Oldalak: 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 ... 69   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Gombászsarok  (Megtekintve 149511 alkalommal)
Sakac
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9920



« Új üzenet #45 Dátum: 2010. Július 07. - 10:58:30 »


A zöld galambicáról mit érdemes tudni? Mit jelent, hogy macerás pucolni?  Minek érdemes elkészíteni?


Ugyan ez a tojásos hirtelenke pornak is jó levesbe.
Naplózva

"Mindenkinek két élete van. De a második csak akkor kezdődik el, ha valaki rájön, hogy csak egy van"
pati
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2904


« Új üzenet #46 Dátum: 2010. Július 07. - 11:01:10 »

Tényleg fölszedik ha elkésel. Az én vargányás placcom harminc kilométer tőlünk, keresztül kell menni az ébredő városon, szóval nem szoktam túl korán odaérni. De akármilyen hajnali szürkeségben megyek ki, már kint ottérem a diszperzitesvödrös hordát akik hangos kiabálással öntik egymásba a bátorságot és tarolnak mindent.
Másrészt az erdő nem csak a vadászoké és vargánya sokkal rövidebb ideig van, mint vadászidény.
A keserűgombán csodálkozom, meglepne, ha nem lenne felétek.

Nálunk vargánya májustól szeptember végéig van (időjárás függvényében hol több, hol kevesebb), csak azt szeretnénk elérni, hogy szeptemberben, a főbőgésben, próbálják meg betartani a de 9 és a du 16 óra közötti időtartamot. A területi adottságaink olyanok, hogy reális esélyük ilyenkor van bikára, ráadásul a vendégek is akkor szeretnének vadászni, mert azért a bőgő bikára való vadászat az igazi. Azt sokan fel sem fogják, hogy milyen balesetveszélyes, és ha mindenki betartja, akkor nem szedik fel előle.
Ilyen apró részletekről már nem is szólva, hogyha jól tudom, akkor állami erdőben csak saját szükségletre lehetne szedni (a szedett gomba jelentős része a piacon landol), magánerdőben pedig a tulajdonos engedélyével. Ebben lehet, hogy tévedek, de ilyesmit mondtak hozzáértők.
Lehetne keménykedni, de nem ez a cél, mi megértjük, hogy szeretnének gombát szedni, szedjék, csak hagyjanak egy kis időt, amikor mi is zavartalanul vadászhatunk a békés egymásmellettélés jegyében.

Akkor lepődj meg, nincs, vagy legalábbis még senki sem talált az elmúl jópár évben.  Wave
Naplózva

"A vadász legbiztosabb fegyvere a türelem."
Üdv: pati
pati
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2904


« Új üzenet #47 Dátum: 2010. Július 07. - 11:09:31 »

Az após szokott regélni a "köserűgombáról", meg kollégáimtól is hallom, hogy szedik.
Gelse-Orosztony környékén biztosan van. Én nem ismerem (ezt sem).

Tegnap megkóstoltam egyébként a "natur hirtelen, só, kevés bors, tojásrántotta" vargányaverziót, tényleg jó!

A zöld galambicáról mit érdemes tudni? Mit jelent, hogy macerás pucolni?  Minek érdemes elkészíteni?


Annó még Szabarban mi is sokat szedtünk köserügombát.

Nálunk a pucolása az az, hogy lehúzzuk a tetején levő, zöld galambicánál zöld (van más szín változata is pl. piros) réteget. Pörköltnek vagy paprikáskrumplival szoktuk elkészíteni.
Naplózva

"A vadász legbiztosabb fegyvere a türelem."
Üdv: pati
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9994



« Új üzenet #48 Dátum: 2010. Július 07. - 12:11:48 »


Nálunk a pucolása az az, hogy lehúzzuk a tetején levő, zöld galambicánál zöld (van más szín változata is pl. piros) réteget. Pörköltnek vagy paprikáskrumplival szoktuk elkészíteni.

Úgy tudom, hogy a pirosat azt nem kéne megenni!!!
Naplózva

Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra,
Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva.  /Ady/
pati
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2904


« Új üzenet #49 Dátum: 2010. Július 07. - 12:25:22 »

Úgy tudom, hogy a pirosat azt nem kéne megenni!!!

A legjobb tudomásom szerint abból is van két fajta. Eddig még élek.
Egyébként a tuskógombáról is azt írják, hogy gyengén mérgező...
Naplózva

"A vadász legbiztosabb fegyvere a türelem."
Üdv: pati
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9994



« Új üzenet #50 Dátum: 2010. Július 07. - 12:41:37 »

Egyébként a tuskógombáról is azt írják, hogy gyengén mérgező...

Nyersen bizony nem tanácsos megenni. Keves ismerősöm egyszer két napig szenvedett miatta családostul, mert a jó kosárnyi mennyiség utolsó adagját nem forrázta le megfelelően.
Naplózva

Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra,
Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva.  /Ady/
Sziju
Vendég
« Új üzenet #51 Dátum: 2010. Július 07. - 12:49:56 »

A piros galambgomba a hánytató nevet kapta. Ízről lehet megállapítani hogy jó-e, mert ami nem jó galambica, az csíp. A piros és a bordó szokott csípni. A zöldet én nem pucolom sehogy. Sörtésztába forgatva megsütöm a kalapokat, vagy beleteszem a pörköltbe.

A tuskógombát legalább 20 percig kell hőkezelni, akkor lebomlik a méreganyag benne. Ehhez a forralás kevés.

A keserűgomba, -ami fehér, és tejnedvet ereszt- olajon, zsíron pirítva juhtúróval, sült szalonnával nagyon finom. Édesapám sokat sütött. Kár, hogy nem bírja a gyomrom. Kétszer laktam jól vele, de többet nem eszem, mert ami utána jön...  Hány azt nem kívánom senkinek.
Naplózva
Boar
Adminisztrátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 16603



« Új üzenet #52 Dátum: 2010. Július 07. - 13:13:16 »

Az após szokott regélni a "köserűgombáról", meg kollégáimtól is hallom, hogy szedik.
Gelse-Orosztony környékén biztosan van. Én nem ismerem (ezt sem).

Tegnap megkóstoltam egyébként a "natur hirtelen, só, kevés bors, tojásrántotta" vargányaverziót, tényleg jó!

A zöld galambicáról mit érdemes tudni? Mit jelent, hogy macerás pucolni?  Minek érdemes elkészíteni?

A "macerás pucolni" azt jelenti, hogy kevés az igazán tiszta köztük, földes, levélmaradványos a kalapjuk és ezek a dolgok ragaszkodnak is hozzá rendesen...viszont törik, morzsolódik a legkisebb érintésre is, ha pedig vízbe áztatod, megszívja magát. Vizezett körömkefével szoktam a kalapokat lepucolni.
Egyébként finomak, roppanósak a galambgombák, nagyon jó belőlük a rántott gomba de a tárcsán is megsütheted. A piros kalapúakkal vigyázni kell, a rózsaszínes az jó de a bordós az lehet hánytató galambgomba. Amikor szeded, egy pici darabot nyersen megnyalsz, a hánytató az csíp mint a rosseb.
A keserűgomba az más tészta. Fehér, ha megtöröd fehér levet enged(amúgy borsos tejelőgomba a neve). Nyersen ne kóstold meg, megrázó élmény. Egyetlen elkészítési módját ismerem, platnin vagy tepsiben hanyattvágod, lemezeire szalonnát teszel és juhtúrót morzsolsz aztán megsütöd. A szalonnazsír és a túró beolvad a lemezek közé, keserű íze eltűnik, nagyon finom.
Naplózva

Lassan lépked a fűben
a vak zenészek kara.
Mondjátok emberek,
ez már Európa?
Boar
Adminisztrátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 16603



« Új üzenet #53 Dátum: 2010. Július 07. - 13:17:37 »

Nyersen bizony nem tanácsos megenni. Keves ismerősöm egyszer két napig szenvedett miatta családostul, mert a jó kosárnyi mennyiség utolsó adagját nem forrázta le megfelelően.
Gyűrüs tuskógombát a figyelmeztetés ellenére ettem úgy, hogy forró olajba a tönkjüknél fogva mártottuk őket és pillanatok alatt megsült aztán hamm...
Persze az olaj nem csak száz fokos volt, úgy látszik, ennek a  termolabilis méregnek nagyobb hőfokon nem kell a húsz perc.
Egyébként szegfűgombával(csibegomba) is lehet rendezni ilyen "fondü party-t", de csak józanon, részegen nem szerencsés a forró, sercegő olaj körül hadonászni.
Naplózva

Lassan lépked a fűben
a vak zenészek kara.
Mondjátok emberek,
ez már Európa?
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9994



« Új üzenet #54 Dátum: 2010. Július 07. - 14:18:57 »

Köszönöm az infókat mindnyájatoknak!!
Naplózva

Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra,
Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva.  /Ady/
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9994



« Új üzenet #55 Dátum: 2010. Július 08. - 08:24:02 »

Naplózva

Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra,
Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva.  /Ady/
Boar
Adminisztrátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 16603



« Új üzenet #56 Dátum: 2010. Július 08. - 08:43:40 »

Nem azt ígérted, hogy leszoksz a cigiről? Tasli  Ördög
Naplózva

Lassan lépked a fűben
a vak zenészek kara.
Mondjátok emberek,
ez már Európa?
Karácsony Károly
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3842



« Új üzenet #57 Dátum: 2010. Július 08. - 08:58:38 »

Abban csak a szélirány ellenőrző füst van...!  Vigyorog Emelem
Naplózva
Sakac
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9920



« Új üzenet #58 Dátum: 2010. Július 08. - 09:02:12 »

Elmentek a sóhivatalba itt semmi egy férges galambica se....
Naplózva

"Mindenkinek két élete van. De a második csak akkor kezdődik el, ha valaki rájön, hogy csak egy van"
Sziju
Vendég
« Új üzenet #59 Dátum: 2010. Július 08. - 09:09:16 »

Vasárnap az egész hegyen egyetlen 10m2 es, -egyébként szélvédett és napos- helyet találtam, ahol volt 2 galambica és 4 vargánya. Ebből lett a gombás rizs a májhoz. Sehol semerre nem volt több gomba, pedig jó helyen táboroztunk. Fejvakarás

Naplózva
Oldalak: 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 ... 69   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: