St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #15 Dátum: 2008. Május 22. - 16:02:44 » |
|
Lehet, hogy már leírtam, de én egy olyan tárcsán is sütkéreztem már, ami a Tieiteknek a fordítottja volt, tehát púpos. Leírtam már?
Valahol már olvastam tőled és hallottam is róla. Egyik rokonom Indiában volt prokonzul és ő mesélte, hogy azon a vidéken sok helyen sütöttek ilyen domború öntöttvason, főként tészta és kenyérféléket, melyeket valamilyen szószba mártva sült zöldségekkel, halakkal, fűszeres sült hússal ettek(ott sem minden régióban vegetáriánusok).
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
Bobakos
|
|
« Új üzenet #16 Dátum: 2008. Május 22. - 19:59:31 » |
|
Egyik ismerősöm kikente zsírral,aztán átment a szomszédjába, ahol van kemence és ott hevítették egy-két órát. Nem hiszem, hogy az öntöttvas bogrács sokban különbözne a tárcsámtól,ahhoz meg azt javasolta a gyártó, hogy alaposan zsírozzam be, aztán gyújtsak alá és melegítsem addig, amíg a zsír el nem kezd füstölni, majd hagyjam kihűlni. Ezt csináljam meg még kétszer, aztán fahamuval mossam tisztára és ezek után használható. Én így tettem-nem tudom, hogy jó lett-e volna másként is Igen!!! Ez lehet az a fahamus dolog, amiről gyerekkoromban hallottam. Ezt fogom vele tenni. Köszönöm Girgesz!
|
|
|
Naplózva
|
Itt van egy süldő..... ... jó lesz ez kannak is!
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #17 Dátum: 2008. Május 23. - 08:10:56 » |
|
Igen!!! Ez lehet az a fahamus dolog, amiről gyerekkoromban hallottam. Ezt fogom vele tenni. Köszönöm Girgesz! Szerintem a lényeg a hevítés(edzés), a fahamu régen azért kellett, mert vízzel keverve elég lúgos, így az égett zsírt maradéktalanul eltávolítja, hogy az későbbiekben ne adjon mellékízt az ételeknek. Gondolom jó lehet helyette egy alapos mosószeres elmosás is. De a fahamu nekem bevált.
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
Bobakos
|
|
« Új üzenet #18 Dátum: 2008. Május 23. - 20:38:09 » |
|
A mosószerrel az lehet a probléma, hogy beveszi magát az öntvény pórusaiba. Annak pedig nem lehet kellemes mellékíze...
|
|
|
Naplózva
|
Itt van egy süldő..... ... jó lesz ez kannak is!
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #19 Dátum: 2008. Május 24. - 14:28:58 » |
|
A mosószerrel az lehet a probléma, hogy beveszi magát az öntvény pórusaiba. Annak pedig nem lehet kellemes mellékíze...
Hát ha alaposan elöblíted, akkor nem szabadna rajta maradnia mosogatószernek. De mondom, nekem bevált a fahamu is.
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
Lacus
|
|
« Új üzenet #20 Dátum: 2008. Május 24. - 17:33:27 » |
|
Most láttam egy boltban ezt a tárcsát.Nagyobb mint amit én használok, + égő fej 2-3 eft között
|
|
|
Naplózva
|
Üdv Lacus.
/ " Ifjaik majdnem mindennap vadászaton voltak; ezért aztán attól az időtől fogva mindmostanáig a magyarok jobb vadászok is, mint a többi nemzetek. " / Anonymus
|
|
|
Mérnökhallgató
|
|
« Új üzenet #21 Dátum: 2008. Május 24. - 21:42:33 » |
|
Az én sütőedényem ugyan nem igazi tárcsa, de kitűnően használható, tökéletesen megfelel a célnak. Szóval ez egy kerek, laposaljú zománcos sütőtál három láncon, direkt szabadtéri sütésre gyártják. A képen épp szarvashús sül benne. Én úgy csinálom, hogy a viszonylag vastag, 2 cm körüli vastagságú, és jó kéttenyérnyi nagy hússzeleteket a sütés előtt 4-5 nappal bepácolom a következő képpen. Egy magas edény aljába karikára vágott vöröshagyma, darabolt fokhagyma, szeletelt paradicsom, paprika és gomba (ha lehet vargánya) kerül, erre egy réteg befűszerezett hús, majd újra a hagyma meg a többi összevágott zöldség amiket az előbb írtam. És rakom addig egymásra rétegezve, amíg el nem fogy az összes hozzávaló. A végén annyi étolajjal öntöm le, hogy az egészet teljesen ellepje, semmi ne maradjon levegőn. Aztán az edényt hűvös helyre teszem a sütésig. A húsra a következő fűszerkeveréket teszem: ételízesítőbe (Delikát, Vegeta vagy ami épp van, majdnem mindegy melyik)keverek bele boltban kapható vadfűszerkeveréket, kakukkfüvet, egész borsot és babérlevelet. Ha van borókabogyó, akkor azt is. Sót külön már nem teszek bele, az van bőven az ételízesítőben. Szabadban sütni és főzni én kizárólag nyílt tűzön vagyok hajlandó, mindenféle gázégőt messziről kerülök. Ahogyan a képen is látható, nagyon kicsi tűzön, nagyon lassan sütöm a húst. Így nem ég le, nem keményedik meg, nagyon finom puhára sül. Igaz, kell neki jó egy-másfél óra, mire megsül egy adag hús. De közben legalább van idő alapozni az ételhez, előkészíteni a húsnak a terepet. Abban az olajban sütöm, amiben pácoltam. Mondjuk ha egy kis vaddisznó zsír is van alátéve, meg néhány szelet füstölt szalonna, az nem rontja el. Természetesen a pácléből az összes zöldség is belekerül a hús mellé a sütőtálba, együtt sül meg minden. Holnap újra indul a sütés, remélem legalább olyan jól sikerül, mint legutóbb. Akkor 7 emberre 30 szelet húst sütöttem, mind elfogyott.
|
|
|
Naplózva
|
"Jó vadászatot!
|
|
|
Erdojaro (Molnár Attila)
|
|
« Új üzenet #22 Dátum: 2008. Május 24. - 22:54:09 » |
|
|
|
|
Naplózva
|
A Vadászat olyan mint a NŐ! Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
|
|
|
Taser
|
|
« Új üzenet #23 Dátum: 2008. Május 25. - 08:21:24 » |
|
Azt ugy hivjak "Toloizom"
|
|
|
Naplózva
|
A vadász legbiztosabb fegyvere a türelem. Nem gondolkodunk. Nincs mivel. Lövünk. Van mivel.
|
|
|
Lacus
|
|
« Új üzenet #24 Dátum: 2008. Május 25. - 09:38:34 » |
|
Nekem a recept tetszik! 2 tenyér x 2cm.De jó,hogy nagy tenyerem van
|
|
|
Naplózva
|
Üdv Lacus.
/ " Ifjaik majdnem mindennap vadászaton voltak; ezért aztán attól az időtől fogva mindmostanáig a magyarok jobb vadászok is, mint a többi nemzetek. " / Anonymus
|
|
|
Mérnökhallgató
|
|
« Új üzenet #25 Dátum: 2008. Május 25. - 20:57:04 » |
|
Tévedés, én a jobb oldali vagyok!
|
|
|
Naplózva
|
"Jó vadászatot!
|
|
|
Csk777
|
|
« Új üzenet #26 Dátum: 2008. Május 25. - 21:48:38 » |
|
...erre egy réteg befűszerezett hús...
Itt a tálban milyen fűszereket teszel rá? Amiket lentebb írtál (...(Delikát, Vegeta vagy ami épp van, majdnem mindegy melyik)keverek bele boltban kapható vadfűszerkeveréket, kakukkfüvet, egész borsot és babérlevelet. Ha van borókabogyó...); vagy valami mást?
|
|
|
Naplózva
|
Ha örökké a lábam elé nézek, előbb-utóbb beverem a fejem.
|
|
|
Mérnökhallgató
|
|
« Új üzenet #27 Dátum: 2008. Május 26. - 22:13:10 » |
|
...erre egy réteg befűszerezett hús...
Itt a tálban milyen fűszereket teszel rá? Amiket lentebb írtál (...(Delikát, Vegeta vagy ami épp van, majdnem mindegy melyik)keverek bele boltban kapható vadfűszerkeveréket, kakukkfüvet, egész borsot és babérlevelet. Ha van borókabogyó...); vagy valami mást? A figyelmes olvasás... Mondta Wetzlar klasszikusunk anno... Bocs, de érthetőbben nem tudom leírni, tehát mégegyszer: "A húsra a következő fűszerkeveréket teszem: ételízesítőbe (Delikát, Vegeta vagy ami épp van, majdnem mindegy melyik) keverek bele boltban kapható vadfűszerkeveréket, kakukkfüvet, egész borsot és babérlevelet. Ha van borókabogyó, akkor azt is. Sót külön már nem teszek bele, az van bőven az ételízesítőben."
|
|
|
Naplózva
|
"Jó vadászatot!
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #28 Dátum: 2008. Május 27. - 09:00:33 » |
|
Egy tipp a Boar által felvetett problémára:
Ha valaki szárnyast akar sütni és fél, hogy letapad a bőre, akkor ezt több módos is megelőzheti:
-először mártsuk bele a forró zsírba az egész húst, amíg össze nem rándul a bőre, majd ezután a bőr nélküli oldalára fordítva kezdjük el sütni a tárcsa szélén. Süssük így pár percig, ezután gyakori forgatás mellett nem szabadna leragadnia a bőrnek. - először tegyünk vékony szelet, jó zsíros szalonnát a tárcsára és ezután tegyük rá a húst. Mire a szalonna kiadja a zsírját, addigra a bőr is megsül annyira, hogy ragad le és jó ízt is ad a húsnak. -és a legdrasztikusabb, ha mindig és minden leragad benne, akkor valószínű karistos a tárcsa(túl sokat mostuk el homokkal, pecsenyesütő villával karistoltuk fel, stb.), ekkor vigyük el egy homokfúvóshoz, majd polírozzuk újra. HA ezt csináljuk, akkor utána újra ki kell égetni a vasat!
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
Csk777
|
|
« Új üzenet #29 Dátum: 2008. Május 27. - 13:35:35 » |
|
A figyelmes olvasás... Mondta Wetzlar klasszikusunk anno... Bocs, de érthetőbben nem tudom leírni, tehát mégegyszer: "A húsra a következő fűszerkeveréket teszem: ételízesítőbe (Delikát, Vegeta vagy ami épp van, majdnem mindegy melyik) keverek bele boltban kapható vadfűszerkeveréket, kakukkfüvet, egész borsot és babérlevelet. Ha van borókabogyó, akkor azt is. Sót külön már nem teszek bele, az van bőven az ételízesítőben."
Félreértettem az egyik mondatodat. Azt nem értettem, hogy SÜTÉSKOR milyen fűszert teszel még pluszba rá, mert csak átfutni tudtam az írást. De rájöttem, hogy semmit (max. plusz zsír, vagy szalonna a sütéshez, meg a pácolt zöldségeket). Most már "figyelmesebben olvastam"...
|
|
|
Naplózva
|
Ha örökké a lábam elé nézek, előbb-utóbb beverem a fejem.
|
|
|
|