Harka Csaba
|
|
« Új üzenet #1125 Dátum: 2019. November 04. - 16:44:04 » |
|
Rosszúl mondtam. A PDF 3. oldalától van a cikk.
|
|
|
Naplózva
|
Jó szelet!
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9994
|
|
« Új üzenet #1126 Dátum: 2019. November 04. - 20:29:00 » |
|
Még egy gondolat. Ki kell tapaszatlni, mert minden típusú főző másképp viselkedik.
Meg minden cefre is. Az egyik (pl. szőlő) könnyedén kiadja a cuccot, a másikból (pl körte) úgy kell kiimádkozni. Nem csak az eltérő szeszmennyiség miatt, mert pl. jóval több időbe telt lefőzni 10 liter körtét, mint kétszer annyi szőlőt. A cefre mennyisége ugyanannyi volt. A szőlő jött, ahogyan a csövön kifért, a körtével meg folyamatosan a húzd meg - ereszd meg játék ment. Pár éve egy menetessel főzök. Ne térj át! Jobb a kihozatal, kevesebb idő és fűtőanyag kell, gyakorlatilag semmi savanyúvíz, de szerintem semlegesebb, szegényesebb az ízvilág.
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
Balkóbátya
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 11253
Lábonlőtt Akác törzsfőnök
|
|
« Új üzenet #1127 Dátum: 2019. November 04. - 22:26:06 » |
|
Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy kb. 1200 liter 20-as mustfokból kiforrott borból, az egylépcsős eljárással, kb. hány liter 49 szeszfokos párlatra lehet számítani? ZSU
100 liter bor nagyjából 20 liter pálinkát ad.
|
|
|
Naplózva
|
„ Ha el tudnánk adni a tapasztalatainkat annyiért, amennyibe nekünk kerültek: milliomosok lennénk. ”
Abigail Van Buren
|
|
|
Harka Csaba
|
|
« Új üzenet #1128 Dátum: 2019. November 05. - 20:00:53 » |
|
Meg minden cefre is. Az egyik (pl. szőlő) könnyedén kiadja a cuccot, a másikból (pl körte) úgy kell kiimádkozni. Nem csak az eltérő szeszmennyiség miatt, mert pl. jóval több időbe telt lefőzni 10 liter körtét, mint kétszer annyi szőlőt. A cefre mennyisége ugyanannyi volt. A szőlő jött, ahogyan a csövön kifért, a körtével meg folyamatosan a húzd meg - ereszd meg játék ment. Pár éve egy menetessel főzök. Ne térj át! Jobb a kihozatal, kevesebb idő és fűtőanyag kell, gyakorlatilag semmi savanyúvíz, de szerintem semlegesebb, szegényesebb az ízvilág.
Igen ez így van. A birs is nehezen adja meg magát. Általában a sűrűbb, alkoholban szegényebb cefrékre igaz. Én is így tapasztalom. Az egyfázisú főzővel talán illatosabb, a kisüstivel talán ízesebb pálinkák készűlnek. Persze ez általánosítás, főzőmester, és berendezés függő is a dolog.
|
|
|
Naplózva
|
Jó szelet!
|
|
|
Stefi
Vendég
|
|
« Új üzenet #1129 Dátum: 2019. November 12. - 09:10:02 » |
|
Igen ez így van. A birs is nehezen adja meg magát. Általában a sűrűbb, alkoholban szegényebb cefrékre igaz.
Én is így tapasztalom. Az egyfázisú főzővel talán illatosabb, a kisüstivel talán ízesebb pálinkák készűlnek. Persze ez általánosítás, főzőmester, és berendezés függő is a dolog.
A bírs főzésénél tapasztaltam hogy kétlépcsős főzés esetén az első lépcső ízvilága különösen a közepén valami fantasztakus . A második főzés után az egész közel sem adja ki azt az ízt . Azon eszeltem hogy mi lenne ha az első főzet közepének a legjavát kivenném és azzal "hígítanám" fel a második lépcsőben lejött párlatot ? Próbálkozott e már valaki ilyesmivel ?
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9994
|
|
« Új üzenet #1130 Dátum: 2019. November 12. - 10:14:09 » |
|
Próbálkozott e már valaki ilyesmivel ? Ha jól tudom, a románok, és úgy hívják, hogy cujka. Ölég' borzalmas. Nem véletlen az, hogy két lépcsőben főzünk egy hagyományos kisüstit. Ha kiveszed a közepét, abban gyakorlatilag 40 % alkohol, meg 60 % savanyúvíz van.
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
Stefi
Vendég
|
|
« Új üzenet #1131 Dátum: 2019. November 12. - 14:45:32 » |
|
Ha jól tudom, a románok, és úgy hívják, hogy cujka. Ölég' borzalmas. Nem véletlen az, hogy két lépcsőben főzünk egy hagyományos kisüstit. Ha kiveszed a közepét, abban gyakorlatilag 40 % alkohol, meg 60 % savanyúvíz van.
Pedig az akkor nagyon jó ízű volt .
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #1132 Dátum: 2019. November 12. - 15:10:22 » |
|
Pedig az akkor nagyon jó ízű volt .
Néha(!) előfordul, hogy az első főzésnél is van olyan szakasz, ami jó illatú vagy jó ízű -esetleg mindkettő, de ez még ritkább-, de mivel kiszámíthatatlan, hogy melyik cefre, melyik főzési szakaszban ilyen, ezért biztosan jó megoldás a kétszeri főzés. Kisüstinél.
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9994
|
|
« Új üzenet #1133 Dátum: 2019. November 12. - 16:22:10 » |
|
Pedig az akkor nagyon jó ízű volt .
Vegyél ki egy pár decit, aztán majd meglátod. Ha jó, megtartod, ha nem, hozzáöntöd a többi finomításhoz.
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
Stefi
Vendég
|
|
« Új üzenet #1134 Dátum: 2019. November 12. - 21:31:35 » |
|
Vegyél ki egy pár decit, aztán majd meglátod. Ha jó, megtartod, ha nem, hozzáöntöd a többi finomításhoz.
Végül is igaz .
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Vinczelehel
|
|
« Új üzenet #1135 Dátum: 2019. November 13. - 18:24:57 » |
|
Ha jól tudom, a románok, és úgy hívják, hogy cujka. Ölég' borzalmas. Nem véletlen az, hogy két lépcsőben főzünk egy hagyományos kisüstit. Ha kiveszed a közepét, abban gyakorlatilag 40 % alkohol, meg 60 % savanyúvíz van.
Szia Lajos! Nem tudod jól. A cujka az maga az egész első főzet a farka nélkül. A Kárpátokon túl főzik. Első éves baka ként elég sokszor kelett kóstoljam. Egy borzalom.
|
|
|
Naplózva
|
Erdész vadász üdvözlettel Lehel
|
|
|
Stefi
Vendég
|
|
« Új üzenet #1136 Dátum: 2019. November 14. - 09:12:05 » |
|
Szia Lajos! Nem tudod jól. A cujka az maga az egész első főzet a farka nélkül. A Kárpátokon túl főzik. Első éves baka ként elég sokszor kelett kóstoljam. Egy borzalom. Micsoda sanyarú katonaéleted lehetett Lehel ! Sok hülyeségre rávesz a "szükség" katonaként . Sikerült kóstolni élesztős pálinkát : tablettás Markazi "kabernét" : és Zalai "nyihát" . Ez utóbbi valami zalai fehér szőlőböl tán nohából készül olyan savanyú hogy a szánkat úgy összehúzta mint a nyihogó ló . Szörnyű volt . Szerintem a kulacs belső falát is oldotta . Lövészetkor a zárásra kirakott katona 2-3 napi konzerv adagjáért igen jelentős mennyiséget adtak belőle .
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Jager74
|
|
« Új üzenet #1137 Dátum: 2019. November 14. - 09:45:11 » |
|
Micsoda sanyarú katonaéleted lehetett Lehel ! Sok hülyeségre rávesz a "szükség" katonaként . Sikerült kóstolni élesztős pálinkát : tablettás Markazi "kabernét" : és Zalai "nyihát" . Ez utóbbi valami zalai fehér szőlőböl tán nohából készül olyan savanyú hogy a szánkat úgy összehúzta mint a nyihogó ló . Szörnyű volt . Szerintem a kulacs belső falát is oldotta . Lövészetkor a zárásra kirakott katona 2-3 napi konzerv adagjáért igen jelentős mennyiséget adtak belőle . Mi a soltvadkerti ezerjóval nem bírtunk.Áprilisban már "idei" volt ...Hogy elfogyjon,muszáj volt "borversenyt" csinálnunk,ami abból állt,h fél literes korsóból húzóra,időre. (esély se legyen megkóstolni ). Ha jól emlékszem egy békési gyerek nyert, 3 másodpercen belül volt.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Horrido
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 7948
Generalbakter
|
|
« Új üzenet #1138 Dátum: 2019. November 14. - 10:47:21 » |
|
Széplassan elfogyunk, azok, kik a katonaélményeket értelmezni tudják...
|
|
|
Naplózva
|
A jó vasutasnak még a hetedik szomszédja is hülye...
|
|
|
Horrido
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 7948
Generalbakter
|
|
« Új üzenet #1139 Dátum: 2019. November 14. - 10:53:22 » |
|
24 órás felhagyott objektumügyelet, május, napsütés, madárdal, a szimatszatyorban 2 kiló konzerv, egy kis rúd szalámi, két pár gyulai, egy kétkilós kenyér, három doboz szofi. Haverok behoztak 5 sört. Géppipi a sarokba, kihúztuk a matracot, tábortűz és élveztük az életet. Soha nem lesz olyan jó dolgom.....
|
|
|
Naplózva
|
A jó vasutasnak még a hetedik szomszédja is hülye...
|
|
|
|