Oldalak: 1 ... 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 [533] 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Tepsifüles magazin  (Megtekintve 653687 alkalommal)
Boar
Adminisztrátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 16603



« Új üzenet #7980 Dátum: 2022. Február 10. - 12:14:50 »

Meg látta a Shogun című filmet-sorozatot…. Kacsint
A könyvben ha jól emlékszem, megfeledkeztek a madárról és olyan büdös lett, hogy már nem bírták a háziak. De mivel az eltávolítása fővesztés terhe mellett meg lett tiltva, egy paraszttal leszedették aztán lefejezték a csókát. Fejvakarás
Naplózva

Lassan lépked a fűben
a vak zenészek kara.
Mondjátok emberek,
ez már Európa?
Snipe
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 225


« Új üzenet #7981 Dátum: 2022. Február 10. - 12:41:57 »

Meg látta a Shogun című filmet-sorozatot…. Kacsint

Ezeket az ugratásokat soha senki nem vette komolyan, de hiányoztak volna...    Nyihi
Naplózva
bird0
Tudásra éhes, tanuló Vadász
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 927



« Új üzenet #7982 Dátum: 2022. Február 10. - 15:42:23 »

Lenne pár kérdésem:
A szalonna füstölt? vagy nyers?
A fenyőmagot lepirítod vagy nyersen megy bele?

Szia!
Igen, a fenyőmagot meg szoktam pirítani -de volt már amikor nem tettem bele_ úgy sem volt ehetetlen! Angyal
Szalonna kérdés is ízlés dolga csináltam már minden féle verzióba.
Füstölt főtt császárszalonnával -gyerekeim ezzel szeretik legjobban-, de sima füstölt szalonnával, erdélyi szalonnával egyik sem rontja el.
 
Ha elkészült azért kíváncsi leszek a véleményetekre!
Üdvözlettel:
Laci
Naplózva

"..különleges nyelven szól a természet. Igazi csodáival nem bőkezűsködik,... Azokat inkább.., négyszemközti, bizalmas találkára tartogatja. Ezért van, hogy egyedül járó vadász találkozik leginkább az Úristennel is, aki –minden ellenkező híreszteléssel szemben– még manapság is gyakran járja az erdőt"
Borzgróf
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 673


« Új üzenet #7983 Dátum: 2022. Február 10. - 16:15:43 »

Szia!
Igen, a fenyőmagot meg szoktam pirítani -de volt már amikor nem tettem bele_ úgy sem volt ehetetlen! Angyal
Szalonna kérdés is ízlés dolga csináltam már minden féle verzióba.
Füstölt főtt császárszalonnával -gyerekeim ezzel szeretik legjobban-, de sima füstölt szalonnával, erdélyi szalonnával egyik sem rontja el.
 
Ha elkészült azért kíváncsi leszek a véleményetekre!
Üdvözlettel:
Laci
Köszönöm a válaszokat! A fagyasztóban várja a feltámadást két mezei, úgy érzem lassan eljön az idejük......
Naplózva
bird0
Tudásra éhes, tanuló Vadász
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 927



« Új üzenet #7984 Dátum: 2022. Február 11. - 10:03:21 »

Köszönöm a válaszokat! A fagyasztóban várja a feltámadást két mezei, úgy érzem lassan eljön az idejük......

Nagyon szívesen!
 Nyúl
Naplózva

"..különleges nyelven szól a természet. Igazi csodáival nem bőkezűsködik,... Azokat inkább.., négyszemközti, bizalmas találkára tartogatja. Ezért van, hogy egyedül járó vadász találkozik leginkább az Úristennel is, aki –minden ellenkező híreszteléssel szemben– még manapság is gyakran járja az erdőt"
Boar
Adminisztrátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 16603



« Új üzenet #7985 Dátum: 2022. Február 11. - 21:34:05 »


Ebben nem az a lényeg, hogy miként bénázik a késsel a csávó, hanem az, hogy a sonka húsos részén mi az a réteg? Viasz? Paraffin?
Legyek ellen biztos jó, meg valamelyest kiszáradás ellen is de még nem találkoztam vele.
Naplózva

Lassan lépked a fűben
a vak zenészek kara.
Mondjátok emberek,
ez már Európa?
Balkóbátya
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 11255


Lábonlőtt Akác törzsfőnök


« Új üzenet #7986 Dátum: 2022. Február 11. - 22:34:51 »


Ebben nem az a lényeg, hogy miként bénázik a késsel a csávó, hanem az, hogy a sonka húsos részén mi az a réteg? Viasz? Paraffin?
Legyek ellen biztos jó, meg valamelyest kiszáradás ellen is de még nem találkoztam vele.
Zsír,rizsliszt és  bors keveréke.
Naplózva

„ Ha el tudnánk adni a tapasztalatainkat annyiért, amennyibe nekünk kerültek: milliomosok lennénk. ”

Abigail Van Buren
Boar
Adminisztrátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 16603



« Új üzenet #7987 Dátum: 2022. Február 11. - 22:43:14 »

Zsír,rizsliszt és  bors keveréke.
Nem olvad le róla? A "saját" zsírja is elcsöppen a spájzban nyáron.
Naplózva

Lassan lépked a fűben
a vak zenészek kara.
Mondjátok emberek,
ez már Európa?
galoscsabus
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 6369


vadász


« Új üzenet #7988 Dátum: 2022. Február 12. - 07:31:00 »

Üdv Urak!
Akik (hozzám hasonlóan) nem vetik meg azt a toxinos, csávázó szerek maradékaival terhelt vaddisznó májat, azoknak ajánlanék egy reggeli máj-receptet.
Én nem tudom megunni.

Resztelt máj „Pilisi” módra

A vaddisznó máját órákra, de akár egy éjszakára nagyon hideg vízben kiáztatjuk.
Másnap felcsíkozzuk 4-5-6 cm hosszú, fél centi vastag darabokra és hideg vízben áztatjuk tovább, legalább 4-5 alkalommal lecserélve rajta a vizet, hogy az összes vér kiázzon belőle
amíg előkészítjük a hozzávalókat. (A lehető leghidegebb vízzel!)

Egy átlagos májhoz (4-5 éhes vadásznak elég reggelire friss fehérkenyérrel és savanyúsággal) 5 közepes méretű hagymát tisztítunk. (aki most felhördül, hogy az rengeteg,
annak igaza van, de így lesz a jó, bízzon benne) Egy fejet aprítunk (ez adja majd a szaft sűrűjét), a többit félbevágás után hosszában, félköríves szeletekre metéljük.

Kisebb kockákra vágunk egy szelet szalonnát.

5 nagyobb gerezd fokhagymát vékony szeletekre vágunk.

Kis kockákra vágunk egy kaliforniai paprikát, de másik paprika is jó hozzá.

Nagyon apróra vágunk egy kisebb paradicsomot, aminek előtte lehúzzuk a héját, de használhatunk sürített, vagy főző paradicsomot is. 
 
A szalonnát, a hagymát és a paprikát egy kis zsírral feltesszük közepes lángon sülni. Sokat keverjük.
Mielőtt elkezd megsárgulni, hozzá tesszük a szeletelt fokhagymát. Ekkor akár kis időkre le is húzhatjuk a tűzhelyről, és állandóan kevergetve addig sütjük a lehető legkisebb lángon,
míg a fokhagyma édeskés, karamellás illatot nem ad. (Vigyázat! Könnyen megég és akkor az egész étel kuka!)

Ezután beletesszük a májat és a legnagyobb lángra állítjuk a tűzhelyet. Innen kezdve kb. 10 perc van a kész ételig. A lényeg, hogy ne pároljuk, ne főzzük, hanem süssük erős hő felett.
Ha a májon nem maradt elég víz, tegyünk hozzá annyit, hogy legyen szaftja. Ezt akár sütés közben is pótolhatjuk.
Sokat és intenzíven keverjük, forgassuk egy lapáttal. Ekkor adjuk hozzá a paradicsomot is.

2-3 perc után, amikor már az egész mennyiség intenzíven sül, bőven borsozzuk és majorannával fűszerezzük.
(Ahogyan az Élet ízei című filmben az öreg indiai mondta: Ha van fűszere, használja! Ne csak úgy szórogassa!!) Szóval ne sajnáljuk belőle.

Újabb 2 perc után szórjuk meg 1 evőkanál őrölt paprikával.

4-5 percen át forgassuk rendszeresen, nehogy alul megégjen és készen is vagyunk.

Lehúzzuk a tűzhelyről, forgassuk át párszor addig, míg a serpenyő alján már nem sül tovább.
Ekkor sózzuk meg (jó sok sót elbír), jól átkeverve közben, és fedő alatt hagyjuk pihenni pár percet.

 Emelem Piál
Naplózva

Vadász vagyok...így egyszerűen.
Boar
Adminisztrátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 16603



« Új üzenet #7989 Dátum: 2022. Február 12. - 07:49:55 »

Úristen... Fejvakarás
Naplózva

Lassan lépked a fűben
a vak zenészek kara.
Mondjátok emberek,
ez már Európa?
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #7990 Dátum: 2022. Február 12. - 08:00:24 »

Nem olvad le róla? A "saját" zsírja is elcsöppen a spájzban nyáron.

Nem olvad le -régen a nagyszüleim is csinálták, mikor a pincébe vitték nyárra a sonkát, mert így nem kezd el kiülni rá a penész.



(4:30 körül láthatod!)
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
Snipe
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 225


« Új üzenet #7991 Dátum: 2022. Február 12. - 11:47:50 »

Nem olvad le -régen a nagyszüleim is csinálták, mikor a pincébe vitték nyárra a sonkát, mert így nem kezd el kiülni rá a penész.



(4:30 körül láthatod!)

Disznózsír, só és bors keverékét kenik a hús felületére, hogy lassítsák a kiszáradást. Az igazi tudomány ott lehet, amit a filmben nem mondanak el, hogy mit kell éreznie a sózó mesternek, amikor a ló csontból készült tűvel vizsgálja a sonkákat. Az érlelési és tárolási hőmérséklet a másik műhelytitok. Minden estre az olasz Prosciutto világhírű.
 Emelem
Naplózva
Boar
Adminisztrátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 16603



« Új üzenet #7992 Dátum: 2022. Február 12. - 11:49:17 »

Üdv Urak!
Akik (hozzám hasonlóan) nem vetik meg azt a toxinos, csávázó szerek maradékaival terhelt vaddisznó májat, azoknak ajánlanék egy reggeli máj-receptet.
Én nem tudom megunni.

Resztelt máj „Pilisi” módra

A vaddisznó máját órákra, de akár egy éjszakára nagyon hideg vízben kiáztatjuk.
Másnap felcsíkozzuk 4-5-6 cm hosszú, fél centi vastag darabokra és hideg vízben áztatjuk tovább, legalább 4-5 alkalommal lecserélve rajta a vizet, hogy az összes vér kiázzon belőle
amíg előkészítjük a hozzávalókat. (A lehető leghidegebb vízzel!)

Egy átlagos májhoz (4-5 éhes vadásznak elég reggelire friss fehérkenyérrel és savanyúsággal) 5 közepes méretű hagymát tisztítunk. (aki most felhördül, hogy az rengeteg,
annak igaza van, de így lesz a jó, bízzon benne) Egy fejet aprítunk (ez adja majd a szaft sűrűjét), a többit félbevágás után hosszában, félköríves szeletekre metéljük.

Kisebb kockákra vágunk egy szelet szalonnát.

5 nagyobb gerezd fokhagymát vékony szeletekre vágunk.

Kis kockákra vágunk egy kaliforniai paprikát, de másik paprika is jó hozzá.

Nagyon apróra vágunk egy kisebb paradicsomot, aminek előtte lehúzzuk a héját, de használhatunk sürített, vagy főző paradicsomot is. 
 
A szalonnát, a hagymát és a paprikát egy kis zsírral feltesszük közepes lángon sülni. Sokat keverjük.
Mielőtt elkezd megsárgulni, hozzá tesszük a szeletelt fokhagymát. Ekkor akár kis időkre le is húzhatjuk a tűzhelyről, és állandóan kevergetve addig sütjük a lehető legkisebb lángon,
míg a fokhagyma édeskés, karamellás illatot nem ad. (Vigyázat! Könnyen megég és akkor az egész étel kuka!)

Ezután beletesszük a májat és a legnagyobb lángra állítjuk a tűzhelyet. Innen kezdve kb. 10 perc van a kész ételig. A lényeg, hogy ne pároljuk, ne főzzük, hanem süssük erős hő felett.
Ha a májon nem maradt elég víz, tegyünk hozzá annyit, hogy legyen szaftja. Ezt akár sütés közben is pótolhatjuk.
Sokat és intenzíven keverjük, forgassuk egy lapáttal. Ekkor adjuk hozzá a paradicsomot is.

2-3 perc után, amikor már az egész mennyiség intenzíven sül, bőven borsozzuk és majorannával fűszerezzük.
(Ahogyan az Élet ízei című filmben az öreg indiai mondta: Ha van fűszere, használja! Ne csak úgy szórogassa!!) Szóval ne sajnáljuk belőle.

Újabb 2 perc után szórjuk meg 1 evőkanál őrölt paprikával.

4-5 percen át forgassuk rendszeresen, nehogy alul megégjen és készen is vagyunk.

Lehúzzuk a tűzhelyről, forgassuk át párszor addig, míg a serpenyő alján már nem sül tovább.
Ekkor sózzuk meg (jó sok sót elbír), jól átkeverve közben, és fedő alatt hagyjuk pihenni pár percet.

 Emelem Piál

Ezzel a recepttel egyvalamire kell vigyázni...arra, hogy  nehogy nekiállj...  Rííí
Ezt vagy valami háziasszony találta ki, vagy egy olyan férfi akinek fogalma sincs a főzésről de mindenhez is ért, miért pont ehhez ne értene. Fejvakarás
-A vaddisznó máját jó esetben víz se érheti, még megmosni sem szabad. Ezt persze csak akkor lehet betartani, ha jó volt a lövés, tiszta volt a zsigerelés és utána sem dobták le a májat az avarba, fűbe, szántásra-szóval a nemes alapanyagnak kijáró tisztelettel bántak vele. Ha nem, akkor is csak leöblítjük róla a szennyeződéseket, óvatosan. Ezt az áztatást valami olyan idióta találta ki, aki NEM SZERETI A VADDISZNÓMÁJAT. Vagy hallott valamit valahol oszt adoptálta... Nem
-A paradicsom héját szerintem a buzik húzzák le, de mindenesetre vadászemberek maguk közt biztos nem vacakolnak ilyesmivel.
-A piruló májra vizet önteni, hogy "több legyen a szaftja", szintén egy olyan dolog aminél kevesebbért is akasztottak már fel embert.
-A fedő alatt pihentetés(zúzott nyers fokhagymával) fontos a lisztbe forgatott, hirtelen kisütött májszeleteknél de itt teljesen felesleges.

Páran már ettek a pirított májból amit én csinálok, állítólag nem rossz az sem. Nem is bonyolult, de van pár szabály amit be kell tartani.
Az első és legfontosabb, hogy a máj ne kerüljön kapcsolatba vízzel. A serpenyőben meg pláne ne...
Minél vékonyabbra szeljük, annál jobb lesz a technológia miatt. Az 5mm az határeset, ha éles a késünk, akkor azért törekedjünk a vékonyabbra.
A hagymás, lecsós alap elkészítése, fűszerezése ízlés dolga. Ami viszont fontos, hogy TELJESEN KÉSZRE KELL SÜTNI ÉS FŰSZEREZNI. A majorannát is, a törött borsot is beletesszük. Aztán lehúzzuk a tűzről és hagyjuk hagyjuk egy kicsit hűlni!!! Annyira legalább, hogy ne sercegjen. Ebbe a készrefűszerezett hagymás szaftba beleforgatjuk a májat, úgy, hogy a májszeletek felületét mindenhol "bekenje". Most még felveszi a máj a fűszert, ha forró zsírt kap, akkor már nem. Ezután visszatesszük erős lángra és folyamatos keverés, forgatás mellett készre sütjük. Ez négy-öt perc ha elég vékonyra volt szelve a máj-és rendes tüzünk van. A fakanállal el-eltörünk/vágunk egy-egy májszeletet, ha már világosbarna a törés és nem szivárog belőle vér, készen van. Ekkor sózom és rögtön lehet enni.
A fokhagymát nem szoktam karamellizálni, részben azért, mert valóban könnyen megég és akkor megkeseredik, részben azért, mert a bőséges vöröshagyma karamellizálása már amúgy is megadta az "édes" ízeket. Nyers fokhagymát lezúzok és a májjal együtt kerül a serpenyőbe.
Ha van egy kis velő, azt szintén a májjal együtt teszem a zsírba, ha sok van, akkor először az kerül a hagymára és ha készresült, akkor jön a pihentetés, visszahűtés. Gazdagítja és selymessé teszi a szaftot.
Itt épp nem találtuk a tárcsa lábát. A körülmények úgy alakultak, hogy több volt a velő mint a máj...de azért nem lett rossz:


Naplózva

Lassan lépked a fűben
a vak zenészek kara.
Mondjátok emberek,
ez már Európa?
Boar
Adminisztrátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 16603



« Új üzenet #7993 Dátum: 2022. Február 12. - 11:55:31 »

Disznózsír, só és bors keverékét kenik a hús felületére, hogy lassítsák a kiszáradást. Az igazi tudomány ott lehet, amit a filmben nem mondanak el, hogy mit kell éreznie a sózó mesternek, amikor a ló csontból készült tűvel vizsgálja a sonkákat. Az érlelési és tárolási hőmérséklet a másik műhelytitok. Minden estre az olasz Prosciutto világhírű.
 Emelem
Nyilván valami hűvös helyen érlelik, nálam a spájzban ez nem működne, állandóan tócsa lenne alatta a lecsepegő zsírtól.
Naplózva

Lassan lépked a fűben
a vak zenészek kara.
Mondjátok emberek,
ez már Európa?
Snipe
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 225


« Új üzenet #7994 Dátum: 2022. Február 12. - 12:06:24 »

Nyilván valami hűvös helyen érlelik, nálam a spájzban ez nem működne, állandóan tócsa lenne alatta a lecsepegő zsírtól.

Az érlelési és tárolási hőmérséklet döntő jelentőségű lehet az íz kialakulásához. De, hogy az mennyi, nem ismertetik. A spájzodban valószínű, hogy túl meleg van.   Wave
Naplózva
Oldalak: 1 ... 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 [533] 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: