Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 [20] 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 ... 42   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Vadszalámi, kolbász, sonka, füstölés.  (Megtekintve 215639 alkalommal)
Bütyök
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 773


« Új üzenet #285 Dátum: 2012. Január 16. - 20:21:59 »

Gergő!
Egy napot hagyd szikkadni a kolbászt addig keress egy kis helyet pl kerékpártároló vagy bármi amit kinevezel füstölőnek ahová biztonságosan bepakolod a füstölnivalót .  Hideg füstöt ad és egyszerű ahogy én csinálom .  Hat -nyolc téglát lerakok a betonra két sorban oldalára állítva párhuzamosan úgy,hogy közte jó húsz centi legyen . 
Abba rakok csutkát végig ,hogy tele legyen a "vályú" jó szorosan . Arra szórom a fűrészport ami ráfér,lepaskolgatom,megint szórok rá azt is letapogatom. A végén úgy néz ki mint egy hosszú végház.
Ennek az egyik végét meggyújtom gázégővel míg nem izzik stabilan ,-rácsukom az ajtót és ez  másfél napig füstöl. Ez hideg füstöt ad pedig nem kintről vezetem be. 
Az ajtó alja ki van vágva kb 20×20 as és sűrű rács adja a huzatot és kell kb ugyanekkora ahol kimegy a füst.
Naplózva
Kama
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3606


« Új üzenet #286 Dátum: 2012. Január 16. - 21:52:16 »

A kolbászhoz, sonkához, szalonnához meg hideg füst szükséges. Ez olyasmi épületben folyik, mint egy falusi klozet, csak magasabb, jobban záródik az ajtaja és nincs szívecske az ajtó tetejére vésve szellőzőnek. Itt TILOS a láng, hideg füstben kell hogy fürdőzzenek a finomságok.
Az általam írt 7-10 óra szerintem tökéletesen elég kolbásznak. Sonkának biztosan több kell, azt nem tudom, mert még nem próbáltam.

Érdekes, hogy anno minden rendes falusi udvarnak ugyanolyan elengedhetetlen kelléke volt a füstölő, mint a budi.

Tényleg érdemes építeni egyet, ha minden évben szeretnél füstölni.
Nem egy nagy durranás. Tényleg mint egy budi, csak kicsit magasabb.
Az elejére egy ajtó, jól záródó, hogy el ne lopják az éj leple alatt az anyagot, de hézagos, hogy legyen cúgja. A tetejére tetőléc, rá cserép - aközött van annyi hely, hogy meglegyen a kellő huzatja.
A cserép alá kampók kétoldalra - ezekre lehet föltenni a rudakra (söprűnyél) aggatott holmit.
Olyan 1,50-1,60-nál ne lógjanak alacsonyabbra.

Ezután a füstölő alján fűrészporból kb. 20-25 cm széles, minél hosszabb "kígyót" csinálsz - csak úgy lapáttal csurgatva, esetleg kicsit megtapsikolva.
(Mi bükkfűrészport használunk. A fűrészpor beszerzésénél ügyelni kell arra, hogy sokhelyen a gatternál, ill. a szalagfűrésznél is olajoznak, ez a fűrészpor nyilván nem jó.)
A "kígyó" egyik végét aztán elgyújtod gázpörzsölővel, és amikor már jól izzik, akkor rácsukod az ajtót. Ez kb. egy éjszakát tart, míg végigbüzölög.
Kolbásznak, szalonnának 2-3 ilyen éjszakai adag elég szokott lenni, de ez mindig egyedi elbírálás dolga
(Értsd: Pincébe le, pohár bor. Utána mégegy, ezzel föl, füstölőajtó kinyit
 -Namitszólszhozzá?
 -Szerintem halovány!
 -Szerintem is. Anyád aszonta jó lesz má’.
 -Ha ő mondja…!
 -Azért én még ráfüstölök egyet!
 -Jóvan, egészségünkre!)

Lényeges, hogy úgy kell beállítani a holmikat, hogy sehol se érjenek össze, és lényeges, hogy ne lángoljon a fűrészpor, mert azzal meleget csinál, és megbarnul a kolbászban a paprika, ill. kiolvad a zsírja.
Naplózva

"Hiszen ha csak úgy egyszerre agyon lehetne lőni mindent, venne-e puskát a kezébe valamirevaló ember?"
(Zsindely Ferenc)
Lacus
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3936



« Új üzenet #287 Dátum: 2012. Január 17. - 06:09:30 »

Üdv ! Tudtommal ha meleg füstöt kap belevegősödik a bél és később elkezd penészedni .  Emelem
Naplózva

Üdv Lacus.

/ " Ifjaik majdnem mindennap vadászaton voltak; ezért aztán attól az időtől fogva mindmostanáig a magyarok jobb vadászok is, mint a többi nemzetek.  "  / Anonymus
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9994



« Új üzenet #288 Dátum: 2012. Január 17. - 07:56:31 »

Bizony, amikor füstölőben gondolkodunk, manapság a vagyonvédelemre is figyelni kell.
Felrak az ember gyereke 30 kiló kolbászt, aztán előfordulhat, hogy reggelre hült helyét találja.
Az én véleményem is az (Kálmánhoz hasonlóan), hogy aki rendszeresen füstölni akar, az építse meg téglából, masszívra a berendezést.

Nekem sincs még saját, egyik ismerős füstölőjében kísérletezünk. Tavaly nyárra tervbe volt, (a kemencével együtt), de előbbre való építkezések vették el az időt. Talán jövő ilyenkor már saját épületben füstölgünk. Amit most használunk, azt alacsonynak találom. Azt gondolom, hogy 2,8-3 m magasra kell rakni a falait. Emlékszem, gyerekkoromban kettős létráról pakoltuk be és ki a cuccot. Ez azért lényeges, hogy minél messzebb legyen az izzástól a hús.
Naplózva

Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra,
Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva.  /Ady/
Guszti
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 298


« Új üzenet #289 Dátum: 2012. Január 17. - 08:14:34 »

A kolbászt hideg füst kell érje. Meleg füstnél nem a zsiradék olvad ki, hanem megkeményedik a bél, és nem tud húzódni a szikkadó hússal. Ilyenkor a kolbász húzódik a bélhez, és ahogy szikkad, idővel középen levegős lesz, és megromlik. A vékony kolbászt néha szokták meleg füstre rakni, amikor lángolt kolbászt készítenek.Minimum 3-4 nap kell a füstöléshez, de függ az időjárástól is.  Emelem
Naplózva

"Szorgalmasan gyűjtögessed a hajnalpír melegét, hogy életed hűvösödő alkonyára is elég legyen."
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #290 Dátum: 2012. Január 17. - 12:16:29 »

Alakulnak a dolgok Bion
Sajnos egyenlőre mobil füstölőre futja csak, fixet majd a kemencével együtt építek. Menet közben kiderült, hogy a szomszédnak is van füstölője, egyenlőre oda kerülnek a kolbászok, de a sonkákat és a szalonnákat már saját füstölőben szeretném majd megcsinálni.
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
Soma
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1531


« Új üzenet #291 Dátum: 2012. Január 17. - 13:36:33 »

Füstöljétek már föl azt a borz húst, mert még elromlik a végén, oszt viheted mind a Fórum talira!  Ördög Ennyit szarakodni azon a füstölőn tanult embereknek! Régen egy négy elemis paraszt ember fél nap alatt összehozta!
Naplózva

Ha fogalmad sincs, merre mész, minden út oda vezet.
S.Fox
Vendég
« Új üzenet #292 Dátum: 2012. Január 17. - 13:38:22 »

Füstöljétek már föl azt a borz húst, mert még elromlik a végén, oszt viheted mind a Fórum talira!  Ördög Ennyit szarakodni azon a füstölőn tanult embereknek! Régen egy négy elemis paraszt ember fél nap alatt összehozta!

 Röhög Röhög Röhög
Naplózva
Erdojaro (Molnár Attila)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 14842



« Új üzenet #293 Dátum: 2012. Január 17. - 13:52:24 »

Füstöljétek már föl azt a borz húst, mert még elromlik a végén, oszt viheted mind a Fórum talira!  Ördög Ennyit szarakodni azon a füstölőn tanult embereknek! Régen egy négy elemis paraszt ember fél nap alatt összehozta!

Na de nem is tudta tudományos alapon megépíteni! Vigyorog
Naplózva

A Vadászat olyan mint a NŐ!  Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
Soma
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1531


« Új üzenet #294 Dátum: 2012. Január 17. - 14:15:17 »

Na de nem is tudta tudományos alapon megépíteni! Vigyorog

Az biztos. Dédnagyapám is jól elb@szt@! 1903-ban építette a kéménybe, oszt még mindig működik.
Jól néznénk ki, ha minden ilyen sokáig működne!
Naplózva

Ha fogalmad sincs, merre mész, minden út oda vezet.
CID
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3274



« Új üzenet #295 Dátum: 2012. Január 17. - 14:19:49 »

Ezért ment tönkre a SAAB gyár is.  Ördög
Naplózva
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #296 Dátum: 2012. Január 17. - 14:23:00 »

Füstöljétek már föl azt a borz húst, mert még elromlik a végén, oszt viheted mind a Fórum talira!  Ördög Ennyit szarakodni azon a füstölőn tanult embereknek! Régen egy négy elemis paraszt ember fél nap alatt összehozta!

De nem is egyet építettek egész életükben és nem is 30 évesen láttak először ilyet építeni... Tasli Ördög
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
Soma
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1531


« Új üzenet #297 Dátum: 2012. Január 17. - 14:26:47 »

De nem is egyet építettek egész életükben és nem is 30 évesen láttak először ilyet építeni... Tasli Ördög

Ha megépítetted utána, meg jössz az új problémával! Hol lehet bele füstöt venni? Ördög
Naplózva

Ha fogalmad sincs, merre mész, minden út oda vezet.
CID
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3274



« Új üzenet #298 Dátum: 2012. Január 17. - 14:26:54 »



Na, itt a minta Gergő!  Kacsint
Naplózva
Bütyök
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 773


« Új üzenet #299 Dátum: 2012. Január 17. - 15:28:03 »

Gergő !
Egy fontosat elfelejtettem . A kolbászaid alá tegyél valami rácsot,kertkapu,vagy hasonló mert ha egy kolbi leesik akkor nem pottyan a földre,vagy az izzó fűrészporra .
Ezt a fiúk is elfelejtették azért szólok.
Naplózva
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 [20] 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 ... 42   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: