Sziju
Vendég
|
|
« Új üzenet #180 Dátum: 2010. Július 21. - 12:46:42 » |
|
Sajnos a hentelés és mészárlás nem a szakterületem...
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Elérhető
Hozzászólások: 9997
|
|
« Új üzenet #181 Dátum: 2010. Július 21. - 13:35:51 » |
|
Felénk a házi disznót orjára bontják. : Ez mit jelent? Ezt a két megoldást ismerem: 1. Felhúzzák hátsó lábainál fogva a rendfára, ahol a hasát felhasítva először "kizsigerelik", majd kettéhasítva a két féldisznót továbbfeldolgozzák. 2. Gerincre vágják a deresen (bontószéken) lekanyarítják a két sonkát és a két lapockát, majd a maradék "gömböcöt" darabolják fel.
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
Erdojaro (Molnár Attila)
|
|
« Új üzenet #182 Dátum: 2010. Július 21. - 13:39:35 » |
|
Lajos! A második!
|
|
|
Naplózva
|
A Vadászat olyan mint a NŐ! Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
|
|
|
Pyrus
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 4591
|
|
« Új üzenet #183 Dátum: 2010. Július 21. - 13:48:22 » |
|
Ez mit jelent?
Ezt a két megoldást ismerem: 1. Felhúzzák hátsó lábainál fogva a rendfára, ahol a hasát felhasítva először "kizsigerelik", majd kettéhasítva a két féldisznót továbbfeldolgozzák. 2. Gerincre vágják a deresen (bontószéken) lekanyarítják a két sonkát és a két lapockát, majd a maradék "gömböcöt" darabolják fel.
3. Gerincre vágják a deresen (bontószéken) lekanyarítják a két sonkát és a két lapockát, majd a maradék "gömböcöt" "hasra" fordítják, majd feldarabolják.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Erdojaro (Molnár Attila)
|
|
« Új üzenet #184 Dátum: 2010. Július 21. - 13:53:40 » |
|
Igen! A gerinc mellett kezdik bontani!
|
|
|
Naplózva
|
A Vadászat olyan mint a NŐ! Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
|
|
|
Pyrus
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 4591
|
|
« Új üzenet #185 Dátum: 2010. Július 21. - 13:54:32 » |
|
Lajos! A második! Nem, az orjára bontás az, amit én leírtam. (A bontás módja a parasztháztartásban, a századfordulóig kizárólagosan az orjára való bontás volt. A hátára fektetett állat lábait kihasították, majd hasra fordították és a gerincoszlop két oldalán hosszában átvágták a szalonnát, majd a nyakszirttől a fülek alatt a szájig bemetszették. Általában ekkor választották le a fejet. Ezután lefejtették mindkét oldalon a szalonnát az állat hátáról, oldaláról, és jobbra-balra kiterítették. Egy fejszével elválasztották a gerincet a bordáktól és a gerincoszlopot a farokkal együtt kiemelték, majd kétfelé terítették az oldalast és kiszedték a belsőségeket. Ezután következett a háj lefejtése. Majd kivették az oldalasokat, és így a bontószéken a szalonna maradt az állal.) Lajos által leírt második verziót máshogy hívják.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Pyrus
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 4591
|
|
« Új üzenet #186 Dátum: 2010. Július 21. - 13:55:48 » |
|
Talán tarjára bontás?
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
nagysas
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 4147
TSP
|
|
« Új üzenet #187 Dátum: 2010. Július 21. - 14:11:15 » |
|
Nem, az orjára bontás az, amit én leírtam.
(A bontás módja a parasztháztartásban, a századfordulóig kizárólagosan az orjára való bontás volt. A hátára fektetett állat lábait kihasították, majd hasra fordították és a gerincoszlop két oldalán hosszában átvágták a szalonnát, majd a nyakszirttől a fülek alatt a szájig bemetszették. Általában ekkor választották le a fejet. Ezután lefejtették mindkét oldalon a szalonnát az állat hátáról, oldaláról, és jobbra-balra kiterítették. Egy fejszével elválasztották a gerincet a bordáktól és a gerincoszlopot a farokkal együtt kiemelték, majd kétfelé terítették az oldalast és kiszedték a belsőségeket. Ezután következett a háj lefejtése. Majd kivették az oldalasokat, és így a bontószéken a szalonna maradt az állal.)
Lajos által leírt második verziót máshogy hívják.
Egy a baja, ha sokat tökölődik vele a gazda, a hájnak "szaga" lesz. Legalábbis mi már jártunk így, bár az is igaz, hogy csak egyszer. Az biztos, hogy így sokkal precízebben le lehet venni a sonkákat, mint hasítva, sőt úgy láttam, hogy általában sokkal szebben kijön minden fontos "elem". Bár az sem mindegy hogy ki, illetve melyik kezében fogja a kést Személy szerint engem nagyon érdekel, bár tudományban még csak odáig jutottam, hogy szét tudtam szedni úgy, hogy soha többet ne lehessen összerakni.
|
|
|
Naplózva
|
Ó Sunny... a tyúkok előtt mindig legyen víz!! 在我赤裸的身上牺牲一只山羊
|
|
|
Lacus
|
|
« Új üzenet #188 Dátum: 2010. Július 21. - 14:22:55 » |
|
Üdv ! Nálunk miután levették a sonkát ,lapockát ,fejet akkor úgy a hátán fektetve gerinc középen elválasztották .Régen balta ,most már fűrész .
|
|
|
Naplózva
|
Üdv Lacus.
/ " Ifjaik majdnem mindennap vadászaton voltak; ezért aztán attól az időtől fogva mindmostanáig a magyarok jobb vadászok is, mint a többi nemzetek. " / Anonymus
|
|
|
zsolt65
|
|
« Új üzenet #189 Dátum: 2010. Július 21. - 15:12:31 » |
|
Nálunk azt hívják orjára bontásnak amikor a sonkák lapockák fej lent van hasra fordítják és először a karajt veszik ki és utána a gerinc tövénél szedik ki az oldalast. Ez által a gerinc nincs széthasítva hosszába és a gerinc velő is benne marad na ebből készül az orja leves. A karaj hátulról előre van bontva és így szinte alig kell hozzá kés mert szépen válik le a gerincről.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Boar
Adminisztrátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 16606
|
|
« Új üzenet #190 Dátum: 2010. Július 21. - 16:47:35 » |
|
Ha a gerinc egyben marad az az orjára bontás, ha hosszában ketté van hasítva, fűrészelve, az a karajra bontás.
|
|
|
Naplózva
|
Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, ez már Európa?
|
|
|
Erdojaro (Molnár Attila)
|
|
« Új üzenet #191 Dátum: 2010. Július 21. - 16:59:20 » |
|
|
|
|
Naplózva
|
A Vadászat olyan mint a NŐ! Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
|
|
|
zsolt65
|
|
« Új üzenet #192 Dátum: 2010. Július 21. - 17:26:41 » |
|
Ha lehetne légy szíves küldj egy pohárral jól esne a vörösboros vaddisznó pörkölt után.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Steve
Vendég
|
|
« Új üzenet #193 Dátum: 2010. Július 21. - 18:23:15 » |
|
..... a katakönyökből meg sajtot.
A Pál annyából!
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Forend
|
|
« Új üzenet #194 Dátum: 2010. Július 22. - 09:33:59 » |
|
Nem, az orjára bontás az, amit én leírtam.
(A bontás módja a parasztháztartásban, a századfordulóig kizárólagosan az orjára való bontás volt. A hátára fektetett állat lábait kihasították, majd hasra fordították és a gerincoszlop két oldalán hosszában átvágták a szalonnát, majd a nyakszirttől a fülek alatt a szájig bemetszették. Általában ekkor választották le a fejet. Ezután lefejtették mindkét oldalon a szalonnát az állat hátáról, oldaláról, és jobbra-balra kiterítették. Egy fejszével elválasztották a gerincet a bordáktól és a gerincoszlopot a farokkal együtt kiemelték, majd kétfelé terítették az oldalast és kiszedték a belsőségeket. Ezután következett a háj lefejtése. Majd kivették az oldalasokat, és így a bontószéken a szalonna maradt az állal.)
Mi is így bontunk, igen precíz / nyugis munka, nem is nagyon nekem való, meg is kapom mindig az apóstól, hogy vegyek be egy nyugicukrot. Talán a legszebben, és a legjobban így jön ki belőle a minőségi alkatrészek, és mire beér disznó, akkor már túl sok gond nincs, de nem kevés idő... és mire febr. lesz és már a 8.-nál tartunk, kezd nyűgös lenni. :buba
|
|
|
Naplózva
|
Üdv End
|
|
|
|