optica2
|
|
« Új üzenet #1155 Dátum: 2012. Február 22. - 22:58:50 » |
|
Izlesek es pofonok..... A halaszle az szegedi. Amibe tesztat raknak z csak usleves.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Boar
Adminisztrátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 16596
|
|
« Új üzenet #1156 Dátum: 2012. Február 22. - 23:02:47 » |
|
Izlesek es pofonok..... A halaszle az szegedi. Amibe tesztat raknak z csak usleves. A tészta az külön fő, külön is tálalják és egy olyan dolog, hogy ha akarod, beleteszed a HALÁSZLÉBE, ha nem akarod, nem teszed bele. De szegeden valami túlbonyolított mártást csinálnak valami hóbortos vénasszony receptje alapján aki nem tudot jó, telt ízű HALÁSZLÉT főzni ezért beledarált/passzírozott mindent egy híg löttybe és elnevezte halászlének...
|
|
|
Naplózva
|
Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, ez már Európa?
|
|
|
hahnbarna
|
|
« Új üzenet #1157 Dátum: 2012. Február 22. - 23:06:51 » |
|
A tészta az külön fő, külön is tálalják és egy olyan dolog, hogy ha akarod, beleteszed a HALÁSZLÉBE, ha nem akarod, nem teszed bele. De szegeden valami túlbonyolított mártást csinálnak valami hóbortos vénasszony receptje alapján aki nem tudot jó, telt ízű HALÁSZLÉT főzni ezért beledarált/passzírozott mindent egy híg löttybe és elnevezte halászlének...
Látom, kend ki van művelve halléből! Sajnos ez nem az a fórumtalálkozó lesz, de kerítünk még alkalmat!
|
|
|
Naplózva
|
Üdv, Barna
|
|
|
optica2
|
|
« Új üzenet #1158 Dátum: 2012. Február 22. - 23:07:16 » |
|
A tészta az külön fő, külön is tálalják és egy olyan dolog, hogy ha akarod, beleteszed a HALÁSZLÉBE, ha nem akarod, nem teszed bele. De szegeden valami túlbonyolított mártást csinálnak valami hóbortos vénasszony receptje alapján aki nem tudot jó, telt ízű HALÁSZLÉT főzni ezért beledarált/passzírozott mindent egy híg löttybe és elnevezte halászlének...
Halaszlet.dunai halbol nem is lehet fozni. Ahhoz tiszai hal kell!
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Boar
Adminisztrátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 16596
|
|
« Új üzenet #1159 Dátum: 2012. Február 22. - 23:09:32 » |
|
A bajai fesztiválon még csak kétszer főztem(bajaiaknak) de amúgy elég gyakori vendég az étlapon...
|
|
|
Naplózva
|
Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, ez már Európa?
|
|
|
Boar
Adminisztrátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 16596
|
|
« Új üzenet #1160 Dátum: 2012. Február 22. - 23:13:34 » |
|
Halaszlet.dunai halbol nem is lehet fozni. Ahhoz tiszai hal kell! Ja...tiszai hal, ami akkor látta a tiszát, amikor a hídon átrobogott vele a tartálykocsi. Amit tiszai halként árulnak, az annyira tiszai, hogy tiszamenti szikes tavakban tenyésztik. Valóban finom, jó hal. Hogy aztán az öreg tiszai halakban mennyi nehézfém akkumlálódott hála az aussie/nyuscsu koprodukciónak, azt nem tudhatjuk... Mindenestre az első fórumtalira Sába szerzett valahogy két szép tiszai pontyot amelyekből elkövettem egy halászlét, azok finomak voltak.
|
|
|
Naplózva
|
Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, ez már Európa?
|
|
|
optica2
|
|
« Új üzenet #1161 Dátum: 2012. Február 22. - 23:19:00 » |
|
Ja...tiszai hal, ami akkor látta a tiszát, amikor a hídon átrobogott vele a tartálykocsi. Amit tiszai halként árulnak, az annyira tiszai, hogy tiszamenti szikes tavakban tenyésztik. Valóban finom, jó hal. Hogy aztán az öreg tiszai halakban mennyi nehézfém akkumlálódott hála az aussie/nyuscsu koprodukciónak, azt nem tudhatjuk... Mindenestre az első fórumtalira Sába szerzett valahogy két szép tiszai pontyot amelyekből elkövettem egy halászlét, azok finomak voltak.
Persze szennyezett a Tisza. De a Dunara se mondhatjuk a kek jelzot. Reszemrol egyebkent szeretek minden halbol fozott,sutott etelt,legyen az Bajai,vagy Szegedi.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
hahnbarna
|
|
« Új üzenet #1162 Dátum: 2012. Február 22. - 23:21:29 » |
|
A bajai fesztiválon még csak kétszer főztem(bajaiaknak) de amúgy elég gyakori vendég az étlapon... Láttam a kagylós - makrélás grillből, hogy komolyan gondolod a halat -IS...
|
|
|
Naplózva
|
Üdv, Barna
|
|
|
Boar
Adminisztrátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 16596
|
|
« Új üzenet #1163 Dátum: 2012. Február 22. - 23:51:15 » |
|
Láttam a kagylós - makrélás grillből, hogy komolyan gondolod a halat -IS... Nagyon szeretem a halat. Ha egy hétig nem kerül az asztalra, már hiányzik.
|
|
|
Naplózva
|
Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, ez már Európa?
|
|
|
Boar
Adminisztrátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 16596
|
|
« Új üzenet #1164 Dátum: 2012. Február 23. - 00:07:25 » |
|
Láttam a kagylós - makrélás grillből, hogy komolyan gondolod a halat -IS... A "Kopácsi réti" módszert ismered?
|
|
|
Naplózva
|
Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, ez már Európa?
|
|
|
Lacus
|
|
« Új üzenet #1165 Dátum: 2012. Február 23. - 06:38:04 » |
|
! Régen mikor még a haltenyésztésben dolgoztam / HAKI / akkor mondtam ' halészlé az' mikor egész napi dagonya utáni tisztálkodásból keletkezett lé ! Egyébként a " szentesi " lé sem rossz . Egyik telepvezetőnk oda valósi , tőle tanultam ezt a receptet . Keressünk igazi főzni való hagymát / szerintem már nincs is /, ezért javaslom a dinsztelést . 1 kg. halhoz 1 nagyobb hagyma . A lényeg egy sor hagyma egy sor hal amíg tele nem lesz, így szépen sorban belerakjuk a bográcsba . Alulra tegyük a halfejeket - uszonyokat , hadd karistolja mikor forgatjuk a bográcsot / mivel nem kevergetjük fakanállal / A halakat besózzuk / minél több fajta / piros paprika ízlés szerint , aki szereti csípős aki nem az csiptelen A tetejére egy fehér friss és két darab szárított piros cseresznye vagy hosszú paprikát teszünk . Főzési idő kb. 1-2 óra kis tűzön , van akinek már elsőre sikerül ,. Jó étvágyat
|
|
|
Naplózva
|
Üdv Lacus.
/ " Ifjaik majdnem mindennap vadászaton voltak; ezért aztán attól az időtől fogva mindmostanáig a magyarok jobb vadászok is, mint a többi nemzetek. " / Anonymus
|
|
|
Soma
|
|
« Új üzenet #1166 Dátum: 2012. Február 23. - 11:36:23 » |
|
Sokat kell még tanulnod a halászlé rejtelmeiről, de egyszer csak összefutsz egy igazi halászlével! Addig nyugodtan edd a tésztás hallevest! Ártani talán nem árt! Bár téged ismerve, ha valóban minden héten eszed, a fene tudja!
|
|
|
Naplózva
|
Ha fogalmad sincs, merre mész, minden út oda vezet.
|
|
|
Boar
Adminisztrátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 16596
|
|
« Új üzenet #1167 Dátum: 2012. Február 23. - 12:55:25 » |
|
|
|
|
Naplózva
|
Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, ez már Európa?
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9994
|
|
« Új üzenet #1168 Dátum: 2012. Február 23. - 13:02:00 » |
|
Izlések és rokonok...
Sokáig én is inkább a szegedi stílus ismertem. Sötétvörös szín, "megáll benne a kanál" sűrűség, kicsit pörköltszaftra emlékeztető ízhatás. Baján, a Petőfi szigeten kóstoltam először a bajai formulát. Teljesen más világ. Ahogy Boar írta a receptesben, üde, friss, mégsem üres, ott van minden íz és aroma, ami halból egyáltalán kifőhet. Amit nagyon szeretek még a bajaiban, hogy megzabálhatok belőle egy kondérral, nincs gyomorsavtúltengés, nyelőcső és torokkaparás, ami a szegedi esetében már fél tányérnál is jelentkezik.
Aztán bajai fedőnév alatt is sikerül itt-ott förtelmes borzalmakat elkövetni, egyszer fácánozni menet megálltunk valahol Dunaföldvár közelében, kaptunk valami különleges mutatványt, vadásztársam kifelé csak annyit mondott, hogy érdekes volt ez a paradicsommártás halhússal.
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
Boar
Adminisztrátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 16596
|
|
« Új üzenet #1169 Dátum: 2012. Február 23. - 13:21:30 » |
|
Izlések és rokonok...
Sokáig én is inkább a szegedi stílus ismertem. Sötétvörös szín, "megáll benne a kanál" sűrűség, kicsit pörköltszaftra emlékeztető ízhatás. Baján, a Petőfi szigeten kóstoltam először a bajai formulát. Teljesen más világ. Ahogy Boar írta a receptesben, üde, friss, mégsem üres, ott van minden íz és aroma, ami halból egyáltalán kifőhet. Amit nagyon szeretek még a bajaiban, hogy megzabálhatok belőle egy kondérral, nincs gyomorsavtúltengés, nyelőcső és torokkaparás, ami a szegedi esetében már fél tányérnál is jelentkezik.
Aztán bajai fedőnév alatt is sikerül itt-ott förtelmes borzalmakat elkövetni, egyszer fácánozni menet megálltunk valahol Dunaföldvár közelében, kaptunk valami különleges mutatványt, vadásztársam kifelé csak annyit mondott, hogy érdekes volt ez a paradicsommártás halhússal.
Kevés az a vendéglő, ahol jól csinálják a halászlét. A bajai lé úgy működik, hogy megfőzzük és megesszük, nem pedig tartogatjuk mint a vendéglátóipari egységekben szokás.
|
|
|
Naplózva
|
Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, ez már Európa?
|
|
|
|