Oldalak: 1 ... 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 [349] 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 ... 933   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Szarvasbika  (Megtekintve 1914513 alkalommal)
Pyrus
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 4588



« Új üzenet #5220 Dátum: 2011. Szeptember 09. - 08:27:39 »

Fiúk!
Ha nem bánjátok én pontot tennék ennek a témának a végére, maradjunk a Magyar Erdők Királyánál !


Én meg pontot is teszek!
Innentől minden hozzászólást törlök, ami nem tartozik a témához.
Természetesen az alábbi utánkereséshez normális hangnemben hozzá lehet szólni.
Naplózva
galoscsabus
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 6369


vadász


« Új üzenet #5221 Dátum: 2011. Szeptember 09. - 09:04:40 »

Én meg pontot is teszek!
Innentől minden hozzászólást törlök, ami nem tartozik a témához.
Természetesen az alábbi utánkereséshez normális hangnemben hozzá lehet szólni.


Köszönöm, élek is a lehetőséggel  Emelem
(eddig nem volt kedvem semmiféle kommenthez, mert nem igazán értettem a kialakult hangulatot  Vállat von)

A második kutya tanulóként vett részt a keresésben, mint oly sok más növendék kutya, oly sok más alkalommal.
Nem tudom, mire alapozva kérdőjelezi meg bárki egy második kutya részvételét a vérebes munkában, de ezt a tanítási módszert olyan szakemberek csiszolták szinte tökéletesre, mint Bőhm István, Jakab István, Várnai Ferenc, vagy éppen egykori és sajnos néhai mesterünk Tóth Lajos, akinek a tacskókopó hazai bevezetését, elterjedését és vérebbel együttvaló alkalmazásának módszerét köszönhetjük.
A segítő kutyával való vérebmunkának számos előnye is van.
Alaphelyzet, hogy egy véreb beszerzése, tartása, kifogástalan bevezetése igen költséges és pláne időigényes mutatvány.
Ráadásul aki komolyan foglalkozik ezzel az életformával, annak egy időben több (kettő, de akár három) kutya tartása a célszerű, hogy bármilyen nem várt baleset esetén se kelljen megszakítani a folyamatos munkát.
Mert munka az van szépen, erről a gyakorlatlan, képzetlen, bal lábbal kelő, vagy csak egyszerűen hibázó vadásztársaink gondoskodnak szép számban.
Tehát kel egy "csúcs" kutya, amelyik (mint a képeken Attila idősebb vérebje) akkor is helyt tud állni, amikor a tudatlan sebző először csak úgy egyszerűen felugrasztja a bikát az első sebágyból (mert biztosan akkor hiányzott a tanfolyamról, amikor azt a részt vették, hogy miként kell a sebzett vaddal bánni), majd egy gyenge kutyával még egyszer megzavarják  szerencsétlen bikát, akinek ha addig nem volt elég baja, akkor még okoztak neki plusz stresszhelyzetet, fájdalmat és rémületet.
Ezen kudarcok után jöhet a tapasztalt (sok száz eredményes kereséssel rendelkező) vérebes, hogy megmutathassa mit tud ő és kutyája.
Az első számú kutya mellett ilyen alkalmakkor célszerű odavinni a már csak kicsit képzetlenebb másodhegedűst, mert olyan dolgok derülnek ki róla munka közben, amikhez nagyon nem elégséges a vonszalékolt szarvasláb. Ezt akkor is fel kell vállalni, ha rejt is némi kockázatot, mert ugyan úgy szerves része a kiképzésnek, mint pl. a jogosítvány megszerzésének a rutinpálya mellett az országúti vezetés.
Jelen esetben is ez történt és azt gondolom, hogy az előtte duplán elbarmolt helyzetből Attila és két kutyája a maximumot kihozták és ha hosszadalmas vezeték- és nem várt időtartamú hajszamunkával is, de végül terítékre hozták a sebzett szarvast.

A hajszáról a fotókat nem ő és a sebző vadász (aki becsülettel végigcsinálta az egész keresést) készítették, hanem a segítő ember, aki rádió utasítások alapján mozog az autóval a területen és közben megfigyeli azokat a helyeket, amiket a keresést végzők nem tudnak szemmel tartani. Ez esetben pedig senki sem gondolta, hogy a bika a faluban fog menedéket keresni.

Aki egy kicsit is ért a vérebezéshez, az szerintem megérti azt amit leírtam, még ha vitatkozik is annak némely részével (azt lehet, sőt kell is, hiszen csak az viszi előbbre a szakmát), aki pedig kizárólag a kötözködésben leli örömét,..... Fejvakarás.......nos számára nincs mit mondanom.
(Csak mellékesen jegyzem meg, hogy magam is foglalkoztam vérebekkel, a fentebb említett Tóth Lajos mellett nagyon sok tapasztalatra tettem szert és csak egy balul elsült gerincműtét az oka, hogy le kellett mondanom a vadászatnak erről a részéről)

És ha már gímbikás oldalon vagyunk, egy kis témába közvetlenül vágó kiegészítés:
A tegnap estével bezárólag a Gyulaj Zrt. területein 16 gambika került eddig terítékre, a legnagyobb tömegű trófea meghaladja a 11 kg-ot és mellette van pár 10 kg körüli agancs is.
Nagy örömömre a trófeák szemléje során nem találtam egyetlen indokolatlanul korai elejtést sem, amit külön köszönök hivatásos vadász kollégáinknak  Emelem!

És a bőgésnek még nincsen vége  Vigyorog!!!!!
Naplózva

Vadász vagyok...így egyszerűen.
dama
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2660


« Új üzenet #5222 Dátum: 2011. Szeptember 09. - 09:15:47 »

Köszönjük Csabus a kimerítő kommentárt! Egyet értek veled! Igen Emelem További sikereket! Emelem
Naplózva

Az áram alatt lévő alkatrész ugyan úgy néz ki mint ami nincs áram alatt,
csak más a fogása!
Hegedűs Sándor
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1467


« Új üzenet #5223 Dátum: 2011. Szeptember 09. - 09:24:26 »

Szervusz Csabi.

Köszönjük,hogy meg írtad a vélaményed . Emelem
Üdv:HSanyi
Naplózva
Karácsony Károly
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3842



« Új üzenet #5224 Dátum: 2011. Szeptember 09. - 09:35:14 »

Igen higgadt, okos, átgondolt válasz !  Igen
Érződik, hogy sok vadásszal, mindenféle emberrel van dolgod ... !  Vigyorog
Gratulálok a kollégádnak és neked is ! Éljen

 Emelem
Naplózva
Forend
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3728



« Új üzenet #5225 Dátum: 2011. Szeptember 09. - 09:49:01 »

 Igen Emelem
Naplózva

Üdv End
turizotya
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 479


« Új üzenet #5226 Dátum: 2011. Szeptember 09. - 09:56:59 »

Üdv!
Én is csak gratulálni tudok a vérebesnek! Igen
Valamint emelem kalapom az összes vérebes előtt, és minden tiszteletem az övék!
Egy rosszul leadott lövés után nekik köszönhető, hogy a vad végül terítékre kerül, és egy jó vérebes
kutya kiképzésében nagyon sok energia, és idő van! Maximális tiszteletem!
Mégegyszer csak gratulálni tudok. Igen Igen Igen
 Emelem
Naplózva
Horváth Dániel
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 587



WWW
« Új üzenet #5227 Dátum: 2011. Szeptember 09. - 09:59:54 »

És a bőgésnek még nincsen vége  Vigyorog!!!!!

Remélem, olvashatunk Tőled mg beszámolókat! Üdv, Dani Emelem
Naplózva

Kovi Ádi
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 993



« Új üzenet #5228 Dátum: 2011. Szeptember 09. - 12:01:58 »

2011. szeptember 6.

Egy a szívemhez nagyon kedves ülőke javítását tűztem ki célul délelőttre. Az elképzelést tettek követték. 10 óra körül kinn voltam már a magas, terebélyes nyárfán lévő ülőke mellett. Érett már a feljavítása. Lényegében a létrát javítottam fel rajta, stabillá tettem, pár javítást eszközöltem még rajta, valamint pár belógó ágat vágtam le, a hibátlan kilátás érdekében.  Miközben dolgozgattam nosztalgia tört rám, két éve szeptember elsején itt ejtettem el az első szarvasbikám. Nagyon jó érzés töltött el. Eldöntöttem, hogy kiülök ide estére……

17.00-kor az ülőkén találtam magam. Az ülőke mellett hosszan elnyúló, mély árok húzódott, mögöttem vegyes erdő (égeres, akácos) terült el. Bal oldalamon kukorica rengeteg, előttem gyönyörű szép rét húzódott, ameddig a szem ellát. Nagyon ígéretesnek bizonyult a hely. Egy órája ülhettem a helyemen, semmi mozgás nem volt, néha egy távoli autó zaját hallottam, de én nagyon élveztem a csodás tájat, a levegőt, a madarakat……

Körülbelül 18.30 lehetett, amikor egy rókakoma bújt elő és hamar gyorsan a rét közepére, ott lefeküdt heverészett, játszadozott, élvezte az életet, 15 perc múlva eltűnt. A mellettem húzódó árok végén egy őzbak bújik elő, igen gyenge selejt aganccsal. A rét közepére belépdel és semmitől sem zavartatva, lakmározni kezd. 19.00 körül megjelentek a várva vár vendégek, két bika cammog az árok felé, nagyon figyelve, szaglászva, tőlem körülbelül 400 méterre. Az egyik bika spiszer, a másik pedig egy 2. agancsú kis bika volt. Hamar az árokba voltak, ittak hamar és már álltak is neki a fürdőzésnek. Közben jobb kéz felől, a fiatal akácosból komolyabb agancshangok jelentkeztek. Mondtam magamban, ez biztos nem fiatal bika csinálta. Ebben a pillanatban kilépett a fiatal akácosból egy 3. agancsú selejt bika. Szépen keresztbe halad el előttem és a másik kettő bikához tart. Tudtam, hogy az előző komolyabb agancshangokat nem ez a bika csinálta. Vártam tovább türelmesen. Közben odaért a 3. agancsú bika a másik kettőhöz, szép lassan komótosan belevetette magát az árokba. Ez nem tetszett a 2. agancsú bikának, szépen lassan odalépett hozzá, méregetni kezdték egymást. Összeértek az agancsok, de ezt inkább csak próbálgatásnak mondanám, mert nem volt ez egy komoly párbaj. A 3 bika teste csak úgy gőzölgött, annyira fel volt a testük hevülve, ezektől a nagy melegektől. Egyik pillanatban, a hátam mögött az erdőben maximum 250m-ről egy olyan bőgést engedett el egy nagy Úr, hogy beleremegtem teljesen. Bíztam benne, hogy felém tart, reménykedtem, hogy a rét szélén szeretne tovább menni, az árok irányában. Eltelt 10 perc, 20 perc……..

Gondoltam más irányt vett célba a nagy Úr. Eléggé erős szürkület volt már, szerencsére, a Hold szépen világított. Elkönyveltem magamban, hogy más irányba ment. Visszatért a figyelmem a 3 fiatal bikára. Ebben a pillanatban erős dübögést hallok jobb kéz felől, látom ám, hogy a nagy bika erősen sántítva, tőlem 20 méterre, keresztbe szeretne tovább haladni. Kereső fel, látom ám hosszú ágak, koronás mindkettő agancsszár, a homloka már hasonló volt az úgynevezett, koséhoz hasonló homlokra. Tudtam öreg bikáról van szó, szerencsétlen bikának, a bal első lába teljesen merev volt, nem hajlott a térdízülete. Puskát vállhoz, kioldom a biztosítást, célzás, egy halk fütty, abban a pillanatban megállt ez a gyönyörű nemes vad, előttem 30 méterre keresztbe és én elengedtem a golyót………

A magyar erdők királya ebben a pillanatban elesett és többé nem kelt fel.  Az örömöm leírhatatlan volt, de emellé párosult a sajnálat, hogy egy ilyen gyönyörű nemes vad átköltözött az örök erdők földjére..…..

20 perc elteltével összepakoltam, lemásztam a fáról és odaléptem hozzá. Levettem a sapkám és elmondtam magamban az ilyenkor pár soros gondolataimat. Egy páratlan 14-es bika látványa fogadott, gyönyörű vaddal ajándékozott meg Diana. Szemrevételeztem a bal térdízületét, egybe volt neki, nem hajlott, nem mozgott szerencsétlennek. Azt gondolom, hogy talán egy régebbi lövedék okozhatta, vagy talán egy régebbi verekedés eredménye volt. A telefonon kért segítség hamar ide is ért. Miután az ilyenkor szokásos teendőket elintéztük, beszállítottuk az itteni hűtőházba.

Adatok:
Lőszer: 11,7g-os Hornady LM (30-06)
Lőtáv: 30 m
Zsigerelt súly: 168 kg
Az agancs súlya: 7,25 kg.
Általunk becsült életkor 9 év.

A bírálat eredményét majd megosztom veletek!

Kívánok mindenkinek hasonló szép vadászélményeket!

Üdvözlettel:

K. Ádi

Képek:








Naplózva

A vadászat - "Ősi örökség ez, amit egyik ember örököl, a másik nem..." (Fekete István)
galoscsabus
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 6369


vadász


« Új üzenet #5229 Dátum: 2011. Szeptember 09. - 13:13:32 »

Ádi!
Szívből gratulálok  Emelem
(és irígy is csak pont annyira vagyok az élményed miatt, ami még neked is jól esik  Nyihi)
Naplózva

Vadász vagyok...így egyszerűen.
S.Fox
Vendég
« Új üzenet #5230 Dátum: 2011. Szeptember 09. - 13:16:57 »

Ádi, gratulálok a szép élményhez és színvonalas leírásához is  Igen
Naplózva
Forend
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3728



« Új üzenet #5231 Dátum: 2011. Szeptember 09. - 13:30:33 »

Ádi!

 Igen Emelem
Naplózva

Üdv End
BErik
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1812



« Új üzenet #5232 Dátum: 2011. Szeptember 09. - 13:31:15 »

Gratulálok Ádám!

 Emelem
Naplózva

"Amit csinálunk, ahhoz érteni kell. Amit mondunk, abban hinni kell. És akivel beszélünk -akit tanítunk- azt egyrészt szeretni kell, másrészt komolyan kell venni." Sz.L.
pnorbi
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1948

Majdnem vadász


« Új üzenet #5233 Dátum: 2011. Szeptember 09. - 13:56:25 »

Ádám! Gratulálok! Igen Igen Emelem


(((Végre arról szól a topic, amiről kell! Mosolyog )))
Naplózva

Rohantok széles országútakon.
Én a hegyek ösvényeit szerettem.
Szépségek mellett futtok el vakon,
de ormok fényesedtek meg felettem.

                                 Áprily Lajos
Karácsony Károly
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3842



« Új üzenet #5234 Dátum: 2011. Szeptember 09. - 14:27:26 »

(((Végre arról szól a topic, amiről kell! Mosolyog )))



 Vigyorog  Wave


Naplózva
Oldalak: 1 ... 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 [349] 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 ... 933   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: