Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 [20] 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 ... 933   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Szarvasbika  (Megtekintve 1914506 alkalommal)
wetzlar
Vendég
« Új üzenet #285 Dátum: 2008. Szeptember 12. - 15:35:12 »

Üdv!

Esett már pár ilyen-olyan bika, de ez a bika ami számomra nagyon kívánatos.
Forsterh barátunknak ajánlom különös tekintettel. (márcsak a múltkori jégágas beszélgetésünk kapcsán...amikor is megemlítettem, hogy nekem a kevés ágú cafrangoktól mentes vaskos agancs tetszik)

Hát íme tegnap esett ez a bika nálunk...a számomra oly kívánatos trófeával, ami bizony nem mechanikai sérülés miatt spórolta le a jégágat.
Robosztus, nincsenek sallangok, csak a főágak oszt jóvan.  Vigyorog Vigyorog (és nem a Kárpátokban esett ám!)
Naplózva
P.Zoli
Vendég
« Új üzenet #286 Dátum: 2008. Szeptember 12. - 15:39:05 »

Üdv!

 de ez a bika ami számomra nagyon kívánatos.
...a számomra oly kívánatos trófeával, ami bizony nem mechanikai sérülés miatt spórolta le a jégágat.
Robosztus, nincsenek sallangok, csak a főágak oszt jóvan.  Vigyorog Vigyorog (és nem a Kárpátokban esett ám!)


Nekem is nagyon tetszik! Igen
Te lövetted?


Naplózva
wetzlar
Vendég
« Új üzenet #287 Dátum: 2008. Szeptember 12. - 15:43:09 »

Nem, nem én lövettem.
No lassan megyek is, pakolászok, mert fácánőr leszek...a telep meg ott van 2 erdősáv között, mellette a kukorica vadföldünk...és a bőgés nálunk most van a csúcson.  Kacsint
...ha látnék egy jó bikát, az első vadja lenne a 308-asnak.  Vigyorog Vigyorog
Naplózva
P.Zoli
Vendég
« Új üzenet #288 Dátum: 2008. Szeptember 12. - 15:45:23 »

Nem, nem én lövettem.
No lassan megyek is, pakolászok, mert fácánőr leszek...a telep meg ott van 2 erdősáv között, mellette a kukorica vadföldünk...és a bőgés nálunk most van a csúcson.  Kacsint
...ha látnék egy jó bikát, az első vadja lenne a 308-asnak.  Vigyorog Vigyorog

Nagy kalppal! Wave
Naplózva
Horrido
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 7947


Generalbakter


« Új üzenet #289 Dátum: 2008. Szeptember 14. - 00:28:33 »

Az idei szarvasbőgés jobban kezdődött, mint, ahogy azt vártuk. Annak ellenére, hogy felénk általában csak 20-a után indul meg az igazi bőgés, már szeptember elején hallottam próbálkozásokat. Tavaly csak 25-e után tudtam meglátni az első bőgő bikát, amit aztán sikerült is terítékre hoznom. A mi területünk különösen érdekes szarvas szempontjából. Egész évben, imitt-amott, csak néhány tarvad mutatkozik, aztán augusztusban felszaporodik a rőtvadállományunk. Jönnek a mezőgazdasági terményekre. Kukoricára elsősorban, meg a szálas anyagra is. Tetemes kárt okoznak, de azért van ennek jó oldala is, mivel a bikák is jönnek velük, jó bőgőhelyek és beálló helyek alakulnak ki itt nálunk. Vadkár is van bőven, bár ebben a tekintetben a disznók messze viszik a prímet.
Az idei évben szeptember elején sokat lógtam a szarvasok után. Elsősorban hajnalban, ez kevésbé fáj a családomnak.
Láttam is több bikát. Egyik hajnalon, sőt inkább reggelen –mert elaludtam – az általam remélt bőgőhelyen egy egyedül álló ünőt láttam a távcsőben. Jobbra tőlem égeres, jól alátelepülve, balra 150 méter széles rét és utána szálas erdő. A réten jó pár almafa, azok alatt áll az ünő. Nézem szorgalmasan, sőt a többi, fák alatti részt is, de nem látok semmit. A hajnali rét mintha tejben fürödne és abból állnának ki az almafák.
Néhány perces nézegetés után nemcsak az almafák, hanem egy szarvasagancs két szára is kilátszik a tejszerűen ködös, hajnali párában. A távcsövön keresztül látom, hogy egy kölyökbika áll a köd alatt. Agancsa, bár jégágas- villás tízes, maximum a harmadik. Lehet belőle meg valami itt nálunk. Amíg gusztálom az agancsát, egy szép színes róka keveredik mögéje. Besétál a keresőmbe a bika mögé és utána rövidesen eltűnik. Nem bántom a rókát, nyilván nem ez a kis tízes a főnök a sok tehén között.
Aznap este megint kint ülök és várom a bőgést. Leshelyem nagyon ígéretes. Egy felhagyott almás melletti égeresből várom a szarvasokat. Alig kezd el sötétedni máris látok egy gímborjút a les melletti úton álldogálni. Röviden szöszmötöl, majd megindul az egyik nyári-almafa alá. Míg odaér jól megcélzom és gondolatban meg is lövöm. Kellene a munkatársaimnak egy szarvasborjú, valami rendezvényre, vállalják az állatorvosi vizsgálatokat is, de most valahogy ez nem is jut az eszembe, hiszen a borjú mögött megjelenik egy jóval nagyobb árnyék és elkezd morogni. Bika ért a porondra.  Viszonylag világos van még, de nem tudom pontosan megítélni az agancsot. A bika folyton jön-megy, szimatol, bőgni próbál, majd bőg is. A közben kilépő tehenek megállapodnak az almafák alatt és vígan ropogtatják a gyümölcsöt. A világosság egyre jobban fogy és nem bírom kivenni, milyen bika áll előttem. Látszik, egy agancsszerű árnyék a fején, a teste mutatja, hogy nem egy kölyökbika, de igazán nem tiszta a kép. Néhány tízperc eltelte után feljött a hold, elég magas, hogy megállapítsam, a rudli mellett egy koros bika, egy páratlan 12-es áll. 5 kiló körüli agancsa nálunk elsőrendű trófea. Ki is lép keresztbe a ragyogó holdsütésben, de nem bántom. Ráfogom ugyan a puskát, de le is veszem egyből, valahogy olyan egyszerűnek tűnik. A másik meg, hogy nem lövök szarvast éjszaka. Ennyit megérdemel ez a királyi vadunk, bármely feltételekkel is vadászhatunk rá. Úgy gondoltam, hogy megjön ez a tizenkettes rendes lővilágban is. 
Másnap este ismét a váltón ültem egy jó kis fedett lesen. Még elfogadható időben megjöttek a szarvasok és kezdték ellepni az almafák alját. Az almák mellett egy szép nagy lucernát is vetettek a gazdák, a szarvas nép nagy örömére.
Kezdem számolni a teheneket, tegnap tizenöten voltak borjastul, de ma már tizenhetet számolok. Lassan ellepik az almafákat. Úgy látszik bővítette a háremét a tizenkettes. Több tehén nem bújik ki a szálasból, de lesem erősen a bikát. Hallatszik, ahogy töri a gyertyán husángokat. Néhány perc után ki is lép az almafák övezte rétre egy bika.
Mikor kilépett, már gyanús volt számomra.
Egy akkora szürke test tolódott ki a rétre, mely legalább kétszer nagyobbnak látszott a mellette álló tehénénél. Fogtam a távcsövet és megremegett a kezemben. A látómezőben egy ősállat állt. Hatalmas bika! Lelógó nyaka mellkasáig ér, rövid agancsa vastagot mutat, kevés ág mellett. Visszarakott öreg bika. Nyilván elverte a hárem eddigi urát. El is felejtem a tizenkettest én is, ez a bika kell nekem….gondoltam.
 A szarvasok az almák alatt nem sokat időznek, vonulnak tovább keleti irányba a lucerna felé.
Magam gyorsan lemászok a lesről és igyekszek előre a lucerna mellé. Ez a cca- 4 hektáros lucerna már őzbakvadászat idején is hasznos volt. A környék, majdhogynem összes őze ide járt. Lőttek is rajta a vadásztársak egy bakot.
A megfelelő szél miatt körbe kényszerültem futni az egész környéket. Mire jó széllel a lucerna mellé értem, a rudli már ellepte a zöld legelőt. A tábla mellett egy sor szénabála. A bálák takarásában, kényelmesen a szarvasok közelébe tudok osonni. Az utolsó bála mögött távcsövezem a csapatot és keresem a bikát. Nem nehéz megtalálni, hatalmas teste kirí a tehenek közül. A bika a tábla felső szélén áll és lassan távolodik tőlem. Rövidesen eléri a horizontot és a nyugati égbolton jól kirajzolódnak a körvonalai. Az agancsát mustrálva a kilencszeres Optolyth  keresővel, ismét megremeg a kezem.
A bika egy páratlan nyolcas, rövid, de vastag szárakkal, bal oldalán kis villaszerű ág, jobb oldalon a középág felett egy nagy dárda. Hogy teljes legyen a kép, keresztbe áll és belebőg a napnyugtába.
Nem ordít, nem tajtékzik. Egy rövid, de határozott, mordulásba átmenő bőgéssel üzen a teheneknek, hogy itt van. Hihetetlen látvány, ahogy ott áll a bika, feltartott fővel a nyugati égbolt előtt.. Nem hiába, királyi vad a mi gímszarvasunk!
A bálára feltámasztva, remegő kézzel célzom meg, de nem merek lőni, pedig nincs 100 méternél messzebb. Nem tudom, mi van a bika mögött. Valószínű semmi, de lehet, hogy egy piásan eltévedt osztrák, vagy szarvasbőgés hallgatás címen, láda sopronit körbeülő erdőmérnök-hallgatók, vagy egy megkésett lovas…. Mindet megértem már az esti erdőn.

A bika meg is oldja a helyzetet és kisétál a látómezőmből. A tábla ívesen lejt és az alsó oldalára innen nem látok be. Előrébb kellene kúsznom…. Sajnos a lucerna csak alig tíz centis, abban tizenegynéhány felnőtt gím tarvad elől nem tudok elbújni. Nem jutnék előre két métert sem.
A bála mellett – mely mögött kuporgok – van egy trágyakupac, ami cca.30 méter mélyen nyúlik be a lucernatáblába. Amennyiben ez mellett előre tudnék kúszni, lelátnék a tábla aljára is.
A lőboton, keresőn és a puskán kívül lepakolok mindent és átkúszok a trágyakupac mellé. Simán megy. Felemelkedni itt sem tudok, csak kúszva lehet előrehaladni.
Nem egyszerű. A trágya kezd érni, térdem átázik egyből, de csak a puskámra figyelek. A seregnél sem szerettem a laposkúszást, de folyékony lótrágyában ott sem kellett gyakorolni. Itt eszembe sem jutnak ezek a gondolatok. Óvatosan tolom előre a botot, mászok tovább és húzom utánam a puskát. A trágya végén van egy kis szalmakupac, azt nézem ki magamnak végállomásnak. Közben távcsövezek, vagyis szeretnék csak, mivel bepárásodott az egész technika. Törlöm az átizzadt ingemmel, jobb lesz, de nem tökéletes. A szarvasok gyanútlanok, azt látom vele.
A szalmakupachoz érve próbálom kifújni magam. Lepucolom a keresőt és a várakozásnál jobban látok vele.
Előttem az egész csapat, a bika a jobb szélen áll, jó 130 méterre lehet. Húzom magam mellé a puskát, megtöröm, kiveszem a patront, és átnézek a csövön. Rendben van. Egy ilyen kúszás-csúszás után elengedhetetlen az effajta ellenőrzés. A szalmakupacra nem tudok feltámasztani, ahhoz át kellene másznom a kupac tehenek felőli oldalára. Ez nem lenne egy hosszantartó próbálkozás, ezért inkább csinálok egy másik támasztékot a mögöttem lévő, zömében szalma alapú, száraz trágyából. Jól sikerül, szinte süppedős, ahogy rátámasztom a puskát. Gyönyörűen látok mindent, a bika keresztben áll, bőg. Nem rizikózok és megcélzom a közepét. Jön a szokásos rövid gondolatvándorlás, majd megszorítani a puskát és ránehezedni az elhúzásra. A lövés hatalmasat dörren a késői alkonyatba. Mellette jól hallom, ahogy a nagy 18,5 grammos lövedék, csattanva éri el a célját.
A lövés villanása után, a céltávcsőben látom, hogy a bika nem mozdul, hátulját lassan leereszti, majd eldől….. A tarvad, közben felém szalad, itt állnak alig tíz méterre a trágyakupac mellett. Néhány másodpercig tétováznak, majd elindul a vezértehén a nagy kukoricatáblák irányába. Erre mennek minden este, de ma, a csapat legfrissebb ura, nem megy velük.
Várok egy negyedórát és odasétálok a bikához. Melléje érve, ott állok, talpig szarosan és az jár a fejemben, hogy milyen jogon veszem én el egy ilyen tökéletes teremtménynek az életét? Magamnak sem tudok válaszolni, ledőlök a bika mellé és örülök, meg emlékezem. Emlékezem a nagy bikára, mely mellett ülök és emlékezem egy kedves barátomra/főnökömre, ki meghalt és ma volt a búcsúztatója. Nem lehettem ott, mivel a családom beteg tagját szállítottam. Kedves barátom természetszerető ember volt, Ő tudja értékelni azt is, ha csak egy töretet török a számára.
A bika és az Ő tiszteletére duplázok bele a levegőbe.
Nyugodjanak békében mindketten. 2008.09.11.

Üdv a vadásznak!

Trófea súlya 5,3 kg.
Fegyver: Blaser BBF 95 9,3x74R- 5,6x50RM Swarovski 8x50 Habicht






« Utoljára szerkesztve: 2008. Szeptember 16. - 12:56:21 írta Horrido » Naplózva


A jó vasutasnak még a hetedik szomszédja is hülye...
Marksman
Aladdin
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 4220



« Új üzenet #290 Dátum: 2008. Szeptember 14. - 00:40:58 »

Melléje érve, ott állok, talpig szarosan és az jár a fejemben, hogy milyen jogon veszem én el egy ilyen tökéletes teremtménynek az életét? Magamnak sem tudok válaszolni, ledőlök a bika mellé és örülök, meg emlékezem. Emlékezem a nagy bikára, mely mellett ülök és emlékezem egy kedves barátomra/főnökömre, ki meghalt és ma volt a búcsúztatója.

Hansi, szívből gratulálok! A bikához, az élményhez, az íráshoz - és legfőképp az emberséghez...  Igen Igen Még sok szép hasonlót hosszú jó egészségben!
Naplózva

"és hosszan kígyózó libasorban - útra kél a szafári"
csontmetsző
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3311


Vadász-Csontmetsző


WWW
« Új üzenet #291 Dátum: 2008. Szeptember 14. - 01:26:32 »

Ez aztán kedvemre való bika gyozo , tiszta szívből gratulálok! Ez az a ritka eset, amikor találkozik az első rendű trófea, első rendű vadász élmény és az elejtő, aki igazán értékelni (megbecsülni) is tudja mindezt. Soha rosszabb bikát !
Naplózva

" Majd ha a kép előtt állva szinte érzed a disznó szagát, akkor lesz jó a kép! "
- Csergezán Pál -
Sakac
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9919



« Új üzenet #292 Dátum: 2008. Szeptember 14. - 06:09:46 »

Gratulálok Hansi....azok a kuszások hajjaj de ismerősek.
Naplózva

"Mindenkinek két élete van. De a második csak akkor kezdődik el, ha valaki rájön, hogy csak egy van"
Egon
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 940



« Új üzenet #293 Dátum: 2008. Szeptember 14. - 08:19:56 »

Tiszta szívből gratulálok a bikához. Igen
Naplózva
Sziju
Vendég
« Új üzenet #294 Dátum: 2008. Szeptember 14. - 08:37:26 »

Horrido!
Gratulálok ehhez a tiszta és tökéletes vadászathoz!

Meghajol  Igen  Taps
Naplózva
Hegedűs Sándor
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1467


« Új üzenet #295 Dátum: 2008. Szeptember 14. - 08:42:24 »

Szia Horrido!
Gratulálok a sikeres vadászathoz,(megint sikerült iskola példáját le irni )mindig jó olvasni a élmény beszámoloidat.A korát hova saccoltad? Üdv HSanyi
Naplózva
S.Peti
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 6027



« Új üzenet #296 Dátum: 2008. Szeptember 14. - 08:47:23 »

Szia Horrido!
Gratulálok... Meghajol Igen
Irigyellek. Ördög
Naplózva

...forrókezű fiatal vadásztárs...
Pyrus
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 4588



« Új üzenet #297 Dátum: 2008. Szeptember 14. - 09:28:38 »


Horrido!

Gratulálok!
Nagyon jó volt olvasni! Tényleg, mint hogy ha ott lettem volna Veled!

Hol érte a lövés? A képek alaoján magas (gerinc?) lövésnek tűnik!
Naplózva
Tündi
Levél
**
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 13


« Új üzenet #298 Dátum: 2008. Szeptember 14. - 10:45:23 »

Őszintén gratulálok! Csodálatos élményben volt részed. Igen
Naplózva
Tomek
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1497



« Új üzenet #299 Dátum: 2008. Szeptember 14. - 12:28:15 »

Horrido,  Éljen
Gratulálok.
Naplózva

"... nem is a lövés a vadászat. A puska elsütése csak kicsengése, emberállati kiélése a vadászatnak.
Mert a vadászat - áhítat." (Gr. Sz.Zs.)
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 [20] 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 ... 933   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: