Oldalak: 1 ... 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 [379] 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 ... 933   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Szarvasbika  (Megtekintve 1914520 alkalommal)
Karácsony Károly
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3842



« Új üzenet #5670 Dátum: 2011. Október 08. - 08:06:03 »

Tulajdonképpen más eszközük nincs az állományszabályozásra és igazuk van.
 

Gondolom , már látják , hogy ez a szabadjára engedett sportoló tömeg , a fennmaradás reményében , sikeresen szarrá lőtte a szarvasállományt .   Nyihi

 Wave  Emelem
Naplózva
elaccc
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2817



« Új üzenet #5671 Dátum: 2011. Október 08. - 08:27:52 »

Hogy egy második  kímélendő bikának hogyan kell kinéznie,az élőhely(melyet javíthatsz és ronthatsz) kérdése.
Azért nincs még villája sem,mert mint minden lény a fejlődése során végigmegy az evolúciós formákon.Mi is voltunk embrió korunkban olyanok,mint a gyíkok,stb.
Az,hogy mekkora a feje,a képen nem érzékelhető,mert a testhez kellene viszonyítani.Ettől jobb második agancs csak a kiugróan jó élőhelyeken várható el.
A szemág alakja számomra egyértelműen mutatja,hogy koronás lett volna,azt is meg merem mondani,hogy milyen korona alak képviselője.Azt,hogy mekkora súlyt ért volna el,az élőhely határozta volna meg!(A súly nem minden,sokkal döntőbbnek ítélem a köbtartalmat,mert a hegyvidéki mészköves,vagy dolomitos élőhelyeken ugyanazon köbtartalmú agancsok porózusossabbak,de a vadász -szoba falán ugyanolyan jól mutatnak.

Tisztelt Wildheger Úr!

idézet: "A súly nem minden,sokkal döntőbbnek ítélem a köbtartalmat,mert a hegyvidéki mészköves,vagy dolomitos élőhelyeken ugyanazon köbtartalmú agancsok porózusossabbak,de a vadász -szoba falán ugyanolyan jól mutatnak."

Akkor mutatok én ezekről a csodálatos porózus agancsokról fotókat, remélem sikerül érzékeltetnem miről beszéltem eddig:

A szóban forgó kilőtt 3 éves szarvasbika agancsa ezektől a mutatott agancsoktól egy fokkal még kisebb! De koronás lett volna az tuti, na de milyen koronás?



Nézzük milyen paramétereket rejthet ez az "ígéretes" agancs, ami a fotón látható (elejtett bika) hármas "gyönyörű" pudvás agancstól erősebb:








Aztán van itt még bőven hasonló paraméterekkel rendelkező "kívánatos" agancs:





Itt van egy egy ígéretes spíszer első agancs és egy ígéretesen induló 12-es viszonyítás képen:





és végül, mi várható ezektől a hatalmas második agancsoktól:















De soha nem lesz belőlük 10 kg-os trófea, soha, soha soha soha, bármennyit is esznek, vagy bármit is csinálsz velük, ezért szükséges ((((okosan!!!!)))) selejtezni!!!!:


























Naplózva

" There is good out there "
Stefi
Vendég
« Új üzenet #5672 Dátum: 2011. Október 08. - 08:35:28 »

Gondolom , már látják , hogy ez a szabadjára engedett sportoló tömeg , a fennmaradás reményében , sikeresen szarrá lőtte a szarvasállományt .   Nyihi

 Wave  Emelem


 A "szarrálövést" túlzásnak tartom: Szarvas van bőven . A minőséggel már baj van ezért is nem értem hogy mit kell annyit polemizálni egy dárdás kilövése okán.  Wave
Naplózva
elaccc
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2817



« Új üzenet #5673 Dátum: 2011. Október 08. - 08:40:29 »

Jajj egy fontos fotó lemaradt:

Viszonyítás képen még:



Naplózva

" There is good out there "
Karácsony Károly
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3842



« Új üzenet #5674 Dátum: 2011. Október 08. - 09:21:04 »

A "szarrálövést" túlzásnak tartom: Szarvas van bőven .

Van ahol van , van ahol nincs !  Területi megosztásban , egyedszámban , ivararányban . korelosztásban . korosbításban , selejtezésben , állománykezelési és tenyésztési ismeretekben , az állomány optimális kiszolgálásában , annak javára váló szemléletben - hiba van ! Akkor milyen szót kéne használnom ??!!  Vigyorog

 Wave

Naplózva
wetzlar
Vendég
« Új üzenet #5675 Dátum: 2011. Október 08. - 09:48:58 »


A szemág alakja számomra egyértelműen mutatja,hogy koronás lett volna.

Szerintem ahhoz ott kellene vele élned, hogy ezt ilyen kategórikusan kijelentsd!

...és egyébkén hamár ennyire biztos a megállapításod, akkor:

- Mekkora korona lett volna? (Ha erre is tuti tömeget mondasz, rögtön írok a lottószámokért)
- Meddig lett volna érdemes tartani azért a satnya koronáért? (amellett, hogy mondjuk lehetne helyette másik tisztességes bika.)
- Miért kell mindenáron kivárni, hogy ez a bika koronát "neveljen"?

Naplózva
galoscsabus
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 6369


vadász


« Új üzenet #5676 Dátum: 2011. Október 08. - 09:50:35 »

A "szarrálövést" túlzásnak tartom: Szarvas van bőven . A minőséggel már baj van ezért is nem értem hogy mit kell annyit polemizálni egy dárdás kilövése okán.  Wave
Adj'Isten  Emelem!
Én meg (sajnos) nem tartom annak Vállat von.
Olyan szinten van megbecstelenítve Magyarország gímszarvasállományának a döntő többsége, ami hamarosan katasztrófához fog vezetni.
Tele van ellőni való, igazi selejt, "korcs", törpe bikákkal (és persze tarvaddal is, de arra már nem is veszem a bátorságot, hogy a válogató tarvad-vadászat érdekében szót emeljek), pl. olyanokkal, amilyenen itt is megy a vita.
Jártram pár területen idén is, vendégeket hoztam-vittem, volt alkalmam megnézni a terítékre került bikákat és a már kikészített trófeákat, de időnként még a területekre is kijutottam.
Azt kell mondanom, hogy siralmas állapotok uralkodnak azoknak a társaságoknak a területein, amiket módomban állt látni.
A fiatal korosztályban szinte semmiféle válogató vadászatot nem folytatnak (kivéve a nyári "nyeles űnő" és a téli "kolbász-űnő" fedőnéven folytatott csapos-elejtéseket, amelynek során vagy van válogatás, vagy nincsen), a területeken szinte kizárólag gyenge középkorú, 5 éves forma bikákkal találkoztam, mert a 6-7 éves 6-7 kilós 12-14-es bikák válogatás nélkül mennek a kasszába.
Volt, hogy a vendég kimondottan koros, érett bikát keresett, akkor hívtak azonnal, hogy itt van egy válogatós f@sz aki szerintük nem is akar lőni, mert már vagy 5 bikát elengedett lövés nélkül.
Aztán át is jött hozzánk, lőtt is egy 8 és egy 9 kilós bikát, de egyik sem volt fiatalabb 10 évnél. El is panaszolta, hogy képzeljük el, 6-7 éves siheder bikákat akartak vele meglövetni a szomszédban!
Persze azokra a bikákra akadt másik madár, mert sajnos sem a hazai, sem a külföldi vendégkör java sincsen tisztában a trófeabírálat alapjaival sem, azon kívül, hogy kb. mennyibe fog kerülni az agancs.

Ha visszatekintünk a történelem során elért magyar sikerek felé, akkor világosan látszik, hogy az Eszterházy, Montenouvo, Pallavicini, Draskovich, Forgách és még a Jóisten tudja miféle, de Európa, sőt világszerte ismertté vált uradalmi nagyvadas birodalmak és eredményeik SOHA nem gazdasági érdekből születtek!!!!!!  
A vadgazdálkodás akkor tudja megvalósítani a "fenntartható fejlődés" szlogen mögött rejlő kitételeket, ha a táblázatot fentről kezdik kitölteni és úgy jutnak el az alsó sarokban lévő számig.
Ha az a sarokszám a kiinduló pont, akkor megette a fene az egészet!!!!!

Valóban sok a szarvas, ezt nem is vonja kétségbe senki, aki velük dolgozik. De azért sok, mert a vadgazdálkodók évtizedeken át úgy hazudoztak az állománybecsléseknél, hogy még talán el is hitték a sok marhaságot, ami papírra került és úgy hamisították meg az éves vadgazdálkodási jelentéseiket, ahogyan azt a saját, önző mikro-érdekük megkívánta.
De ugye a hazug ember és a sánta kutya esete örökérvényű ................................. ráadásul akármit is csinál, a vízhordólányt is mindig meg@sszák Nyihi.
Naplózva

Vadász vagyok...így egyszerűen.
wetzlar
Vendég
« Új üzenet #5677 Dátum: 2011. Október 08. - 09:59:10 »

Szervusz Roli.
Lehet,hogy egy kicsit régi módi vagyok nem a korom inkább a neveltetésem miatt.Igen ezek az elvek a régi iskola irány mutatói és lehet,hogy már nem minden esetben helyt állóak.De a körül tekintés és a mérték tartás soha sem volt hátrány se a vadnak se a vadásznak.Igen magas nálunk is a tarvad létszám,de azt el kell döntenünk,hogy szakmai vagy gazdasági szempontok alapján szelektálunk.Meg kell találni a közép utat ami tudom,hogy nehéz a szarvas jövője miatt fontos.Te sokkal jobban tudod mint én,hiszen nagyobb a a tapasztalatod is ezen a téren,hogy nincs semmilyen vissza tartó szankció a hibás lelövéseknek és ez baj.Én csak azért bánkódom,hogy itt is ezen a fórumon egy pár ember próbál szakmai beszélgetésbe keveredni egymással.
Vadászbarátsággal:HSanyi


Szia Sanyi!

Igen a mértéktartással nagy baj van mostanság, de sajnos ez ellen nem mi vagyunk azok akik tenni tudnánk, hanem azok akiket az érdek képviseletért fizetünk.
De igazából ők sem tudnak érdemben mit elérni, mert van 2 olyan erős lobbikör, ami miatt egyszerűen "muszáj", hogy így maradjanak a dolgok.
Az erdész szerint az utolsó szarvast kéne agyonlőni az erdőben annyi van.
A földtulajdonos szerint az utolsó szarvast kéne agyonlőni annyi van.
Nomármost hol éljen az a szerencsétlen szarvas?
Az erdőben nem kívánatos, a mg.-i területen szintén nem kívánatos.

Innentől a sorsa meg van pecsételve, mert a döntéshozóknak a pénze a földből (is), meg az erdőből (is) van a vadászat csak passzió, szórakozás neki nem elsősorban üzlet.
Pontosabban üzlet (is), de nem minden esetben a minőség, hanem a mennyiség a lényeg. (Minél nagyobb terítékű hajtások, riglik...stb.)
A jó bikáért meg elmegy oda ahol az "megterem" és mivel pénze van így kifizeti.

Viszont ma MO-on szerintem elsősorban a repi vadászatok már nem a nagy bikáról szólnak, hanem a nagy terítékű nagyvad hajtásokról, ahol a mennyiség a lényeg.
Legalábbis az utóbbi pár évben én a "híres" repi vadászatok esetében nem azt hallom, hogy hány 10 kilós bika esett, hanem, hogy 2 nap alatt hármjegyű nagyvad essen a hajtáson...és az sem baj, ha pár bika is "elbotlik" ilyenkor.
Innentől kezdve pedig fordítva ülünk a lovon.
Valahol - szerintem - a fenti okok pecsételik meg a gímbika sorsát.

Hála Istennek van még 1-2 "sziget", ahol a gímbika prioritást élvez, de kérdés, hogx ezt időben lépték-e meg?

 Emelem
Naplózva
elaccc
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2817



« Új üzenet #5678 Dátum: 2011. Október 08. - 10:00:37 »

Adj'Isten  Emelem!
Én meg (sajnos) nem tartom annak Vállat von.
Olyan szinten van megbecstelenítve Magyarország gímszarvasállományának a döntő többsége, ami hamarosan katasztrófához fog vezetni.
Tele van ellőni való, igazi selejt, "korcs", törpe bikákkal (és persze tarvaddal is, de arra már nem is veszem a bátorságot, hogy a válogató tarvad-vadászat érdekében szót emeljek), pl. olyanokkal, amilyenen itt is megy a vita.
Jártram pár területen idén is, vendégeket hoztam-vittem, volt alkalmam megnézni a terítékre került bikákat és a már kikészített trófeákat, de időnként még a területekre is kijutottam.
Azt kell mondanom, hogy siralmas állapotok uralkodnak azoknak a társaságoknak a területein, amiket módomban állt látni.
A fiatal korosztályban szinte semmiféle válogató vadászatot nem folytatnak (kivéve a nyári "nyeles űnő" és a téli "kolbász-űnő" fedőnéven folytatott csapos-elejtéseket, amelynek során vagy van válogatás, vagy nincsen), a területeken szinte kizárólag gyenge középkorú, 5 éves forma bikákkal találkoztam, mert a 6-7 éves 6-7 kilós 12-14-es bikák válogatás nélkül mennek a kasszába.
Volt, hogy a vendég kimondottan koros, érett bikát keresett, akkor hívtak azonnal, hogy itt van egy válogatós f@sz aki szerintük nem is akar lőni, mert már vagy 5 bikát elengedett lövés nélkül.
Aztán át is jött hozzánk, lőtt is egy 8 és egy 9 kilós bikát, de egyik sem volt fiatalabb 10 évnél. El is panaszolta, hogy képzeljük el, 6-7 éves siheder bikákat akartak vele meglövetni a szomszédban!
Persze azokra a bikákra akadt másik madár, mert sajnos sem a hazai, sem a külföldi vendégkör java sincsen tisztában a trófeabírálat alapjaival sem, azon kívül, hogy kb. mennyibe fog kerülni az agancs.

Ha visszatekintünk a történelem során elért magyar sikerek felé, akkor világosan látszik, hogy az Eszterházy, Montenouvo, Pallavicini, Draskovich, Forgách és még a Jóisten tudja miféle, de Európa, sőt világszerte ismertté vált uradalmi nagyvadas birodalmak és eredményeik SOHA nem gazdasági érdekből születtek!!!!!!  
A vadgazdálkodás akkor tudja megvalósítani a "fenntartható fejlődés" szlogen mögött rejlő kitételeket, ha a táblázatot fentről kezdik kitölteni és úgy jutnak el az alsó sarokban lévő számig.
Ha az a sarokszám a kiinduló pont, akkor megette a fene az egészet!!!!!

Valóban sok a szarvas, ezt nem is vonja kétségbe senki, aki velük dolgozik. De azért sok, mert a vadgazdálkodók évtizedeken át úgy hazudoztak az állománybecsléseknél, hogy még talán el is hitték a sok marhaságot, ami papírra került és úgy hamisították meg az éves vadgazdálkodási jelentéseiket, ahogyan azt a saját, önző mikro-érdekük megkívánta.
De ugye a hazug ember és a sánta kutya esete örökérvényű ................................. ráadásul akármit is csinál, a vízhordólányt is mindig meg@sszák Nyihi.

 Emelem Emelem Emelem

De ezeket a dolgokat miért nem így látják máshol? Mert nem így látják ez tuti! Miért jobb kicsiben, igénytelenül elvadászgatni, mint igényesen, színvonalasan, úgy ahogyan Ti csináljátok!  Fejvakarás Fejvakarás Fejvakarás Ja mert akkor nagyobb a felelősség, többet kell dolgozni, nem lehet sunyiskodni, meg érteni is kellene hozzá...stb,stb,stb
Naplózva

" There is good out there "
Stefi
Vendég
« Új üzenet #5679 Dátum: 2011. Október 08. - 12:34:11 »

Adj'Isten  Emelem!
Én meg (sajnos) nem tartom annak Vállat von.
Olyan szinten van megbecstelenítve Magyarország gímszarvasállományának a döntő többsége, ami hamarosan katasztrófához fog vezetni.
Tele van ellőni való, igazi selejt, "korcs", törpe bikákkal (és persze tarvaddal is, de arra már nem is veszem a bátorságot, hogy a válogató tarvad-vadászat érdekében szót emeljek), pl. olyanokkal, amilyenen itt is megy a vita.
Jártram pár területen idén is, vendégeket hoztam-vittem, volt alkalmam megnézni a terítékre került bikákat és a már kikészített trófeákat, de időnként még a területekre is kijutottam.
Azt kell mondanom, hogy siralmas állapotok uralkodnak azoknak a társaságoknak a területein, amiket módomban állt látni.
A fiatal korosztályban szinte semmiféle válogató vadászatot nem folytatnak (kivéve a nyári "nyeles űnő" és a téli "kolbász-űnő" fedőnéven folytatott csapos-elejtéseket, amelynek során vagy van válogatás, vagy nincsen), a területeken szinte kizárólag gyenge középkorú, 5 éves forma bikákkal találkoztam, mert a 6-7 éves 6-7 kilós 12-14-es bikák válogatás nélkül mennek a kasszába.
Volt, hogy a vendég kimondottan koros, érett bikát keresett, akkor hívtak azonnal, hogy itt van egy válogatós f@sz aki szerintük nem is akar lőni, mert már vagy 5 bikát elengedett lövés nélkül.
Aztán át is jött hozzánk, lőtt is egy 8 és egy 9 kilós bikát, de egyik sem volt fiatalabb 10 évnél. El is panaszolta, hogy képzeljük el, 6-7 éves siheder bikákat akartak vele meglövetni a szomszédban!
Persze azokra a bikákra akadt másik madár, mert sajnos sem a hazai, sem a külföldi vendégkör java sincsen tisztában a trófeabírálat alapjaival sem, azon kívül, hogy kb. mennyibe fog kerülni az agancs.

Ha visszatekintünk a történelem során elért magyar sikerek felé, akkor világosan látszik, hogy az Eszterházy, Montenouvo, Pallavicini, Draskovich, Forgách és még a Jóisten tudja miféle, de Európa, sőt világszerte ismertté vált uradalmi nagyvadas birodalmak és eredményeik SOHA nem gazdasági érdekből születtek!!!!!!  
A vadgazdálkodás akkor tudja megvalósítani a "fenntartható fejlődés" szlogen mögött rejlő kitételeket, ha a táblázatot fentről kezdik kitölteni és úgy jutnak el az alsó sarokban lévő számig.
Ha az a sarokszám a kiinduló pont, akkor megette a fene az egészet!!!!!

Valóban sok a szarvas, ezt nem is vonja kétségbe senki, aki velük dolgozik. De azért sok, mert a vadgazdálkodók évtizedeken át úgy hazudoztak az állománybecsléseknél, hogy még talán el is hitték a sok marhaságot, ami papírra került és úgy hamisították meg az éves vadgazdálkodási jelentéseiket, ahogyan azt a saját, önző mikro-érdekük megkívánta.
De ugye a hazug ember és a sánta kutya esete örökérvényű ................................. ráadásul akármit is csinál, a vízhordólányt is mindig meg@sszák Nyihi.

Azt hiszem mi egyről beszélünk csak én nem szívesen fogalmazok olyan sarkosan.  Szinte minden nap kint vagyok a terülten és az idén még nem láttam olyan bikát ami miatt eszembe jutott volna hogy a puskához nyúljak. (Mármint középkorú vagy idős bikát nem láttam olyant) A fiatalokat meg mind kilőték már.   Emelem
Naplózva
debian
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 314


« Új üzenet #5680 Dátum: 2011. Október 08. - 19:17:39 »

Valószínűleg nem vagyunk egymástól túl, messze de azért ez nem minden területre igaz, viszont abban igazad van, hogy van körülöttünk több olyan terület is sajnos, ahol mindegy csak lik iránt álljon. De azért szeretném megkérdezni tőled, hogy felétek csak öreg bikára van kiadva kilövési engedély?
Üdv!  Emelem

Természetesen nem; az általam kifogásolt bikák középkorúként lettek kilőve. Az általam kifogásolt vadászat az -rengeteg előttem szólóval egyetértésben- hogy "kimegyek már hétvégén a területre, lövök egy bikát". Aztán ami elémegy arra rá is lő..
Naplózva
Egon
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 940



« Új üzenet #5681 Dátum: 2011. Október 08. - 19:29:03 »

Üdv!  Emelem

Természetesen nem; az általam kifogásolt bikák középkorúként lettek kilőve. Az általam kifogásolt vadászat az -rengeteg előttem szólóval egyetértésben- hogy "kimegyek már hétvégén a területre, lövök egy bikát". Aztán ami elémegy arra rá is lő..
Titok, hogy merre?
Naplózva
Jégcsákány
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 54


« Új üzenet #5682 Dátum: 2011. Október 08. - 19:56:06 »

http://forsterh-forsterhs.blogspot.com/2011/09/vegkiarusitas-vagy-kiarusitas-vege.html
Naplózva
Jagdterier
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 529



« Új üzenet #5683 Dátum: 2011. Október 08. - 20:29:22 »

"A szemág alakja számomra egyértelműen mutatja,hogy koronás lett volna,azt is meg merem mondani,hogy milyen korona alak képviselője."

Ez igen!!!  Emelem
Naplózva
svferi
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1265



« Új üzenet #5684 Dátum: 2011. Október 08. - 20:51:23 »

Egy kis "témaváltás" képpen belekezdek egy "kisregénybe", ha nem bánjátok...
Magam sem tudom, hogy lesz-e vége, de igyekszem!  Kacsint

Tegnap este "hirtelen" jött a hír a gazdásági vezetőnktől, hogy - mivel még bent van 4 bikánk - fel lett szabadítva a tagok részére, és holnaptól (azaz ma reggeltől) lehet menni vadászni. Csakhogy nem teljes a szabadság, inkább "tagi kedvezménynek" kellene hívni, mert az lett kimondva, hogy 6 kilóig 75 rugó, felette pedig ezerötszáz dekánként... Nah, gondoltam, hogy a 75, ha minden igaz, akkor október végére összejön innen-onnan, úgyhogy úgy gondoltam, hogy "benevezek" egy 5-5.5-6 kilós selejt bikára...

Aztán nagynehezen eljött a ma reggel...
Arra felé vettem az irányt, ahol a nemolyan rég videóztam azt a bikát, amit meg is mutattam nektek "az egyik csapatbikánk" néven, úgy gondolom, hogy az belefér ennek a kategóriának a felső határába, nameg nem utolsó sorban kívánatos egy csontpárost hord a fején...
Hál'Istennek egész éjjel szakadt az eső, így lehet csendben menni az erdőn.
- Kb egy km-rel odébb egy "utóbőgés-góc" alakulhatott ki, ugyanis kegyetlenül adja egymásnak vagy 3-4 bika, de oda nem iratkoztam be, úgyhogy az marad máskorra. -
Az első beszűrődő fénysugarak már a bükkösben távcsövezve érnek, és nem is hiába... Pont ott, ahol videóztam azt a vérzőszájú koronás bikát, ott egy borjú... ott az anyja is... még egy tarvad... mégegy.... lassan mennek felfelé a gödörből, kezd izgalmas lenni a helyzet, a múltor szerintem ezt a háremet őrizgette a villás... Csak most annyi a bibi, hogy nincs velük... Rendesen rámvirrad, vagy 10  perce nézegetem a csapatot, de bika sehol...Akkor gyerünk tovább...
Felérek a gerincre, fordulok balra a Nyugodó felé, amikor a semmiből kilép erém az útra egy ünő, aztán tehén, borjú, tehén borjú... Eszegetnek, lassan haladnak előttem keresztbe, nem vettek észre... Ahonnan kijöttek oda nem látok be, így bármikor várhataom egy bika megjelenését, de ezekkel sincs semmi. Ahogy ellegeletek előlem, még legalább negyed órát várok, de sehol egy bika...
Aztán lépek tovább a tervezett úton... Lemegyek a Kukuccsóba, amikor egy hosszú bőgést hallok nem is olyan messziről... Csakhogy az a "szép" ebben a Kukuccsóban (ami egyébként egy hosszú több ágú völgy), hogy olyan az akkusztikája, hogy nem egyszerű kibogozni, hogy honnan is jön a hang, főleg, ha ritkán jön. Várok egy darabig, de újabb bőgést nem hallok, így nekiindulok a Nyúlésza oldalának, aztán azon túl már ott van a ma reggeli köröm vége, ott áll a níva... Amikor félúton vagyok fölfelé ismét bőg, de megintcsak behatárolhatatlan helyről... Nah, gondoltam, ha felérek a tetőre, akkor benézek még egy szomszédos katlanba, ott mindig van szarvas, főleg amikor ilyen szeles az idő...
Így is teszek, óvatosan osonok a katlan felső pereméhez, ahogy odaérek leülök egy nagy cser mellé, és távcsövezek... És lám, éppen jön befelé egy tarvad, mégegy, még kettő... Aztán mögülük megszólal ismét a ma reggel már hallott bika, csakhogy mostmár pontosan tudom, hogy honnan... Elkap egy enyhe remegés... Nem egyszerű a katlan, tele van szóldöntött bükkel, azokon ember magasságig felnőtt a szeder, csalán, bodza..., a tarvadak sorakoznak előttem keresztben vagy 120 méterre, imitt-amott látok csak belőlük valamit. Közelebb menni nem tudok, mert alattam hirtelen meredek a katlan teteje, csak nagyobb zajjal tudnék lemenni, azt meg most nem kockáztataom meg. Már bejött vagy 8 tarvad, amikor ismét megszólal még láthatatlan helyről a bika... majd jön még egy szarvas... Nézem. Bika... Ez nem bőghetett így, -ez egy második agancsú 8-as-, amikor még mindig hátrébb megszólal megint a bika...
Naplózva

" Nemcsak a jó pap, de a jó vadász is holtig tanul..."
Oldalak: 1 ... 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 [379] 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 ... 933   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: