Oldalak: 1 ... 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 [442] 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 ... 981   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Golyós fegyverekről általában  (Megtekintve 1753203 alkalommal)
Boar
Adminisztrátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 16599



« Új üzenet #6615 Dátum: 2013. Június 29. - 13:40:51 »

Én ezzel megint csak nem azt akarom mondani , hogy a régi prémiumok szarok -van biztos olyan is - de a technika túlhaladta őket és ez érvényes a fegyverekre is . Akinek a régebbi tipusok jönnek be az használja azt , aki vágyik a újra az meg használja azt , egyik ember sem lessz ettől rosszabb a másiknál . Viszont az bántja az igazság érzetemet , hogy minden szar ami új  és minden jó a ami békebeli .
Szia!
Ez mit jelent, hogy a "technika túlhaladta őket"?
Jobb optikát csiszolnak most mint harminc éve a pihentetett üvegből? Nem hiszem. A felületkezelésben vannak újdonságok de az optikák igazi értékét a felhasznált anyag és a csiszolás adja.
Jobb csöveket csinálnak most mint ötven éve? Nem hiszem. A metallurgia sokat fejlődött, csodás ötvözeteket tudunk előállítani de ez csak egy része a csőgyártásnak és nem is feltétlenül köszön vissza a vadászati célú fegyvereknél.
Jobbak a zárolások? A ma használt zárolások nagy része már száz éve is ismert volt, egy M98 rendszerű DWM zár még ma is megállja a helyét bárhol ahol vadászfegyverre van szükség.
Nem látom azt a technikai fejlődést ahol valós hozzáadott érték lenne.
 
Ha meg valaki cserélgeti évente -ahogyan mondtatad a fegyverét , íjját , motorját stb. attól ne legyen már kevesebb mint az aki nem teszi(teheti) ezt . 
Teheti? Szerintem ahhoz kell "tehetség", hogy az ember meg is tartsa(tarthassa) azt, amit egyszer megvett. Ahhoz, hogy a tavaly trendi puskám(íjam, motorom stb.) rásózzam egy balekra és vegyek egy "idén trendi" modellt, csak kupecnek kell lenni, nem tehetősnek.
 
Na de mindegy az eredeti mondandómtól jól elkanyarodtam , a lényege a gondolatomnak csak az , hogy itt a fórumon könnyü osztani az eszet sok mindenben hiszen a tudás egy része elméletben is elsajátitható , de hitelesek csak akkor lehetünk ha saját tapasztalatainkakl is alá tudjuk támasztani mind azt amit képviselünk . Ezért fúlok attól ha valaki tényként állít olyanokat amit csak hallot v. olvasot valahol .
Nézd, ha én azt olvasom több tulajdonos/felhasználó tollából, hogy az adott fegyver rossz konstrukció mert hetente kell rajta hapcungolni a slusszbájert akkor ezt az így szerzett tudást megosztom másokkal is, noha nekem nem volt olyan fegyverem. Erre jó az, hogy megtanultunk beszélni, hogy kommunikálunk, hogy nem postagalamb hordja a híreket.
Naplózva

Lassan lépked a fűben
a vak zenészek kara.
Mondjátok emberek,
ez már Európa?
Cheyenne
Vendég
« Új üzenet #6616 Dátum: 2013. Június 29. - 13:43:12 »

Elfelejtesz egy fontos és sajnálatos momentumot.
A fejlesztések iránya nem nekünk kedvez, az a fogyasztói társadalmat, a "dobd el és vegyél újat" filozófiát hívatott kiszolgálni. A gyártóknak nem az az üzlet, hogy életreszóló eszközöket gyártsanak hanem az, hogy évente kihozzanak valami "új fejlesztést" ahol többet költenek a marketingre mint a valós technikai kérdésekre és rábeszéljenek, hogy vedd meg azt is "mert ilyen még nem volt, ez a világon egyedülálló".Az újabb egyáltalán nem biztos, hogy "szebb" mert az egy szubjektív fogalom és sokakban az aktuális trend diktálja, hogy mi a szép. Nem biztos, hogy "jobb" mert nincs ideje kiforrni.
Te a szavaid alapján tökéletes közönsége vagy ennek a filozófiának, de vagyunk páran, akik igenis az "életreszólót" keresik.
Én soha nem értettem azokat az embereket akik évente cserélgetik a puskájukat, íjukat, motorjukat stb. csak mert kijött egy újabb, trendibb. Az ilyen plázalibás szemlélet baromi messze áll tőlem.


Ferenc!  Igen  Igen  Igen   Emelem
Naplózva
mr.Hucul
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1101


« Új üzenet #6617 Dátum: 2013. Június 29. - 14:21:54 »

 Ennek a bitang Boarnak (szerintem) már megint igaza van! A "burzsujok" golyósfegyvereihez nem tudok hozzászólni, de napi szinten tapasztalom, hogy Izsevszk és Tula hogy qurvult el. Míg a régi modellek (sajnos csak sörétesekkel van tapasztalatom) többgenerációsak voltak, vagyis az 50-es évek végén gyártott modellek megfelelő karbantartás mellett ma is kivállóan muzsikálnak, már az lett a divat, hogy 3-4 ezer lövésben adják meg a fegyver élettartalmát. Sokszor ez sem valós mert spórolnak ahol csak tudnak. A jófajta acél helyett "csúcsszszuper, repülőgépipari alumíniumötvözet" - valójában bilipléh, tisztességesen szárított, pácolt és megmunkált fa helyett "kevlárerősítésú üvegszálas polimer" - valójában gagyi műanyag. És még valami ami szerintem a nyuga-teurópai, orosz és az amerikai fegvergyárakra egyaránt érvényes. Igyekeznek minnél több munkát alvállakozókkal elvégeztetni. Lehetőleg Bangladesben, Pakisztánban, jobb esetben Törökországban vagy más földi paradicsomban. Hogy a napi egy dollárért reszelgető szerencsétlen pastu vagy kurd aztán mennyire viseli szívén a minőségi munkavégzést azt el lehet képzelni. Szóval mint mindenhol itt is a profit a lényeg és elmúlt az az idő amikor a nagypapa szeretettel adta át unokájának a viharvert ámde mégis kivállóan lövő kakasos mordályát.
Naplózva
galoscsabus
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 6369


vadász


« Új üzenet #6618 Dátum: 2013. Június 29. - 15:07:44 »

Ennek a bitang Boarnak (szerintem) már megint igaza van!

Neked is a "Bitang" jelzővel Ördög
(Ha Sájen erre is tud valami tövignyaló és méltató pedálos megjegyzést tenni, akkor tökönszúrom magam Ördög)

az lett a divat, hogy 3-4 ezer lövésben adják meg a fegyver élettartalmát.
elmúlt az az idő amikor a nagypapa szeretettel adta át unokájának a viharvert ámde mégis kiválóan lövő kakasos mordályát.

A fegyverek élettartama érdekes téma.
Hétfőn hallgattam meg Szajkó Pista bácsi előadását (nem az elsőt), tud az Öreg érdekes dolgokat mesélni.
Aki nem ismerné, Pista bácsi Magyarország egyik vezető ballisztikusa és lőfegyver-szakértője, maga is aktív vadász.

Egy lőfegyver élettartamát már nem lövésszámban, hanem időben adják meg és úgy is tervezik, méretezik, választanak hozzá anyagot, stb...
Egy átlagos sörétes fegyver élettartama, a tervezett maximális gáznyomáson és terheléssel pl. 3-4 üzemi másodperc!!!
A drága, "prémium" márkák puskái felkúsznak 6-8 sec-ig.
Eddig maradnak a nagy nyomásnak kitett alkatrészek megbízhatóan a számukra kijelölt helyen és látják el maradéktalanul a feladatukat.

