Vattila68
|
|
« Új üzenet #1170 Dátum: 2023. április 19. - 21:36:12 » |
|
Pedig egy 2022-ben Európa 20 országában végzett felmérés szerint (Alltech jelentés), a vizsgált minták közül a kukorica 100 százalékában találtak mikotoxint, 61,8 százalékában multimikotoxin jelenlétet rögzítettek, a gabonafélék (búza, árpa, rozs, zab) 99,7 százalékában volt mikotoxin és 99,5 százalékban multimikotoxin jelenlét.
Ez azért egyrészt túlzás, másrészt csúsztatás. Csúsztatás leginkább azért, mert a jelenlét az egy dolog, a mennyiség, az arányok meg egy másik dolog. Vannak határértékek amiket nem lenne szabad meghaladni és normális esetben nem is haladja meg az áruban lévő mikotoxinok mennyisége. Más kérdés, hogy hol vannak ezek a toxinok és mit adunk a vadnak. Láttam nagyon sok laboratóriumi vizsgálati eredményt életemben amelyeken a vizsgált toxinok mennyisége 0 azaz nulla volt. Miként a cikkben is írva vagyon, gombával fertőződhet a termény kint a földön illetve tárolás közben. a kalászosoknál az a baj, ha az aratás előtt bejönnek az esők, a felázott földre nem lehet rámenni és vegyszerezni, az eső utáni meleg, párás dunsztban pedig a gombák szépen elszaporodnak. A fő probléma a fuzárium fertőzés. Aratás után, ha betartják a technológiai előírásokat, az áru meg lesz rostálva, ott levegővel is megfújják ami a pelyvalevél maradványokat és a lekönnyült, beltartalom nélküli fuzáriumos szemeket is kifújja. a tisztítási hulladék, "törtszem" pedig "jó lesz a vadnak". Ebben töményen szerepel a fertőzés és vele együtt a toxinok is. Mára a mezőgazdasági technika oda jutott, hogy egy rendesen beállított kombájnból akár 0.1% "szemét" tartalommal jön ki az áru(2% a szabvány) így sokan utólagos tisztítás nélkül tárolják be. Na, akkor azt mi esszük meg... Laboratóriumi vizsgálatok alapján a toxinok 75%-a egyébként a maghéjban van, amit normális esetben leválasztanak. Aki "teljes kiőrlésű" fan, az meg így járt... Kukoricánál szintén már a földön megtörténnek az első fertőzések. Aztán ezt igencsak meg lehet fejelni, ha a learatott kukorica nem kerül azonnal szárítóra, pláne meg is ázik. Tavalyi évben vakarták sokan a fejüket, hogy miként lehetséges az, hogy amikor learatták a kukoricát, minimális toxinszennyezettsége volt, szárítás után a betárolt terményben meg igen magas szintet mértek. Ja, hogy közben két hetet állt mert nem került időben szárítóra? Ja, ennyi kellett hozzá. A szárítás nem szedi ki a toxint, akkor már csak annyit lehet tenni, hogy mind az elő, mind az utótisztítást "szigorúbbra" vesszük mert először a sérült szemeken jelenik meg a gomba. Ez persze veszteség de be kell nyelni. Már csak azért is, mert a porosan hagyott kukorica felszíne könnyebben bekérgesedik és alatta megint kedvező feltételek lesznek a gombák további szaporodásához. Aztán a penészes, szennyezett cucc megintcsak "jó lesz a vadnak". De bepenészedik a vadföldön fenthagyott, sokszor megázott kukorica is, a földre, sárba egyszerre leborított nagyobb mennyiségű, amúgy jó minőségű takarmány is. És ha előtte a fertőzésnek csak csirája is előfordult benne, akkor robbanásszerűen történnek a dolgok, az eredményt meg kezdjük sejteni. (A szerző egy buta faipari mérnök, véleményét kéretik ekként kezelni)
Teljesen igazad van, nagyon pontosan és részletesen kifejtetted a témát, annyi kiegészítést fűznék hozzá, hogy az extrém időjárási tényezők (pl. hőstressz, vízhiány, stb.) is növelik a toxintermelést. Ebből pedig bőven volt az elmúlt években. De talán lehetne az eredménycentrikus nemesítés ( fajta vs. hibrid ), illetve a termelés technológia kérdéskörben is keresni az okokat a megnövekedett toxintartalomra. Egy szárítós agrármérnök.
|
|
|
Naplózva
|
A fegyver a szabad ember legfőbb ismérve. Akinek nincs fegyvere az fogoly. Maderspach Viktor
|
|
|
schpeter
|
|
« Új üzenet #1171 Dátum: 2023. Június 20. - 15:55:36 » |
|
A tájegységi fővadászunk és egy vadászvendégünk felesége is oszlopos tagja annak a kutató csapatnak, akik évek óta loholnak a dám agancstő elváltozása után. Amiről sajnos kiderült nagyon sokminden, ami igen messzire mutat és visz.
Sokkal nagyobb problémát feltételez az egyre inkább sejthető eredménye annál.☹
Megjöttem Szerencsről, ma volt a hivatásos vadász továbbképzés nálunk. Az egyik előadó az említett fővadász, Lakatos István volt. Hááát... Tanultam eleget az egyetemen a mikotoxinikról és a hatásaikról. Az is elég rémisztő volt... Nem vagyok paranoiás, de a teljes kiőrlésű termékeket azóta nem eszem. A mai nap után lehet, hogy az eddig mannának tekintett vad máj és belsőség is lekerül az asztalról. Bár nálunk még nincsenek jelei a kórságnak, vigyázok is a vadtakarmányozással, de előbb vagy utóbb el fog érni bennünket is. Ajánlom mindenkinek a tájékozódást a témában!
|
|
|
Naplózva
|
"Azt mondják, az igazi vadásznak nagyobb és jobb szíve van, mint annak az embernek, akinek a vad csak hús, az erdő csak fa, a mező csak széna, és az erdőn-mezőn való bolyongás egyszerűen: naplopás.” (F. I.)
|
|
|
Borzgróf
|
|
« Új üzenet #1172 Dátum: 2023. Június 20. - 16:31:26 » |
|
Megjöttem Szerencsről, ma volt a hivatásos vadász továbbképzés nálunk. Az egyik előadó az említett fővadász, Lakatos István volt.
Hááát... Tanultam eleget az egyetemen a mikotoxinikról és a hatásaikról. Az is elég rémisztő volt... Nem vagyok paranoiás, de a teljes kiőrlésű termékeket azóta nem eszem. A mai nap után lehet, hogy az eddig mannának tekintett vad máj és belsőség is lekerül az asztalról. Bár nálunk még nincsenek jelei a kórságnak, vigyázok is a vadtakarmányozással, de előbb vagy utóbb el fog érni bennünket is.
Ajánlom mindenkinek a tájékozódást a témában!
Ezt kifejtenéd bővebben, vagy tudnál adni egy-két linket, ahol le van írva miért is? Én is imádom a májat......
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
schpeter
|
|
« Új üzenet #1173 Dátum: 2023. Június 20. - 20:20:32 » |
|
Ezt kifejtenéd bővebben, vagy tudnál adni egy-két linket, ahol le van írva miért is? Én is imádom a májat......
Pl.: A klasszikus zsírmáj - amit amúgy sem ennénk meg. A májon szemmel még nem látható elváltozások - ezt hazavisszük, megesszük. Pedig a májban a felhalmozódó toxin, multiitoxin olyan mennyiségben van jelen, mintha hosszú ideig fogyasztottunk volna raktári vagy szántóföldi penészgombával (és ezáltal aflatoxinnal, ochratoxinnal, ZEN-nel, DON-nal, stb.) fertőzött gabonából készült eledelt. Aki egy kicsit jártas ebben (tanulta vagy utánanézett) tiszában van az ezek által kialakuló betegségekkel.
|
|
|
Naplózva
|
"Azt mondják, az igazi vadásznak nagyobb és jobb szíve van, mint annak az embernek, akinek a vad csak hús, az erdő csak fa, a mező csak széna, és az erdőn-mezőn való bolyongás egyszerűen: naplopás.” (F. I.)
|
|
|
Boar
Adminisztrátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 16603
|
|
« Új üzenet #1174 Dátum: 2023. Június 21. - 10:44:02 » |
|
Pl.:
A klasszikus zsírmáj - amit amúgy sem ennénk meg.
A májon szemmel még nem látható elváltozások - ezt hazavisszük, megesszük. Pedig a májban a felhalmozódó toxin, multiitoxin olyan mennyiségben van jelen, mintha hosszú ideig fogyasztottunk volna raktári vagy szántóföldi penészgombával (és ezáltal aflatoxinnal, ochratoxinnal, ZEN-nel, DON-nal, stb.) fertőzött gabonából készült eledelt. Aki egy kicsit jártas ebben (tanulta vagy utánanézett) tiszában van az ezek által kialakuló betegségekkel.
Van erre valami forrás, hogy ezek a toxinok kiürülnek, lebomlanak vagy akkumulálódnak a szervezetben?
|
|
|
Naplózva
|
Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, ez már Európa?
|
|
|
vegeza
|
|
« Új üzenet #1175 Dátum: 2023. Június 21. - 11:50:22 » |
|
Van erre valami forrás, hogy ezek a toxinok kiürülnek, lebomlanak vagy akkumulálódnak a szervezetben?
Tejet ne igyál, mert abban a legnagyobb a koncentrációja. A májban nagyon kis mértékben jelenik meg és néhány napon belül az is kiürül.
|
|
|
Naplózva
|
"Sors bona, nihil aliud" Az optimista angolul tanul, a pesszimista héberül..... A realista meg lőni!
|
|
|
Boar
Adminisztrátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 16603
|
|
« Új üzenet #1176 Dátum: 2023. Június 21. - 13:29:00 » |
|
Tejet ne igyál, mert abban a legnagyobb a koncentrációja. A májban nagyon kis mértékben jelenik meg és néhány napon belül az is kiürül.
Tej? Meg nem innám. Esetleg a csomagolás érdekel...
|
|
|
Naplózva
|
Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, ez már Európa?
|
|
|
schpeter
|
|
« Új üzenet #1177 Dátum: 2023. Június 21. - 15:47:58 » |
|
Tejet ne igyál, mert abban a legnagyobb a koncentrációja. A májban nagyon kis mértékben jelenik meg és néhány napon belül az is kiürül.
A tejgazdaságok, tejüzemek jó pár éve toxinkötőket használnak, emellett a kibocsájtott "tejet" műszakonként (felöntésenként) mintázzák, ellenőrzik. A toxinok egy része valóban kiürül a bélrendszeren át, de jelentős részük a májban, vesében kumulálódik.
|
|
|
Naplózva
|
"Azt mondják, az igazi vadásznak nagyobb és jobb szíve van, mint annak az embernek, akinek a vad csak hús, az erdő csak fa, a mező csak széna, és az erdőn-mezőn való bolyongás egyszerűen: naplopás.” (F. I.)
|
|
|
vegeza
|
|
« Új üzenet #1178 Dátum: 2023. Június 21. - 18:10:50 » |
|
A tejgazdaságok, tejüzemek jó pár éve toxinkötőket használnak, emellett a kibocsájtott "tejet" műszakonként (felöntésenként) mintázzák, ellenőrzik. A toxinok egy része valóban kiürül a bélrendszeren át, de jelentős részük a májban, vesében kumulálódik.
Nem állítom, hogy nem így van, max én nem így tanultam. A veszélyességét se szeretném elbagatelizálni, csak óvni szeretnék a pánikkeltéstől.
|
|
|
Naplózva
|
"Sors bona, nihil aliud" Az optimista angolul tanul, a pesszimista héberül..... A realista meg lőni!
|
|
|
Erdojaro (Molnár Attila)
|
|
« Új üzenet #1179 Dátum: 2023. Június 21. - 18:22:00 » |
|
Tudtommal a pálinka nem tartalmaz toxinokat! Heuréka! Megvan a megoldás!
|
|
|
Naplózva
|
A Vadászat olyan mint a NŐ! Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
|
|
|
Balkóbátya
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 11254
Lábonlőtt Akác törzsfőnök
|
|
« Új üzenet #1180 Dátum: 2023. Június 22. - 11:48:36 » |
|
|
|
|
Naplózva
|
„ Ha el tudnánk adni a tapasztalatainkat annyiért, amennyibe nekünk kerültek: milliomosok lennénk. ”
Abigail Van Buren
|
|
|
galoscsabus
|
|
« Új üzenet #1181 Dátum: 2023. Június 22. - 14:15:15 » |
|
A veszélyességét se szeretném elbagatelizálni, csak óvni szeretnék a pánikkeltéstől.
Sajnos az a helyzet, hogy a helyzet pánikkeltést nem is kiván…. anélkül is iszonyatos nagy szarban vagyunk. Ennek az egésznek a kiindulási pontja egy unatkozó tájegységi fővadász volt jó pár évvel ezelőtt. No meg a dámokra jellemző agancstő betegség és egy félbemaradt kutatás, ami ennek felderítésére, megértésére indult, csak a kutatást végző csapatból kivált a kulcsember és így nem lehetett befejezni azt. Így kezdett bele Lakatos István ebbe a történetbe. Aztán talált maga mellé másik okos és gondolkodó társakat, és amikor felmerült a gyanú, hogy a deformált agancsok mögött nem eredendően a bakteriális fertőzés áll, hanem valami egészen más, akkor elkezdtek lejjebb is kotorászni, mint a dámok feje… és akkor kezdődött a “hűbazmeg”… Amiket találtak, az vetekszik egy C kategóriás horrorfilmmel. És jelenleg ott tart a dolog, hogy ebben a történetben már nem a dám, meg az agancs a lényeg, hanem az, hogy milyen hatással lesz a full intenzív mezőgazdasági termelésben folyamatosan növekvő toxin szint, az éghajlatváltozás hatásaival kiegészülve Európa és úgy általában az emberiség egészségére, jövőjére. Mert riasztóak az első következtetések és eredmények. A szaporodásbiológiai hatások, a legkülönfélébb tumoros sejt-elváltozások akár már magzati korban igen komisz jövőképet festenek elénk. A vadászat, vadgazdálkodás számára pedig KO-val is felérő gyomros lehet az, ha széles körben elterjed annak híre, hogy a mindenkor az egyik legegészségesebb étkezési alapanyagként aposztrofált vadhúsról kiderült, hogy az egyik legdurvább toxin-akkumulátor. Nem véletlen, hogy a további kutatásokra igen jelentős erőforrások állnak rendelkezésre, de az eredmények publikálása csak igen korlátozottan, inkább csak nagyon szűk körben és erősen megszűrve történik. Mert a megoldásra még semmilyen lehetőség sem mutatkozik.
|
|
|
Naplózva
|
Vadász vagyok...így egyszerűen.
|
|
|
Boar
Adminisztrátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 16603
|
|
« Új üzenet #1182 Dátum: 2023. Június 22. - 14:34:57 » |
|
A tejgazdaságok, tejüzemek jó pár éve toxinkötőket használnak, emellett a kibocsájtott "tejet" műszakonként (felöntésenként) mintázzák, ellenőrzik. A toxinok egy része valóban kiürül a bélrendszeren át, de jelentős részük a májban, vesében kumulálódik.
Régóta használnak a takarmányozásban toxinkötőt de az sem csodaszer.
|
|
|
Naplózva
|
Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, ez már Európa?
|
|
|
Boar
Adminisztrátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 16603
|
|
« Új üzenet #1183 Dátum: 2023. Június 22. - 14:40:26 » |
|
Sajnos az a helyzet, hogy a helyzet pánikkeltést nem is kiván…. anélkül is iszonyatos nagy szarban vagyunk. Ennek az egésznek a kiindulási pontja egy unatkozó tájegységi fővadász volt jó pár évvel ezelőtt. No meg a dámokra jellemző agancstő betegség és egy félbemaradt kutatás, ami ennek felderítésére, megértésére indult, csak a kutatást végző csapatból kivált a kulcsember és így nem lehetett befejezni azt.
Így kezdett bele Lakatos István ebbe a történetbe. Aztán talált maga mellé másik okos és gondolkodó társakat, és amikor felmerült a gyanú, hogy a deformált agancsok mögött nem eredendően a bakteriális fertőzés áll, hanem valami egészen más, akkor elkezdtek lejjebb is kotorászni, mint a dámok feje… és akkor kezdődött a “hűbazmeg”… Amiket találtak, az vetekszik egy C kategóriás horrorfilmmel. És jelenleg ott tart a dolog, hogy ebben a történetben már nem a dám, meg az agancs a lényeg, hanem az, hogy milyen hatással lesz a full intenzív mezőgazdasági termelésben folyamatosan növekvő toxin szint, az éghajlatváltozás hatásaival kiegészülve Európa és úgy általában az emberiség egészségére, jövőjére. Mert riasztóak az első következtetések és eredmények. A szaporodásbiológiai hatások, a legkülönfélébb tumoros sejt-elváltozások akár már magzati korban igen komisz jövőképet festenek elénk. A vadászat, vadgazdálkodás számára pedig KO-val is felérő gyomros lehet az, ha széles körben elterjed annak híre, hogy a mindenkor az egyik legegészségesebb étkezési alapanyagként aposztrofált vadhúsról kiderült, hogy az egyik legdurvább toxin-akkumulátor.
Nem véletlen, hogy a további kutatásokra igen jelentős erőforrások állnak rendelkezésre, de az eredmények publikálása csak igen korlátozottan, inkább csak nagyon szűk körben és erősen megszűrve történik. Mert a megoldásra még semmilyen lehetőség sem mutatkozik.
Azért ez nem feltétlenül így működik, hogy "folyamatosan növekszik". Vannak jó és rossz évek. Amit nagyon át kellene gondolni, az a vegyszerhasználat sokszor józan észt nem látott módon való tiltása...csak mert az olyan "zöld" meg "környezettudatos". Megfelelő mezőgazdasági technológiákkal, amik ráadásul rendelkezésünkre is állnak, elejét lehetne venni a toxin kérdésnek mind a mezőn, mind a tárolókban. Csak ehhez nagyobb fegyelem és józan döntéshozatal szükséges. A másik, amit át kell gondolni, hogy minél fiatalabb vadat egyen az ember, amiben még nem olyan magas a felgyülemlett toxinok szintje. Süldőmáj hagymásan, toxinkötőnek két kupica szilvórium.
|
|
|
Naplózva
|
Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, ez már Európa?
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9994
|
|
« Új üzenet #1184 Dátum: 2023. Június 22. - 15:48:10 » |
|
A vadászat, vadgazdálkodás számára pedig KO-val is felérő gyomros lehet az, ha széles körben elterjed annak híre, hogy a mindenkor az egyik legegészségesebb étkezési alapanyagként aposztrofált vadhúsról kiderült, hogy az egyik legdurvább toxin-akkumulátor.
Én nagyon nem értek a biokémiához, de józan paraszti ésszel megközelítve ez hülyeség. A vad takarmányának legnagyobb részét olyan erdei táplálékok teszik ki, amelyek nem tartalmaznak sem vegyszermaradványt, sem pedig olyan gombatoxint, amely nincs jelen már ezer éve az erdőben. Ha nem a mi erdeinkben,akkor a mediterrán (eddig is jóval melegebb) erdőkben. Az, hogy időnként belecsipeget a mezőgazdasági terményekbe, elenyésző terhelés lehet ahhoz képest, amit a házi csirke, a házi disznó, valamint a szarvasmarha felvehet(ne), ami egész életében ezen él. Ráadásul a vad által felvett mezőgazdasági termény jelentős része abból a növényfejlődési szakaszból származik, (tejes búza, tejes kukorica, zöld szár) amikor a penészgomba még sehol sincs. Szóval nem értem, miért lenne a vad durvább toxin akkumulátor bármelyik háziállatnál. Számomra eléggé szenzáció hajhászatnak hangzik ez az egész, ahogy írtad, "egy unatkozó tájegységi fővadász" figyelem központjába kerülni akarásának.
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
|