Vinczelehel
|
|
« Új üzenet #135 Dátum: 2011. Július 10. - 17:25:20 » |
|
Híres a bihari szilva is akárcsak a szatmári szilva de , hogy nem magozzák az 100 % ék. Főleg felső Szatmárban ahol a szilvapálinka a fő megélhetés . Van gazda aki 3-4 ezer liter pálinkát főz, gondoljátok , hogy a hozzávaló 60-70 ezer liter cefrét kimagozzák , a fenéket , de még senkit nem hallottam , hogy a pálinkától kapott volna cián mérgezést.
Üdv Lehel
|
|
|
Naplózva
|
Erdész vadász üdvözlettel Lehel
|
|
|
dama
|
|
« Új üzenet #136 Dátum: 2011. Július 10. - 17:46:30 » |
|
Üdv Lehel! Természetesen igazadvan egy ilyen nagy tételben magozni az nem semmi dolog, nem is működik. A magozást kis tételbe gondoltam, mnt a saját részemre, vagy cimbiknek! Évente kb 1000-1300 liter cefrét főzök ki, kis rész alma de java rész sziva, barack, cserkó de ezek nálam ki vannak magozva és főzetéskor igyekszem olyan után főzni aki szintén magozik, környékünkön egyre jobban elterjedt a magozás. Az is fontos dolog ha szilvát főzök akkor előttem is már legalább ketten szintén szilvát főzzenek. Erre jó odafigyelni., nekem szerencsém van mert vadászcimbi a főzdés s mindíg csinál helyet főzékor. A pálinka igazi aromáját 42-43 fokon adja ki igazán! Az 50-52 uram bocsá 59 fokos csak a gigáját égeti az embernek, de berúgni kitűnő kevés is kell belőle. Gyula
|
|
|
Naplózva
|
Az áram alatt lévő alkatrész ugyan úgy néz ki mint ami nincs áram alatt, csak más a fogása!
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Elérhető
Hozzászólások: 9994
|
|
« Új üzenet #137 Dátum: 2011. Július 10. - 19:13:50 » |
|
Híres a bihari szilva is akárcsak a szatmári szilva de , hogy nem magozzák az 100 % ék. Főleg felső Szatmárban ahol a szilvapálinka a fő megélhetés . Van gazda aki 3-4 ezer liter pálinkát főz, gondoljátok , hogy a hozzávaló 60-70 ezer liter cefrét kimagozzák , a fenéket , de még senkit nem hallottam , hogy a pálinkától kapott volna cián mérgezést.
Üdv Lehel
Ha kiforrt a cefre, a mag leül az aljára. Óvatosan leöntöd, vagy lemered róla a levet, minimális mag kerül az üstbe. Ma lefinomítottam az első kör kajszit. Qrva meleg volt ez üst mellett az elmúlt napokban. De az eredmény biztató... Kedd-szerda körül kész lesz a csütörtökön lecefrézett második menet, már leszálló ágban van az erjedés. Sokkal több a lé, mint amikor nem használtam a pektinbontót. Kíváncsian várom, milyen lesz a kihozatal, bár csalós kicsit, mert jóval édesebb volt a gyümölcs, mint az első körben legyúrt.
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Elérhető
Hozzászólások: 9994
|
|
« Új üzenet #138 Dátum: 2011. Július 10. - 19:22:49 » |
|
A pálinka igazi aromáját 42-43 fokon adja ki igazán! Az 50-52 uram bocsá 59 fokos csak a gigáját égeti az embernek, de berúgni kitűnő kevés is kell belőle. A télen vadászvendégeim voltak. Nem volt időm rendesen előkészülni, nem hígítottam vissza a 62 fokos szilvapálinkát a szokásos 50-re, gondoltam, majd menet közben megteszem. Ezt el is mondtam Nekik, azt mondták, kóstoljuk meg így. Megkóstolták. Aztán elzavartak az üveg közeléből a vízzel.
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
Lacus
|
|
« Új üzenet #139 Dátum: 2011. Július 10. - 19:43:45 » |
|
Dama ! Ott nálatok régen rengeteg , nagy sárga ringló volt még az utcán is .Az csak befőttnek megy, vagy próbáltál már pálinkát is főzni belőle?
|
|
« Utoljára szerkesztve: 2011. Július 11. - 09:54:47 írta St.Girgesz »
|
Naplózva
|
Üdv Lacus.
/ " Ifjaik majdnem mindennap vadászaton voltak; ezért aztán attól az időtől fogva mindmostanáig a magyarok jobb vadászok is, mint a többi nemzetek. " / Anonymus
|
|
|
dama
|
|
« Új üzenet #140 Dátum: 2011. Július 10. - 20:29:38 » |
|
Dama ! Ott nálatok régen rengeteg , nagy sárga ringló volt még az utcán is .Az csak befőttnek megy vagy próbáltál már pálinkát is főzni belőle . Lacus! Természetesen s már megy a cefrébe, de befőzve is nagyon finom!
|
|
« Utoljára szerkesztve: 2011. Július 11. - 09:54:25 írta St.Girgesz »
|
Naplózva
|
Az áram alatt lévő alkatrész ugyan úgy néz ki mint ami nincs áram alatt, csak más a fogása!
|
|
|
Lacus
|
|
« Új üzenet #141 Dátum: 2011. Július 10. - 20:32:12 » |
|
Befőttnek ismerem csak tisztán, nem keverve más gyümölccsel , biztos jó illata lehet .
|
|
« Utoljára szerkesztve: 2011. Július 11. - 09:55:08 írta St.Girgesz »
|
Naplózva
|
Üdv Lacus.
/ " Ifjaik majdnem mindennap vadászaton voltak; ezért aztán attól az időtől fogva mindmostanáig a magyarok jobb vadászok is, mint a többi nemzetek. " / Anonymus
|
|
|
Soma
|
|
« Új üzenet #142 Dátum: 2011. Július 11. - 08:34:19 » |
|
Málnából főzött-e már valaki pálinkát? Kapok 100 kg-ot. Gondolom érdemesebb pálinkát főzni belőle, mint szörpöt készíteni. Szerintem rizikózik aki nem tesz a cefrébe fajélesztőt. Ui.: A diólikőrömet ért vádakat kikérem magamnak és neki! Nálunk a sarki kis boltban is meg lehet kapni minden belevaló fűszert, ezek nélkül jobb, ha tiszta szeszben felolvasztotok egy kis bitument, és felhígítjátok vízzel /mint ahogy Lehel csinálja /
|
|
|
Naplózva
|
Ha fogalmad sincs, merre mész, minden út oda vezet.
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Elérhető
Hozzászólások: 9994
|
|
« Új üzenet #143 Dátum: 2011. Július 11. - 09:47:24 » |
|
Málnából főzött-e már valaki pálinkát? Kapok 100 kg-ot. Gondolom érdemesebb pálinkát főzni belőle, mint szörpöt készíteni.
Kiváncsian várjuk a tapasztalatokat. No meg a végterméket is. Jó az a diólikőr. Mint az asszony az ágyban. Sokan dicsérik.
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #144 Dátum: 2011. Július 11. - 09:55:55 » |
|
Hol lehet pektinbontót és fajélesztőt kapni?
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Elérhető
Hozzászólások: 9994
|
|
« Új üzenet #145 Dátum: 2011. Július 11. - 10:22:56 » |
|
Mezőgazdasági szaküzletben.
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #146 Dátum: 2011. Július 11. - 10:31:30 » |
|
Mezőgazdasági szaküzletben.
Az jó Ugyanis van egy mg-i szakbolt, ahova szoktam járni és egy csomó pálinkafőzős cuccot árulnak. Kérdeztem náluk a fajélesztőt, mire közölték, hogy ők ilyennel nem is foglalkoznak... eddig azt hittem, hogy a környék legjobb mg-i szaküzletébe járok, de látom, hogy váltanom kell Milyen árban mozognak ezek a dolgok?
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Elérhető
Hozzászólások: 9994
|
|
« Új üzenet #147 Dátum: 2011. Július 11. - 10:40:30 » |
|
Milyen árban mozognak ezek a dolgok?
A cefre értékéhez képest nem egy nagy dolog. A fajélesztő gyártótól függően 300-1000 Ft/q. A mázsa a cefre súlya, nem az élesztőé. A pektinbontó talán 200 forintra rúg mázsánként.
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #148 Dátum: 2011. Július 11. - 10:57:27 » |
|
A cefre értékéhez képest nem egy nagy dolog. A fajélesztő gyártótól függően 300-1000 Ft/q. A mázsa a cefre súlya, nem az élesztőé. A pektinbontó talán 200 forintra rúg mázsánként. Értem. Köszönöm!
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Elérhető
Hozzászólások: 9994
|
|
« Új üzenet #149 Dátum: 2011. Július 11. - 10:59:43 » |
|
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
|