Oldalak: 1 ... 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 [36] 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 ... 88   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Magyar vizsla  (Megtekintve 289138 alkalommal)
Eb
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1989



« Új üzenet #525 Dátum: 2012. Január 10. - 17:09:59 »

Nagyon jó tényleg a videó, én főleg a mezei munkát irigylem a kollégától. Az enyém sajnos beurik, és ezen szerintem már csak az elektromos nyakörv segítene   Rííí

Az elektromos nyakörvvel meg lehet tanítani mindent a kutyának. De utálni fog vadászni.
Sokkal jobb ha megpróbálod a 20 méter bálamadzagos megoldást. Amikor a kutya beugrana rászólsz, ha odajön dicséret, ha beugrik hanyat rántani ( de úgy rendesen). Visszajön megint dicséret.
Naplózva
k.vajk
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 453



« Új üzenet #526 Dátum: 2012. Január 10. - 18:34:35 »

Az elektromos nyakörvet csak akkor szoktuk használni,ha mondjuk elmenne nyúl,vagy őz után a kutya,és nem nagyon reagál a sípra. Megindul a vad után,kétszer rásípolok,ha nem jön megy az áram. Nem ész nélkül,max. erőn,de megy. A beugrást nem lehet szerintem elektromos nyakörvvel orvosolni. Tegyél ki ketrecben madarat,próbálj minél közelebb maradni a kutyádhoz,és amikor odaér,próbálj maximálisan kontaktban maradni a kutyával,amikor elkezdi állni,fogd meg a mellkasánál,és hozd el a madártól mielőtt beugrana. Sok türelem kell hozzá,és kitartás,de menni fog hidd el,csak a kutyának is össze kell raknia a képet,mit is akarsz tőle.
Naplózva
Eb
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1989



« Új üzenet #527 Dátum: 2012. Január 10. - 18:42:18 »

Bocsánat, hülyeséget írtam.  Emelem Nem a beugrás ellen jó a bálamadzag, hanem a direkthallás, maszekolás megelőzésére.
Naplózva
pbence93
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 562



WWW
« Új üzenet #528 Dátum: 2012. Január 10. - 19:47:13 »

Lehet nem jól írtam.
Nekem a kergetőzéseivel van a legnagyobb problémám, alacsonyan szálló kismadár, nyúl, őz, bármi lehet, már rohan is utána, aztán néha szivesen utána telefonálnék valami határozott eszközzel, mert kiabálhatok neki, ha visszajön megverhetem legközelebb ugyanúgy megcsinálj, de még tudja is, hogy rossz fát tett a tűzre....
A megálláshoz meg kéne szereznem egy fácánt, volt itt az udvarba kalitkába egy kacsa azt hosszú percekig állta, amíg nem szóltam neki, a határba sajnos még csak 1 fácánt tudott leállni úgy istenigazából.
 Emelem
Naplózva

Palánki Gábor
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 135


WWW
« Új üzenet #529 Dátum: 2012. Január 10. - 19:58:38 »

Az elektromos nyakörv kitűnő eszköz. Sokféle módon használható, az újabb típusokkal akár jutalmazni (dicsérni) is lehet a kutyát, nem csak büntetni. Ezzel együtt azt mondom, egyetlen dolog amiben kiemelten hasznos: az állandó kontroll fenntartásában, illetve abban, hogy a kutya ezt megszokja. Éppenséggel a hosszú pórázon végzett gyakorlást lehet vele kiváltani, egyszerűbbé tenni, idejét valamelyest rövidíteni. Helyesen használva a kutya nem fogja a vadászatot megutálni, de ha valaki az alapképzés helyett csak ezzel akarja a kutyát oktatni, súlyos károkat okoz. Könnyű vele hibázni, hozzá nem értő kezében olyan "mint majom kezében a borotva". Az utóbbit Carl Tabel írta, de magam is láttam rá néhány (elrettentő) példát. Azért azt hozzátenném, hogy mielőtt ezt az eszközt kitalálták, előtte is léteztek fegyelmezett kutyák, és olyanok is, akik ki tudták őket képezni.

Állásból való beugrás megakadályozására a kutyát fektetni kell, illetve erre kell trenírozni. A német vizsla topicban Jakec fürjes videója jól mutatja miről is van szó. A vad mozdul, kutya hasal. Ehhez nem kell elektromos nyakörv.

Ha kutya vad után kitör és a sípra nem reagál, azonnali és hatékony megtorló eszköz a nyakörv. Ezt viszont alapvetően nem a vadászaton kell(ene) tenni, hanem a képzés során. Mondom ezt úgy, hogy használtam időnként én is, mert itthon akár hetekig bolyonghatnék a határban, hogy kelő nyulat lásson a kutyám és hozzá szoktassam ahhoz, hogy tilos utána mennie.
Naplózva
pbence93
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 562



WWW
« Új üzenet #530 Dátum: 2012. Január 10. - 21:03:20 »

Úgy gondolom az én kutyám az alap képzésen már túl van. A helyzet az, hogy amíg nincs vad, vagy az függőlegesen emelkedik akkor nincs semmi baj a kutyával, engedelmes, fegyelmezett. De ha nyúl őz, alacsonyan repülő kis madarat lát egyből utána kell mennie, ezt vagy nyakörvvel kiirtom belőle, vagy elvadászgatok vele így és vagy kinövi vagy nem. Ha sikerül ilyen nyakörvet kölcsön kérnem akkor fogom hazsnálni, ha nem akkor sima egyszerű eszközökkel kell megpróbálnom leszoktatni róla.

Hogy működik a jutalmazás funkció ezeken az új nyakörveken?
 Emelem
Naplózva

Palánki Gábor
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 135


WWW
« Új üzenet #531 Dátum: 2012. Január 10. - 21:48:30 »

Ha így van, akkor az elektromos nyakörv nagy segítség lehet, de egy alkalom nem elég. A kutya hosszabb ideig kell hordja, hozzá kell szokjon, egy idő után pedig meg kell feledkezzen róla. A "kölcsön kaptam két napra" című dolog ritkán vezet eredményre, de egy "fantom nyakörv" bevetése segíthet a dolgon. Ha csak rövid időre kapsz ilyet kölcsön, a következőt javaslom: Dolgozz a kutyával hosszú pórázon, próbálj olyan helyzetbe kerülni, amikor ki akar törni, ezt akadályozd meg a pórázzal! Néhány alkalom és komoly bukfenc után rá fog jönni, hogy amíg pórázon van, nem tehet semmit. Beszéld le azzal, akitől a nyakörvet kölcsön szeretnéd kérni, hogy mutassa meg jóval az elhozása előtt neked! Készíts egy "fantomot", vagyis egy azonos tömegű, nagyjából hasonló méretű fakockás nyakörvet, mint a kölcsönbe várható nyakörv! Ne feledkezz meg a két érintkező imitálásáról sem! A fantom nyakörvet minél előbb, már a pórázas gyakorlásnál tedd minden alkalommal a kutyára, sőt legjobb, ha minden alkalommal amikor foglalkozol vele, rajta van! Amikor megkapod a nyakörvet, tedd fel azt és így indulj el dolgozni! A kutya addigra megszokta, hogy a nyakában van, nem tulajdonít neki semmilyen jelentőséget. Amíg a szerkezet nálad van próbálj minél több csábító helyzetet teremteni, a kitöréseket torold meg. A kutya érteni fogja, hogy a nyakában lévő tárgy okozza a fájdalmat, ezért amikor vissza adod a valódit, újra rákerül a fantom. Ekkor viszont úgy gyakorolj vele, hogy ne tedd ki rögtön túlzott kísértésnek, fogd rövidre a keresésben, fokozatosan engedd csak ki! A fantom nyakörvet akkor vedd le róla, amikor látod, hogy a kutya megszokta a helyzetet, nem akar kitörni! Ez akár hetekbe is kerülhet. Ha levetted róla, ismét egy kis rövidebbre fogás és kiengedés a reakcióktól függően. Remélem érthetően írtam le, de a leírásból is látszik, hogy az elv ugyanaz, mint a hosszú póráznál, csak az eszköz más, illetve ha szerencséd van, a ráfordítandó idő csökkenhet, mert a nyakörvvel hatékonyabban tudsz közbelépni.

Jutalmazni azokkal a nyakörvekkel lehet, amelyeknél külön hangadási funkció van, illetve létezik rezgő funkciójú is. Hogy ez jutalomként működjön, a kutyát ehhez kondicionálni kell. Az alapelvet megtalálod bármely klikker tréninggel foglalkozó könyvben, leírásban, csak itt nem a klikker hangja, hanem a nyakörv hangja, vagy rezgése lesz a jutalom. Vadászkutya kiképzésben nagy jelentőségét nem látom.
Naplózva
pbence93
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 562



WWW
« Új üzenet #532 Dátum: 2012. Január 10. - 21:57:19 »

Érthető volt a leírásod, köszi!
A helyzet az, hogy a pórázas megoldás nálam nem működik, a tacsinak csináltam egy hosszú vezetéket, rátettem a vizslára, ki akartam egyenesíteni a vezetéket, de alíg bírtam előre küldeni a kutyát, mert tudta, hogy ha póráz akkor csakis láb mellett...
A sikerül kölcsön kérnem nyakörvet akkor mindenképpen minél tovább, de én is úgy látom, hogy 1 hónapig azért rajta kéne lennie. Én arra gondoltam, ha meglódul két fütty, ha nem reagál, márpedig nem fog akkor telefonálok utána... Ez szerinted nem kivitelezhető megoldás?
  Emelem
Naplózva

Palánki Gábor
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 135


WWW
« Új üzenet #533 Dátum: 2012. Január 10. - 22:03:50 »

Akkor először csak feledkezzen meg a pórázról. Vékony zsinór legyen és húzza maga után a földön. Ha már megindul, mehet rá az erősebb, amivel a kiképzést csinálod. Menni fog egy idő után, nyugodj meg! Nem tudom, hogy droppol-e a kutyád? A nyakörv bevetése előtt ezt meg kell tanítani, később a kitöréskor pedig fektetni a nyakörv segítségével, nem visszahívni!
Naplózva
pbence93
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 562



WWW
« Új üzenet #534 Dátum: 2012. Január 10. - 22:41:23 »

Ha nincs vad a közelben, akkor bárhol és bármikor egy szóra el tudom fektetni, sajnos ez az egy gyengéje van, amivel nem tudtam mit kezdeni akármennyire körültekintően próbáltam végezni a kiképzését.
Naplózva

Palánki Gábor
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 135


WWW
« Új üzenet #535 Dátum: 2012. Január 10. - 22:46:18 »

Hát, akkor valószínűleg csak az marad, amit leírtam.
Naplózva
Palánki Gábor
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 135


WWW
« Új üzenet #536 Dátum: 2012. Január 10. - 22:52:41 »

Bocsánat, még valami eszembe jutott. Próbáld meg minden más előtt a házinyulas tanítást! Sokat javíthatna a dolgon, talán kellő fék lenne benne ahhoz, hogy a hosszú pórázzal ne kelljen bajlódni. Az alapján, amit írtál, biztosan be fog ugrani rá. Ha az állásnál kezded a fegyelmezést egyszerűbb lesz a helyzet, később csak finomítani kell.
Naplózva
pbence93
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 562



WWW
« Új üzenet #537 Dátum: 2012. Január 11. - 13:55:57 »

Köszi szépen. Lehet, hogy nyulat előbb tudok szerezni, mint nyakörvet.
 Emelem
Naplózva

k.vajk
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 453



« Új üzenet #538 Dátum: 2012. Január 20. - 19:43:18 »

A mindenes vadászkutya. Alcsi Gergő,ha minden igaz ma Magyarországon az egyedüli Hungaria Munka Champion Magyar Vizsla. Az idén számos Őzbakot,és 3db dámbikát talált meg,az elejtők /és a hivatásos vadászok Mosolyog /nem kis örömére.Remélem sikerült feltennem a videót.




Naplózva
pbence93
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 562



WWW
« Új üzenet #539 Dátum: 2012. Január 22. - 16:18:14 »

Nemsemmi ez a kutya. Én is elkezdtem csapázni a vizslámmal, elég szépen ment is neki, de aztán sajnos lesen nagyon előnytelen a nagy testével, így ő maradt apróvadazni, utánkeresni meg lett egy tacsim.
Naplózva

Oldalak: 1 ... 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 [36] 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 ... 88   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: