Oldalak: 1 ... 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 [65] 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 ... 111   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Őzhívás  (Megtekintve 287800 alkalommal)
Lesipuskás
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 225


vadász


« Új üzenet #960 Dátum: 2013. Augusztus 12. - 13:39:00 »

"Ezt még én is elfogadnám.( Pedig már nagyon igényes lettem. )"

Szik!

Hasonlóan gondolva! Gratulálok!  Emelem Lesi

Naplózva
galoscsabus
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 6369


vadász


« Új üzenet #961 Dátum: 2013. Augusztus 12. - 13:40:02 »

Ma volt szerencsém Szexárdon a vadászboltban kicsit beszélgetni Farkas Dénes bácsival.
Bő 60 évnyi tapasztalattal a háta mögött is olyan lelkesen beszélt az elmúlt napok őzhívós élményeiről, mint ha idén kezdte volna a vadászatot Igen Taps
Ő is azt mondta, hogy ritka az ilyen rapszodikus szezon, amikor egy helyen az egyik nap délutánján 5 bak jött egy órán belül, másnap reggel meg egy sem, egészen késő délelőttig
Remélem még sokáig elbűvöl minket a meséivel, jó egészségben Vigyorog
A legjobb bemondása az volt, amikor arról faggatta egy fiatal vadász, hogy mikor és miért nem jön a bak a sípra, hogy:
"A bak akkor jön ha akar, ha olyan kedve van, még az orrfújásra is beugrik" Ördög
 Emelem
Naplózva

Vadász vagyok...így egyszerűen.
U.Péter
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3461



« Új üzenet #962 Dátum: 2013. Augusztus 12. - 17:51:16 »

Gyula, Te idén is kimerítetted a közösség elleni izgatás fogalmát! Gratulálok, egyszerűen csodás a bak!!! Igen Emelem Piál Piál Piál

Köszönöm a választ a másik bak életkoráról! Igen
Naplózva

"Az olvasás súlyosan károsíthatja a tudatlanságot!"
Fegbock
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1487


« Új üzenet #963 Dátum: 2013. Augusztus 12. - 18:11:21 »

Peti, a Te bakod is igen jó!  Emelem Gratulálok!
De azért a Gyula által lövetett öreg, na ez magasan viszi a prímet!  Taps  Emelem (Ilyenek a gyengéim!)
Naplózva

Minden lövésem, amely talál, azonnal öljön! De ha nem öl, akkor ne ejtsen sebet!
Plank Csaba
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1345



« Új üzenet #964 Dátum: 2013. Augusztus 13. - 06:20:56 »

Gyula! Emelem Igen
Gratulálok! Emelem
Naplózva

"Az legyen a vadász nemes törekvése,hogy a vadat óvja,kímélje és védje,vadásszon ahogy a törvény és szokás kívánja,s teremtményeiben a teremtőt áldja"
Szik
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 838


« Új üzenet #965 Dátum: 2013. Augusztus 13. - 13:49:01 »

Aug. 7 reggel

Az este látott az idei viszonylatban sok őzön fellelkesülve megint irány a szik. A tegnapi helyen semmi. A csatorna túloldalán lévő lucernán,  egy bak ugrik a nádba. A szikpadkán lévő lucernán egy másik, sutával. Később kiderül, hogy a tegnapelőtti barkafoszlányos.
Itt egy bála mögül hívok. Egy hatos bak jön messziről. Utána kijön az előbb a nádba ugrott villás is. Elzavarja a hatost, aztán tőlünk megijedve elszalad. Még több helyen hívok. Semmi.
Bemegyünk a lőtér mögötti tarlóra. Itt egy jó ígéretes középkorú bak fekszik sutával. Rájuk megyünk. Jól megspektívezzük. Feláll. A suta is. Szagolgatja a hátulját, aztán borítja. Persze fényképező a kocsiban. Később kergetőzve elszaladnak. Ezután még a szokott lesen hívunk potyára. Aztán a hőség miatt abbahagyjuk.

Aug. 7 este

Hat után megyünk csak ki. Szinte éget a levegő, olyan meleg van. A vadmozgáson is látszik a rendkívüli hőség. Szinte semmi mozgás Több helyen hívok, sehol nem jön semmi. Három párt látunk. Lőhető bakkal nem találkozunk. Sötétedéssel hazamegyünk.

Aug. 8 reggel.

Napkelte előtt indulunk Már most nagy a meleg. Két párt látunk. Több helyen hívok, semmi nem jön. .Mára rekord meleget ígérnek. Lassan csorgunk ki a csatorna parton, a lucerna szélén.  Épp kiér a kocsi eleje a takarásból a tábla szélére három őzet pillantunk meg. Papa, mama, gyerek. Harminc méterre vannak. Laci tolatna vissza, de nem engedem. Rögtön látom, hogy ez a sokat keresett „sosem látható” nagy bakunk. Most hagyja magát jól megnézni. Minden oldalról megmutatja az igen impozáns koronáját. Nem is nagyon akar elmenni. Persze a fényképezőm hátul a dobozban. Mivel a bak balra van, én meg az anyósülésen, így óvatosan kiszállok. Hátra óvakodok, és amilyen gyorsan és csendben lehet, szedem ki a gépet a hátizsákból. Bekapcsolom, és már elől bújok fel a motorháztetőnél. Már csak a bak van kint és érdeklődve közelebb is jött. A gépemen villog az akksi jel. Jelzi, hogy ő már halott. Gyorsan mielőtt kikapcsol, próbálok fotózni. Az autó is belelóg a képbe, nem merek feljebb bújni, már nagyon mehetnékje van a baknak. Egymás után nyomkodom a kioldót. Pár kép és már a nádban a bak. Persze a nagy kapkodásban egy kép sem sikerült rendesen. De dokumentálási célból azért felteszem, mert a lényeget ki lehet venni azért. Sajnos a Lacinak munka ügyben haza kell mennie. Abban egyezünk meg, hogy szombat délután, ha megjön az ígért hidegfront, akkor visszajön.





Szeretném ha ezt a bakot is minél többen elbírálnák. Összehasonlításként mellette a múltkori. A minőségért elnézést de csak ez van.



Naplózva

"A tapasztalatot nem az évek súlyával mérik, hanem a megszerzett tudás hasznosításának a mértékével."
Lesipuskás
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 225


vadász


« Új üzenet #966 Dátum: 2013. Augusztus 13. - 14:24:11 »

Szia! Én 500 körüli 7-8 évesre nézem. Jó golyóérett bak. Üdv: Lesi
Naplózva
csontmetsző
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3311


Vadász-Csontmetsző


WWW
« Új üzenet #967 Dátum: 2013. Augusztus 13. - 14:54:38 »


Sosem látott görbe rücskös szárú torz vén bak. Sajnos a fotók nem adják úgy vissza, mintha élőben látnánk. Ezt még én is elfogadnám.( Pedig már nagyon igényes lettem. Ördög)




Szia Gyula!
Szóval a fotók nem adják úgy vissza? Nem e?  Ördög Nem adnám akárhány középszerű gímbikáért az efféle keménytökű öreg bak elejtését! Átjön az a képről, ha valakinek van ehhez szeme, nagyon kívánatos bakot fogtatok ki, gratulálok is Nektek hozzá! Emelem Igen Vigyorog Meglepődött Mekkora lett a trófea súlya?
Üdv.
Naplózva

" Majd ha a kép előtt állva szinte érzed a disznó szagát, akkor lesz jó a kép! "
- Csergezán Pál -
csontmetsző
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3311


Vadász-Csontmetsző


WWW
« Új üzenet #968 Dátum: 2013. Augusztus 13. - 15:03:20 »

Az "új fiút" 6 évesnél nem nézem többnek és 480 - 530 g közötti tág határt jelölnék meg, hiszen ez már nem olyan egyszerű kategória. (Azt hiszem a nagy bikákat sem egyszerű behatárolni, hogy 12, vagy 13 kilós például egy csúcs bika agancsa. A bakokkal is valahogy így vagyok.) Wave
Naplózva

" Majd ha a kép előtt állva szinte érzed a disznó szagát, akkor lesz jó a kép! "
- Csergezán Pál -
U.Péter
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3461



« Új üzenet #969 Dátum: 2013. Augusztus 13. - 15:54:36 »

Lehet, hogy nagyot tévedek, de 5 évesnél nem tartom idősebbnek az arckifejezése alapján. De még a 4-et is megkockáztatnám... Stoel
Súlyban kb. 480- 500 gr.
Naplózva

"Az olvasás súlyosan károsíthatja a tudatlanságot!"
S.Peti
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 6027



« Új üzenet #970 Dátum: 2013. Augusztus 13. - 16:02:05 »

Lehet, hogy nagyot tévedek, de 5 évesnél nem tartom idősebbnek az arckifejezése alapján. De még a 4-et is megkockáztatnám... Stoel
Súlyban kb. 480- 500 gr.
Nekem az előző idősebbnek tűnt.. Vállat von
Naplózva

...forrókezű fiatal vadásztárs...
U.Péter
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3461



« Új üzenet #971 Dátum: 2013. Augusztus 13. - 16:25:33 »

Aug. 7. hajnal

N. úgy gondolja, még egy érdekesebb, közepes bakot lőne, ha látunk ilyent, ezért ismét másfelé indulunk, oda, ahol a nyár elején kétszer is láttam egy felemás agancsút.
Még elég sötét van, amikor a kocsit hátrahagyjuk, és gyalog indulunk az ominózus tarló felé, akár disznóval is összefuthatunk, de csak egy róka figyel valamit az úton.
A forgatókönyv a hétfői, cincogás, lövés, gratuláció. Süldő ez is.
Még várunk is egy kicsit az útkereszteződésben, hátha a kukoricából mozdul befelé valami, aztán, amikor már olyan világos lesz, hogy tudunk bírálni, kilopakodunk a tarló szélére. Közben egy kicsi bakkal találkozunk, ő fel sem ismer bennünket, csak bámul.
Azt nem lehet mondani, hogy üres lenne a tarló, három róka és egy őz van kint rajta. Sajnos az őz nem olyan, amilyent keresünk, suta, vagy gombnyársas, inkább utóbbi. Sípolok párszor, de erre sem mozdul semmi. Akkor nézzük a legközebbi rókát!
Előreosonunk egy magas gazfolt sarkára és cincogok. A rudiba mintha áram vágott volna, megpördül és rohan felénk. A gazosba szerencsére nem megy be, a szélében igyekszik erre. 30 méterről kapja a szügyébe a golyót. Talán testvére az előzőnek…
Visszasietünk a kocsihoz, átmegyünk a másik körzetbe. Az első tarlón semmi, de távolban a répán egy magányos suta legel. Meg akarjuk nézni a következő tarlót is, ezért előrébb gurulunk, közben a hajlat takarásából egy őzpár vált vissza a répából. Középkorú, jó közepes bak, szabályos, fehérre fent ágvégekkel, lőhető, de bemennek a fasorba. Utánuk, talán a túloldalon kint lesznek még a tarlón!
Igen, a bak ott áll még, aztán belép a kukoricába.
Oldalt, a horizonton is áll egy bak, de az fiatal, max. 3 éves, kímélendő hatos.
Sípolok, a nagyobb nem jön, a kisebb igen. Felváltva fényképezek, videózok, sípolok, és nézem a kukorica szélét. Végre N. észreveszi a kiváltó bakot. Messze van, aztán a suta is kijön és elmennek. Nem baj, N. amúgy sem akarta meglőni.
A fiatal bakról készül pár jó kép és videó, mire rájön, hogy itt nem egy suta bolondítja…
Ismét másik körzetbe megyünk, valahol a környéken kellene lennie egy rendkívül szűk állású baknak, hátha…
Kukoricák közötti, elég keskeny búzatarló szélében óvatoskodunk le addig, amíg az árokparti szélt is nem látjuk, hátha onnét jön fel valami. De már van is kint, fiatal bak megy keresztül a tarlón, a hívásra megindul, egyre jobban rohan felénk, aztán tőlem pár méterre bemegy a kukoricába, majd szelet fogva elrohan.
Tovább hívok, és a bozótból újabb bak ugrik ki, egy kis első agancsú villás. Ő közvetlen elénk bejön, majd N.-től alig egy méterre lép be a kukoricába. A fényképek jók lettek.
Visszamegyünk, és egy repcetarlón átkelve elérünk egy keskeny répaföldre, annak a szélében, a kukorica takarásában akarunk még hívni. Még oda sem érünk, N. észrevesz egy bennünket bámuló bakot. A sípra, bár semmi takarásunk sincs, közelebb jön, tanácstalankodik, majd bemegy a kukoricába. 300 gr körüli, középkorú hatos, semmi különös.
Pár perc múlva újra hívok, alulról, a rét felől jön egy bak, ez is hasonló, mint az előbbi, szép nagy gyöngyökkel, szinte már rücskökkel az agancsszáron. Lőhető, de N. érdekesebbet szeretne. A bak aztán előre kezd figyelni, majd kiugrik, és megkerget egy első agancsú nyársast, ami nyilván szintén a sípra jött. Aztán ő is bemegy a kukoricába.
Még egy körzetet megnézünk, ott azonban semmi mozgás, igaz, a szél is forogni kezd, és már nagyon meleg van.

Este

Most még korábban indulunk, első cél a répaföld melletti két tarló, pontosabban az őket szegélyező fasorok, ahova az eddigi megfigyelések alapján már 7 óra előtt megérkeznek a dolmányosok. Majd, ha velük „beszéltünk”, utána próbálkozunk bakkal.
N. száll ki először, viszi a közösen készített művarjakat, és kiteszi őket maga előtt a tarlóra, majd visszabújik az akáccsíkba.
Én mintegy 4-500 méterrel távolabb, egy másik fasorban, kifigyelt, a varjak által rendszeresen használt, magas, száraztetejű akác alá fészkelem be magam nagy nehezen, mert alig találok olyan helyet, ahonnét a fatetőt látni lehet. De végre sikerül, elkezdődik a várakozás. Itt, az árnyékban szerencsére nincs az az őrült hőség, mint a napon.
Eleinte semmi, csak az atalanta-lepkék kergetőznek szorgalmasan, szinte megállás nélkül a törzsek között. ½ 7 után már minden pillanatban várom a lövéseket N. felől, hiszen az előző napokban 7 óra tájban már tele volt a környék varjúval.
Most viszont váratlanul az én fámra libben fel egy, de látom, társai is vannak, csak azok nem ide szálltak. Óvatosan nyúlok a bockért, aztán már csapja is le a szürkét a 12-es sörét. Pár pillanatig még fennakad az egyik ágon, aztán csak lezuhan. A többiek részéről vészes károgás, és elkezdenek felettünk forgolódni. Ez elvileg jó, ezt nagyon szeretem, de most annyira zárt felettem a lombozat, hogy egyszerűen nem lehet repülő madárra lőni, csak fel-felvillannak egy-egy kis tiszta foltban.
Persze, egy alacsonyabbnál azért megpróbálom a csaknem lehetetlent, de természetesen lemaradok, erre aztán elhúznak innét. Kissé bosszús vagyok, jó lett volna még egyet levakarni…
Nemsokára jön sms N.-től: Egy már a földön van!
Gratulálok, meglőtte első dolmányosát!
½ 8 előtt összeszedem a cuccom, indulok vissza a kocsihoz, aztán hívom N-t, aki felől azért még szólt a puska… Kijön az útra, ahol letettem, kezében a puska, töltények, csalimadarak, és két szürkevarjú!
Mint mondja, az akácokra is szállt és a csalikra is többször fordult varjú, még egyet sebzett is, de az el tudott repülni.
Felmegyünk a magaslesig, ott letesszük a kocsit, kilesünk a répára. Épp akkor vált ki egy őz, fiatal bak, tavalyi. Innét átgyalogolunk a másik leshez, ott kellene járnia egy idősebb villásnak, őt is láttuk üzekedés előtt kétszer, tartotta a helyét.
Most eredménytelenül ücsörgünk a lesen, sehol semmi. Végül elunom, lemegyünk a répa hajlatába, egy bozótos árok mellé, elvileg úgyis onnét jár ki. Magas gazba tudunk húzódni, a sarkon rögtön át is villan egy őz, majd rohan vissza onnét egy gida, mögötte egy suta, mintha kergetné… Aztán a suta visszamegy…
Próbálok hívni, fogy az idő, sötétedik lassan, már nem sok reményünk van, amikor oldalt kilép egy bak. Megy a répában, eszik, nézeget, és egyáltalán nem érdekli semmilyen sutahang. Mintha ő már végzett volna az idén…
Úgy látom, őt keressük, de nincs közel, a fény is fogy, és általában távolodva halad. N. nem látja jól az agancsot, így nem lő.
Akkor gyorsan vissza még a sarki lesre, a tarlón kint van egy bak és egy suta, de már nem lehet látni semmit, a sípra figyelnek ugyan, azonban egyik sem jön közelebb.
És ezzel végződik a háromnapos vadászat, a nagy bak nem sikerült, de talán jövőre újra megpróbáljuk!
Naplózva

"Az olvasás súlyosan károsíthatja a tudatlanságot!"
Sakac
Globális moderátor
Vadász
*
Elérhető Elérhető

Hozzászólások: 9921



« Új üzenet #972 Dátum: 2013. Augusztus 13. - 16:42:22 »

A fényképek jók lettek.

 Fejvakarás

Szik,Peti  Emelem
Naplózva

"Mindenkinek két élete van. De a második csak akkor kezdődik el, ha valaki rájön, hogy csak egy van"
U.Péter
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3461



« Új üzenet #973 Dátum: 2013. Augusztus 13. - 16:50:59 »

Fejvakarás



#857
Naplózva

"Az olvasás súlyosan károsíthatja a tudatlanságot!"
Beregi Vadász
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 513



« Új üzenet #974 Dátum: 2013. Augusztus 13. - 21:35:49 »

Sziasztok!

Jó rég jártam a Fórumon (lakásújítgatás miatt a szabadidő enyhén szólva megritkult), pláne ebben a topicban.
Nos, érdemes volt benézni!
Név szerint nehéz lenne felsorolni, így hát osszátok el egymás között: minden sikeres bakvadásznak gratulálok! Igen
Gyönyörű bakok, a beszámolók pedig nagyon élvezetesek.

Üdv.: Beregi  Emelem
Naplózva

Csak azok véleményére adj, akikről tudod, hogy valóban szeretnek téged. S cserébe élj úgy, hogy ők látva azt boldogok legyenek.
Oldalak: 1 ... 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 [65] 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 ... 111   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: