Oldalak: 1 ... 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 [543] 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 ... 933   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Szarvasbika  (Megtekintve 1914514 alkalommal)
Karácsony Károly
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3842



« Új üzenet #8130 Dátum: 2012. December 15. - 18:16:41 »

Ezektől a soroktól meg egyenesen  Hány

Ezeknek a kényszeres publikátoroknak még a sózók és etetők helyének kijelölését sem engedném meg a területen !!!  Nyihi  - - - - De , talán még a feltöltésüket sem . . . !   Ördög

 Emelem

Naplózva
Silvestris
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 734



« Új üzenet #8131 Dátum: 2012. December 15. - 18:22:21 »

Sziasztok!

A szarvasos cikkel kapcsolatban pár dolog eszembe jutott...

A vizsgálat alapja a trófeabírálati adatok feldolgozása volt.      ...   Emlészem én még arra (csak kb. 15 éve volt), amikor a professzor Úr egyik előadása keretében feltett egy fóliát a diavetítőre, amin két oszlop volt. A téma a kormeghatározás. Az egyik oszlop tetején az állt, hogy "Vadász módszerek", a másik tetején pedig "Vadbiológiai (vagy tudományos Fejvakarás) módszerek".  Hááát. Úgy emlékszem, nem volt elájulva a terepi kormeghatározási módszerek pontosságától.  Ördög  Ez egy gyengébb pont kétségtelenül, bár azt azért elfogadhatjuk, hogy a korcsoportok meghatározása biztos pontosan történt (és nem is tudom, hogy az adatok feldolgozásánál hogyan vették figyelembe a kort, évenként, vagy csoportonként).

"Azt, hogy a válogató vadászat nem hatékony, jelzi, hogy a nagyobb vadászati nyomás ellenére a Börzsönyben „nem nőttek meg” az agancsméretek a teljes időintervallum végére az állományban, tehát a "selejtezés" nagymértékű hatása a gímállományra erősen kétséges."

Szeretem Csathó Kálmán írásait, Nádler Herber könyveit kevésbé, de arra világosan emlékszem, hogy mindketten említik, hogy " á á á , a börzsönyi szarvasból úgy sem lesz semmi, nem érdemes kivárni, egyik olyan silány, mint a másik..." (szabadon kifejezve a gondolataikat) Csathó ír az erősen eltolódott ivararányról is (a tehenek javára) . Ennek koronája képpen, szépen megszemlélhetjük pl. Nádler egyes könyveiben az általa időnap előtt agyonlőtt bikákat...
Szóval, nem lehet, hogy már jóval korábban megtörtént a börzsönyi szarvasállomány tönkretétele?  Lehet egyáltalán miből meríteni?
Különben nem azt írják a szerzők, hogy a válogató vadászatnak nincs hatása! Csak nagymértékű hatása nincs! Óriási különbség szerintem!
A Börzsöny viszont kontrázva ugyan, de szerintem éppen jól mutatja a válogató vadászat hatását. Mi történik akkor, ha évtizedeken keresztül a nagyobbacska bikákat lövik serényen oldalba (életkortól függetlenül), tehát a tejfel van először lekanalazva..."Úgy se lett volna belőle kimagasló bika!" - felkiáltással. Meg lehet nézni.... Tehát javítani nagyon nehéz állományszinten, ezen el lehet vitatkozni, de rontani oly' könnyű, - ezen talán nem is vitatkoznának a felek annyira...

Nekem különben tetszik a cikk. Egy része nagyon megkapta a szemem! Egy fontos rész! Az az 50%! Az IDŐ! Az van minden területen, még a legsilányabbon is...

 Emelem
Naplózva

Erdő az én templomom...
Erdojaro (Molnár Attila)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 14842



« Új üzenet #8132 Dátum: 2012. December 15. - 18:28:26 »

Szervusz Karcsi! Emelem

Gyakrabban megerőltethetnéd az ujjaidat! Jót tesz az ízületeknek is! Kacsint Vigyorog

 Wave Attila
Naplózva

A Vadászat olyan mint a NŐ!  Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
Silvestris
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 734



« Új üzenet #8133 Dátum: 2012. December 15. - 18:34:52 »

Csak elékeztetőül: Ha Magyarországról eltűnne, minden 150 cm -től magasabb ember (nő és férfi egyaránt) csak a mélynövésű emberek párosodnának, az utódok szép daliás 190 cm magas egyedek lennének, mert az országban sok kenyér, meg sok hús van, sokat és nagyokat lehet enni...   Suicide ....így van ez a  gímszarvasoknál is... ahhan


Azt már amúgy is meg akartam kérdezni, hogy szerinted mi az oka a törpe bikáknak?

A közeli rokonok egymás közötti párosodása biztos okozhat ilyet. Csökken a testméret, világosodik a szín, az egyéb degeneráltságokról (farok, csülök, stb., rendellenes fejlődése ,genetikai terheltségek) nem beszélve. Sajnos a beépített területek nagyságának iszonyatos mértékű növekedése miatt egyre inkább probléma lesz ez.
Naplózva

Erdő az én templomom...
Karácsony Károly
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3842



« Új üzenet #8134 Dátum: 2012. December 15. - 19:18:03 »

A mostani kiváló vadgazdálkodás eredményeként , már nyugodtan beszélhetünk erdei , erdőszéli , meg mezei szarvasról is ...!  Nyihi  Az én maradi hozzáállásom szerint , ne a kukoricásban , repcében , meg krumpliföldön bőgjön az a bika , hanem a bükkös hegyoldalban !!!  Krumpliföldön meg baktasson a NYÚL !  - - - -  Méghogy vadgazdálkodás (!?) , nem más , mint a kedvtelés kiszolgálása ! ! !  Ördög Ördög Vigyorog

 Emelem
Naplózva
svferi
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1265



« Új üzenet #8135 Dátum: 2012. December 15. - 20:08:56 »

...ne a kukoricásban , repcében , meg krumpliföldön bőgjön az a bika , hanem a bükkös hegyoldalban !!!  




 S.Peti
« Utoljára szerkesztve: 2012. December 15. - 20:49:59 írta Pyrus » Naplózva

" Nemcsak a jó pap, de a jó vadász is holtig tanul..."
harkazoli
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 284


« Új üzenet #8136 Dátum: 2012. December 15. - 21:23:11 »




 S.Peti

Nagyon tetszik!!!  Emelem
Naplózva
wildheger
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1734


« Új üzenet #8137 Dátum: 2012. December 15. - 23:29:16 »



Túl azon, hogy autópályák és egyéb negatív tényezők miatt nem igazán tudnak vándorolni a szarvasok, miért és hova mennének? A  növényevők, kérődzők nagy vándorlásai víz és új legelők miatt folyik más világrészeken, más fajok esetén (karibuk, gnúk, wapitik...). Milyen évszakokban, milyen hónapokban mennének a gímek? Az állomány mekkora és milyen összetételű része mozogna ma, ha lehetne, szerinted? Telelőhelyeik és a vegetációs időszakban elfoglalt revírek között mozogna a teljes állomány, vagy annak nagy része az ország egyes tájegységein?
Táplálék alapú vándorlás,mint a karibu,vagy az afrikai kérődzők zöménél.
Mérete az ikerkontinens szarvasállományának csökkenésével azonos mértékben mind távolságban,mind létszámban csökken.
Kezdetben a Tarim-medencétől  az Andalúz legelőkig terjedt.Természetesen nem ugyanaz az egyed járta végig ezt az utat,hanem kiszorításos alapon az egyik vándorló állomány a másikat nyugatabbra kényszerítette.A Kaukázustól az Alpokig minden hegységnek megvan az a jó tulajdonsága,hogy a déli fele szubmediterrán,az északi pedig atlanti hatás alá esik,ezért a hegyvidékek szarvasai jóval kisebb mértékben mozdultak,míg a sík zömében mocsaras területek szarvasinak keletről nyugat felé haladva  a több ezer kilométeres táv több száz kilométeresre rövidült.Mindig maradtak vissza egyedek a keletre érkezőkből,de szinte sosem ment vissza kelet felé olyan egyed,amelyik nem onnan jött.
Ha megnézitek az ősi állapotokat ábrázoló térképeket,látható rajtuk a mocsarak adta útvonal.Ezért találtak nagyon sok helyen pleisztocén vonulásokkor elhullott agancsokat,vagy teljes csontvázakat.
Moldávia,Villányi hegység,Sümeg,Hudsheim,Mosbach,Villafrancian,Riano,Pó-síkság(utóbbi kettő már visszafelé,mert akkor az északi útvonalon még a tél uralkodik) és vadásztáborok maradványai  melyek a vonuló vadat kísérő emberek rengeteg maradványt,sokszor egész fagyasztókamrákat hagytak hátra (Érd,Sümeg,Hainburg-Marchegg,Morva-medence,Laskaux stb.
Eközben a Bakonytól a Kárpátokig  területeken viszonylag nyugodtan meghúzódhattak a "törpék",mert a kevés, vándorlásból lemorzsolódott nagytestű szarvas nem jelentett akkora konkurenciát,hogy ezért el kellett volna hagyniuk az eredeti helyüket.
Ha vissza tudnánk hozni a harminc évvel ezelőtti létszámot akkor most is lenne minden évben vándorlás.De napjainkban az akkori létszámhoz képest csak lézengenek a szarvasok,így tudják kimutatni a rádiótelemetriás vizsgálatokkal a szarvasvándorlás nemlétét.
Egyébként Németországban az ugyanilyen vizsgálatok háromszor akkora távolságokat regisztrálnak,mint csonka országunkban.
Így létezik az,hogy merem azt vállalni,hogy mutassak olyan szarvast Spanyolországban,vagy Lettországban,mint amilyen  Gemencen gyakori,vagy olyant Moldáviában,mint amelyik Franciaországban gyakori.Nem mindegy az előfordulások százalékos aránya.
Naplózva

A világ gyakrabban jutalmazza az érdem látszatát mint magát az érdemet...
(La Rochefoucauld)
Karácsony Károly
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3842



« Új üzenet #8138 Dátum: 2012. December 15. - 23:32:23 »


Érti ez a "bika" , hogy mit beszélek . . . !   Vigyorog

 Wave  Emelem

Naplózva
Jégcsákány
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 54


« Új üzenet #8139 Dátum: 2012. December 16. - 08:26:39 »

Az ilyenek miatt tartunk itt, ahol tartunk. " Elmegyek egy másik társasághoz, és veszek magamnak egy embert, aki azt csinálja, amit én mondok" Ez akkor volt, most már egész társaságot vesz! :-(

Naplózva
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9994



« Új üzenet #8140 Dátum: 2012. December 16. - 10:41:58 »


Ha vissza tudnánk hozni a harminc évvel ezelőtti létszámot akkor most is lenne minden évben vándorlás.De napjainkban az akkori létszámhoz képest csak lézengenek a szarvasok,így tudják kimutatni a rádiótelemetriás vizsgálatokkal a szarvasvándorlás nemlétét.


Ebben a két mondatodban érzésem szerint megtaláltad a kutya nyughelyét. Előszedhetnék országos adatokat, de nincs értelme. Azok az adatok is becslésen alapultak, a maiak is, mindkettőt alaposan torzította a pillanatnyi érdek, következésképpen egyik sem objektív.
Amit a saját szememmel látok, annak hiszek, és azt látom, hogy területünkön töredéke bika bőg, mint 25 éve. Akkor a területnek nem volt olyan szöglete, ami ne harsogott volna szeptemberben, most néhány kiemelten jó szegletén kívül néma minden. Töredéke az állomány az akkorinak, és mutathat nekem bárki, bármilyen összesítést meg statisztikát, egyszerűen nem hiszem el, mert az látom, amit leírtam.

Azon aztán el lehet morfondírozni, hogy egyáltalán szabadna-e napjainkban akkora szarvaslétszámot tartani, mint hajdanán. Én azt hiszem, hogy nem.
Megváltozott az agrárgazdasági tulajdonosi szerkezet, megváltozott és a közeli és távolabbi jövőben rohamosan változni fog az élelmiszer helye és fontossága, az energiahordozók helyzete. Változik a vadászat társadalmi megítélése, nemcsak , és talán nem is elsősorban a parasztok, sokkal inkább a kívülálló civilek körében.
Azt gondolom, hogy a mainál sokkal magasabb szarvaslétszám tartása rózsaszín ábránd.

Mindezek ellenére azt gondolom, hogy nem felesleges és értelmetlen dolog minőségi szarvasban gondolkodni. Mert - valljuk be - nem egy nagy fegyvertény úgy lövetni a maihoz képest háromszor annyi aranyérmes bikát, hogy háromszorosa az állomány. Ez nem vadgazdálkodói bravúr, csupán a nagy számok törvényének üzembiztos érvényesülése.
Oda kéne eljutnunk, hogy egy leredukált létszámból őrizzük öregkorig a jót, lőjük, vagy lövetjük fiatalon a gyengét. Sajnos erre nem látok én biztató jeleket, sőt inkább mintha pont az ellenkezője működne.   
Naplózva

Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra,
Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva.  /Ady/
antlers
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 138


« Új üzenet #8141 Dátum: 2012. December 16. - 11:12:28 »

 Wildheger  Emelem Igen Igen Igen Igen Igen Igen Igen
Naplózva
antlers
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 138


« Új üzenet #8142 Dátum: 2012. December 16. - 11:32:12 »

 Lajos  Emelem    
 Igen, mindig hazudtak, régen is, most is  Figyelmes olvasás  Régen emelkedőn voltunk, most lejtőn. Kis létszámú szarvas-minőség, na ez az igazi ábránd.Talán vadaskert Vadász Türelmetlenül
« Utoljára szerkesztve: 2012. December 16. - 11:34:52 írta Erdojaro (Molnár Attila) » Naplózva
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9994



« Új üzenet #8143 Dátum: 2012. December 16. - 12:06:14 »

 Igen, mindig hazudtak, régen is, most is

Szerintem is. Negyedszázada lefelé, most fölfelé. Vagy negyedszázada nagyot lefelé, és most nagyjából a valóság. Nem tudom.
De hogy nagyságrendileg kevesebb a szarvas Zalában most, az biztos.

   
Kis létszámú szarvas-minőség, na ez az igazi ábránd.

Lehet, hogy az, de szeretnék hinni benne, hogy nem ábránd. Ugyanis a szarvaslétszám a jövőben nem fog emelkedni. Nem azért, mert én nem akarom  Ördög, hanem azért, mert nincs meg hozzá a társadalomban a támogatói háttér. Egyszerűen muszáj ezt az "ábrándot" megvalósítanunk, mert nincs más esélye a magyar gímnek.

Talán vadaskert Vadász Türelmetlenül

A vadaskert szerintem állattenyésztői kategória, ez nekem, mint vadásznak nem alternatíva.
Naplózva

Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra,
Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva.  /Ady/
antlers
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 138


« Új üzenet #8144 Dátum: 2012. December 16. - 12:29:37 »

 Lajos  Emelem  Sajnos igazad van Igen Nekünk marad a szájtépés a szarvast nem kérdezi senki.Mi lessz veled szarvas?
Naplózva
Oldalak: 1 ... 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 [543] 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 ... 933   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: