Oldalak: 1 ... 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 [78] 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 ... 415   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: A róka és vadászata  (Megtekintve 730477 alkalommal)
CID
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3274



« Új üzenet #1155 Dátum: 2009. Július 23. - 13:28:27 »

Kezdek megijedni Szomorú
Naplózva
Dzsi
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 517


« Új üzenet #1156 Dátum: 2009. Július 23. - 13:35:23 »

"Ez a betegség nem új keletű. Évekkel ezelőtt olvastam róla valahol, hogy Ausztriában már elég fertőzött az állomány.  A betegségnek tünetei nincsenek, amikor észreveszik, már késő! Ha jól emlékszem, 5-6 év a lappangási idő, és gyógyíthatatlan.   
Ez nem galandféreg!"

Akkor most mi van? Már a gumikesztyű sem elég? Kell maszk is?

Naplózva
Erdojaro (Molnár Attila)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 14843



« Új üzenet #1157 Dátum: 2009. Július 23. - 13:39:29 »

Remélem Mérnökhallgató többet tud róla, és megírja!  Kacsint
Naplózva

A Vadászat olyan mint a NŐ!  Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
Horrido
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 7953


Generalbakter


« Új üzenet #1158 Dátum: 2009. Július 23. - 13:51:26 »

Szia Laci!

Ez a betegség nem új keletű. Évekkel ezelőtt olvastam róla valahol, hogy Ausztriában már elég fertőzött az állomány.  A betegségnek tünetei nincsenek, amikor észreveszik, már késő! Ha jól emlékszem, 5-6 év a lappangási idő, és gyógyíthatatlan.  Vállat von Vállat von Vállat von
Ez nem galandféreg!

Na ezért van baromi nagy szükség a rókamenhelyre, amit a napokban már megemlítettem! Had simogassák csak a rókákat![ Bravó   Fej a falba Fej a falba Fej a falba

Fuchsbandwurm (Echinococcus multilocularis)
Naplózva


A jó vasutasnak még a hetedik szomszédja is hülye...
Horrido
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 7953


Generalbakter


« Új üzenet #1159 Dátum: 2009. Július 23. - 13:58:18 »

Európa szinten évi ötven megbetegedést regisztrálnak, bár ez a 10-15 éves lappangási idő miatt nem pontos. Bizony gyógyithatatlan, mert mire kiderül már teljességgel inoperábilis.
Azt olvastam róla, hogy egyszeri fertőzés nem váltja ki a betegséget, csak rendszeres érintkezés a fertőzött cuccal.
Nem árt vigyázni, de ha rendszeresen nem eszel macskaszart, vagy csókolsz rókát nem lehet nagy baj.

Vannak olyan vélemények, hogy a földközeli gyümölcsökkel, gombákkal is be lehet kapni, de ez sem bizonyított.
Naplózva


A jó vasutasnak még a hetedik szomszédja is hülye...
Horrido
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 7953


Generalbakter


« Új üzenet #1160 Dátum: 2009. Július 23. - 14:03:36 »

Ezekután jó étvágyat a vaddisznó reszteltmájhoz.... Ördög Ördög
Naplózva


A jó vasutasnak még a hetedik szomszédja is hülye...
Erdojaro (Molnár Attila)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 14843



« Új üzenet #1161 Dátum: 2009. Július 23. - 14:09:03 »

A kétélű csodafegyver
A rókák veszettség elleni immunizációja Magyarországon kísérleti jelleggel 1992-ben kezdődött, és mára bebizonyosodott, hogy a módszer hatékony. A sikeres immunizáció azonban mellékhatásokkal is járt, amelyek vitára ingerlik a vadászokat és a természetvédőket.
Freész Károly| Népszabadság| 2005. május 19. |nincs komment      kedvencek / megosztás 
Cikk értékelésBe kell jelentkezni az értékeléshez!
KommentekBe kell jelentkezni a hozzászóláshoz!
 

Azokban az országokban (pl. Svájc, Ausztria), ahol a rókák immunizációját korábban kezdték, mint nálunk, a veszettséget mára gyakorlatilag felszámolták. Idehaza a kísérleti évek kedvező tapasztalatai alapján, 1996 és 2000 között már az egész Dunántúlra kiterjesztették a vakcinaszórást. Az akció sikeres volt, 2000-ben a Dunántúlról ellenőrzésre beküldött rókák között már csak ötben találták meg a veszettség vírusát. A következő három évben a Duna-Tisza közét és az Északi-középhegységet vették célba, ezalatt a Dunántúlon szünetelt az immunizáció. Az eredmény is ennek megfelelően alakult: a kezelt területeken csökkent, a Dunántúlon viszont újra növekedésnek indult a beteg rókák száma. Tavaly óta az egész országban szórják a vakcinával bélelt húspogácsát, 2004-ben országos összesítésben száz alatt maradt a regisztrált megbetegedések száma.

Idehaza az FVM megbízásából az Állatgyógyászati Oltóanyag, Gyógyszer- és Takarmány-ellenőrző Intézet szervezi, irányítja az évente kétszer - áprilisban és októberben - végrehajtott immunizálást. Az intézetben dr. Kucsera László osztályvezető felügyeli ezt a munkát. Szerinte "nagy ugrásnak" tekinthetjük, hogy a veszettség elleni védekezést az ország egész területére sikerült kiterjeszteni. Ez annak is köszönhető, hogy a vakcinák beszerzését három évre PHARE-pénzből finanszírozhatják.

Kucsera László szerint, ha sikerülne mentesíteni az országot a veszettségtől, az az állategészségügy sikertörténete lenne. Ám ha Magyarország el is érné ezt az állapotot, folyamatosan fennáll a visszafertőződés veszélye Ukrajnából, Romániából, Szerbia és Montenegróból, Horvátországból, ahol nem folytatnak immunizálást. Ezért aztán tartós védettségre csak akkor számíthatunk, ha ezeken a határszakaszokon, a határ menti ötven kilométeres sávban folyamatosan fenntartjuk a vakcinázást.

HIRDETÉS

A rókák immunizációját azonban korántsem tekinti mindenki sikersztorinak. A veszettség visszaszorulásával párhuzamosan ugyanis a rókák száma látványos növekedésnek indult. Egyes becslések szerint a magyarországi rókanépesség az éves teríték két-háromszorosa lehet. Sok vadász egyértelmű ok-okozati összefüggést lát a populáció növekedése és az apróvad - mezei nyúl, fácán, fogoly - számának drasztikus csökkenése között. Ugyanezen tőről fakad a természetvédők kritikája is, hiszen az éhes róka nem válogat vadászható apróvad és védett ritkaságok között: megeszi, amit zsákmányul tud ejteni. Az immunizáció túlzott beavatkozás a természet állományszabályozó folyamataiba - mondják, s félve gondolnak arra, hogy a létszám ilyen dinamikus növekedése mellett milyen sorsra jut majd például féltett kincsünk, a túzok. A túzokcsibék leggyakoribb pusztítója ugyanis éppen a róka.

A veszettség vírusától megszabadított rókák túlszaporodásának lettek egyéb, nem várt következményei is: újabb betegségek ütötték fel a fejüket ravaszdiék köreiben. A rühesség ott öltött először járványos méreteket, ahol az immunizálást kezdték, a nyugati határszélen, s aztán kiterjedt az egész Dunántúlra. Felbukkant egy ennél sokkal veszélyesebb - igaz, higiéniával megelőzhető - kórokozó is, a háromtagú galandféreg. Ez a néhány milliméteres, a róka által terjesztett férgecske az embert is halálosan megbetegítheti. Európában korábban csak az Alpok országaiban volt ismert, az utóbbi húsz évben azonban rendkívül gyors terjeszkedésbe kezdett - véletlenül? - éppen azokban az országokban, ahol a veszettséget sikeresen leküzdötték. 2002-re hozzánk is elérkezett, s azóta évről évre gyorsan növekvő számban találnak e kórokozóval fertőzött rókákat. Az általa okozott humán megbetegedések kezelése jelenleg drága, és halálozás is előfordul.

Kucsera László szerint az elmúlt évek robbanásszerű rókalétszám-növekedése csak részben az immunizálás következménye. A rendszeres vakcinázás beindítása ugyanis nálunk egybeesett a mezőgazdasági termelés átalakulásával, a nagyüzemek visszaszorulása miatt sok helyütt megszűnt a korábban rendszeresen végzett rágcsálóirtás. Mivel a rókák étlapján a rágcsálók szerepelnek a legnagyobb arányban, elszaporodásukat a táplálékbőség is segítette. Az állategészségügyi szakember természetesnek tartja, hogy a veszettség visszaszorulásával a rókák körében más - igaz, a rendkívüli szenvedéssel járó, halálos veszettséggel egy kalap alá nem vehető - állományszabályozó betegségek ütik föl a fejüket. A természet ugyanis hosszabb távon mindig az egyensúlyi állapotok beállítására törekszik.

 

 
Naplózva

A Vadászat olyan mint a NŐ!  Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
BErik
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1812



« Új üzenet #1162 Dátum: 2009. Július 23. - 14:09:22 »

Én meg valami háromfejű galandférgességről hallottam mint új rókabetegség. Nem biztos hogy ez a pontos neve, de én erre emlékszem(régen volt már az az óra).
Naplózva

"Amit csinálunk, ahhoz érteni kell. Amit mondunk, abban hinni kell. És akivel beszélünk -akit tanítunk- azt egyrészt szeretni kell, másrészt komolyan kell venni." Sz.L.
Erdojaro (Molnár Attila)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 14843



« Új üzenet #1163 Dátum: 2009. Július 23. - 14:15:16 »

Magyarországra ért a kór
 
2005. április 28., csütörtök   07 óra 00 perc 
 
 
Halált is okozhat az a Magyarországon nemrég megjelent féreg, amelynek lárvája belélegzéssel kerülhet az emberi szervezetbe. A kizárólag rókákban élő féreg által okozott betegség nehezen felismerhető és gyógyíthatatlan. A szakemberek úgy gondolják: itthon egyelőre csak elvi esélye van, hogy emberek is megbetegedjenek, mivel kevés állat fertőzödött meg. A kór főleg Német- és Franciaország erdeiben terjedt el.
betűméret kisebb | nagyobb nyomtatás küldés e-mailben 
 
 
Halált is okozhat az a galandféreg, amelyet rókák hordoznak. Az általa okozott betegség nehezen felismerhető és gyógyíthatatlan. Magyarországon egyelőre csak rókákban találták meg az emberre különösen veszélyes parazitát.

Dr. Sztojkov Vladov, az Országos Magyar Vadászkamara tagja szerint ez a féreg csak itthon újdonság, hiszen Franciaország, Svájc és Németország erdeiben már évtizedek óta jelen van. Innen terjedt tovább keletre, Ausztriába, Csehországba és most Magyarország északi részére. A körülbelül másfél milliméteres parazita kizárólag rókákban él.

Az emberekbe a lárva belélegzéssel vagy táplálékkal kerülhet, de emberi szervezetben nem fejlődik ki teljesen, hanem a rákhoz hasonlóan sarjadzó sejteket hoz létre. A fertőzött akár évekig is tünetmentes lehet. A gyógykezelés nagyon sokba kerül, és nincs végleges gyógyulás.

- Tíz-tizenöt évig lehet ezzel élni - fogalmazott a doktor. Sztojkov Vladov úgy gondolja, hogy Magyarországon egyelőre csak elvi veszélye van, hogy emberek is megbetegedjenek, mert még kevés állat fertőzött. Egyelőre az sem ismert, hogy a beteg rókák már fertőzötten jöttek át, vagy itt váltak azzá. Németországban rendszeresen szűrik a rókákkal érintkező erdészeket és vadászokat, de a doktor szerint itthon a szűrés még nem indokolt.

Sztojkov Vladov szerint a rókalétszám permanens növekedését kellene megállítani, amely természetesen nem jelenti az állatok kiirtását. A vadászoknak, erdészeknek fokozottan kell figyelniük a személyes higiéniára. Ők egyébként tudnak a betegség terjedéséről, mert francia és német kollégáik tájékoztatták őket, ott ugyanis megijedtek a fertőzés terjedésétől.
 

 
 
 
Naplózva

A Vadászat olyan mint a NŐ!  Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
Erdojaro (Molnár Attila)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 14843



« Új üzenet #1164 Dátum: 2009. Július 23. - 14:16:33 »

Bocsánat! Tévedtem!

Valóban egy galandféregről van szó! Fejvakarás
Naplózva

A Vadászat olyan mint a NŐ!  Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
S.Peti
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 6027



« Új üzenet #1165 Dátum: 2009. Július 23. - 14:18:58 »

Bocsánat! Tévedtem!

Valóban egy galandféregről van szó! Fejvakarás
Háromtagú galandféreg...
Naplózva

...forrókezű fiatal vadásztárs...
kikinda
nótaguberátor és idomár
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 171


kikindai pipafüstös


WWW
« Új üzenet #1166 Dátum: 2009. Július 23. - 14:22:12 »

A kétélű csodafegyver
A rókák veszettség elleni immunizációja Magyarországon kísérleti jelleggel 1992-ben kezdődött, és mára bebizonyosodott, hogy a módszer hatékony. ...
....
....
....Az állategészségügyi szakember természetesnek tartja, hogy a veszettség visszaszorulásával a rókák körében más - igaz, a rendkívüli szenvedéssel járó, halálos veszettséggel egy kalap alá nem vehető - állományszabályozó betegségek ütik föl a fejüket. A természet ugyanis hosszabb távon mindig az egyensúlyi állapotok beállítására törekszik.
Úgy, mint pénzhiány!
A legfrissebb pletykák szerint pénzhiánnyal tervezi az ország elejét venni a rühösség túlzott elhatalmasodásának. hatásmechanizmusa egyszerű. A pénzhiány blokkolja a veszettség elleni immunizálást 2010-től. Ennek következtében a veszettség mértéke ismét megugrik, megakadályozva ezzel a rühösséget a rókák pusztításában, majd beáll az egyensúlyi állapot.
Naplózva

látom, hosszú útra készülsz, búcsúzni jöttél, menj, ha menned kell
manipulus
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1179


Vadásztacskó vezető


WWW
« Új üzenet #1167 Dátum: 2009. Július 23. - 20:43:00 »

Bocsánat! Tévedtem!

Valóban egy galandféregről van szó! Fejvakarás

Pontosabban: echinococcus multilocularis 

Naplózva

Nem láttam még vadat, mely szánná magát.
A madár fagyottan zuhan le az ágról,
de sosem gondolt rá, hogy sajnálja magát.

www.vadaszkutyaiskola.freewb.hu
http://manipulus.ewk.hu/
Tlaci
Levél
**
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 14


« Új üzenet #1168 Dátum: 2009. Július 24. - 19:24:08 »


Addig beszélgettünk a betegségekről, amíg tegnap este összefutottam az első idei beteg rókával.
Enyhén volt csak rühös, és felettébb elevenen egerészett, amíg a lámpa felől jövő cincogásról egy nagy vacsora jutott az eszébe. Rohant, hogy le ne maradjon.  Nyihi  Vadász

Naplózva
banshee
kutyapecér :-)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 216


WWW
« Új üzenet #1169 Dátum: 2009. Július 25. - 05:47:36 »

Ez a galandféreg a kutyák miatt is aggasztó, nemcsak a zoonózis miatt...kotorékebek fokozott veszélyben?
Naplózva

A kutya jobb ,mint egy feleség, kevesebbet eszik, kevesebbet iszik, nem beszél vissza és már bundája is van.
Oldalak: 1 ... 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 [78] 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 ... 415   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: