Kiégetés? Az már tavaly megtörtént, háromszor is! De nem mesélem el mert annak a vicc rovatban lenne a helye. Valóban megírhatnád /talán már olvastam itt utalást rá/ hogy a használtnak mi az eljárása, hogy az tényleg tuti legyen. Különben tényleg volt olyan barátom aki "cirádás tábori konyha" jelzővel illette. Biztos belőle is csak az irigység beszélt.
Valóban tehetnél fel /vagy magánban/ néhány EGYSZERŰ számomra is érthető /olyan sokak szerint nincs/ 'receptet, elsősorban a grill rács és a tárcsa érdekel azokkal akarok 'megbarátkozni.
Ha a használt tárcsa rendbetételére gondolsz, akkor az eljárás a következő:
Elviszed egy homokfúvóshoz, aki először lecsiszolja, majd fölpolírozza. Ezután ugyanúgy kell kiégetni, mintha új tárcsát szeretnél rendszerbe állítani.
Egy-egy könnyű tárcsás és grilles recept(Boar ezért kinyúvaszt engem
):
Grillhez:
Fűszeres süllő-szeletek faszénen
Hozzávalók: egy másfél kg-os konyhakész süllő
három dl olívaolaj
egy kávéskanál tárkony, ugyanennyi lestyán és fehérbors
só,
citrom
Fűszervaj(10dkg vaj felolvasztva, bele egy petrezselyem zöldje apróra vágva, egy csipet őrölt gyömbér és egy fél zúzott fokhagyma, lehűlés közben pedig folyamatosan keverjük)
Elkészítése:
Az olajat összekeverjük a fűszerekkel a só kivételével, majd hagyjuk állni két napot. A süllőt feldaraboljuk másfél cm vastag szeletekre, majd bekenjük az előre elkészített olajjal és hűvös helyen pihentetjük egy bő órát. Ezután megszórjuk egy kis sóval, majd a bő parázson, óvatosan megforgatva 5-10 perc alatt készre sütjük. A parázsról levéve ráteszünk egy kevés fűszervajat, csöppentünk rá pár csepp citromlevet és frissen, melegen tálaljuk, félszáraz muskotályt kínálunk mellé.
Tárcsa:
Magyaros pulykamell hagymás krumplival
Hozzávalók
másfél kg pulykamell-filé(vagy csirkemellfilé)
Magyaros fűszerkeverék (vagy ha valaki idegenkedik a keverékektől, akkor egy evőkanál őrölt pirospaprika, fél evőkanál őrölt kömény, egy kávéskanál őrölt feketebors, egy kevés őrölt rozmaring és lestyán, valamint só, alaposan összekeverve+1 fej felcsíkozott vöröshagyma és 3-4 gerezd zúzott fokhagyma keveréke)
másfél kg felkockázott krumpli
két fej felcsíkozott vöröshagyma
10-15 vékony szelet füstölt zsírszalonna
Elkészítése:
A húst felszeleteljük 1cm vastag csíkokra, majd megszórjuk a fűszerkeverékkel és állni hagyjuk két-három órát.
A tárcsán zsírt olvasztunk (10-15dkg-ot minimum), majd mikor forró beletesszük a krumplit, majd ezt körbepakoljuk a hússzeletekkel végül pedig a szalonnával. Ahúsokat meg-megforgatva készresütjük, miközben a krupmlit csak egy-kétszer forgatjuk meg. Mikor a krumpli már félig megpuhult, hozzáöntjük a felcsíkozott vöröshagymát és azzal együtt sütjük készre.
Nagyjából egy időben lesz készen a hagymás krumpli és a hús is -így együtt, friss zöldségekkel pedig nagyon finom tud lenni.
Vacsora után pedig friss kenyérrel felszolgálhatjuk a teljesen átsült szalonnát is, amihez jól csúszik a hideg világos sör.
Jó kísérletezést és jó étvágyat hozzájuk!