De a vadászok mindig jobbat, erősebbet és többet akarnak (természetesen kevesebb pénzért cserébe Nyihi) és feszegetik a határokat.
Egy 308Win kaliberű lőszerből a legmodernebb összetevők használatával ki lehet hozni egy 10 évvel ezelőtti 30-06-os lőszer energiáját.......de minek?
Mert amíg lószar van, addig veréb is akad.
Mi másért jelenne meg minden évben valami új és az eddigieken feltétlen túltevő 300-as magnum-csoda, mikor egy 7,62x54R kaliberű fegyverrel Európa összes nagyvadját 100%-os biztonsággal terítékre lehet hozni, a megfelelő lövedékkel?

A sörétes lőszereknél is folyamatosan növekszik a kapacitás és a teljesítmény, mert aki nem tud lőni, annak még mindig hamis biztonságérzetet ad az 50 gramm sörét a 24 helyett és a csúcsszuper gáznyomási érték a doboz oldalára pingálva.
Mondván, "Nakomám ez a magas égbül is leszólíttya a libát", pedig a szomszédja a 16-os Monte Carloval, 65-ös hüvelybe töltött, mezei 8-as seréttel is szépen csipegeti őket.

A kakasos 16-os Tulámba eszembe sem jutna pl. erősített, "semimagnum" és hasonló faszságokat gyömöszölni, mert semmi értelme sem lenne azon kívül, hogy szétrúgná azt a drága jó fegyvert.
Ezt a puskát bátran tovább adom majd az unokámnak (ha meglesz még és egyáltalán lesz unokám, aki ráadásul még olyan hülye is lesz, hogy vadászni akar Nyihi) és nyugost leszek, mert egy biztosan és biztonságosan működő
fegyvert adok a kezébe Igen

A modern technológia vívmányait meg nem kell élből leszólni (alu ötvözetek és társaik), mert ha tényleg azt kapnánk a pénzünkért, amit kellene, akkor arról az alu ötvözetről a végén kiderülne, hogy a többszörösét bírja az acélnak.
Csak az nagyon fájna a pénztárcának és hát az embereknek konkrét igényük van rá, hogy átbaszassák magukat.
Nincsen erre jobb példa, mint a használtautó üzletág, amiből magam is szépen profitáltam egykoron.... Ördög de ez már  OffTopic
 Wave
Naplózva

Vadász vagyok...így egyszerűen.
Sakac
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9919



« Új üzenet #6619 Dátum: 2013. Június 29. - 15:27:47 »


(Ha Sájen erre is tud valami tövignyaló és méltató pedálos megjegyzést tenni, akkor tökönszúrom magam Ördög)

Elég a visszapattanó vessző.  Röhög


Mert amíg lószar van, addig veréb is akad.
Mi másért jelenne meg minden évben valami új és az eddigieken feltétlen túltevő 300-as magnum-csoda, mikor egy 7,62x54R kaliberű fegyverrel Európa összes nagyvadját 100%-os biztonsággal terítékre lehet hozni, a megfelelő lövedékkel?
 Wave

Pont.
Naplózva

"Mindenkinek két élete van. De a második csak akkor kezdődik el, ha valaki rájön, hogy csak egy van"
Balkóbátya
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 11253


Lábonlőtt Akác törzsfőnök


« Új üzenet #6620 Dátum: 2013. Június 29. - 15:31:07 »

Neked is a "Bitang" jelzővel Ördög
(Ha Sájen erre is tud valami tövignyaló és méltató pedálos megjegyzést tenni, akkor tökönszúrom magam Ördög)
Ismerek egy Bitangot,eddig több időt töltött a kaptárban mint idekinn. A mi Ferink csak maradjon idekinn,mert míg bent lenne nézegethetném a 404-es hibakódot naponta ,hosszú percekig. Kacsint
Naplózva

„ Ha el tudnánk adni a tapasztalatainkat annyiért, amennyibe nekünk kerültek: milliomosok lennénk. ”

Abigail Van Buren
huszlavika
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2791



« Új üzenet #6621 Dátum: 2013. Június 29. - 15:43:48 »

"Egy lőfegyver élettartamát már nem lövésszámban, hanem időben adják meg és úgy is tervezik, méretezik, választanak hozzá anyagot, stb...
Egy átlagos sörétes fegyver élettartama, a tervezett maximális gáznyomáson és terheléssel pl. 3-4 üzemi másodperc!!!
A drága, "prémium" márkák puskái felkúsznak 6-8 sec-ig.
Eddig maradnak a nagy nyomásnak kitett alkatrészek megbízhatóan a számukra kijelölt helyen és látják el maradéktalanul a feladatukat."

Ebből kifolyólag miné gyorsabb a tőtet, anná több mehet ki belőle! Tehát a super-extra-ultra magnum a legtartósabb, abbú mehet ki a legtöbb lövés, mer az a gyors lövés tart legrövidebb idejig. Igen És punktum!!
Naplózva
mr.Hucul
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1101


« Új üzenet #6622 Dátum: 2013. Június 29. - 15:47:00 »

 Elsősorban - nem mentegetőzésnek szánom - felém a "bitang" jelzőnek nincs bántó éle. Leginkább a "csibész" "vagány" "dörzsölt" jelentéskörébe sorolható. Gáloscsabustól meg ismét okosodtam ez az időtartam-garancia okán. Ami meg a modern anyagokat illeti nem vagyok én ellenük, de az a felháborító amit tanult kartásunk is említett, hogy egyszerűen nem (teljesen) azt kapja az ember a pénzéért amit hírdetnek,. Mert tartalmaz az a fránya aluötvözet mondjuk titánt, de csak spektrográffal tudod kimutatni belőlle. Szóval minden vaskalaposságot félretéve örülnék neki, ha a gyártók ismét tisztességes gyártási eljárásokkal(nem az említett rabszolgamunka), jó alapanyagokból, pontos gépeken gyártanának vadászpuskákat. És igen lehet, hogy drágák lennének, de hosszútávon talán nem olyan rettenetesen.
Naplózva
galoscsabus
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 6369


vadász


« Új üzenet #6623 Dátum: 2013. Június 29. - 17:09:57 »

Elsősorban - nem mentegetőzésnek szánom - felém a "bitang" jelzőnek nincs bántó éle.
Felénk sincs.  Vigyorog
 Wave
Naplózva

Vadász vagyok...így egyszerűen.
huszlavika
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2791



« Új üzenet #6624 Dátum: 2013. Június 29. - 18:31:49 »

A Költő - lehet - nem így gondolta...: "Sehonnai bitang ember, ki hogyha kell......"  Vigyorog Vigyorog Vigyorog
 Wave
Naplózva
Cheyenne
Vendég
« Új üzenet #6625 Dátum: 2013. Június 29. - 20:23:37 »

Elég a visszapattanó vessző.  Röhög

Mester!
..Ha megengeded, picit tovább megyek.. :    ..vagy a lövés pillanatában "hátrameginduló" zárdugattyú..  Röhög ..
Naplózva
Cheyenne
Vendég
« Új üzenet #6626 Dátum: 2013. Június 29. - 20:46:18 »


A fegyverek élettartama érdekes téma.

A kakasos 16-os Tulámba eszembe sem jutna pl. erősített, "semimagnum" és hasonló faszságokat gyömöszölni, mert semmi értelme sem lenne azon kívül, hogy szétrúgná azt a drága jó fegyvert.


Csabus!

..Nyugodtan beleteheted.  ..Nem csak a "semimagnumot".. ,  akár egy RSM-56 Bulavát is.., feltéve, ha beletudod gyömöszölnyi..   Kacsint .. 
Naplózva
mr.Hucul
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1101


« Új üzenet #6627 Dátum: 2013. Június 30. - 15:41:09 »

 De azért utánna rögtön szed is ki bleőle, még mielőtt meghúznád a ravaszt...
Naplózva
zsolt65
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 365


« Új üzenet #6628 Dátum: 2013. Június 30. - 19:21:40 »

Haenel Jager 10 van valakinek ilyen fegyvere, vagy próbált már valaki? Vélemények?
Naplózva
hoho
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 141



« Új üzenet #6629 Dátum: 2013. Június 30. - 23:05:19 »

Haenel Jager 10 van valakinek ilyen fegyvere, vagy próbált már valaki? Vélemények?

Szia!

Nekem volt 8x57 kaliberben. A másik fórumon többször, többet is írtam róla, röviden megpróbálom összeszedni a tapasztalatokat.

A gyári tus elég hosszú, 170cm-es embernek 2,5cm-t tuti le kell vágni belőle. A zárdugattyú működése, a 60 fokos elforgatási szög az tényleg jó. A szórása több lőszerrel is jó volt, gyárilag Norma Vulkánhoz ajánlják, arról tudok feltenni képet, 3 lövés egyben van. A puska is jól néz ki, a problémáim nem ezzel voltak. Első tapasztalat, hogy ha a tárban 3db lőszer volt, valami fura kopogó hang jött a puskából, ha az ember "forgatta". A tár kialakítása miatt, főleg 3db lőszer esetében az egyik önálló életet élt, így előre, hátra, de még tán oldalra is koppant. Cserkelni így a disznókra elég idegesítő, így én 2db lőszerrel használtam, miután megtaláltam a hanforrás okát. A másik két, és inkább bosszantó probléma a sütés, és a rozsdásodási hajlam volt. Párás időben, vagy bármikor, amikor némi nedvesség volt, szinte azonnal törölgetni kellett, ha az ember nem akart apró foltokat látni. Egyszer, egy 4 napos vadászat után, az utolsó csapszegig minden rozsdásodásnak indult, a cső belsejétől a zárdugattyúig. Szerintem borzasztó gondozás igényes, kell rá időt szánni, aztán lehet szeretni. A sütést viszont javíttatni is kellett, de addigra már annyi bosszúságot okozott, hogy mindenképpen mennie kellett. Úgy adtam el, hogy a sütést megcsináltattam, de igazából megvennem nem kellett volna ezt a fegyvert ...
Ennyi pénzért szerintem vannak jobb alternatívák, mind a használt, mind az új piacon.
A sütés problémája volt, hogy a direkt része kemény volt nagyon, ez hidegben, nagyon hidegben extrém kellemetlen lett, és ebből fakadóan a rückstekker nem mindig sütötte el a fegyvert. Magyarán, begyorsítottad, a billentyű hátraugrik, de nem lő a fegyver. A legdurvább az volt, mikor ezt így eljátszotta, és rá pár tized másodpercre még is elsült. Ez amolyan riasztó lövésnek így jó is volt, és mikor -15 fokban kiülöd a disznókat, aztán e miatt így elcseszed a vadászatot, az elég kellemetlen. Én többször törtem volna ketté a fegyvert, főleg -10 fok alatt, ilyenkor voltak igazán nehézségei. Én, mikor árultam, több embert lebeszéltem róla, van, akivel azóta is tartom a kapcsolatot, és a hatásomra most egy Sako 85 -öse van, szintén 8x57-es kaliberben. Nekem most 2db rozsdamentes fegyverem van, az egyik egy Steyr Pro Hunter Mountain, a másik meg egy Browning X-Bolt, mindegyik műanyag tussal. Ezekkel lehet vadászni, kint lenni heteket, nézegetni meg lehet a neten a szebbnél szebb fegyvereket. Addig, amég az ember csak a szobában nézegeti mindegyik jó ...

Röviden most ennyi, aztán ha első fegyvert szeretnél, írhatok még, hogy esetleg mi lehet még érdekes. A rövid fegyverek nálam mindenképp előnyben vannak, ennek is a gyakorlatban lehet inkább megtapasztalni az pozitívumait. Ilyen szempontból a Haenel 3cm rövidítés után az 56,5cm-es csővel csak 108cm volt, ami már épp jó volt. Szép puska volt, de nem volt jó puska ... nekem.

Üdv!
HZ
Naplózva

„Ha szereted az életet, ne pocsékold el az idődet, hiszen az idő az élet maga.”
Oldalak: 1 ... 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 [442] 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 ... 981   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: