Oldalak: 1 ... 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 [509] 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 ... 933   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Szarvasbika  (Megtekintve 1914527 alkalommal)
wildheger
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1734


« Új üzenet #7620 Dátum: 2012. Szeptember 28. - 19:37:54 »

Mindegy hány évesek ezeknek akkor sem lenne erősebb trófeájuk, ha 20 évig élnének...  Bolhás -ak   Ördög
A sort nem ezzel a típussal kell kezdeni!Ezt ráérünk a következő tízéves üzemtervbe beépíteni.De előbb még élőhelyfejlesztést kéne végezni,már csak azért is,hogy meglepődjetek a változásokon!(Lehet,hogy utána nehezen találnátok ezeket a keresetteket)
Ez ugyanis egészen más típus,mint amire Elaccc a törpe jelzőt használja.
Naplózva

A világ gyakrabban jutalmazza az érdem látszatát mint magát az érdemet...
(La Rochefoucauld)
csontmetsző
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3311


Vadász-Csontmetsző


WWW
« Új üzenet #7621 Dátum: 2012. Szeptember 29. - 09:38:28 »

A csapos bika nem vesz részt az üzekedésben, de a társaságot ő is szereti, így az események körül őgyeleg. A nagyobb bikának meg kapóra jön az alkalmi bokszzsák, érdekesebb őt terrorizálni, mint elcsépelni egy facsemetét. Miért írom? Érdekesség képen. Esett nálunk egy gyenge, csapos bika. Foltokban hiányzott az oldalán a szőr. Nyúzáskor látszott igazán, hogy megverték szerencsétlent. Kék zöld ödémás foltok voltak rajta a faráig. Ha ez nem lenne elég, rendesen orrba is gyűrték. Az orrnyereg letört és elcsúszott 1 centit. A szemágak, mi egyéb hiányzott neki a támadás felfogásában.     
Naplózva

" Majd ha a kép előtt állva szinte érzed a disznó szagát, akkor lesz jó a kép! "
- Csergezán Pál -
elaccc
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2817



« Új üzenet #7622 Dátum: 2012. Szeptember 29. - 10:17:29 »

Üdv Mindenkinek!  Emelem

Pár dolgot szeretnék még elmondani a selejtezéssel kapcsolatban. Már többször is kihangsúlyoztam, hogy amiket én itt leírok, elmondok a tapasztalataim mondatják velem, vagyis a hullott agancsokból, trófeákból következtetek. Az írásaimat senki ne tekintse szentírásnak, mert nem biztos, (sőt) hogy az ország minden részére helyesek... (még az sem biztos, hogy erre a részre is 100%-ban helyesek!!!  Ördög)

Én itt a Mátra lábánál élő gímszarvasokat, a bikák alapján három nagy csoportra osztottam. Ezt már le is írtam. Az első csoport most legyen a nagy százalékú (megközelítően 70%) közepes testalkatú, közepes trófeaproduktumra képes egyedek. A második legyen a kistestű, kis trófeás törpe bikák. A harmadik nagy csoport a kapitális trófeaproduktumra képes egyedek.

Az első csoportban (is) mint már írtam, többfajta agancs lehet és megkülönböztetünk agancstípus alapján több egyedet is. Széles terpesztésű, szűk állású, vaskos rövid, vékony hosszú, kehely koronás, dupla villás koronás, lapátos koronás...stb. Ahány bika annyi agancs!

Azt is írtam, hogy minden vadásztársaságnak magának kell eldönteni, hogy melyik típust értékeli jobban, igaz a pontozásos rendszer követelményei szerint még a terpesztés szempontjából sem mindegy, hogy milyen bikát hagyunk meg vagy szedünk ki.

Rövid bevezető után, amit mondani akarok, ami eddig lemaradt:

Mikor meglátunk egy olyan bikát ami az első nagy csoportba illik, az első benyomás sokat számít. Ugye egyszerre látjuk az állat testét az agancsaival és akkor hirtelen a másodperc tört része alatt kialakul róla egy véleményünk. Hű de szép agancsai vannak, vagy hű de nagy teste van, vagy de kicsik az agancsai, hű de fiatal bika, vagy hű de vén…

Ha nem látjuk megfelelően az állatot az agancsait, egyértelműen eszünkbe se jusson meghúzni a ravaszt, el kell engedni. Vagy meg kell várni azt a  pillanatot amikor megfelelően eltudjuk bírálni az agancsait is. Mielőtt még szóváteszi valaki, hogy "könnyen beszélsz trófeát, meg agancsot fogdosni "egyszerű", bezzeg a terepen más a helyzet, ott okoskodj..." Az nem lehet kifogás egy mínuszos bika elejtése után, hogy "hááát nem láttam megfelelően az agancsait, eltakarta egy ág"  Teljesen egyértelmű, még egyszer hangsúlyozom, ha nem látjuk a bika agancsait nem lövünk! ///Vannak errefelé is olyan tapasztalt vadász emberek, vadászmesterek, akiktől én is gyerekkorom óta folyamatosan tanulok, akik mobiltelefonnal is tudják fotózni a bikákat és mielőtt meghúzzák a ravaszt többször is kéznyújtásnyi távolságba cserkelik az állatokat! Na minden elismerésem az övék!  Emelem Ők az igazi vadászok, akik cserkelnek, a szakadó esőben is mozdulatlanul órákat állnak és 25-30 megfigyelt bika után nyúlnak csak a ravaszhoz... Persze van is irigyük nem kevés, mindig hallom, hogy xy már "megint meglőtt egy szép golyó érett bikát, vagy egy ritka rendellenest..." stb Viszont azt senki nem szokta mérlegelni, hogy tavasszal is megfigyeli a hullott agancsokat, sőt agancsot keresni is jár... A ... környező VT-k területén talált hullott agancsokat is megvizsgálja, elbírálja, felkészülvén arra, ha a bika átváltana a saját területeire...stb Annak a vadásznak meg ne sírjon a  szája aki arra nem veszi a fáradtságot, hogy a saját területén talált hullott agancsokat megvizsgálja, felkeresse az illetőt aki találta...stb Persze ők vannak többségben, ami nagyon szomorú!///

Tehát egy kis kitérő után  Vigyorog :

Több fajta benyomás is érhet bennünket, mikor az állattal találkozunk, persze csak az adrenalin szétáradása után:  Ördög

Első benyomás, testalkat agancs alapján. Ha elsőre az jött le, hogy hű de gyenge az állat, és mikor az agancsára is ránézünk és erőtlen, nagyon vékony, vagy nagyon rövidek a főszárak esetleg a fő ágak, ráadásul hegyesek is, akkor már nagy hibát nem követhetünk el, ha meghúzzuk a ravaszt, persze ha a lövés feltételei is adottak.

Aztán mikor:  hú de nagyok az agancsok szép felfelé ívelő ágakkal...stb egyértelműen meg kell hagyni!

Akadnak olyan esetek, mint amit múltkor Pyrus mutatott, hogy a koronaágak hosszúak, a főág hosszúsága közepes, de középen és alul gyenge az agancs, hirtelen megtorpanásra készteti a vadászt, elbizonytalanodik. (az állat kora ebben az esetben nem is annyira számít) Figyelembe véve a mai Mátra alján lévő állományt csak azt tudom mondani, hogy egyenlőre hagyjuk meg, ne húzzuk meg a ravaszt, mert sok olyan állat van még ami koronában is gyenge, meg alul is gyenge. Szerintem ez a legjobb döntés. Aztán később kielemezve az állomány minőségét a többi állat képességeit, esetleg visszamehetünk és kiszedhetjük. A koronából arra következtethetünk, hogy erős koronái lesznek, de az alsó és a középső rész elveszi a trófea erényét és a pontozásos rendszer maximális követelményeinek sem tesz eleget, akkor szerintem lőhető!

Vannak fordított estek, mikor alul erős az agancs, hosszú szemág, középág és felül gyengécske és elbizonytalanodunk, hagyjuk meg és hasonlítsuk a látottakat a többi állathoz. Nem baj ha elengedjük, mert ettől is vannak még gyengébb egyedek... A lényeg én azt mondom, ha bizonytalanok vagyunk hagyjuk meg az állatot.

Összefoglalva:

Egy kapitális trófeára képes egyedet úgy is megismerünk ha találkozunk vele, mert alul is erősek, hosszúak az ágai és koronában is, vaskosak, hosszúak! Ezekre kellene nagyon vigyázni! (Tavasszal a hullott agancs topikban is mutattam példákat)

Egy törpe bikát szintén megismerünk, mert kicsi a teste, kicsik az agancsai, rövidek a fő szárak, gyenge a korona, hegyesre fentek az ágak. Hiába van hármas korona mindkét száron, erősíteni nem fog! (Ezeket ki kell szedni, mert nagy szerepük volt az itteni állomány elgyengülésében...)

Ami alul gyenge agancs felül erős vagy fordítva, elbizonytalaníthat, de túl nagy kárt nem csinálunk ha kiszedjük, ugyanis ezek az egyedek vannak többségben és annak az esélye sokkal nagyobb, hogy egy gyenge adottságokkal rendelkező tehénnel találkozzon!

Gaucho azt mondta kontraszelekció folyik az országban. Mindenben igazat adok neki, csak én annyit tennék még hozzá, hogy úgy érzem ezen a környéken a kontraszelekciónak már vége, most már nem nagyon van mínuszos bika sem, úgyhogy ha az itteni bikákból ha találomra kiszedünk egyet, nagy valószínűség szerint az általam emlegetett (törpe, közepes) 80%-ból selejtet szelektáltunk... (((persze találomra nem szedünk ki egyet sem!!!!!!!!))) A kontraszelekció a Dunántúlon zajlik, ami egy idő után majd ott is eléri az itteni szintet. Ott azért mindig erősebb lesz az állomány, van utánpótlás déli szomszédainktól és más a fauna, a táj...stb.

/Aki nem ért velem egyet, nyugodtan írjon ez (is) a fórum lényege./

Egyébként mindezt amit leírtam, inkább a kezdő, tanulni vágyó fiataloknak szántam...  Emelem
Naplózva

" There is good out there "
Karácsony Károly
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3842



« Új üzenet #7623 Dátum: 2012. Szeptember 29. - 12:07:25 »

Egyébként mindezt amit leírtam, inkább a kezdő, tanulni vágyó fiataloknak szántam...  Emelem

Őszintén mondom , hogy dicséretes ,jószándékú dolog !  A "tananyag" is , hogy úgymondjam , a sportvadászok 90%-ának szóló "Kisokos" . Már , ha betartják ! Ha igen , akkor már nagy kárt nem okoznak . A "szakmai lektorok" meg ilyen szemüvegen keresztül olvassák !

 Pacsi  Emelem

Naplózva
Oerdescu
Vendég
« Új üzenet #7624 Dátum: 2012. Szeptember 29. - 12:40:03 »

...

Egyébként mindezt amit leírtam, inkább a kezdő, tanulni vágyó fiataloknak szántam...  Emelem

Pont ezért bátorkodtam ide erre a fórumra. Szerdán vizsgázom és ezek az információk számomra igen hasznosnak tűnnek. Élvezettel olvastam. Köszönöm.  Emelem



Üdv;
Dani
Naplózva
Balkóbátya
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 11253


Lábonlőtt Akác törzsfőnök


« Új üzenet #7625 Dátum: 2012. Szeptember 29. - 13:10:05 »

Pont ezért bátorkodtam ide erre a fórumra. Szerdán vizsgázom és ezek az információk számomra igen hasznosnak tűnnek. Élvezettel olvastam. Köszönöm.  Emelem



Üdv;
Dani
Ennyire nem fognak belemenni a dolgokba,nyugi. Emelem
Naplózva

„ Ha el tudnánk adni a tapasztalatainkat annyiért, amennyibe nekünk kerültek: milliomosok lennénk. ”

Abigail Van Buren
S.Fox
Vendég
« Új üzenet #7626 Dátum: 2012. Szeptember 29. - 13:16:58 »

"a környéken a kontraszelekciónak már vége, most már nem nagyon van mínuszos bika sem, úgyhogy ha az itteni bikákból ha találomra kiszedünk egyet, nagy valószínűség szerint az általam emlegetett (törpe, közepes) 80%-ból selejtet szelektáltunk... (((persze találomra nem szedünk ki egyet sem!!!!!!!!)))"

elaccc, az egészre  Igen

Az idézethez pedig annyit: ez nem csak nálatok van így  Rííí, és nem csak gímszarvas esetében. Nálunk (Közép-Nógrád) őznél még rosszabb a helyzet. Szívesen megnézném azt az embert, aki nálunk mínuszos bakot lő (mondjuk szívesen pofán is verném). Szerintem zergére nagyobb az esély
Naplózva
svferi
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1265



« Új üzenet #7627 Dátum: 2012. Szeptember 29. - 19:16:56 »

Tegnap délután lövetett "törpe":



5 éves (kicsi eséllyel lehet, hogy 4), és az agancs nem sokkal lesz 3 kiló felett...
Amolyan "koravén" "törpe", annyira vékony ágakkal, szárral, hogyha vékonyabb lenne, összetörne, mint a ropi...
 S.Peti
Naplózva

" Nemcsak a jó pap, de a jó vadász is holtig tanul..."
Karácsony Károly
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3842



« Új üzenet #7628 Dátum: 2012. Szeptember 29. - 19:53:27 »

Amolyan "koravén" "törpe", annyira vékony ágakkal, szárral, hogyha vékonyabb lenne, összetörne, mint a ropi...
 

A szöveg helyes értelmezéséhez , alaposabb "svferi" ismeret , nagy szótárhasználati rutin , valamint több év fordítási gyakorlat szükségeltetik !   Nyihi  Ördög  Vigyorog

 Emelem




Naplózva
svferi
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1265



« Új üzenet #7629 Dátum: 2012. Szeptember 29. - 20:08:52 »

A szöveg helyes értelmezéséhez , alaposabb "svferi" ismeret , nagy szótárhasználati rutin , valamint több év fordítási gyakorlat szükségeltetik !   Nyihi  Ördög  Vigyorog

 Emelem






Meg egy kis Wildhegeri és Elaccci behatás...  Kacsint
 Emelem
Naplózva

" Nemcsak a jó pap, de a jó vadász is holtig tanul..."
elaccc
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2817



« Új üzenet #7630 Dátum: 2012. Szeptember 29. - 20:41:59 »

Tegnap délután lövetett "törpe":



5 éves (kicsi eséllyel lehet, hogy 4), és az agancs nem sokkal lesz 3 kiló felett...
Amolyan "koravén" "törpe", annyira vékony ágakkal, szárral, hogyha vékonyabb lenne, összetörne, mint a ropi...
 S.Peti

Ezek a törpe bikák agancsai: A három baloldali 4 éves és egy kb 8 éves páros a jobboldali.

Mely pontokon egyeznek az általad lövetett agancsaival?


Naplózva

" There is good out there "
elaccc
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2817



« Új üzenet #7631 Dátum: 2012. Szeptember 29. - 20:47:00 »

Ezek a törpe bikák agancsai: A három baloldali 4 éves és egy kb 8 éves páros a jobboldali.

Mely pontokon egyeznek az általad lövetett agancsaival?




...a három baloldali szárhosszúság 50 cm (+- 2cm) a középág hossza 8 cm! Az általad lövetett bika agancsainak szárhossza? illetve középág hossz?
Naplózva

" There is good out there "
svferi
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1265



« Új üzenet #7632 Dátum: 2012. Szeptember 29. - 21:28:32 »

...a három baloldali szárhosszúság 50 cm (+- 2cm) a középág hossza 8 cm! Az általad lövetett bika agancsainak szárhossza? illetve középág hossz?

"Törpe" sem csak egy típus van!  Kacsint Egyébként a szárhossz 60 centi körül van, de ugorj el a jövőhéten, aztán a meg hányjuk-vetjük!  Wave
Naplózva

" Nemcsak a jó pap, de a jó vadász is holtig tanul..."
Karácsony Károly
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3842



« Új üzenet #7633 Dátum: 2012. Szeptember 30. - 08:15:27 »

Lédával könnyebb volt . . . !    Nyihi  Vigyorog

Naplózva
elaccc
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2817



« Új üzenet #7634 Dátum: 2012. Szeptember 30. - 08:50:21 »

"Törpe" sem csak egy típus van!  Kacsint Egyébként a szárhossz 60 centi körül van, de ugorj el a jövőhéten, aztán a meg hányjuk-vetjük!  Wave

Az én osztályozásomban csak egyfajta törpe bika létezik, soha nem beszéltem többfajta törpe bikáról, és annak mindnek csökött a középága, + hegyesre fent.

Kismillió fotót mutattam már, hogy az agancsairól felismerhető legyen, íme pár darab még egyszer:









Már írtam, azt is, hogy ezeknek a törpe bikáknak a max. trófea tömegük kb. 4,5 kg! 7-8 éves korukban megvénülnek ( harántporc elcsontosodik, koponyavarrat eltűnik...stb) nem változik az agancsuk sem, idén is találtunk hasonlókat...

Aztán olvasd el ezt a hozzászólásom, ebben írom a paramétereket, amit 2010-ben elhullva találtam:

Dátum: 2010. November 07. - 08:13:43

Amit most itt mutatsz, hogy kilövettél egy "középkategóriás" (70%) 4 éves bika, aminek a trófeája simán elérhette volna az érmes szinteket. Az agancs azért gyengébb picit (DE MIÉRT LENNE GYENGÉBB EZ HARMADIK AGANCSNAK ERREFELÉ FERI???) azért vékonyabb, mert nem volt nekik semmi aljnövényzet idén a nagy szárazság miatt!!!!  Rííí Rííí Rííí  (gyere el Te, ha agancsokat is látni akarsz, amihez viszonyíthatunk...)
Naplózva

" There is good out there "
Oldalak: 1 ... 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 [509] 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 ... 933   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: