben közepes lángon készre sütjük, majd kihűlve szeletelhetjük.
Tipikus férfi étek,nagyon laktató.Jó étvágyat!
Megjegyzés: mikor kivesszük a sütőből,reszeljünk rá ízlés szerint sajtot(parmezán-nekem ez jött be legjobban-, trapista, mozarella,...).Ez még inkább földobja az amúgy is fenséges rétesünk.
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #4 Dátum: 2008. április 14. - 21:15:44 » |
|
Mustáros sült nyúl
Hozzávalók: 1 a malacpáchoz hasonló pácban érlelt mezei nyúl(különbség: kell még beletenni egy evőkanál megtört borókabogyót és 5-6 babérlevelet,de nem kell bele méz/cukor és annyi só)
1 dl mustár, 2dl főzőtejszín 1pohár tejföl, sör, só
A pácolt nyulat feldarabolod, kivajazott tepsibe teszed(1sorban,ne fedjék egymást a darabok),szórsz rá egy kevés sót,öntesz alá egy üveg sört,letakarod és beteszed a sütőbe. A saját pecsenyelevével gyakran meglocsolgatva párolod addig,amíg a hús már el nem kezd megpuhulni. Mikor már majdnem kész,akkor ráöntöd a tejfölből,mustárból,tejszínből készült önteted, szétkened rajta,hogy mindenhova jusson belőle és visszateszed közepes lángon, néha meglocsolgatva a levével/öntettel készre sütöd. Ekkor nagyobbra véve a lángot színt adsz neki(kb. 10-15 perc sütéssel szépen megbarnul a hús teteje. Ha nem elég sűrű az lé alatta,akkor a húst kiszedve belőle rántással sűrítsd,majd tálald ha elég sűrű,akkor azonnal kis tálkába kiszedve az étel mellé szolgáld fel. Egészben sült burgonya,rizs,tarhonya vagy hántolt árpa illik hozzá.Na,meg jóféle fehérbor.
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #5 Dátum: 2008. április 15. - 12:07:34 » |
|
Grillezett fogoly Hozzávalók: 4 személyre: 2 db fiatal fogoly, só, őrölt fekete és fehér bors, 100 ml vörösbor, 40 ml olaj, 60 g fűstölt szalonna Elkészítés: A megtisztított és kibelezett foglyokat megmossuk, lábukat, nyakukat levágjuk és törzsüket kettévágjuk. Eltávolítjuk a belső feléről csontokat, sózzuk, megszórjuk őrölt borssal, löntjük borral, és hideg helyen állni hagyjuk. A belsejükkel felfelé rárakjuk a felforrósított rostlapra, meglocsoljuk olajjal, és mindkét oldalát 5-10 percig grillezzük. A fűstölt szalonnát szeletekre vágjuk és kisütjük. A kész fogolydarabokat tálra rakjuk, és leöntjük a szalonna kisült zsírjával. Grillezett zölségekkel és sok zöldsalátával tálaljuk.
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
Blade111
|
|
« Új üzenet #6 Dátum: 2008. április 15. - 19:35:40 » |
|
Currys disznóhús whiskyvel Hozzávalók: 1-1 teáskanál nagyon csípős pirospaprika, őrölt köménymag és édes kömény, koriandermag, 4 gerezd fokhagyma megrepesztve, csipetnyi citromfű, 5 szem szegfűszeg, 1-2 ek borecet, 2 teáskanál só, 80 dkg apróra vágott disznócomb, 1/2 dl whisky. Tegyük vastag fenekű serpenyőbe a fűszereket, pirítsuk 1-2 másodpercig, közben keverjük. Tegyük bele a húst, a borecetet, a sót és annyi forró vizet, hogy félig ellepje a húst. Lassú tűzön, lefedve főzzük, amíg megpuhul. Ha kész, öntsük bele a whiskyt, és főzzük továbbra is lassú tűzön 10-15 percig. Spagettivel tálaljuk.
|
|
|
Naplózva
|
"Aquilla non captat muscas"
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #7 Dátum: 2008. április 15. - 21:43:22 » |
|
Camembertes Pulykamellfilé dióbundában. Hozzávalók: 1db póréhagymás vagy natúr camembert trapista sajt 0,75kg pulykamellfilé póréhagyma 0,5dl tejszín só 1 gerezd fokhagyma 2-3 szál petrezselyemzöldje egy csipet szerecsendió egy csipet gyömbér egy kevés bazsalikom(szárítva 1 kávéskanál) 0,25kg dió panírozáshoz valók. Elkészítés: A pulykamellet felszeleteljük 5-6 vastagabb szeletre, majd a közepébe lyukat vágunk úgy, hogy ne lyukadjon ki sehol a hús és kiklopfoljuk. Ezután a tejszín langyosra melegítjük, beletesszük az apróra vágott camembertet és a fűszereket(sóval óvatosan, csak kellemesen érződjön a tölteléken). Ha híg lenne, akkor reszelt trapista sajttal sűríthetjük. Akkor jó,amikor lassan folyó, sűrű krémes masszánk van.Ha ez megvan,akkor fogjuk a pulykamelleket és a közepébe töltjük a masszát. Fogpiszkálóval összezárjuk és a lyukkal felfelé állítva betesszük a hűtőbe kb 1 órára,hogy visszakeményedjen. Mikor ez megvan,akkor bepanírozzuk oly módon, hogy a panír fele legyen zsemlemorzsa, a fele tört dió(minél finomabbra törjük,annál könnyebb panírozni,de ha durvára törjük a diót,akkor látványosabb lesz. panírozás után készre sütjük. Borban párolt mézes almával, szeder-dzsemmel és sültkrumplival/burgonyakrokettel tálaljuk. Jól mennek hozzá a könnyű, aromás fehérborok(tramini, muskotályos, furmint)
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #8 Dátum: 2008. április 16. - 12:12:26 » |
|
Vadászrántotta:
Kellékek 3 főre:
Egy régebbi serpenyő(ha lehet fém nyele legyen) vagy egy kisebb bogrács tábortűz, 3közepes vagy 2 nagyobb fej vöröshagyma 3gerezd fokhagyma (ha van a környéken friss medvehagyma, vagy ehető hagymaféle akkor azzal pótolható) mindig az évszaknak megfelelő gomba(legjobb a frissen szedett) két db előre megfőzött nagyobb krumpli 20dkg szalonna(előre kockára vágva) szarvas- vagy őzkolbász( 20-30 deka) fejenként 4-5tojás 1db. paprika só, bors, paprika ha lőttél valamit(szarvas, őz, vaddisznó), akkor a májából is tehetsz hozzá)
Elkészítés:
A tüzet jól megrakod, hogy sok parazsa legyen, addig felkockázod a hozzávalókat, és összekevered a tojásokat egy kávéskanál sóval, félkávéskanálnyi borssal és paprikával. Ha már jó parazsad van,akkor a szalonnát a serpenyőben/bográcsban felteszed pirulni, majd mikor üveges,akkor hozzákevered a csíkokra vágott hagymát, a gombát és a felkockázott paprikát. Mikor a hagyma megpirult,akkor hozzáteszed a felkarikázott kolbászt,krumplit, frissen szedett, apróra vágott zöldfűszereket-pl. medvehagyma- (ha van máj,akkor azt is most kell hozzátenni) és így pirítod,amíg a kolbász el nem kezdni engedni a zsírját. Ekkor keverd hozzá a tojást és süsd olyanra,ahogy szereted(van aki szaftosan szereti,van aki barnára sütve). Még melegen,körbeülve az edényt frissen, parázson pirított kenyérrel a legjobb.
A történet: ezt egy idős bácsi mesélte el nekem,akik a nyári vadkárelhárítást összekötötték az evéssel. Mikor már nem látták értelmét az éjszakai lesnek,akkor az előre megbeszélt helyen gyűltek össze 3-an,4-en és a korábban odahordott fából rakott tűzön gyakran ették ezt az ételt úgy,hogy minden este más készítette el, saját ízlése szerint. Én néha éjszakai pecátkövető hajnalban/reggel szoktam elkészíteni.
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
manipulus
|
|
« Új üzenet #9 Dátum: 2008. április 16. - 17:45:17 » |
|
Sziasztok! Nagy receptet nem tudok írni a mai ebédünkhöz. Pár szelet sertéstarját gyorspácba raktam és 3 órára a hűtőbe tettem. Amikor elkezdtem a sütést ehez 2 szelet marha fehérpecsenyét sóztam, borsoztam és vékonyan mustárral bekentem. Elkezdtem rostlapon sütni a húsokat. Addig a vegetás vízben előfőzött burgonyát félbevágtam és 10 percre 200 C-ra a sütőbe raktam. Amikor lejárt az idő megkentem tejföllel és reszelt sajtot tettem rá. Visszaraktam a sütőbe és meggrilleztem. Amikor a húsok már majdnem kész voltak feltettem a rostlapra két egész Camambert sajtot és mindkét oldalát megsütöttem. A végeredmény: Üdv: Csaba
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #10 Dátum: 2008. április 17. - 09:00:29 » |
|
Sziasztok!
Nagy receptet nem tudok írni a mai ebédünkhöz. Pár szelet sertéstarját gyorspácba raktam és 3 órára a hűtőbe tettem. Amikor elkezdtem a sütést ehez 2 szelet marha fehérpecsenyét sóztam, borsoztam és vékonyan mustárral bekentem. Elkezdtem rostlapon sütni a húsokat. Addig a vegetás vízben előfőzött burgonyát félbevágtam és 10 percre 200 C-ra a sütőbe raktam. Amikor lejárt az idő megkentem tejföllel és reszelt sajtot tettem rá. Visszaraktam a sütőbe és meggrilleztem. Amikor a húsok már majdnem kész voltak feltettem a rostlapra két egész Camambert sajtot és mindkét oldalát megsütöttem.
Nagyon gusztusos!
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
Troja
|
|
« Új üzenet #11 Dátum: 2008. április 17. - 09:23:56 » |
|
Sziasztok! Nagy receptet nem tudok írni a mai ebédünkhöz. A recept is elég nagy,hát még az erredmény!
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #12 Dátum: 2008. április 18. - 15:48:44 » |
|
Grillezett fürj:
Jól megtermett férfi résztvevőként vegyél kettő db, kisebb fogyasztású vendégenként egy db fürjet/fő. A felpucolt madarak nyakát, szárnyvégeit és lábukat vágd le és gerinc mentén hosszában vágd őket ketté. (Ha gondold a feleket a gerinctől elindulva a bordák mentén lefelé,majd a combok belső oldalán egy vágással csontozd ki,de nem szükséges) Mikor ez megvan,akkor olajos pácban pihentesd egy éjszakát. Ezután csöpögtesd le, majd a páchoz illő fűszerekkel(ami a pácban van,abból kell rádörzsölni) és egy kevés sóval bedörzsölve, grillen (mint a fiatal csirke húsát) süsd meg őket.Nem kell a süléshez sok idő,mert vékony és zsenge a húsa (kb. mint a fiatal csirkéé,csak annál finomabb).
Én két féle pácot ajánlok hozz: 1., Fokhagymás-borsos: fél fej fokhagymát megpucolsz és összetörsz/apróra vágod,majd ezt kb 1 liter olajhoz(a legjobb az olíva,de az elég drága)kevered. Ehhez teszel még 8-10 szem borsot megtörve, 1-1 kávéskanál rozmaringot,majorannát, oregánót és sót.Ezt a madarat érdemes sörrel locsolgatni sülés közben. Sült krumplival,kenyérrel tálald és grillen sült zöldségek illenek hozzá. 2., 1 liter olajhoz fél-1 deci balzsamecetet, egy fél mokkáskanál szegfűszeget, 1 mokkáskanál gyömbért, két evőkanál mézet és egy kávéskanál sót keverj még bele és szintén egy éjszakát álljon benne a hús. Sülés közben egyszer érdemes borral bespriccelni a sülő húst. Ha kész,akkor rizzsel, grillezett almával, ananásszal és gyümölcskompóttal tálald.
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #13 Dátum: 2008. április 18. - 16:09:43 » |
|
Tárkonyos erőkrémleves cipóban: Hozzávalók: Fácán,fogoly, vadkacsa aprólék(szárny, comb,far-hát) esetleg egész 2 fürj-félbevágva, Két db sárgarépa, 1db zeller és egy petrezselyem, 1közepes burgonya 1kis fej vöröshagyma 2gerezd fokhagyma 3-4 szem kelbimbó (karalábéval helyettesíthető) fél pohár tejföl 1dl tejszín 3 evőkanál liszt 8db fürjtojás 5 szem bors, petrezselyem zöldje, lestyán, tárkony, só 1 db 1-2 kilós vastaghéjú kerek cipó
A húst tedd fel főni a zöldségekkel annyi vízben,amennyi kényelmesen ellepi az egészet. Mikor már félig megpuhult a hús,akkor tegyél bele petrezselyemzöldjét(3-4 szálat), a borsot, mokkáskanál tárkonyt és lestyánt, ízlés szerint sót. Lassú tűzön főzd puhára a húst,majd szedd kia léből egy tányérra és tedd félre- a zöldségekkel együtt. A megmaradt lét a tejföllel és tejszínnel csomómentesen összekevert liszttel sűrítsd be.Tálaláskor a cipó négy sarkát levágva és azok belsejét kikaparva tedd az asztalra a leves és a zöldségek mellé,és frissen merd bele a levest. Mindenki annyi húst és zöldséget szed bele,amennyit kíván. Jó étvágyat hozzá!
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #14 Dátum: 2008. április 21. - 14:18:04 » |
|
TEJFÖLÖS ROSTÉLYOS BURGONYAKÖRETTEL Hozzávalók: 60 dkg sertéscomb 35 dkg sárgarépa (felkockázva) 1 dkg petrezselyem 40 dkg burgonya 2 dl tejföl 4 dkg liszt 2.5 dl olaj 1 fej közepes vöröshagyma só, kristálycukor, mustár, citrom, 2 db babérlevél Elkészítés: a húsokat szeletelés után besózzuk, kicsit állni hagyjuk. Lisztbe forgatjuk, mindkét oldalát elősütjük. A húsokat az olajból kiszedjük és félretesszük. A hús maradék olajába erős tűzön a vöröshagymát majd a zöldségeket megpirítjuk, felengedjük forró vízzel, sóval, babérlevéllel ízesítjük. beletesszük az elősütött húst, és fedő alatt puhára pároljuk. Mikor megpuhult, a mártásalapból kiszedjük a húst, a zöldséges részt tejfölös habarással sűrítjük. Citromlével, mustárral, cukorral utánízesítjük. A szelet húsokat visszatesszük és újra felforraljuk. Tálaláskor szép pirosra sült burgonyát adunk az étel mellé.
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
|