Szerintem "Diesel" arra spec. sütéshez való pasztára gondolt, amire még Juszuph Fórumtárs hívta fel a figyelmünket ( Berty´s spezial Abzugspaste).
Én is és fegyvermester, sportlövő barátaim is használják néhány éve, és tényleg nagyon jó (IZS-18-nál is).
A polírozás szerintem nem hülyeség, ha hozzáértő fegyvermester végzi. Ha a "rasztból" nem vesz el, tartja az optimális szöget, csak a felületet finomítja, a fegyver ugyan olyan biztonságos marad.
+ paszta + kis rugó gyengítés = kellemes sütésű és biztonságos IZS-18-as puska.
És egyben valaki adja hozzá is a pecsétes és aláírt igazolását, hogy Ő végezte el a nagy munkát, mert egy esetleges vétlen lövés amely nem kívánt célt talál el, legyen kit előrángatni.
Történet.
Tábornokom (valóban az), lefinomítatta az IZS-18-as elsötőszerkezetét ("szakemberrel"), majd a lőtéren 3 db lőkiképző jelenlétében a következő zajlott le.
Tábornok lőszer töltényűrbe, cső felcsukva, lövés "világgá".
Ó, ez elment mondja, majd ismétel.
Megismétlődik a nagy mű, majd közlöm tisztelettel, hogy ezt most jól lesz befejezni, és a puskáját dugja fel a "szakembernek".
Megtehettem a kijelentést, mert csak én nem rendelkeztem (már) rendfokozattal.
Megnéztem és kijavítottam a hibát ezt követően a fegyveren, de törném le a kezét az ilyen embernek, jó, hogy nem történt ebből baleset, vagy más.......
Én ezt követően adtam egy igazolást erről, hogy a fegyver javítást követően a jogszabály szerinti 1kg-os határ alá nem esik elsütőszerkezetileg.
Lényeg, hogy meg kell tanulni lőni vele, meg kell tanulni ezt az elsütőszerkezetet is kezelni.
A régi Nagantoknak sokkal rosszabb volt az elsütőszerkezete, még is végigvadászták vele Mo-ot.
Elsötőbillentyű rugót az lehet finomítani, alátételezni, de többet felvállalni !?
De ez csak az én véleményem, és nem az én farkam.