Oldalak: 1 ... 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 [51] 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Így írunk mi...  (Megtekintve 162740 alkalommal)
egyszeri vadász
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 100


« Új üzenet #750 Dátum: 2017. Február 22. - 17:35:08 »

        Ismételten köszönöm a dicséretet. A kedvenc íróim közűl is kiemelt helyen szerepel Fekete István és Wass Albert. Nem próbáltam leutánozni a stílusukat, de lehet , hogy valami mégiscsak hajadzik . Az ő tehetségük utolérhetetlen, mindamellett sok, rengeteg munka van a hátuk mögött. Én még csak lassan faragódok, mint a kő.  Ha nem veszitek tehernek, küldök még egyet, tesztelésre, remélem nem kavarom fel vele nagyon az állóvizet . A szakmabeliek meg fogják érteni, a "sötítződek " - meg ne olvassák el. Na. Végül is ez egy vadászfórum. Íme :

                                                   Hajsza
               
               A sötétség lassan oszladozott a párás levegőben. Érezni lehetett ahogy hűl a levegő a hajnal közeledtével. Az eső elállt, de a nyomai láthatóvá váltak a világosság jöttével : mindenütt kisebb-nagyobb tócsák keletkeztek - a házak közt kanyargó kátyús szekérnyomban, a felásatlan kertek végébe vezető ösvény mélyebb lábnyomaiban, a szomszédos szántóföldek szélső barázdái közt. A szagok jobban terjednek ha nedves a levegő. Ilyenkor kell indúlni.
            A Nagy Sárga felemelte kócos szakállú fejét, s beleszimatolt a levegőbe. Aztán kényelmesen felállt, előbb az elejét emelve, majd felpúposodott háttal nyújtva gerincét, végűl előrehelyezve testsúlyának nagyrészét teljes hosszában kinyújtózott, farkát kunkorítva.
                   - Már vártalak – ásított oda a most érkező Kurtalábúnak. Erőss fehér fogai félelmetesen villantak.
          - Itt vagyok, itt vagyok!- csaholt kettőt izgatottan a kis fekete. Sárga torkán s sötét marján felborzolódott a szőr, fázott. Megrázta magát, bundájából vizet permetezett szerteszéjjel.
                   - Menjünk!- adta ki a parancsot a Nagy Sárga.
         Az utolsó putrinál megálltak, hallgatóztak, szimatoltak. Korom a kert felől caplatott vissza komótosan.
                   - Körűlnéztem , itt nincs semmi.
                - Ki a völgybe! – mordult kurtán és fölényesen a Nagy Sárga. Nem tűrte ha valaki a maga szakállára indúl el az ő területén. Korom majdnem akkora volt mint ő, de vékonyabb, gyengébb nála. Nem csak a rövídebb bundája miatt látszott gyengébbnek - a csontozata,  izmai is kevesebb erőt sejtettek.  Most nem volt szükség újjabb leckéztetésre, mindeki tudta már régóta, ki az úr a környéken.
          Tempósan ügettek át az aszfaltos úton, aztán le a kövesen a völgy felé. Mindíg ott kezdik. Van hogy a gaz közt megbúvó fácántyúkok nem hallják meg idejében a közeledő lihegést, olyankor könnyű az első préda. A nyulak most előnyben vannak, a learatott tengeritarlón úgy szágúldanak mint a veszedelem. Egyedűl nem tudná utólérni őket még a Nagy Sárga sem. De így hármasban bekeríthetik, cselt vethetnek, egymásnak hajthatják, kifáraszthatják valamelyiket. Legjobb esély mégis az őzekre van, vékony lábaik mélyre süllyednek a napok óta tartó esőtől felázott talajon.
              A kutyák nyomozni kezdtek a kaszálón. Módszeresen kutatták végig a gazos partoldalt, a sáros sötét út két szélét szegélyező bokrokat, a zsombékos kaszáló magasabb fűbuckáit, a sás szélét, a völgy közepén húzódó árok menti nádast. Egymástól húsz – harminc méterre haladtak, néha lassan, lehorgasztott fejjel, néha szimatot fogva, gyorsabb tempóban. A fácánok ma reggel mintha figyelmesebbek lennének – lehet hogy az eső elálltával már elkezdtek mozgolódni, hogy megszárogassák tollaikat. A banda haladt tovább, laza rajvonalban,  helyenként szorosabban, szinte egymás nyomába lépve. Egészen a keresztvölgyig nem akadt semmi.
            - Itt voltam akkor – emlékezett vissza Korom, amikor a kereszteződéshez értek. Ott feküdt a Kis Barna, a bokrok alatt. Már amit a hollók meg a férgek meghagytak belőlle. Tíz méterrel arrébb meg a Fehértorkú, belőlle is  csak pár koszlott szőrcsomó  és a csontok látszottak. Hosszú idő telt el azóta a reggel óta. Korom megúszta, ő már hazafelé vágtázott mikor utólérte a második dörrenés hangja. Szerencséje volt, hogy Fehértorkú ért oda hamarabb a kereszteződéshez , ő kapta az első lövést. Korom tudta korábbról, mint jelent a dörej, egyszer már süvítettek mögötte a sörétek, egy szem  el is érte a bal hátsó lábát, azóta sajgott egy kicsit, ha a legnagyobb sebességre kapcsolt.
               - Tovább! – parancsolt kurtán a Nagy Sárga. Nem bírta az érzelgősséget. Éhes volt.

                                                                                   ***
                A vadőr ma nem akart sehova se menni, úgy konkrétan, fájt a dereka. De ha már úgyis elállt az eső – gondolta csak kimegy, aztán otthagyja a kocsit az erdészháznál, s megnézi az etetőhelyeket. Nem árt ha tudja, merre mennyi fogyott el a múlt héten kitett tengeriből, merre lehetnek most az erdőben a disznók. Hamarosan jön az első csoport külföldi vadász , nem lenne jó kezdet üress erdőt hajtani nekik. Hanem a legnagyobb baj az , hogy még sok tengeri van lábon, szedetlenűl, odakint az erdőn túli dombokon. Amíg azok állnak, félő ,  hogy egyálltalán nem lesz disznó az erdőben, hacsak egy-két magányos kan nem. De ilyenkor azok is a kondák mellé csapódnak, az öregebb kocák már biztosan búgnak.
        Magányosan baktatott felfelé a lénián, a puskát keresztben a hátára vetette, kezeit a derekán összekulcsolva. Csizmája talpa néha megcsúszott, olykor mélyen süjjedt a puha sárba. Szegény kombim nem  jutna messzire ilyen utakon. Marad a gyaloglás, mint mindíg. Felért a dombra, itt már teljesen kivilágosodott, még az erdő közt is. Egy pillanatra megállt a léniák kereszteződésében, s körűlnézett. Csend és nyugalom. Így szeretem az erdőt. Ilyenkor még nem zavarja ember a vadjaimat. Bárcsak ilyen mardahatna egész nap, … egész évben, … mindíg. Elmosolyodott utópisztikus gondolatán, aztán még egyszer körbepillantott. A legközelebbi etetőhelyhez - ami a nagy dagonyánál van - balra kellene fordúlnia. De mehetne jobbra is, hogy az őzetetőhöz jusson. Talán jobb is lett volna direkt oda menni a srégúton. Most már mindegy, megyek inkább előre a Pepericáig, ott lesétálok a gyepű mentén a Bádon tanyáig, majd visszafelé megnézem az etetőhelyeket, ráérek. Tíz perc múlva, az erdő szélén újra megállt - előtte kezdődött, vagy inkább végződött az a harmincöt hektáros tengeritábla ami a nyáron a legtöbb bajt okozta. Egészen júliusig nem is volt semmi baj, még csodálkozott is, hogy a gazdák nem jelentettek semmi vadkárt. Aztán amikor az első letiport darabot meglátta a parcella északi szélén, tudta, hogy már késő: a disznókat már nem lehet távol tartani ettől a darbtól. Hiába a néha petárdázó , félős , kutyás csősz, hiába az esténként durrogtató erdészek, a kondák egymás után csaptak bele a nagy táblába, hol itt hol ott.  Nem is fogják otthagyni, míg egy hektár is lábon marad. Már bő három hónapja tart ez a szélmalomharc. Én megtettem amit tudtam, a többit majd hajtáskor, a vendégek.
                Az erdőtől és bozótos gyepűktől körűlvett nagy tábla sarkán magasles állt. Kemény, göcsörtös akácfából való, de kissé nevetséges - olyan mintha tornádó csavarta volna meg a kosarát. A vadőr nem engedhette meg magának azt a luxust, hogy tökéletesen egyenes oszlopokból ácsolja össze a vázat, sem a szép deszkázatot. Értelmetlen volna. Minél csúnyább, annál jobb.   Mint mindíg, mikor egy leshez ért, erre is  felmászott . Fentről többet lehet látni, sose lehet tudni mi mozdúl az erdőszélen. Most semmi.A sártól sikamlóssá váltak a létrafokok, lefelé menet majdnem megcsúszott,  de nem lett baj – óvatosan és káromkodás nélkűl ért földet. Most el kellene menjek a gyepű mentén a csőszkunyhóig, majd le a völgyig , de nincs kedvem embert látni. Inkább átmegyek a tetőn lévő lesig, megnézem ott is a tengerit. Az erdőszéllel párhuzamosan parlagföld mászott a dombra, annak a felső szélén ment el a következő dűlőútig. Ott balra fordúlt s kétszáz méter múlva már a nagy, mindíg-szélfútta,  ormótlan les tetején kémlelte a határt, s az alatta kezdődő tengerit . A távcső jobb lencséje bepárásodott izzadt homlokától, meg kellett törűlnie. Semmi mozgás. Nyugalom. De ez a négyhektáros tengeri is kezd már pocsékolódni, vagy csak eddig nem vettem észre. Mindegy, most nem hallatszik semmi benne, mehetek tovább. Attól még lehet, hogy épp itt alusznak benne a disznók. Ez van, ez egy ilyen év. Lemászott, s ment tovább  lassan , elgondolkodva ,  a Tormás széle felé – ott az alsó dűlőben is van egy tízhektáros tengeri, az lesz a következő állomás. Most valami távoli érzés ( talán megérzés), ami az agya hátuljában fogant,  azt sugallta, hogy nézzen jobbra. Két rohanó őzet látott jó négyszáz méterre, a vele párhuzamos dűlőn,  a Tormás gyepű felé vágtázni , eszeveszett iramban. Mi kergetheti ezeket? Mert az biztos, hogy nem ok nélkűl vágtatnak ennyire! Aztán meglátott három hosszú árnyat, egy sárgásabb nagyobbat és két feketét. Kutyák!
                                                                                     ***
             - Itt a nyom! - harsant fel a kis Kurtalábú vakkantása.
            - Jó orrod van vakarcs! Gyerünk ! - kezdett rohanni a Nagy Sárga is a nyomon. Közel lehetnek, már a levegőben érezni az édeskés illatukat, nem is kellett a földet szimatolnia.
           - Ott vannak ! - csaholt most vékony fejhangon Korom is. Amint meglátta az őzeket eszeveszett futásba kezdett, de nem bírt versenyezni a Nagy Sárgával. Rohantak ahogy csak bírtak, de az őzeknek előnyük volt, meghallották a vakarcs vakkantását, s azonnal megugrottak. A tengeri szélén szaladt a két űzött vad, üldözőik az úton mintha gyorsabban haladtak volna, a távolság csökkenni lászott. Kurtalábú lemaradt, Korom kicsit jobbra tért, de a Nagy Sárga ment a nyomon, most már mind közelebb kerűlve a kissé lemaradó sutához. Az őzek pillanatok alatt elérték a gyepűt majd ugyanazzal a lendülettel keresztűl is vágtattak rajta.   Üldözőik csak hosszú másodpercek múlva értek oda, s egy pillanatra megtorpantak.
              - Erre ! - vinnyogta a Nagy Sárga  - Itt a nyom!
         A gyepűn túl nagy tengeritábla ereszkedett le a völgyig, de a tetején lévő szélső tíz méter le volt aratva, párhuzamosan a gyepüvel. A kombájnok belekezdtek, de az eső miatt abbamaradt az aratás. Az egyik őz balra futott a tarlósávon , azt a nyomot érezte meg a Nagy Sárga. Tudta, hogy már nem kell sok idő és kifárad a zsákmány, akkor beéri, vagy ő vagy Korom . Magának akarta az első harapást, ölni akart. Már szinte a szájában érezte a sós-édes forró vér ízét, a meleg húst, a gőzölgő beleket …
               - Áuujj! Újjj-újjjj-újjjj !  - vonyított fel hirtelen, mintha őrült darázs-raj csípett volna a hasába …
                                                                                                     ***
               Futás! Rohant a vadőr is ahogy csak bírt, párhuzamosan az üldözőkkel. Hiába szaladt volna irányukba a felázott tarlón, nem érte volna utól őket, meg észre is vették volna. Megpróbál majd a gyepűtől kísért úton a közelükbe jutni. Majd csak meghallom merre csaholnak ! Futás közben kicserélte a jobb csőben a három és felest, oda is ötös sörétet tett - az való  kóbor kutyára! Csúszkált a sáros úton, a gyepű előtt húsz méterrel el is esett, de szerencsére a puskát sikerűlt felemelnie, csak a térde meg a tenyere lett sáros . Most merre?-nézett végig a teli kátyúktól, csillogó mély keréknyomoktól szabdalt úton. Ha itt megyek jobbra, hogy közelebb kerűljek hozzájuk, meg foják hallani a cuppogásomat, meg megint elcsúszhatok. Átmegyek a gyepűn alúlra, ott hátha jobb lesz … Mikor átért, csak akkor látta meg a learatott csíkot. Futni kezdett a puha földön, néha megbotlott egy kiálló kórócsonkban, de ezúttal nem esett el. Jönnek! Erre jönnek! - hallotta meg a közeledő csaholást. Gyorsan döntött, behúzódott egy bokor mögé a gyepű szélén, fél térdre ereszkedett és várt.
         Csak másodpercek teltek el mikor elvágtatott mellette egy őz. A suta volt, szemében rémület, halálfélelem. Már itt jön az első... Bumm! - Bummm!!! … Az elsőből kapott, láttam hogy összerándúlt, meg vinnyogott is, … de a fenébe is a másodikkal elhibáztam! Túl gyorsan vágtatott! … Nem viheti messzire, itt kell lennie valahol, mindjárt megné … Bumm!!! - a második kutya ott esett el, ahol rálőtt. Az automatikus újratöltés után egy gondolatnyival jött és nem mozdúlt többé a lövés után. Így kellett volna az elsővel is! Még várok egy kicsit …Hiába ... , a harmadik már nem fog jönni. Megyek megkeresem azt a nagyobbikat, azt a  sárgát. Bement a sorok közé, az újratöltött, biztosított puskával, szemével jobbra-balra pásztázva haladt abba az irányba ahol a kutyát sejtette elesni. Nincs itt. Ennyire elnéztem volna? Akkor megyek visszább … Aztán még egyszer végigjárta a sorokat, lejjebb is ment, meg előrébb is. Nincs sehol. Pedig el kellett esnie. Hol lehet?  Még egyszer végigpásztázta a sorokat … Negyedjére már nem ment vissza, feladta a keresést. Megkapta az adagját, nem viszi messzire. Ez már nem fog őzet hajkurászni többet.
                                                                                 ***
      „... Újjj -újjujuujjj! … megcsípett! ... ott volt, láttam, … ott a bokornál … megcsípett! … fááj ...” -Szédűlt a fájdalomtól a Nagy Sárga , a belei görcsöltek, a gyomra összerándúlt, de nem mert megállni. „Menekűlni! … menekűlni, ...” -vonszolta magát, mind beljebb a tengeriben. Aztán megállt. Nem mert lefeküdni sem, csak állt és fülelt. Szimatolt. Hallotta hogy törnek a tengeriszárak, érezte a szagát, azt a szörnyű, kesernyés, égett szagot.   Tudta, hogy az ember őt keresi. Tovább ment, amíg megint el nem nehezedett a feje, elerőtlenedtek a lábai …
                                                                                 ***
          Most már nincs mire várjak, a harmadik nem kerűlt elő. Merre mehetett? Az igencsak ismeri már a puskát, kereket oldott, lehet, hogy már otthon is van azóta. Azért még körbejárom ezt a táblát, hátha mégis … legalább ezt a sárgát megtalálnám … Elindúlt hát arra, amerről az őz jött. A tábla közepén széles nyiladékot vágott a kombájn, ami leért a völgyig. Látta, hogy nincs értelme tovább mennie jobbra, így hát a völgynek fordúlt. A puskát a vállára akasztotta, de egy-két másodperc alatt vállhoz kaphatta volna, … ha mégis kellene. Lassan ment lefelé, néha megállt hallgatózni. Semmi nem mozdúlt, a nyirkos reggeli levegő csak növelte a csendet. Kezdtek megnyugodni az idegei. Egy kicsit kimelegedett a futásban, most kezdett hűlni a hátán az átvizesedett póló. Mikor a völgybe ért kinézett a tengeri szélén a kaszálóra – üress. Eltűnt. Meglépett. A fenébe is,  … pedig megkapta. Lehet, hogy majd előkerűl aratáskor .
           Eszébe jutott, hogy eredetileg hova is akart eljutni, így hát a völgybéli úton balra fordúlt, a kaszáló és a tengeritábla közt. Azért csak nem hagyta nyugodni a doldog, néha megállt, hátranézett, fülelt. Bal oldalt most egy másik nyiladék emelkedett a dombélig, … fekete test mozgott rajta, lefelé. A mocskos döge, itt van hát ! A harmadik! - Visszaugrott a tengerisor takarásába, de érezte, hogy egy pillanattal elkésett. - Ha én megláttam , ő is megláthatott! Hirtelen eszébejutott egy mentő gondolat, s lázasan kutatni, kotorászni kezdett a kabátja felső zsebeiben … Hol van már, … a fenébe is, hogy most nem találom?! Hol a  fr… Megvan!
            „Máá ...mááá ...mááá... máá -ááá !” - sírt a nyúl a markából , aztán szünet. Semi, hát persze, hogy nem fogja elhinni, hiszen meglátott …  a nyomorúltja!  - „Máá -mááá -má-ááá ...” - Ez már nem fog kijönni … Arccal a tengeritábla felé állt, a nyiladék sarkán. A felemelt puskát maga elé tartotta, hogy bármikor vállba kaphassa, s lőhessen, … aztán megint hallotta a hangot, ott hátúl, az agya jobb felében : „ nézz balra ...” - Ott van! A SÁRGA !!! -  százméterre tőlle somfordált ki a tengeriből , nagyjából ott ahol az előbb a vadőr lejött a völgybe. Rohanás utána!!! … de már csak azt látta, ahogy a kutya eltűnik az árkot szegélyező nádcsíkban. Hiába ért oda sprintelve, nem érte utól … aztán meglátta a szakállas pofáját a nádszálak közt a túlsó parton. Az idő mintha lelassúlt volna: nézte a beteg kutya szomorú pofáját, amint szembenéz vele, …  vállba kapta a fegyvert, de mire előrenyomta a biztosítót  - a kutya eltűnt egy rekettyebokorban  -Bumm !!! - lőtt utána mérgiben. Halvány vinnyogás volt a válasz … tehát eltaláltam ...
                                                 ***
            „Miért jön ez utánnam? … h-hh … Miért üldöz ? … nem ártottam neki, …kh-hh ... nem ismerem a szagát , …fá-áj  … meg kell állni … grh-hh ... menni kell … menekülni … Áújjj! ...”
                                                 ***
          Rohant a patakhoz, ahogy a lába bírta . Nehéz ez a gumicsizma, … vennem kéne egy másikat, … itt át kell mennem, hopp !... a fenébe, még ez is! - most már igazán volt oka káromkodni : bal csizmáját elborította a víz, meg is telt vele. Gyorsan, át a másik oldalra, … ki a nád közűl … Ott van! … messze van … Utánna!
          Nem állt meg, hogy kiürítse a vizet, tocsogott tovább törtetve a sás közt. A felesleg úgyis kifolyik felűl ...Futás közben újratöltött  - Elfogyott az ötös, a jobb csőbe teszek brenekkét, a balba háromésfelest ... Most már úgyis elkaplak, … h-hh … ha a faluig kell is kergesselek … Kiért a sásból , még száz méter múlva a kaszálóból is, most egy sáros szántáson bukdácsolt keresztűl, nem volt idő kikerűlni. Kiért az útra: a kutya a falu felé haladt, az úton, a gyepű mentén. Itt van a nyoma, már nem bírja sokáig, ... utól tudom érni … utól kell érnem … végezni akarok vele! Úgy érezte hamarosan véget ér a hajsza, tudta, hogy az üldözöttnek fogy az ereje, … Ott van! Már alíg bír menni. Lassított , kissé megnyugodott a légzése, a puskát szorosabbra fogta. Ahogy kanyargott az út, a gyepü alatt, úgy fogyott köztük a távolság. Most már nem akarta elijjeszteni, lassabban haladt, hogy csendesebben haladhasson. Látta , hogy így is beéri, hamarosan … Zihált, de már nem számított, a kutya nem hallotta, vagy nem törődött vele. Már csak hatvan méter, ... már csak ötven  ,... innen már lőhetném a brenekkével, de a falu felé? … már csak negyven, … harminc. Most mindketten megálltak, a kutya visszafordúlt, hátranézett, de csak mintha a semmibe bámúlna ... a vadász vállba rántotta az öreg tizenkettest és a ragadozó bordái közé küldte az utolsó adag sörétet. Megvagy hát … Véged.
          Nem érzett semmit, sem elégtételt, sem örömet, sem a bosszú ídes ízét. Csak a befejezett munka fáradtságát. Megkapaszkodott egy kökénybokorban, s kiürítette nehezen lerángatott csizmájából a meglangyosodott vizet. Kicsavarta nadrágszárát, zokniját , visszavette csizmáját is és lassan megindúlt visszafelé, eredeti céljához, a Bádon tanyához. Ment, ballagott lassan, csúszkálva a sáros úton. Csak a Vadas környékén találtam a tavaly télen négy szétszedett őzet, meg ugyanannyi gidát a nyáron … Gondolatai kezdtek helyre rendeződni, légzése, pulzusa nyugodni, mikor … halk vonyítás, fájdalmas ugatás jutott el füléhez. Megtorpant, kereste a hang irányát. A patak túloldalán, a Málnos dűlő széles-nagy tarlóján, fekete alak ügetett lassan a domboldalban, a falu felé … a harmadik! A társait hívja a nyomorúlt!
         Csak egy pillanatig tétovázott, hogy merre tovább. A kutya lehet vagy ötszáz méterre. Ha hamarabb éri el a kis oldalvölgyet, eltűnik benne, s hiába … Aztán az újratöltött puskát kétkézre fogva vágtázott egyenesen a patakhoz, a túloldali keresztvölgy irányába, ahol a múltkor is összefutott avval a másik kettővel. Futás! Sártengerré változott szántó, … Futás! … kaszáló, tocsogó víz, … Futás! Patak ... Ugrás! ... ezúttal megúsztam! A túlparton még száz méter kaszáló, … Elkéstem! - a koromfekete kutya most ért oda a keresztvölgyi bozótoshoz, belement, eltűnt. Talán a túloldalon még elkaphatom, ha nem lesz túl távol mikor kivált, ... a múltkor is egy ilyen fekete volt, de az is vagy száz méterre jött ki, azért csak odalőttem neki, …. Már szalad is az út mentén, hogy megelőzze a másik oldalon kijönni remélt ragadozót. Most jön! … messze van . Legalább százötven-kétszáz méterre váltott ki, a domb felső harmadánál. A kutya hazafelé vette az irányt, a cigánysor felé.
                                                                        .......................
            Elintéztem már néhány bandát , az idén is. Ott volt az a nagy lompos, meg a fehér és a kis tarka. Akkor a „sakál”, meg a farkas-korcs. Vagy a múltkor az a három, itt a Tormás sarkánál, ... meg az a kettő itt a keresztvölgynél. Vagy a másik nagy fehér meg a kis sárga a tető-lesnél , amelyikek egymásra estek ... Úgy látszik ezek sosem fogynak el. Nem baj, van még töltény a boltban. … Legközelebb te is sorra kerűlsz , te kormos ... Legközelebb !
           
                                              Egyszeri vadőr
Naplózva
egyszeri vadász
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 100


« Új üzenet #751 Dátum: 2017. Február 24. - 17:20:16 »

          Kedves kollégák, elnézést a közlési vágyam túltengéséért, de megint csak ide másolok egy írást, hátha ez vidámabb lesz mint az előző:

                    Hegyek közt

         A síkon született fiú számára mindig is valami különleges, valami egzotikus volt a “hegy” , vagy főleg a „havas”. Neki már az is hegynek számított ha felment a helyi szőlőbe, hiszen a környéken minden szőllővel beültetett dombot hegynek hívtak . A domb tetején ülve , még ha csak húsz méterrel emelkedett is ki a lapájból  , már kitárult a horizont , onnan el lehetett látni - ameddig a szem ellát. Ezért is örült annyira mikor megtudta, hogy az idei két hetes őszi gyakorlatot az egyik dombvidéki erdészet vendégszeretetében fogják “élvezni”. Mennyivel jobb lesz ez mint az eddigi években megszokott és megutált mezőgazdasági munka - a sáros répát puculni, vagy a fagyos tengerit csuházni! Végre igazi erdészeti munkát végezhetnek az osztállyal!
              Tizedikes volt akkoriban. Már egész jól tudta az állam nyelvét , muszály volt gyorsan, még kilencedikben az első évharmadban megtanulnia, hiszen az egész iskolában körülbelül csak vagy hat magyar diák volt. Ment is szerencsére a nyelvtanulás, valahogy úgy, ahogy annak idején az úszás. Elméletben tudja az ember gyereke az alapokat, aztán akkor jönnek elő az igazi mozdulatok, mikor hatodik felkapaszkodottként  lecsúszik a gumimatracról. Még jó, hogy közel volt a part, a többiek talán észre sem vették, hogy leesett. De legalább megtanúlta, hogy ha nem esik pánikba , magára mindíg számíthat. Így volt ez később is, ha valami komoly dologról volt szó, általában egyedűl dolgozott. A többiek egy kicsit ki is nézték emiatt: “nem vagy csapatjátékos” – mondták - meg “ne legyél már ennyire magadnakvaló”, vagy csak simán “te stréber!” Hát mi tagadás, volt benne igazság. De az emberek változnak, idővel, ha nem is sokat . Mostanra már beilleszkedett a társadalomba, csapatjátékos lett. Eggyütt tudott játszani, örűlni, szórakozni a többiekkel. Persze néha az ilyen tréfák vaskosnak sikerűltek, de hát a gyerekek már csak ilyenek, kegyetlenek. Na, nem valami halálosan komoly dologra kell itt gondolni, csak ártatlan, de közvidámságot okozó dolgokra, példáúl : fogkrém az alvó gyerek arcára, vagy ami egy kicsit csiklandósabb – papírszelet a lábujjak közé + öngyújtó , esetleg az alvó gyerek kivitele a harmatos éjszakába két markos legény által, persze ágyastól – természetesen a lépcsőn már nem bírták egyenesben tartani - na de csont nem tört, főleg hogy nem bírta utolérni a kissebbiket, a nagyobbik meg hát ... nagyobb volt.
                Azért jól teltek a napok. Az elején volt egy kis meglepetés, mert a kb. száz gyereknek beígérték, hogy egy régi, nagyhírű pionírtáborban fognak lakni – hű de izgis lesz – aztán akkor kezdtek egy kicsit elgondolkozni a fiúk mikor meglátták a feliratokat a falakon, meg a matracokon , hogy : Bogda = Doftana. Bogda volt tehát a tábor neve ahol laktak, a Doftana viszont egy patinás - eleinte illegális kommunistákat , aztán a háború után pedig  az aktuális osztályellenségeket hosszú időre vendégül látó, igazi “sötét középkori” , kommunista börtön . Aztán a fiúk pár nap alatt megszokták a tábori épületek  salétromos falait, a vékony koszos matracokat, a nyikorgó vaságyakat, az udvar közepén lévő, egy szál dróton függő villanykörtétől megvilágított, fedett, de minden oldalról nyitott bádog-mosdósort. A laza ajtajú és hiányos ablakú szobákban a szúnyogok már csak esti - papucs a falhoz!- szórakozást jelentettek, azokból sokkal több volt az iskolai internátusban.
        A kajával volt egy kis gond. Erre bizony a felsőbb évfolyamok is panaszkodtak, akik már jártak itt korábban. A többiről is meséltek holmi ködös rémmeséket, de ezt az alsósok természetesen csak olyan ijjesztésnek vették, ami elvárható egy felsőstől. Az első reggelinél viszont már kezdtek komolyan gyanút fogni a fiúk: kissé barna, de még nem túlságosan nyúlós, ragadós kenyér ( első nap) , igaz nem sok, de legalább mindenkinek egyformán, aztán a főfogás – egy 2 x 3,5 x 5,5 centiméteres darab szalonna személyenként – amelyik, a kenyérrel ellentétben már az első naptól nyúlós, rugalmas volt. Úgynevezett gumi, vagy cipőtalp állagú. Kinek mi jutott eszébe rólla. A megfelelő vitamiszükséglet bevitele érdekében volt növényi rost is az étlapon : egy nagykanálnyi marmaládé ... ez , hogy is mondjam csak, egy kicsit olyan gépzsírszerű, de pirosra vagy valami hasonlóra szinezett , nyomokban édeskés, vagy savanyú, talán valamilyen gyümölcs ízére emlékeztető anyag. Meg keksz. Erről nincs mit írni. Tej, na az nem volt, de tea igen. Természetesen brómozott, ahogy akkoriban mindenki hitte és terjesztette, a kamaszkori hormonok megfékezése érdekében (lehet hogy nem is volt benne semmi, de mégis volt egy jellegzetes íze, amit később a katonaságban érezhetett újra az ifjú delikvens , nosztalgiától könnyes szemel).
          Ebédre a fiúk többnyire tarisznyába kapták – ugyanazt mint reggel, mert az ebédre kint került sor, a munka mezején, illetve erdején. A vacsora már meleg étel volt, amiről legyen elég ennyi.
          Ilyen körülmények között nem csoda, ha némely lázongó gyomrok arra vitték az amúgy is problémás korban lévő bajtársakat, hogy más forrásokból pótolják energiaszükségletüket. A felsősök közt volt egy - a magántulajdon terén szabadabb elveket valló - kis csoport, akiknek sikerűlt beszerezniük … egy libát. Valahonnan. Csak úgy kószálhatott szegény jószág az erdőben, ... hát egye meg a farkas?  Hát, nem. Bár a második este már előkerűlt a néhai lúd állítólagos gazdája, mikor az újra próbálkozó fiúkat elcsípték a legközelebbi falu szélén – ilyen az ha vérszemet kap a ragadozó. Lett is pellengérre állítás, meg némi testi fenyítés – még jó, hogy a tizedikesek nem voltak benne – persze nem is laktak jól, megjegyzem. Elindúltak viszont begyűjteni a természet ajándékait: erdei gyümölcsöket, gombákat, salátákat – mind csupa biotermék, manapság vagyonokat fizetnek az ilyesmiért a sznob városiak. Az azért hozzátartozik az igazsághoz, hogy a mosatlan gyümölcs meg a nyers vadsóska, nyúlsaláta még hagyján, de a gombák körül volt némi fogalmi zavar. Mármint, hogy ehetők-e? A székely bácsi azt mondaná, hogy: “minden gombát meg löhet enni, eccör” . Itt viszont, mivel nem székely nyelvterületen volt a tábor, a fiúk csak a saját tapasztalataikra hagyatkozhattak, esetleg a felsősöktől tanúlhatták a kategóriákat – ehető / nem ehető – és az elkészítési módokat. Hát, mi tagadás, ha valaki figyelmesen hallgatózott volna éjszaka a hálótermektől kellő távolságban lévő udvari latrinákig vezető út mentén, olyan félhangos gondolatokat is meghall, hogy : “… jajj, ... csak most jussak el odáig ... még egy kicsit tartsd vissza ... még húsz méter , gyorsan ... jujj ... affenébe ...” hát, lehet, hogy több volt mint húsz méter. Na de komoly baj nem történt, a toxinok reggelre kiürűltek a fiatal és életerőss szervezetekből, vagy lent, vagy fent ...
                   Térjünk vissza a munkára, mivelhogy fő funkcióját tekintve ez mégiscsak egy munkatábor volt. Minden reggel , mosdás , ágyvetés, egyéb kiegészítő tevékenység és persze a “reggeli” után, jött a sorakozó – négyszögbe állítva, mikoris osztályonként  munkacsoportokra lett osztva a társaság és ki-ki egy benszülött helyi vezető irányítása alatt elindúlt egy többé-kevésbé közeli, de inkább távoli erdei illetve erdőszéli parcellába , természetesen gyalog – csipkebogyót, kökényt, vagy galagonyát szedni, esetleg a tavasszal ültetett csemeték körűl sarlózni a gazt, letördelni a nemkivánatos konkurens cserjék hajtásait . Jó munka volt ez egy tizenévesnek: szép őszi erdő, gyönyörű környezet, tiszta levegő, versenyszellem, meg persze kommunista munkanorma. Minadamellett a fiúk többsége élvezte, ha nem is mondta ki hangosan.  Sokan közülük eddig még csak nem is láttak ennyi erdőt ami itt körülvette őket, hát még a kísérő zene :  ha az ember egy kicsit eltávolodott a tábortól hajnalonta, vagy esténként – az erdőt betöltötte a kárpátok koronás királyának hangja  - a szarvasbőgés.

              Hárman indultak útnak munka után, kicsit késő délután, a gyönyörű szeptember végi időben. Azt tervezték, hogy addig mennek a dombok közt kanyargó, kavicsos erdei úton amíg szarvasokat nem találnak. Nem volt náluk sem puska( honnan is lett volna?) , sem fényképezőgép, csak egy kis orosz távcső, az Ábelé. Elég érdekes kis társaság volt ez a triumvirátus: Gica a moldvából bánságba telepűlt, szőke, poéta hajlamú, proletár származású, önképző értelmiségi gyerek, aki inkább vékony volt mint sportos meg ráadásúl szemüveges is , aztán Petrika a női szépség nagy hódolója – egy cigánybarna oltyán vagány gyerek, kinek az apja magasrangú katonatiszt – tehát szintén a társadalom előkelőbb rétegének tagja és harmadiknak Ábel, a magyar fiú. Ő olyan átlagos, úgy testre, mint egyéb szempontból, bár voltak olyan tagjai a közvetlen környezetének, akikkel nem közösködött( mondhatni lenézte őket), de hát van ilyen. Az emberek nem egyformák, ő sem akarta, hogy azok a maguk képére formálják, ellenált. Tehát mégis inkább egy kicsit olyan lázadó típus volt akkoriban (bár korosztályát tekintve ez is átlagosnak mondható).
                  Mentek, mendegéltek a gyönyörű napsütéses délutánon, megálltak néha egy kis szamócát, áfonyát, vagy kökényt eszegetni, bár Ábel nem szerette a savanyút. A vágterek  mellett elhaladó út minden kanyarja új izgalmakat hozhatott, a délelőtt is az egyik ilyen embermagas újulatban láttak először dámot. Azt sem tudták mi az hirtelenében, mikor nagy zajjal megindúlt a bokrok közt, aztán amikor egyiküket csak egy méterrel elvétve átugrott egy vállig érő cserjét, majd pár ilyen ugrással eltűnt a szemük elől, akkor kiáltottak fel lelkesen : “Ű , láttad?! … dámbikaa!” Egy korábbi alkalomal, az egyik társukat meg egy derékig érő menkülő disznó borította fel a szintén derékig gazos ültetésben, szerencsére nem malacos koca, csak valami kanféle.
           Valami furcsa zajt hallottak az újulaton túlról. Mintha kemény faágakat ütögetnének egymáshoz, de valahogy mégis más volt a hang. Ott a kanyar után egy rétnek kellett következnie, mert nem láttak magasabb fákat a cserjék mögött. Amint a szélső bokrokat elérték, kitárult előttük a széles zöld tisztás (inkább jókora rét) és leláttak a völgybe: szarvasok ... igazi kárpáti gímszarvasok. Először csak a teheneket látták, lehettek vagy hárman, négyen a borjúval , aztán négylábra ereszkedve még kijjébb óvatoskodtak ... jobbra vagy száz méterre ott verekedtek a bikák ... Ez aztán! … Ha ezt a többieknek elmesélik! … Micsoda gyönyörü látvány! Most láttak életükben először élő szarvasbikát - micsoda fenséges állatok! Az az erő, ahogy egymásnak rontottak, taszigálták az agancsukkal egymást, ... vajon ki lesz az erősebb? Melyikük fogja legyőzni, véresre szurkálni, belét ontani, felnyársalni a másikat, a gyengébbet? - mert a fiúk képzeletében csakis így végződhetett egy igazi lovagi párbaj. Nincs kegyelem, nincs megalkuvás, vesszen a gyengébb!  Aztán , hogy az volt e az oka, hogy a fiúk cseppet sem törődtek a széliránnyal, vagy a tehenek látták meg a mozgást az erdőszélen, vagy a túl lelkes “suttogást” hallotta-e meg valamelyik antennafül, hát sosem tudjuk meg, de hirtelen eliramodott az egész társaság, tehenestűl, borjastúl, bikástúl … de akkor is szép volt! Lesz mit mesélni a többieknek!
            Tovább mentek hát a fiúk is, újjabb kalandok után nézni. De gyönyörű idő is van! – mosolyogtak össze. Biztosan jó dolga van itt a vadnak, hogy már napvilágnál kijárnak a rétre verekedni a bikák. Hatalmas ez az erdő! Úgy hírlik egyike (az akkor még nagyon is élő) pártfőtitkár “saját” vadászterületeinek. Bükkös dombok, tölgyes völgyek, cseres hátak, gyertyán, szil, juhar, ihar , néhol még nyír is az újulatokban, a vizek mentén füzek, égerek és végtelen hosszú, kanyargó, fel s le mászó erdei utak ... legalábbis annak aki először jár itt. Erre való tekintettel a fiúk próbálták memorizálni az útvonalat, hogy majd haza is tudjanak találni. Ám nem sok idő múlva, egy kanyarulat után, elfogyott az út. Mi legyen most? Térjenek haza ilyen korán? Pedig ma este hosszabb a kimenő, holnap vasárnap, nincs munka, hát irány az erdő, ha már ilyen sokat eljöttek!
             Mentek hát még tovább,  a hangok után. Ahogy hűlt a levegő, egyre több szarvas szólalt meg, melyik távolabb, melyik közelebb. Volt amelyik egészen közel ... nincs ez még tán száz méterre sem, nézzük meg!  - bökték oldalba egymást. Lépésenként osontak előre, szépen egymás után, mondhatni liba- , vagy mégis inkább - indiánsorban, bokortól bokorig, fától fáig. Figyelték a hangot, hol harsan fel bőszen , vagy csak rekedten hörög, esteleg nyög egyet fáradtan a bika. Néha úgy tűnt, mintha nem is jó irányba mennének, az előbb még jobbról szólt, most meg balról koppan az agancs ... hova tűnhetett az a bika, már itt kéne lennie ... aztán hirtlen , jobbra a bozótos aljú öreg tölgyesben , mintegy harminc méterre felcsikorog a mély torokhang, de olyan félelmetesen, mintha egy hatalmas rozsdás körfűrész küzdene egy kőkemény , szikkadt gyertyánrönkkel ... hát bizony a fiúk meg is ijjedtek volna, ha egy másodpercre rá meg nem szólal a hátuk mögűl a másik bika - jó ha volt húsz méterre ... és még közelednek is mindketten ... “Uram ne hagyj el!”  – villanhatna át  a fiúk agyán , de ez akkoriban még nem volt divatban. Aztán a fogak vacogása, vagy a szemek ijjedt forgása, de az is lehet, hogy csak a szél - elárulta jelenlétüket – és a két bika nagy recsegés, ágtörés kíséretében eltörtetett, elrobajlott, erdőn, bozóton keresztűl. ( Ezt megúsztátok nyavalyások! )
           Lassan , de megállíthatalanúl ereszkedett az este. Leűltek egy kicsit mikor kiértek az alaktalan, egész domboldalt beborító parcella szélére. De vajon melyik is ez a parcella? Hogy is kell visszamenni a táborba? … hát, vakarják a fülüket gondolatban, meg kellene találni azt a kövesutat amin jöttek, ha az megvan, onnantól már sinen, akarom mondani, jó úton vannak, illetve lesznek. Csak azt nem tudták eldönteni, hogy ebben a völgyben, vagy a másikban volt az, hogy elfogyott az út? Valahova menni kell, még pedig gyorsan, mert most már komolyan sötétedik. Ivóvizük nincs, ételük még annyi sem és ha jól meggondolják senki sem tudja, hogy ide jöttek, vagy hogy egyáltalán eljöttek … Nagy cirkusz lessz ha előkerűlnek késő éjszaka, hát még ha teljesen eltévednek … Mert egy kicsit, bizony ha nem is mondták ki, de eltévedtek. Még éppen annyit lehetett látni, hogy kerestek egy földutat, amolyan léniafélét, ami reményeik szerint arra a kövesútra vezet ami hazaviszi őket. Mennyire jó is lessz majd viszontlátni a tábor otthonos barakkjait ! Hátha valaki félreteszi nekik a vacsorát is ... csak hát ilyesmire még nem volt példa a lakóközösség történetében .
            Mentek tovább a sötétben. Néha ilyenkor az embernek eszébejut, hogy tegnapelőtt, bogyószedés közben az egyik gazos, bokros dombtetőn látott először igazi farkast. Méghozzá kettőt is, fényes nappal. Mi van ha most belesétálnak egy ilyen éhező, nyálát csorgató , kegyetlen, emberevő farkasfalkába? … Hát jobb inkább nem is gondolni az ilyesmire. Haza kell találniuk ... Szerencséjükre az ég nem volt felhős, a csillagfényben még látszott annyi , hogy az úton haladnak. Vagy valami olyasfélén. Még jó hogy Petrika megy elől, végülis az ő apja az ezredes vagy miafene, neki kell tudnia tájékozódni ... Gica megy utánna, a Petrika vállán tartja a kezét, így  csak nem marad el ... Ábel zárja a sort, büszkesége tiltja, hogy ő is vak módjára tapogatózzon, de legalább annyit lát, ami az előtte haladó sorstársának a csizmája szegélye – két kis villanó fehér csík, néha botladozó, kicsit csámpás, de legalább fehér ... a remény színe.
          Mentek, csak mentek a sötét csendben, kicsit megszeppenve ... Dirr! … Durr! … hangzik az éjszakában . Meg kéne őket keresni, kiabálni kéne – suttogja óvatosan Gica. Hát nem hiszem , hogy ezek jó emberek, ilyenkor csak  vadorzók járhatnak az erdőn – vélekedik a másik kettő . Akkor meg menjünk gyorsan minnél távolabb tőllük ! ... de csak halkan.  Feszűlt idegekkel haladnak tovább , de ... ki tudja hova? … aztán Petrika lába egy fél óra múlva keményet tapint. Ahogy jobban körülnéznek, már látszik is a kavicsos út keskeny, de világosabb szalagja, a fák rájuk boruló koronái közt beszűrődő csillagfényben. Megvan az út! De vajon ez az az út-e? Hát, nem sokat gondolkodtak rajta, elindúltak. Csak egy pillanatra tanakodtak még, jobbra vagy balra? Lényeges kérdés ... aztán a fáradtság és a vakszerencsében való bizalom úgy dönt: arra kell menni amerre lejt az út. Megható ez a magabiztosság ... De szerencséjük volt. Piszkos nagy szerencséjük volt akkor este a fiúknak. Nem csak azért, mert egy újjabb fél órai erőltetett loholás, bukdácsolás, bokaütődés  és némi szitkozódás után meglátták a fényt , az áldott fényt ... ami  tényleg a tábori mosdó egyszál villanykörtéje volt , ... hanem azért is szerencséjük volt, mert aznap este – szombat lévén – a felügyelő is lazábban vette az esti névsorolvasást, mondjuk ki  - teljesen elhanyagolta.
   A három fiú , pár óra erejéig belekóstolt a vadonba. Azt mondják, az ember el tud tévedni a Kárpátokban napokra, Észak Amerikában hetekre - hónapokra, Afrikában évekre, s a Tajgában talán örökre. Még jó, hogy a mi fiaink csak kicsiny Erdélyország szomszédságában , a Bánságban tévedtek el.
                                                                                         ***
         Hegyek, ezek már igazi hegyek. Erdély legszebb városa Brassó. Legalábbis annak aki itt tölti gondtalan ifjuságát. Brassó pedig egy medencében fekszik, tehát értelemszerüen hegyek veszik körűl. A Keresztény Havas, A Nagykő Havas, kicsit arrébb a Királykő. Gyönyörű , természet alkotta helyek, égigérő fákkal, árnyas szurdokokkal, magas , szélfútta ormokkal, sziklás bércekkel , meredek kőgörgetegekkel. Nyáron tündöklő zöldbe öltöznek, télen vakító fehér hó fedi kőcsontos testüket, de mégis ősszel a legszebbek. Azt a színkavalkádot szavakkal leírni nehéz: a fenyvesek komoly zöldje  váltakozik a bükkösök rozsdavörös , juharoktól sárágás, néhol barnuló gyertyános oldalaival, a vörösfenyő narancssárga gerinceivel. A nyergekben itt-ott sötét, szívós , görcsösen kapaszkodó cirbolyákat tép a szél, még feljebb a gyalogfenyő simúl a gerincek alatt a kőgörgeteges falakhoz. Fent a tetőn legtöbbször csak pár centis fű, sovány alpesi legelő várja a lentről érkező, lihegő, izzadt, sajgó izmú vándort, akinek mégis megtelik a szíve boldogsággal ennyi szépség láttán. Ezeket a hegyeket nem lehet nem szeretni.
             Korán indúl a busz, még sötétben. Kevesen ülnek rajta, néha még szállnak fel, de többen le, így hamarosan már csak ketten utaznak , ki a város szélére, vagyis inkább a külváros végére. Onnan már csak gyalogosan visz az út, fel a Nagykőre. Hátizsák van rajtuk, bene kis csomag elemózsia, kis flakon víz, nem kell sok, fent a hegyen úgyis bőven lesz víz.  Átvágnak az első erdős hegylábon, rövidebb így rajta keresztűl, mint megkerűlni. Most átkelnek a főúton, innen már tényleg a havas oldalába emelkedik az út, a szélső legelőn keresztűl. Mehettek volna vonattal is az első állomásig, onnan egyenesen( illetve nagyonis kanyarogva ) felvisz egy erdei út a tető irányába. Vagy mehetnének a Hétlépcsőn, fel a szurdokba. Az is nagyon szép útvonal, csak ilyenkor hétvégén elég sok a túrista arrafelé. Nem mintha a fiúk nem túristák lennének, csak nem olyan átlagosak. Erdőmérnök hallgatók, másodévesek. Egy székely és egy magyar, de értik egymást, szótár nélkül, amúgy sem sokat beszélnek.
          Nem a kijelölt úton mennek, hanem csak úgy fel a hegyre, amerre lehet. Hol egy hegylábon , hol egy kissebb völgyben kapaszkodnak, lihegve, néha megállva. Mellettük kalangyára hajigált , csupasz fatörzsekkel eltorlaszolt patak zúg lefelé, itt egymás szavát sem értenék. Feljebb az ér már csak suttog, csorog, épp csak létezik. Ott a legtisztább a víz, nekihasalva isznak, ez finomabb bárminél amit eddig ittak életükben. A székely megy elől, a másik követi. Aztán ha kedvük úgy tarja, cserélnek. Nincs rang, nics főnök, egyenlőek. Meredek az ösvény, lassan mennek, de így is gyorsabban mint egy átlagos városi túrista. Fiatalok, karcsúak, bírják magukat. A székely fiú Barna, vagyis csak Barni, így szólítják. Pedig szőke, abból is a legfehérebb fajta. A másik , Ábel, csak egyszerüen barna, így nyár végén a bőre is, haja is , szeme is. Kicsit magasabb , lehet, hogy erősebb is, de nem hagyja le társát, egyformán haladnak. Csak közben szemükkel isszák, orrukkal szippantják, szinte nyelvükkel is érzik, élvezik a tájat, a jó időt, az őszt, a szabadságot.
           Felérnek egy kissebb gerincre, ez még erdővel borított, rajta ritka aljú százados bükkös. Van ösvény is - vajon hova vezet? Hamarosan meglátják az erdészházat. Vagyis inkább vadászház, amolyan feketére pácolt, rönkökből ácsolt kárpáti kalyiba. Ablakain rács, vasalt ajtaján lakat , itt sem lehet a szerencsére bízni a javakat. Tovább mennek, egyre csak feljebb. Már vált az erdő, itt lucfenyő - helyenként néhány hatalmas jegenyével tűzdelve - borítja az oldalakat. Egy kis nyereg alá érnek. A pár évvel ezelőtti széltörés helyén két-három méter magas,  átláthatatlan fenyves újulat sűrűsödik. Ábelnek eszébe jut, hogy tavasszal már látott ilyen helyen medvenyomokat, nagyokat, meg mellette kicsiket is. Akkor bizony, ha tolla lett volna, mint a nyírfajdnak, minden tollán szeme nyíllott volna. De nem volt baj, másfelé mentek a mackók. “Vagy csak én tértem hamar másfelé?” – morfondírozik. Most is gyorsan, s nem kis zajjal hatolnak át az ötven méternyi sűrűn, ilyen helyen nem kiváncsiak a medvére. Pedig jó lenne látni azt is, messzebről. Eddig csak a nyomát sikerűlt. A városban úgy tartják , aki medvét akar látni, csak menjen ki este a Ragadó-ba, ahol a busz fordúl, ott a kukákra jönnek sötétedéskor. Hát ezek a fiúk nem ilyen medvére kiváncsiak. Most inkább nem is medvére hanem szarvasra szeretnének bukkanni. Október eleje van, itt még tart a szarvasbőgés, vagyis inkább  csak pár napja kezdődhetett. Na majd este kiderűl, a hangokból. Addig is fel, csak egyre fel. Mármint hegyre fel!
        Az egyik meredeken felfutó hegylábra érve a nagyerdő elmarad jobboldalt, s egy  széles  katlanszerű völgy nyílik helyette, benne összevissza fatörzsek, háznyi sziklák és fenyőcsemeték hektárszámra . Balról még itt a szálas fenyves, közte és a nagy széltörés közt, a lépésnyi széles gerincen halad feljebb az ösvény, vagy inkább vadcsapás . Jó így menni, csak úgy szemre, érzésre. Olyan mint egy felfedezés. Nincs jelzés, nincsenek kiépített pihenőhelyek, sem lármás túristák akik elrontják a hegy hangulatát, szemetelnek, kiabálnak, megtörik, megölik a csendet. Ilyenkor még van esélye az embernek, hogy vadat is lásson. Ni csak, mi az ott feljebb? Egy rőt, barás test nyomakodik kifelé jobbról az újulatból – hamar elő a kukkert – egy szarvastehén, a borjával. Nincs idő fényképezni őket, már be is váltottak a bal oldali szálasba. Nem baj, legalább látták . Szépek voltak, egészségesek, s nem féltek. Nem sok farkas járhat mostanában errefelé. Pedig  télen leereszkednek azok is egészen a város határába.
         Száz méterrel előrébb, s harminccal feljebb egy nagy, szürkésbarna madár kel fel egy tuskó mellől, majd szalad be gyorsan az erdőbe. Siketfajd tyúk , minden bizonnyal. Úgy látszik itt tényleg nyugalma van a vadnak. Most már nemsokára felérnek, még párszáz méternyi enyhe emelkedő, innen már csak kis foltokban nőnek alacsony fenyőfák, zöld szigetek a sárguló, szikkadt alpesi legelőben. Még egy kis séta és elérik a napfényben fürdő bércet, mely hirtelen szakad a mélybe. Most már megpihennek, innen nincs tovább, nem mehetnek feljebb. Igaz nincs csúcs, de fent vannak a tetőn. Alattuk százméteres sziklafal, innen fentről a semmibe lógathatja a lábát az ember, ha akarja. A fiúk inkább elheverednek az illatos kakukkfűvel tarkított apró gyepen, a vékony talaj, a mohos kövek még őrzik a nyári nap melegét. Gyönyörű október!
               Hangtalanúl, testtelenűl, súlytalanúl telik az idő. Jóllaktak, ittak, csak hevernek a fűben. Nézik a havasi csókákat, sárgacsőrű varjakat, amelyek a bérc alól az erdőből emelkednek fel a tetőig a meleg levegővel. Nagyon bizalmasak, van amelyik tíz méterre száll le bogarászni . Néha egy-egy csillogó tollú, szénfekete hollópárt is odafúj a szél , mély korrogó hangjuk messze kilóméterekre elhallatszik. Órák telhettek el, gondolják a fiúk. Lassan indúlni kéne, így az egyik. Van még idő, mondja a másik. Hosszú az út lefelé is, ugyanannyi mint felfelé. Hát jó, akkor menjünk. Megint csak másik gerincen ereszkednek, azon is van még két kissebb , sziklás csúcsféle, ami kilátszik az erdőből. Odáig még fel kellene mászni, onnan át lehet látni a másik völgybe. Kis séta, kis kapaszkodó, már fent is vannak. Hát nem megérte?  Alattuk , az északi oldalon terül el a fenyves - zöld Erdélyország , ameddig csak szemük befogja a távolságot. Erdélyország , az erdők országa.
       Most csendűl fel először a hang. Áthatol a völgyön, felhömpölyög hozzájuk a sziklacsúcsra, beleborzonganak. Hátra kell fordúlniuk, keresik a testet, de még nem látni, valahol ott van a túlsó oldalon, a hang az  aljból jön felfelé. Most balra is megszólal egy koronás úr. Micsoda erő van ebben az érdes, recsegő, zengő hangban ! Micsoda ősi, hatalmas erő, az igazi vad élet ereje, a szerelmes bika hangja ...   Még le lehet űlni. Még van idő. Hátha megmutatják magukat ... Hátha össze is csapnak, az lenne ám az igazi előadás! Ilyen páholyból még a királyok sem nézhetik! Egyre-másra szólalnak meg a bikák, a völgyekbe már nem süt be a nap, jó régóta, már hűl a levegő, forr a bikák vére. Hallani őket, de nem látni. Néha mozdúl egy test, mintha az lenne, vagy csak azt vélik benne látni? A képzelet játszik a szem ellenében. Hosszú ideig hallgatják a hangokat, ezt az utánozhatalan koncertet. Hiába vannak csodálatos tehetséggel megáldott, sokat gyakorló vadászok, valahogy mégsem az igazi amikor ember fújja a  bőgőkürtöt. Olyan, vagyis majdnem olyan, de mégsem az igazi. Ha az ember az igazit akarja hallani, fel kell ide másznia.
            Aztán, jó idő múlva, egyikük órájára néz. Mindjárt hat óra. Négy óra volt az út felfelé, ugyanannyi lefelé is. Akkor bizony most már indúlni kell, mégpedig sebesen, így is sötét lesz mire leérnek. Vajon elérik-e még a buszt? – szakad meg prózai módon a koncert. Hát akkor lefelé! Egyenest, toronyiránt. Azért egyikük csak előveszi az eddig hanyagolt térképet, hamar betájolják magukat, megtervezik a visszautat: itt lemegyünk ezen a gerincen, aztán az erdős hegylábon már meg kell találjuk a kék kört. Hát a végén mégiscsak a túristajelzés visz haza! Gyerünk! Gyorsan iramodnak, köves ösvényen, karvastag fenyőgyökerek közt, térdficamító meredeken. Eleinte még bizakodóan. Nem lessz itt semmi baj, meglesz a jelzés, aztán gyerekjáték. Mindig csak lefelé. Elérik a bükkös hegylábat, itt már sötét az erdő alja. Még pár lépés és  - igen, megvan a kék kör! Csakhogy most már alíg látni. Fától fáig mennek, néha eltévesztik az irányt. Akkor vissza az utolsó jelzésig, onnan megnézni, hogy merre mutat a jel – az előbb egy kicsit balra mentünk, most már megvan a jó irány. Aztán hamarosan már annyira sötét lesz, hogy világítani kéne. Persze lámpa nincs, nem úgy készültek, hogy estig maradnak. Öngyújtó lobbanó fényénél nézik a kopott festéket, amíg látják. A hegyláb kanyarodik, a fákon nincs több jelzés ...  lehet, hogy az egyik  kövön volt ?   Barni pár lépést előre megy, hátha meglesz – híjj , azta ...! – egy gödröt talált. Még jó hogy lábát nem törte. Most már teljesen elveszett a jel. A gyújtó is kifogyott , … de nincs értelme visszafordúlni se . Marad az egyetlen út, a lefelé. Vizet kell keresni, a víz mindig levisz a völgybe. Valamelyikbe.
       Fülelnek. Hallatszik valami. Kutyaugatás, távolról. Meg ez a surrogó, állandó nesz. Ha? - Víz! … Már a parton bukdácsolnak. Alíg látnak valamit, de a naplemente utáni szürkületet felváltja a teljes, fekete éjszaka, szemük hozzászokik, újra látni kezdenek a ritkuló koronák közt átszűrődő  csillagfényben. Most már bátrabban kerülgetik a fákat, egyre csak lefelé, kőről kőre, át a kidőlt fatörzsön, el a fekete szikla mellett ...  Egyre közelebbről hallatszik a kutyaugatás. „Megmenekültünk!” – gondolják a fiúk ... és ötven méter múlva kiérnek az erdő szélére. Szaladnak lefelé, szinte boldogan , a hűs harmattól csillogó széles legelőn. A hatalmas,  bozontos, levágottfülű medvefogó kutyák meg szélvészként felfelé, az esztenáról ... „Azzanyátokkeservesmindenit! … Nemmésszel Téee!” -  a fiúk nagyot kerűlnek, kifulladva, bottal a kézben ...  “Már látszik az út. Huhhh ... Megvagyunk, most már hazatalálunk.”
                                                                                        ***
                Csikorog a hó. Keményre fagyott az este óta. Megbírja az embert. A nyomokat követik. A vezető nem jött velük, csak megmutatta az út elejét, aztán letért jobbra egy másik erdőfolt felé. Hamarosan el kell érniük a kis nyeregben azt a keskeny hópadot amit már az este megnéztek lentről a kalyibától ,  távcsövön . Itt vigyázni kell , ha mellé csúszik az ember lába, akkor hosszú lessz a szánkázás lefelé … Szerencsére jól látnak, az égen csillagok milliárdjai világítanak. Alföldi ember talán még soha nem is látott ennyi csillagot. Csak ilyen magasan, ilyen tiszta levegőben lehet ilyen égboltot látni. Ábelnek eszébe jut mit mondott az este, mikor szállásadójuk megkérdezte, hogy meg vannak-é elégedve a kalyibával: ez egy háromezer milliárd csillagos hotel! - ha nem is komfort csillagokban ...
               A tegnap érkeztek, késő délután,  még éppen volt idő körülnézni, berendezkedni. Minden amit hoztak, a hátukon jött fel, így minimális a felszerelés. Két napi élelem, hálózsák, meleg ruha, váltással. Erre, mármint a ruhaváltásra nemsokára, már odafent sor kerülhet, ahogy a házigazda megjósolta. A kunyhó ezernégyszáz valahány méteren van, a dürgőhely pedig, fent a gerinc alatt, ezerhétszázon felűl, jóval . Fél háromkor csörgött az óra. Ébresztő ,  felkelniii! – suttogta egyikük, kissé rekedten. Nem mindenki akart kibújni a jó meleg hálózsákból. A tegnap este egy kicsit elhúzódott a beszélgetés, amihez jócskán hozzájárult a hazai ellátmány - leányka és furmint ... errefelé nem terem ilyesmi . Meg kellett ünnepelni a máramarosi barátokkal a viszontlátást. Végül aztán mégiscsak elfújta valaki a gyertyát, miután még jól megrakták a tüzet . Jól ég ez a száraz fenyő – onnan túlról, az alpesi legelő másik oldalán  összedőlt hodályból hozták, aztán felhasogatták, de nem túl apróra, hogy sokáig tartson. A kaylibában már az ősz, vagyis a nyár vége óta nem rakott tüzet senki, de a belseje száraz maradt az esők után is, legalábbis a tűzhely feletti , furfangos nyílással épített tetőrész zsindejei. Ezzel ellentétben az ágy deszkája egy kicsit be volt ázva, de volt aki hozott izolírt, más meg rajta hagyta a juhászok itt talált szárazabb  paplanjait – derékaljnak. A tűz meg csak égett, melegített, szépen sárgán világított a huzatos , putriszagú kis kunyhó oldalában, először csak lent ... aztán valaki , úgy éjfél előtt valamennyivel azt mondta félálomban : … ég a tető, … Ég a tető! – de azért nem bújt ki a zsákjából . Ketten - a fiatalabbak - hamarabb otthagyták a hálózsák kétes biztonságát és csipás szemmel, de szaporán bakancsot húztak , aztán kitaszigálták a magas hótorlasztól épp hogy csak pár arasznyira nyitható deszka-ajtót és a bentről jövő, egyre lelkesebb biztatás és szakértő útmutatás irányítása alatt - néhány tucat hógolyóval , röhégcselve eloltották a száraz zsindelybe belekapott  tüzet. Mi lett volna, ha senki sem ébred fel? … bizony égnek állt volna a hajuk, meglehet.  Aztán mégiscsak visszafeküdtek, pár órára, de nem raktak többet a tűzre.
          Lassan törtetnek felfelé. Milyen tiszta a levegő! Hihetelenűl tiszta. Kicsit csípős, de nincs több , illetve kevesebb mint minusz öt-tíz fok – mondta a kísérő induláskor. Már elhagyták a hópadot, mely egy kicsit átbukik a keskeny mellék-gerincen, de még elég stabil, hogy biztos járás essen rajta. Nemsokára letérnek a bal oldali nyomra, majd egy kis utolsó emelkedő előtt elválnak. Egyikük marad a fiatalos oldalban, a másik felmegy a főgerinc alá, a sötét szálasba. Már látszik a keleti égbolt peremén, hogy valami kezdődik. Az örökké fagyos Végtelen Feketeség megenyhült és ajándékot adott a Földnek . Színek jelentek meg. Az ég pereme mély, sötét kékessé, majd lilává, percek alatt bíborrá sejlik . Sietni kell. Még száz méter. Még ötven az erdőig. Bent még alíg lehet látni, az ember fától fáig tapogatózik, ágba ütközik. Belesüpped a lába egy puhább foltba - túl közel ment egy nagyobb fához ami lehajló koronájával megvédte a havat a fagytól. Ott arrébb sejlik egy tisztás, ott talán jó lesz. 
          Ábel már olvasott a siketfajd kakasának dürgéséről, számos nagy vadászíró szemein keresztűl látta a nagy fekete madarat, az olvasott betűkből  hallotta a furcsa, kattogást,  kloppogást, sikitolást, de vajon milyen is lehet saját szemével látni, saját füleivel hallani? Csendben  elhelyezkedik az egyik emberderéknál vastagabb fenyő hómentes tövében. Leveszi  a hátizsákját, kiveszi belőlle a kabátot, lába alá tör néhány mélyre hajló fenyőgallyat, hogy ne a havon ropogjon, ha fel akarna állni. Legalább jobban látja a tisztás túloldalán magasodó fákat. Hátha ezek valamelyike a beszállófa?! A zsák túl alacsony, kényelmetlen az ülés - még elkotor némi havat a lába alóli hótölcsérből, visszarakja a gallyakat – na most már elég a fészkelődésből. Csak annyi a szabály, hogy mozdulatlannak kell maradni – mondta a helyi benszülött . Úgy két, maximum három órát.  Az első tíz percben rájött, hogy mégsem fog megszáradni a hátán a vizesre izzadt alsóruha. “Hát ezt bizony elszámítottad , komám!” – húzza összébb magán a rongyhalmazt, próbál nekidűlni a fának. Kicsit kényelmetlen míg el nem találja a megfelelő pozíciót, de már jobb. Lassan világosodik a tisztás.
             Hangok hallatszanak. Mintha egy nagy fakopáncs kopogna szaggatottan, ritmikusan az öreg, beteg fákon. Több helyen is. Ilyen korán kezdik errefelé a fadoktorok a rendelést? Pedig tegnap alíg hallott egy két kósza rigót. Itt még madár is ritkán jár, az is csak csendben , hiszen még a völgyben is csak alíg tavaszodik . Tudatában próbálja felidézni, hogyan is írták le a nagy elődök azokat a hangokat ... de régen olvasta, fel kellett volna frissíteni ... Volt a klopp-klopp, aztán a plöpp-plöpp, majd a siki-siki ... vagy valami ilyesmi. Ha majd közelebbről hallatszik, rá fog jönni … Fázik. Mégis csak le kellett volna cserélni azt a pólót. De akkor az inget is, abból meg nincs kettő. Fene ezt a hely- meg súly-spórolást ... Keményebben húzza össze magán a zöld polár kabátot . “Akkor is kitartok .” … Már egészen jól lehet látni az ágakat, ott a száraz luc tetején. Ha itt lenne az a híres madár, már megmozdúlt volna. „Lehet, hogy nem jó helyet választottam?” – egyre csak kattognak a kerekek az agyában. A  neszeket figyeli, néha óvatosan nyújtogatja a nyakát, körbenéz . Semmi mozgás.  Még várni kell ...  Fázik a lába is. Hiába a bélelt nadrág, meg a polár jégeralsó (természetesen levelibékazöld) , kellett volna egy takaró is, vagy les-zsák , amibe belecsavarja magát. Na majd legközelebb. Ha jövőre is meghívják. Sokan vannak az országban – mondta vendéglátójuk – akik szeretik a természetet:  műkedvelő túrázók, madarászok, vadászok. Ezeknek csak töredéke járt már télen is magas hegyen, alpesi zónában. Még kevesebb ezek közűl aki már hallott, látott siketfajdkakast dürögni. “Érezd hát magad hát megtisztelve” – emlékezik vissza. Most már nem is fázik annyira.
          Még fél óra nyolcig . Azt mondták annál tovább nem érdemes űlni, ha addig nem jött, akkor máshol kell próbálkozni, másnap. “Hát így jártál , van ilyen” – vigasztalja magát. Teljesen kivilágosodott közben, most már tényleg nincs értelme tovább űlni. Szedelőzködik, mocorog, szöszmötöl, úgyis mindegy most már. Visszaóvatoskodik az erdő szélére – de még mindíg csak csendben, már amennyire a csikorgó hóban lehet. Azért még jobb lábbal belesüpped a puhább hóba térdig , egy erdőszéli hatalmas fenyő alatt. Csak magában káromkodik, … hátha mégis látni fog még valamit !? Most már legalább jó a fény , kitűnően lehetne fényképezni. Elképesztő ez a kék ég! Száz méter múlva odaér a luc-fiataloshoz ahol barátja letért. Halkan surrogva áttör az alacsony szélső fák gyűrüjén , - psszt – inti csendre társa a kis tisztás szélén - ” Ülj le, az előbb hallottam valamit, ott lejjebb a völgyben.” Alattuk évtizedes széltörés, de a méters hóból csak az új élet páröles , néhol hótehertől ívbe görbűlt ifjú fái látszanak ki, mindeniknek saját kis , olvadás által képződött hótölcsér mélyül a tövéig. Micsoda kilátás! Ellátni tíz-húsz, ötven kilóméterre … vagy még tovább ! És ezek a színek! – fent a legtisztább kék , lent az élő , fénylő zöld, és mindenütt a fehér ... csillogó, szikrázó, végtelennek tűnő hófehér. Hihetelenűl gyönyörű!
          Zúgás hallatszik, jobbról az erdő felől, ahonan pár perccel ezelőtt eljött. Mindketten odanéznek ... kifeszített szárnyakkal, mint egy vaskos rakéta, hatalmas fekete madár süvít el előttük keresztben, úgy ötven méterrel lejjebb, a völgy felett, szinte súrolja a magasabb fák hegyét. Csak néhány másodpercnyi tünemény ... De az volt, mindketten látták. Az erdők fekete nászruhás, máskor oly rejtőzködő, hallgatag lakója, a Nagykakas.
                           
                                                     Egyszeri vadász
Naplózva
galoscsabus
Vadász
*****
Elérhető Elérhető

Hozzászólások: 6369


vadász


« Új üzenet #752 Dátum: 2017. Március 03. - 13:36:43 »

Első és Utolsó…..

Amiből van első egy ember életében, abból sajnos törvény szerűen létezik utolsó is. Ez az élet rendje, ami alól nincs kivételezés és kibúvó. Így van ez a vadászatban is.
Azt, hogy kinek mikor jön el az utolsó, vagy maga dönti el a delikvens, vagy felsőbb hatalmak törnek pálcát felette.
Én most nem a generálisan utolsó vadászatomról szeretnék beszámolni (bízom abban, hogy annak még soká jön el az ideje), csak egy olyan korszak végét megjelölni, ami életem legfontosabb, tán legtermékenyebb periódusa is volt egyben és nagyon sok boldog emléken át kötődöm a benne töltött, közel 3 évtizedhez.

1988. nyarának végét írtuk, amikor életem első, de tán azóta is egyik legfontosabb komoly döntése előtt álltam. Útkereszteződés volt ez, ahol az egyik csapás a felsőoktatás rémével fenyegette az érettségit frissen megugró énemet, de a másik ösvény, annak szöges ellenében az erdőre mutatott.
A főiskola lehetősége cseppet sem vonzott, sőt! Minden porcikám tiltakozott a családi akarat ellenében.
De a másik irány! Maga volt a lehetőség, a kalandok tárháza. Tudat alatt erre készültem már magzat koromtól. A Nagy Képes Világatlaszból 5 évesen tanultam meg olvasni a színes, kontinensek élővilágát bemutató grafikákról. Minden szabad időmet a réten, erdőn-mezőn töltöttem. A legbolondabb hajtó voltam a téli vadászatokon, nem volt olyan tüskés bozót, ahová önként be ne mentem volna. Széchenyivel keltem és feküdtem, rojtosra olvastam a falubéli vadászoktól kölcsönözhető összes vadászkönyvet. Pedig a családomban, a közvetlen felmenők ágán senki sem vadászott, csak nálam jött elő ez a „gén hiba”.

Az irányválasztás tulajdonképen már azelőtt eldőlt, mielőtt a feladványt megkaptam volna. Pillanatig sem volt kétséges, hogy melyik irányba fordulok.
Így kezdtem szakmai pályafutásom a Gyulaji Állami Erdő és Vadgazdaság Vadászerdészeténél, pontosabban a csibráki vadászháznál, mint vadgondozó-helyettes-gyakornok-csíra.

Feladatköröm megfogalmazhatatlanul tág volt.
Reggel megetettem a vadászházhoz tartozó disznó hizlaldát és kitakarítottam az ólakat. Utána vagy vadetetés volt a program, vagy cserkelő út tisztítás, esetleg magasles építés, út-karbantartás, lőttvad begyűjtése, zsigerelés, vadhűtő kezelés, trófea főzés. Mellette sofőrködni is kellett, én lettem a „szaladj ide – szaladj oda” ember, de a vadászház körüli munkák is rám lettek bízva, legyen szó fű és sövény nyírásról, favágásról, beázó tető javításáról, meg a Jóisten tudná felsorolni, hogy miről még.

Egy dologról nem esett szó pár éven keresztül: a Vadászatról.
Vadászaton persze részt vettem, nem is kevés alkalommal. De arról, hogy puskát vehessek kezembe, még álmodni is csak nagyon halkan mertem.

Közben beiratkoztam a szegedi erdészeti technikumba, amit elég jó eredménnyel végeztem a munkám mellett úgy, hogy az (ahogyan azt a cég akkori vezetője ki is kötötte) nem ment a feladataim maradéktalan ellátásának rovására.
Ezt az akkori erdészek, vadászok lassan el is ismerték, kezdtek emberszámba venni. Hogy miről vettem ezt észre?

Egy húszas éveiben járó fiatalember, ha agilis, ha érdeklődő, a vad-szőlőalanyhoz hasonlón elkezd hajtásokat ereszteni. Ezek a hajtások nőnek, kanyarognak zabolátlan. Nyesés nélkül bizony néha inkább válnak kárára a gazdának, mint előnyére.
És a beosztásban-rangban-tapasztalatok terén jóval felettem állók, tán felismerve bennem, a vad-alanyban megbúvó lehetőséget, elkezdték jó kertész módjára kezelni a hajtásaimat.
A jó irányba mutatókat kiigazították, hasznos irányba kötözték, de a károsakat könyörtelenül lenyesték, még ha én sokszor ellen is próbáltam ennek állni.
És milyen jó, hogy nem hagyták magukat befolyásolni.

Király Béla bácsi, Tóth Lajos, Dörnyei Franci bácsi (ők sajnos már nincsenek velünk), Fábián Béla, Kürti Pista, Berg Péter és a helyi vadásztársaságból Némedi Pista bácsi, Kiss Jancsi, Simon Jani…
és még jó néhányan…mindeniknek nagy köszönettel tartozom, hogy termőre fordítottak, mert nélkülük soha nem lehettem volna az, akivé végül válhattam.

1991. kora-nyarán olyan történt velem, ami addig soha.
Fővadászunk, Béla bácsi magához kéretett egy munkanap végén és rám kérdezett, hogy ha odaadja a 7x64-es ZKK-t, kimegyek-e a Halyagosi vadföldre az érő búzára és tudok-e lőni egy ünőt, amit valami lakodalomra ígért, de ideje szűkében nem tudja teljesíteni a feladatot.
Mondanom sem kell, hogy a szívem azonnal a torkomban vert, alig jött ki hang a torkomon, de mivel láttam, hogy mindjárt vissza is vonja a lehetőséget, ha nem viselkedek érett férfi módjára, hamarjában összekaptam magam és úgy válaszoltam igent, mint ha ez a gyakorlat, a legtermészetesebb napi feladataim közé tartozna.
Megkaptam a puskát, hozzá az 5 db lőszert, mellé útravalóul a „Nehogy valami hülyeséget csinálj, mert szétrúgom a valagad! Tölteni-üríteni csak a lesen és ne kapkodj.” ukázt,
majd álltam ott, nézve az elporoló UAZ után és úgy éreztem, ez valaki mással történik, nem velem.
Aztán a másfél kilométeres gyaloglás alatt megnyugtattam magam. Sok szarvas elejtésénél voltam már jelen, ugyan vadra még golyós puskát soha nem emelhettem,
de bíztam magamban és már ez is fél sikert ért.

Kiérve felültem az első magaslesre és csak negyedóra múlva jutott eszembe, hogy talán a széllel is kellene foglalkozni. Természetesen rossz irányból fújt, így nagyot kerülve átmentem a másik oldalra. Alig ültem fel, már meg is láttam az első szarvast kiváltani az erdőből. Aztán csak jöttek, csak jöttek…bő ötven körül volt már a létszám…és én még mindig nem tudtam eldönteni, hogy van-e köztük ünő, úgy táncolt a kezemben a kereső távcső. Harsogott a búza a sok szarvas fog alatt, folyamatosan jöttek-mentek előttem a szarvasok, néhol már disznó is keveredett közéjük, de vagy fél órába telt, mire kissé le tudtam higgadni.
Akkor elkezdtem módszeresen végig nézni őket és csodák csodájára, már külön tudtam válogatni korok és nemek szerint a szarvasokat. Ki is néztem egy, a többiektől kissé távolabb, de pont az én irányomba legelő tehén-ünő-borjú családot és feltámasztva a puskát, már csak az ünőre próbáltam koncentrálni.
Meg sem próbálom megsaccolni, hogy hány „tuti” alkalmat szalajtottam el, mert úgy citeráztak a kezeim és lábaim, hogy a 4x32-es jó öreg jénai céltávcsőnek esélye sem volt látókörön belül tartani a megcélzott szarvast.
De lassacskán csak elcsitultam és egy hirtelen megdermedt pillanatban elengedtem a lövést.
Mint, ha megállt volna az idő.
Na de aztán! Több száz szarvasláb vad vágtájától dübörgött a föld, szállt a por, recsegett az erdő. Pár másodperc után ketten maradtunk… a búzatábla és én.
Hogy találtam-e? Ha igen jól, vagy rosszul? Halvány fogalmam sem volt.
Csak ültem bambán és még ma is érzem azt a nyomasztó terhet, ahogy megpróbáltam megidézni a történtetek, legalább valami támpontot találva a továbbiakra.
De hiába, mert a sokkoló élmény szabályosan kitörölte a memóriából az utolsó percet.

Kínomban rágyújtottam és már terveztem magamban a védőbeszédet, amivel majd elkerülhetem a beígért hátulrugdalást, ha kiderül, hogy elpancserkodtam a lehetőséget.
Végezve a bagóval viszont kezdett felrémleni, hogy mi is történt… aha, abban az irányban, a domb hajlat tövénél álltak…mintha a megcélzott szarvas nem a többiekkel ment volna,
hanem egyszerűen csak eltűnt…volt valami becsapódás-féle hang is…

Rávettem magam (még mindig rettegve a kudarctól), hogy oda menjek, ahol a szarvas állhatott a lövéskor.
Állandóan nézve az irányt, jobbra-balra nézelődve közeledtem, de nem kellett vért, egyéb nyomokat keresnem.
Mert megláttam azt a jellegzetes alakzatot a gabonában, amit az összeeső vad hagy maga után, lenyomva, törve a növényzetet.

És már ott is álltam életem első golyólövésének zsákmánya, egy csodálatos szarvas ünő mellett.
A 11,2 grammos cseh SPCE lövedék kissé magasan érte, azonnal letaglózta.
A következő percek azóta sincsenek meg. Talán a túlfűtött lelki állapotomban egy kicsit sírtam is, körbe-körbe tapogatva az elejtett nagyvadat.
Öröm és szégyen viaskodtak bennem, nehezen engedtem utat a zsákmány feletti örömnek a sajnálat elé.
De aztán sikerült és azt hiszem, hogy igazán akkor, ott, Csibrákon a Halyagosban lettem Vadásszá.

Olyan vezércsillagot adott nekem az a kitüntető alkalom és az a szarvas ünő, ami egész eddigi életemben vezetőmmé vált.
Csak bízom abban, hogy a Mennyi Fővadász ezért cserében olyan legelőkre vezette, ahol nem érik ilyen durva meglepetések a szarvasok népét.
 
Aztán jöttek-mentek az évek, új feladatok, új beosztások, új kollégák, új iskolák, új megmérettetések vártak és múltak.
Sajnos sokan örökre elmentek, voltak akikkel másként szakadt meg a kapcsolat, kikkel kedveltük egymást, kikkel nem, de mind-mind részei az életemnek
és történt köztünk bármi, megtagadni soha, senkit sem fogok.
Hatalmas lehetőségeket kaptam, rengeteget vadásztam és vadásztattam. Olyan terítékek mellett állhattam, amik már-már a hihetetlen kategóriába tartoznak.
Számtalan emberrel kötöttem rövidebb-hosszabb ismeretséget, néhányukkal életre szóló barátságot.
Néha elestem, de mindig felkeltem. Volt, hogy segítségre szorultam, de sokszor én segíthettem másokon.
Számos új dologban részt vehettem, némelyeknek édes volt a sikere, másoknak keserű, de tanulságos és előre mutató a kudarca.
És vadásztam, vadásztattam, szerveztem, vadásztam, vadásztattam, szerveztem, szerveztem……

És bizony eljött a napja az utolsó vadászatnak is.
Magam vállaltam, semmi keserűség sincs bennem az elválás miatt.
Természetesen némi, átmeneti szomorkás hangulat vegyül a reményteli jövővárásba, de ennyi idő után, a megszokások bilincsében ez tán érthető.
Még érzek magamban annyi ambíciót és megújulási kedvet, hogy újabb területen is kipróbáljam magam.
 
Az egyik vadászterületünkön nagyon intenzív túrásba kezdtek a disznók, nagy darabon tönkre téve a gabona vetéseket.
Félreeső, elbokrosodott völgyek ezek, ahol szívesen tanyázik az erdőből kiváltó vad nap közben. Mi pedig kicsit megzörgettük ezeket a pár-tíz hektáros sűrű csendereseket,
hogy a benne lakó vadat visszaszorítsuk az erdőbe. A mozgatást néhány ember végezte, kopogtatva, egymásnak szólongatva, mi pedig ketten egy kollégával leálltuk a mezőbe vezető irányokat,
az erdő felé szabad utat engedve a vadnak. Az egyértelmű, hogy ebben az időszakban disznóból már csak süldőre, esetleg kanra tehetünk lövést,
ezen kívül ha róka, vagy ha sakál jönne, akkor kapna szót a puska.
A gímeket és a dámokat annyian zargatják, az agancsozó szezon beindultával, hogy őket inkább nem bántjuk.

Az első helyen egy kislesre kerültem, körbe remek kilátással, előttem és mellettem galagonyás katlannal, mellette mindenhol agyon túrt őszi búza, amíg a szem ellát.
Egy nagy kanálfülű nyúl, pár őz és két dámbika volt hivatva a vérnyomásomat kissé felpezsdíteni, ugyan egy kisebb kondát sikerült beterelni az erdő felé,
de nálunk, számunkra érdemesebb vad ebben a völgyben nem mutatkozott.

A második felállásban egy dombtetőn álló nagy les lett volna a székhelyem, de a felmászást követően már hívtam is a kollégát, hogy a szél miatt én inkább lemennék a völgy oldalába a galagonyák közé, ahol kisebb az esély, hogy tiszta helyen lássak vadat, de legalább nem dönt le a vihar a lábamról.
Lentebb már sokkal barátságosabb idő volt, reményteli várakozásban teltek a percek.
Kezemben a nemrég vásárolt vegyescsövű puskámat tartottam... premier volt ez az alkalom neki, ami nekem az utolsó fellépés...
Kergettek az emlékek, ezen a területen dolgoztam először, megszámlálhatatlan kaland és emlék köt hozzá. Épp egy rég történt vadászat pergett lelki szemeim előtt,
amikor erősödő zörgést fogtak füleim. Aztán a zörgésből sebesen közeledő sötét folt lett a bokrok között és már meg is pillantottam egy jó tempóban futó nagy disznót,
tőlem jó 60-70 méter távolságban, ahogy a szomszéd galagonyás völgy felé szaporázza…
Felvettem a puskát, egyből rátaláltam a fekete csuhás vadra, de azonnal láttam azt is, hogy egy jó nagy termetű koca a közeledő zajforrás, így a puskát elzártam és leengedtem…
amikor feltűnt, hogy valami mégsem kerek ezzel a kocával.
De már rá is jöttem, hogy mi a probléma: szerencsétlennek valaki tőben ellőtte az alsó állkapcsát, ami tehetetlenül verődve himbálózik rajta.
Pillanat alatt kellett döntenem, de a célzó tüske már automatikusan a futó disznó nyakán járt, a biztosító is oldásra került.
A lövésre jó becsapódás volt a válasz és az, hogy a disznó szabályosan eltűnt a bokrok közötti siskafűben, mint ha villám vágott volna belé.
Alig vártam a jelet, hogy vége a mozgatásnak és siettem oda a zsákmányomhoz.
Szerencsére nem hibáztam, a csúnya, szenvedést okozó lövés ott éktelenkedett az állkapcsának tövén, teljesen leszakítva azt.
Egyszerre éreztem szomorúságot és a jó cselekedet és a szép lövés feletti örömöt.

A 11,2 grammos SPCE kissé magasan érte a futó, mázsát verő kocát és azonnal végzett vele…..mint az első szarvassal, egyszer régen a Halyagosban…

És számomra itt összeért a tér-idő búrája. Mint ha a Természet így akarta volna lezárni, kerek egésszé tenni a Gyulaj Zrt-nél eltöltött, közel 29 évemet.
A szokásos „győzelmi szivarka” a zsebemben maradt, csak csendesen ültem a ledőlt nagyvad mellett és a feltörő érzelmek sokaságában kicsit megnedvesedtek a szemeim.

Aztán érkezett a barátom és együtt örültünk annak, hogy a megváltó lövést valami felsőbb erő a lehető legtisztább helyre segítette tennem,
hogy a jobb sorsra érdemes, nemes vad szenvedései megszűnjenek.

Délután a résztvevőkkel körbe ültük az asztalt a több százéves, tölgy gerendákból ácsolt vadásztanya tornácán,
aztán még pár régi kolléga is oda talált a napi munkából és valahonnan egy bogrács jó gazdag pörkölt is került az abroszra,
így búcsúztatva a 2016/2017. évi vadász évadot...és egy kicsit tán engem is.

A lehető legjobb helyen kezdhettem erdész-vadász pályafutásomat és hiszem, hogy a lehető legjobb Emberek között fejeztem is be azt.
Az Alfa és az Omega….és ami a kettő között történt, úgy volt jó, ahogy.
Egyetlen pillanatát sem bánom meg soha.

Naplózva

Vadász vagyok...így egyszerűen.
Stefi
Vendég
« Új üzenet #753 Dátum: 2017. Március 03. - 13:55:55 »



Szép volt Csaba !    Emelem
Naplózva
Balkóbátya
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 11250


Lábonlőtt Akác törzsfőnök


« Új üzenet #754 Dátum: 2017. Március 03. - 14:02:33 »

Csaba! Emelem
Naplózva

„ Ha el tudnánk adni a tapasztalatainkat annyiért, amennyibe nekünk kerültek: milliomosok lennénk. ”

Abigail Van Buren
Erdojaro (Molnár Attila)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 14841



« Új üzenet #755 Dátum: 2017. Március 03. - 14:28:19 »

Csabus! Emelem

Amit írtál, szép volt és kerek, mint az a közel harminc év amit ott eltöltöttél.
Kívánom, hogy legalább még ennyit cipeld, és persze használd eredménnyel, a puskáidat, és az új hivatásban is találj ennyi örömöt, vadász- és munkasikert!  Mindehhez pedig kívánok jó erőt és egészséget! Mosolyog

Vadász-Baráti üdvözlettel Attila
Naplózva

A Vadászat olyan mint a NŐ!  Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
vegeza
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3061



« Új üzenet #756 Dátum: 2017. Március 03. - 18:36:55 »

Csabus!
Remélem, tudom, sőt biztos vagyok benne hogy az új munkádba is sikeres leszel.
Vannak emberek akiknél ez kódolva van és szerintem te közéjük tartozol.
Azért az egyik szemem sír, most már nem tudok dicsekedni, hogy a Gyulaj Zrt. vadászati nagy főnöke a vadász barátom.
 Ördög
Naplózva

"Sors bona, nihil aliud"
Az optimista angolul tanul, a pesszimista héberül.....
A realista meg lőni!
S.Peti
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 6027



« Új üzenet #757 Dátum: 2017. Március 03. - 19:00:12 »

 Igen Piál Emelem




 S.Peti
Naplózva

...forrókezű fiatal vadásztárs...
csontmetsző
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3311


Vadász-Csontmetsző


WWW
« Új üzenet #758 Dátum: 2017. Március 03. - 19:14:02 »

Szia Csaba!
Gratulálok és kívánom, hogy találd meg a számításod minden téren! Félgázzal bárki elmegy a sírig, de az mit ér? A legjobbak mernek letérni a kitaposott csapásról, mernek ésszerű kockázatokat vállalni és kilógni a sorból, meg is lesz a jutalom, meglásd! Ha a szíved ezt súgta, megértem, hogy hallgatsz rá! Wave 
Naplózva

" Majd ha a kép előtt állva szinte érzed a disznó szagát, akkor lesz jó a kép! "
- Csergezán Pál -
J.vadász
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2891


« Új üzenet #759 Dátum: 2017. Március 03. - 19:42:04 »

Csaba! Emelem
Valósítsd meg a terveidet! Igen
Jó egészséget és sok sikert hozzá!
 Emelem
Naplózva

" ...A megbízható embert még az ellensége is tiszteli...A többi szemét, amit elfúj a szél... " (Wass Albert)
schpeter
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 854



« Új üzenet #760 Dátum: 2017. Március 03. - 20:38:09 »

Csaba!
Ez tényleg szép volt! Emelem
Sok sikert az új úton!
Naplózva

"Azt mondják, az igazi vadásznak nagyobb és jobb szíve van, mint annak az embernek, akinek a vad csak hús, az erdő csak fa, a mező csak széna, és az erdőn-mezőn való bolyongás egyszerűen: naplopás.” (F. I.)
chris
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 874



« Új üzenet #761 Dátum: 2017. Március 05. - 09:48:08 »

 Emelem
Csaba, mindennek van egy kezdete és óhatatlanul egy vége. A lényeg hogy tudjunk elengedni, lezárni, de nem felejteni.
Jó egészséget és sok sikert az új feladatokhoz!
 Wave
Naplózva

Üdv Chris
Hegedűs Sándor
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1467


« Új üzenet #762 Dátum: 2017. Március 05. - 15:08:00 »

Szervusz Csabi.

Köszönöm,hogy megosztottad velünk a gondolataidat.Rögös és nehéz utat jártál be.De ha az út könnyű ,akkor a cél jeletéktelen.
Remélem,hogy lesz egy kicsivel több időd arra,hogy ki írd magadból az emlékeket,tapasztalatokat,sikereket,kudarcokat.
Biztós,hogy van még jó ocskán abban a "vadásztarisznyában" olyan amit szivesen olvasnánk.
Arra buzditlak,hogy írjál ha időd engedi és talán ez is segiti az emlékek újra élését, és lehet,hogy egy ujabb követ teszel az utra amivel maradandot alkotsz.

 Emelem
Vadászbarátsággal,Tisztelettel: HSanyi
Naplózva
egyszeri vadász
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 100


« Új üzenet #763 Dátum: 2017. Március 05. - 18:37:06 »

Csaba , én is szeretnelek további írásra biztatni, ha majd lesz ra időd. Úgy gondolom, nem sok embernek, nem sok átlagos vadász embernek adatik még olyan élet, amilyenben neked volt részed eddig. Az életben van néhány fontos irány, amit jó ha követni tudunk. Hobo szavaival elve - hagyj nyomot magad után, hogy követhessék az utánad jövők . Tisztelettel, egy átlagember.
Naplózva
galoscsabus
Vadász
*****
Elérhető Elérhető

Hozzászólások: 6369


vadász


« Új üzenet #764 Dátum: 2017. Március 08. - 06:40:42 »

Urak!
Köszönöm a jó szót  Emelem
Naplózva

Vadász vagyok...így egyszerűen.
Oldalak: 1 ... 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 [51] 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: