Pyrus
Globális moderátor
Vadász
Elérhető
Hozzászólások: 4589
|
|
« Új üzenet #270 Dátum: 2011. Július 22. - 20:37:31 » |
|
Nekem most is van itthon kökény, ajándékba kaptam. Nem rossz, de semmi extra. Vadkörtének a nyomba sem ér.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #271 Dátum: 2011. Július 25. - 13:16:52 » |
|
A hétvégén én is kóstoltam kökényt, tényleg nem volt a legjobb... de kóstoltam mézeset, kökényágyast és fűszerest is. Az ágyas mesés volt, a mézes olyan mint a többi, a fűszeres pedig csípett, mint a rossznyavalya(sok volt benne a csípőspaprika és a gyömbér).
Azért lehet, hogy őszre benevezek egy kisebb üsttel, mert rengeteg a kökény felénk. Galagonyáról is hallottam, hogy nagyon finom, ezeken kívül azt hiszem még a bodzának és a vackornak ugrok majd neki.
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
Troja
|
|
« Új üzenet #272 Dátum: 2011. Július 27. - 08:42:33 » |
|
A hétvégén a sógor előszedett a kerítés mellől egy 18l-es festékes kannát, benne úgy tíz liter tavalyi szilvacefrével! Kérdezi tőlem, mint szakértőtől, hogy ebből lenne-e pálinka? Mivel az illata nem borzasztó, mit veszthetünk főzzük ki. Lett belőle 1,2l 48 fokos kiváló pálesz.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #273 Dátum: 2011. Július 27. - 09:53:51 » |
|
A hétvégén a sógor előszedett a kerítés mellől egy 18l-es festékes kannát, benne úgy tíz liter tavalyi szilvacefrével! Kérdezi tőlem, mint szakértőtől, hogy ebből lenne-e pálinka? Mivel az illata nem borzasztó, mit veszthetünk főzzük ki. Lett belőle 1,2l 48 fokos kiváló pálesz. Pálinkát már hallottam, hogy ásnak el, de cefréről nem tudtam ezt a módszert Biztos nem ront rajta.
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9994
|
|
« Új üzenet #274 Dátum: 2011. Július 27. - 10:46:34 » |
|
Pálinkát már hallottam, hogy ásnak el...
Főleg a fináncok elől. Girgi, az idő a kész pálinkán javít, de a cefrén rontani szokott. Ahhoz, hogy egy 6-7 szeszfokos cefre, félig telt edényben majdnem egy évig minőségromlás nélkül elálljon, minimum természeti csoda kell.
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #275 Dátum: 2011. Július 27. - 11:05:25 » |
|
Főleg a fináncok elől. Girgi, az idő a kész pálinkán javít, de a cefrén rontani szokott. Ahhoz, hogy egy 6-7 szeszfokos cefre, félig telt edényben majdnem egy évig minőségromlás nélkül elálljon, minimum természeti csoda kell. A pálinkát felénk kisebb fa hordóban szokták elásni a pince száraz homokjába, mert állítólag így gyorsabban elsimulnak benne az ízek és nincs akkora veszteség, mintha a levegőn állna a hordó. Én még nem próbáltam, de van aki esküszik erre a módszerre. Másrészt meg tényleg nehezebben találják meg a fináncok A cefrén azért csodálkozom én is, mert erről még nem hallottam és tárolni is csak jól lezárva, CO2 alatt, savazva szokták a cefrét és így sem áll el tökéletesen...
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
Sanyooo
Vendég
|
|
« Új üzenet #276 Dátum: 2011. Július 27. - 11:43:30 » |
|
A "verebes" üzletlánc árul "lepárló"-t! 25 literes 150.000 FT 80 literes 300.000 FT keverővel. Be van-e vizsgálva, nem írja.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Troja
|
|
« Új üzenet #277 Dátum: 2011. Július 27. - 11:44:28 » |
|
Gondolom jó volt a PH-ja meg magas volt a szeszfoka /aránylag sok pálinka is lett belőle/azért nem ecetesedett meg. Nem az ideális cefrézés félig telt, vagy félig üres/?/ edényben egy évig állni hagyni, de pálinka lett belőle az biztos.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #278 Dátum: 2011. Augusztus 02. - 11:38:58 » |
|
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9994
|
|
« Új üzenet #279 Dátum: 2011. Augusztus 02. - 11:48:57 » |
|
A hétvégén egy ismerősöm főzött ringlót, ennél egy kicsit nagyobb szeműt. Ott lakatoskodtam a közelében, hát, valami isteni illata volt! Jövőre szedek én is.
Most a kobakos körtére kacsingatok, van egy fa, ami rogyásig van gyümölccsel, meg még kettő, amiken szintén akad. Ha nem adnak ki egy hordóval, akkor kiegészítem tüskés körtével, az is potyog már.
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #280 Dátum: 2011. Augusztus 02. - 12:30:22 » |
|
A hétvégén egy ismerősöm főzött ringlót, ennél egy kicsit nagyobb szeműt. Ott lakatoskodtam a közelében, hát, valami isteni illata volt! Jövőre szedek én is.
Most a kobakos körtére kacsingatok, van egy fa, ami rogyásig van gyümölccsel, meg még kettő, amiken szintén akad. Ha nem adnak ki egy hordóval, akkor kiegészítem tüskés körtével, az is potyog már.
Nem tudom mi lehet a különbség a mirabolán és a potyó között... felénk azt hívják mirabolánnak, amminek apró, sárga gyümölcse van és potyószilvának, ami ilyen pirosas. De a két fa szinte ugyanúgy nől, ugyanolyan a formája, csak épp a gyümölcs színe különbözik. Más az íze is? Vadkörtét főztél már?-annak valami titka?
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9994
|
|
« Új üzenet #281 Dátum: 2011. Augusztus 02. - 13:10:56 » |
|
Tavaly próbáltam, de nem nagyon ájultam el tőle. Alig adott valamit. Azt mondját az okosok, hogy (akárcsak a birset) cefrézés előtt meg kell főzni, mint a kompótot, mert egyébként nem táródik fel belőle a cukor. Talán ez volt a baj.
Ez a kobakos körte elég édes, leves is, egy kis pektinbontó talán segít valamit a cukorfeltáródásban. Majd beszámolok róla. Még annyit, hogy egy kedves vadásztársam azt találta ki, hogy a körtét (Ő tüskés körtét cefréz) egy kis teljesítményű ágaprítón küldi át. Vett a bolhapiacon egy villanymotoros ketyerét aprópénzért, ezzel kásásítja a körtét. Vadkörténél is szükséges lehet valami hasonló technika, mert elég kemény még éretten is.
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
Andorka
|
|
« Új üzenet #282 Dátum: 2011. Augusztus 02. - 15:28:01 » |
|
Szia!
Az ágdaráló nagyon jó, a birset is úgy viszi mint "cigány f@sza a gyöpöt". Nekünk a tavalyi birspálinka nagyon jól sikerült, már alig várom az ideit.
Üdv.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Troja
|
|
« Új üzenet #283 Dátum: 2011. Augusztus 02. - 19:48:51 » |
|
Na, ez a sok pirosság mára már egy hordóban érlelődik És ezt főzés előtt "magtalanítani" kell? Van nekem is pár hordóval, van amit már lehetne főzni. Azon gondolkodom, hogy a magot ki kell-e szedni a cefréből főzés előtt, mert ha nem okoz minőségromlást akkor nem vacakolnák vele.
|
|
« Utoljára szerkesztve: 2011. Augusztus 02. - 21:24:13 írta Pyrus »
|
Naplózva
|
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9994
|
|
« Új üzenet #284 Dátum: 2011. Augusztus 02. - 22:35:41 » |
|
És ezt főzés előtt "magtalanítani" kell? Van nekem is pár hordóval, van amit már lehetne főzni. Azon gondolkodom, hogy a magot ki kell-e szedni a cefréből főzés előtt, mert ha nem okoz minőségromlást akkor nem vacakolnák vele.
Elvileg a mag az alján van. Ha lemered a folyékony tetejét, és közben nem rázod fel a hordót, akkor elég magtiszta anyagot kapsz. A maradékot meg szitán átszűröd. Nem nagy fáradság, szerintem ennyit megér. A magból pálinka úgysem lesz, csak lassítja a főzést (azt is át kell melegíteni) és biztos, hogy nem kerül a főzetbe a lepárlás során cián.
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
|