Oldalak: 1 ... 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 [354] 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Jogszabályok  (Megtekintve 584508 alkalommal)
Erdojaro (Molnár Attila)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 14843



« Új üzenet #5295 Dátum: 2022. április 22. - 21:14:42 »


....Ha pedig ezután fegyelmi büntetést kap, akkor viszont morognia sem kellene.....




Pipacs!

Ha jól értem nem a felelőségre vont morgott!  Szerintem , a témát felvető Kovács Ádám, mint egy vadásztársaság tisztségviselője, érdeklődött az esetleges jelentési kötelezettségéről!
Naplózva

A Vadászat olyan mint a NŐ!  Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9994



« Új üzenet #5296 Dátum: 2022. április 23. - 07:36:08 »

Hadd tegyek fel néhány kérdést!

Melyik etikusabb? Terelővadászaton a lombok között meg-megvillanó, majd a keskeny nyiladékon átugró szarvasrudli valamelyik egyedének lelövése, vagy sütőlapátnyi teliholdnál, alkalmasint havas hátérrel, egy 40 méterre álló szarvasrudliból egy 8X56-os Zeissel korrekt módon elbírált, szemlátomást nyeszlet borjú elejtése.
Nem az a kérdés, hogy melyik szabályszerű, azt én is tudom.
Azt kérdem, hogy melyik szituáció az a kettő közül, amelyikben az adott egyed szakmailag jól elbírálható és megfontolt, jól irányzott lövéssel a legkisebb okozott szenvedéssel terítékre hozható?

Kimegy a vadász egy kora nyári hajnalon. Nála van minden szükséges kellék. Rálő a cseresznyefa alatt csemegéző derék kanra. Kicsit hátrébb lövi meg, mint szerette volna, májlövés. Vár 10 percet,elindul keresni, közben tolul felfelé a nap. A disznó, gyenge közepes vérrel elmegy 300 métert, felét kefesűrű kökényesben, eltelik 2 óra, mire megtalálja. Ekkor szembesül, hogy a susnyásban bujkálás közben valahol kiesett a zsebéből a krotália. Keresi, de nem találja, újabb óra telik el.
Ha fordul egyet haza a másikért, nagyjából dél lesz, mire visszaér, a disznó üzembiztosan befülled. Ha kizsigereli, megsérti a vadászat rendjét. Mit is kéne csinálni?

Az elnök nézi a beírókönyvet. Nagy tudású vadásztárs beír a területre délután kettőkor, a megjegyzés rovatban  az szerepel, hogy fegyverbelövés, 5 lövés. A vadászat rendjének tökéletesen dokumentált megsértése. Mit tegyen az elnök?

A beírókönyvben nem folytatólagosan írja a vadásztárs a sorszámot. Csináljak hatósági ügyet belőle?

A vadásztárs tag egy másik egyesületnél is. A másik társaság krotáliáját teszi a nálunk lőtt süldőbe, le is dokumentálja, ahogy illik.

Ez csak néhány kiragadott lehetséges eset, amikor szerintem igenis mérlegelni kell. Nagyon könnyű azt mondani, fotelből, monitor előtt hogy hibázott, bűnhődjön, meg ne várjon el bűnpártolást, meg hasonlók. Bizonyára, máshol csak tökéletes vadászok vannak. A mieink sajnos nem azok, időnként hibáznak.  



 



Naplózva

Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra,
Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva.  /Ady/
Boar
Adminisztrátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 16603



« Új üzenet #5297 Dátum: 2022. április 23. - 08:26:09 »

Ez a "mérlegelősdi" mindaddig működik amíg egy szakhatósági ellenőrzésnél át nem vizsgálják a beírókönyvet. Akkor meg a nyakadba borul minden. Fejvakarás
Naplózva

Lassan lépked a fűben
a vak zenészek kara.
Mondjátok emberek,
ez már Európa?
Vaakuum
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 106


« Új üzenet #5298 Dátum: 2022. Május 12. - 14:25:44 »

Minap láttam egy yt videóban németeket vadászni aratáskor. Gyakorlatilag mindegyiknek hangtompító volt a puskáján. Náluk ez már engedélyezett eszköz a vadászatra?
Naplózva
lacika
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1242


« Új üzenet #5299 Dátum: 2022. Május 12. - 17:32:17 »

Minap láttam egy yt videóban németeket vadászni aratáskor. Gyakorlatilag mindegyiknek hangtompító volt a puskáján. Náluk ez már engedélyezett eszköz a vadászatra?
Még nem.
Naplózva
Pyrus
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 4589



« Új üzenet #5300 Dátum: 2022. Május 12. - 19:01:34 »

Még nem.


De Ausztriában az. Várjuk, hogy itt is az legyen.
Naplózva
Vaakuum
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 106


« Új üzenet #5301 Dátum: 2022. Május 17. - 12:29:07 »

De Ausztriában az. Várjuk, hogy itt is az legyen.

Valóban a helyszínt nem tudom, hol készült a felvétel, csak az volt egyértelmű, hogy németek voltak a felvételen. Fura, hogy csak az osztrákoknál engedélyezett, bármikor hamarabb feltételeztem volna, hogy németországban szinte elsőként megengedik.
Naplózva
galoscsabus
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 6369


vadász


« Új üzenet #5302 Dátum: 2022. Május 17. - 17:48:25 »

Fura, hogy csak az osztrákoknál engedélyezett, bármikor hamarabb feltételeztem volna, hogy németországban szinte elsőként megengedik.
Ausztriában (nem tudom melyik tartományban) magánkezdeményezésre indult egy hallásfelmérési kampány,
aminek során (még mielőtt minden vadászt megvizsgáltak volna) az osztrák házi- és üzemorvosok indítványozták
az egész országra vonatkozóan a lövészajcsökkentő eszközök használatának azonnali, teljes körű engedélyezését.
Ugyanis a legalább 10 éve aktívan vadászóknak a döntő hányada élt kisebb-nagyobb fokú halláskárosodással.
Az indítvány példás gyorsasággal átment a törvényhozáson.
(Osztrák vadászbarátom elbeszélése alapján írom, ha nem kellően tényszerű amit írtam, akkor a hiba az ő készülékében volt)

Nekem a 34 év hivatasos vadászi lét nagyon komoly és természetesen maradandó hallaskárosodást eredményezett.
Felbuzdulva az osztrák példán, mint az OMVK Tolna-megyei hivatásos vadász alelnöke, írtam egy körlevelet a megyei kamarai titkárunknak,
az alelnököknek és a központnak szánva.

A levél:
_____________________________________________________________________________________________________________________

Szervusz István!
Az utóbbi időben több esetben felmerült a "hangtompító" témakör úgy a hazai, mint a külföldi vadászokkal folytatott beszélgetések során.
Nálunk jelenleg a következőképpen van szabályozva a téma:

253/2004. (VIII. 31.) Korm. rendelet a fegyverekről és lőszerekről:

35/B. § *  (1) A lőfegyver munkavégzési célú tartására jogosult kérelmező számára hangtompító tartása engedélyezhető abban az esetben, ha igazolja, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal engedélye, illetve kijelölése alapján jogosult az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény (a továbbiakban: Éltv.) 51. § (3) bekezdés i) pontjában meghatározott tevékenység végzésére.

(2) Az (1) bekezdés szerinti engedély alapján jogszerűen tartott hangtompító kizárólag az Éltv. 51. § (3) bekezdés i) pontjában meghatározott tevékenység szabályszerű végzése során használható.

(Jelen esetben leginkább az ASP miatti, diagnosztikai célú vaddisznó kilövéseket érinti a megengedőbb szabályozás.)

Meggyőződésem, hogy maga a téma megközelítése is hibás, mert állategészségügyi problémát hivatkozik,
és mellette semmibe sem veszi a humán egészségügyi problémákat.

Minden, a szakmában dolgozó hivatásos vadász, aki már 10-15 évet lehúzott erdőn-mezőn, sokat vadászva és vadásztatva, többé-kevésbé halláskárosult.

Legfeljebb (még) nem vesz róla tudomást, és mire oda jut, hogy a környezeti visszajelzések ezt számára egyértelművé teszik, már késő.

A zajártalom miatt elveszített hallás képességet, a kieső ferkvenciákat soha többé, semmilyen technológiával sem lehet pótolni. Marad részmegoldásként a méregdrága hallókészülék, annak minden hátrányával, nehézségével.
Tudom miről beszélek, mert a mindennapjaimhoz szervesen hozzátartozik az ezzel való együttélés.

A következőt kezdeményezem:

Az OMVK hirdessen meg a hivatásos vadászok részére egy központilag támogatott, önkéntes hallásvizsgálatot.

Erre a célra számos jól felszerelt audio labor áll rendelkezésre Magyarországon, maga az alapszintű vizsgálat kb. fél-háromnegyed órát vesz igénybe
(több alkalommal volt benne részem, ez a személyes tapasztalatom).

Mérjük fel, hogy a szakmában különböző időtartamot eltöltött kollégáknak milyen állapotú a hallása. És ha az az eredmény születik, hogy a hivatásos vadászok különösen zajártalomnak kitett körülmények között dolgoznak, és ez egyértelműen a hallásuk károsodásával jár együtt, akkor tegyünk hatékony lépéseket annak érdekében, hogy ezt az állapotot mielőbb megváltoztathassuk azzal, hogy a hivatásos vadászok számára legyen engedélyezett mindenféle állategészségügyi háttérintézkedés nélkül a "hangtompító" megszerzése, tartása és általános vadászati célú felhasználása.

Ausztriában egy felmérést követően általánosságban engedélyezték az eszközök használatát nem csak a hivatásos vadászok, de a sportvadászok körében is, miután az üzemorvosok együttesen mondtak lesújtó szakvéleményt a vadászok általános hallás-állapota miatt.

Az is elgondolkodtató, hogy míg egy modern lövészaj-csökkentő eszköz beszerzésének költsége 500-1000 EUR közötti összeget feltételez, és évtizedekre szól, addig egy pár modern, komoly tudású digitális hallókészülék ára 600- 1.000 eft közötti összegbe kerül, és legfeljebb pár éves szavatossággal működik.

Az a véleményem, hogy eljött az ideje, hogy az emberi egészség megóvását legalább az állategészségüggyel egy szinten kezeljük!

A kezdeményezés amúgy nyugodtan kiterjeszthető általánosságban a vadászokra is, mert az egészségügy számára teljesen irreleváns, hogy a hallásában károsodott személy hivatásos, vagy egyéb úton jutott ebbe a szakmai ártalom által előidézett helyzetbe.

Amennyiben a megyei kamarai vezetőség egyetért a javaslattal, kérlek készítsd elő ennek az OMVK központja felé való beterjesztését.

Ebben akár ki lehet kérni a megyei társszervezetek véleményét, esetleges támogatását is.

Regöly, 2021. szeptember 06.

Köszönettel:

Gálos Csaba, hivatásos vadász alelnök

Aztán még kiegészítettem azzal, amit Pólik Sanyi barátom tett hozzá, az Alaptörvényt idézve:

Az Alaptörvény XVII. cikk (3) bekezdése szerint minden munkavállalónak joga van az egészségét, biztonságát és méltóságát tiszteletben tartó munkafeltételekhez,
a XX. cikk (1) bekezdése pedig kimondja, hogy mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez."
_____________________________________________________________________________________________________

A válaszok és visszajelzések eléggé vegyesek és zömmel legalább is tartózkodók, vagy elutasítóak voltak.
Volt aki (állami cég alkalmazottjaként) érzesem szerint egyszerűen csak félt leírni a saját veleményét.
Ennek okát egy másik eszmecsere világította meg:

Úgy tudom, Semjén Zsolt azért ódzkodik tőle, merthogy szerinte "a szakma ellenzi" - amit nem tudom, honnan vett, biztos valami vénhülye súgta neki. A "lopni fogják a vadat" marhaság cáfolatára pedig most nem is vesztegetnék időt.

(Egy, illetve több FB-on, vadászati fórumokban végzett (nem reprezentatív) közvélemény-kutatás szerint döntő többségben vannak azok akik engedelyeznék,
mint akik ellenzik)

Azt hiszem, hogy sok vadásznak halvány fogalma sincsen arról, hogy egy ilyen eszköz milyen hatással van a lövészajra.
Sokan kizárólag a dirrdurr-filmekben látott, subsonic lőszert feltételező "suttogókig" tudnak gondolkodni, aminek köze sincsen a jelenleg tárgyalt eszközökhöz.
Azt pedig már hagyjuk is, amikor az egységsugarú jobbágy a facebúkon habzó szájjal azonnal a lopást emlegeti, mint indítékot,
mert egyrészt ezzel is bizonyítja azt, hogy sík hülye ahhoz, amihez hozzáböfög, és nem mellesleg saját magából indul ki....

A megyei titkártól akkoriban azt a választ kpatam, hogy az OMVK vezetési szintjén nem tapasztalt elutasítást, de érdemben nem is foglalkoztak vele.
A világkiállításon volt akkor a hangsúly, és annyi választ kapott, hogy majd utána...

Eljött az ideje, hogy újra kitűzzem a témát.
Ha lesz bármilyen fejlemény ez ügyben, akkor jelentkezem.

DE!
Addig is mindenki megtehetne annyit (aki érdekelt a témában), hogy felveti a saját megyéjénél a kezdeményezést.
Fel lehet hozni témaként a megyei kamarai osztályüléseken is, akár meg lehet írásban szondázni egy kérdőívvel úgy a sport-, mint a hivatásos vadászokat.
Naplózva

Vadász vagyok...így egyszerűen.
Coyote
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 73


« Új üzenet #5303 Dátum: 2022. Május 18. - 07:50:11 »

DE!
Addig is mindenki megtehetne annyit (aki érdekelt a témában), hogy felveti a saját megyéjénél a kezdeményezést.
Fel lehet hozni témaként a megyei kamarai osztályüléseken is, akár meg lehet írásban szondázni egy kérdőívvel úgy a sport-, mint a hivatásos vadászokat.

Szerintem remek ötlet! Az utóbbi pár évben a vadászjegy kiváltásához kötelezően kitöltendő adategyeztetési lapon szeritem a vadászok elég nagy hányada adta meg az e-mail címét is az adatok között a kamarának. Egy egyszerűen elkészíthető és pár perc alatt kitölthető google űrlapos kérőív segítségével véleményem szerint egy elég nagy számú (és ezáltal már igencsak reprezentatívnak nevezhető) valós véleményt lehetne kapni a kérdésről, pont azoktól akiket ez valóbna érint - tőlünk vadászoktól. Ha már csak minden 10. vagy akár 20. vadász kitölti itthon a kérdőívet akkor is jóval nagyobb számú mintát kapunk mint a (tudomásom szerint) jelenleg általános 1000 fős közvélemény kutatásokban és már azokat is reprezentatívnak titulálnak. Persze ez csak saját vélemény, nem vagyok közvéleménykutató szakember. A közösségi oldalakon nem is olyan régen látott hasonló felmérésekből tisztán látszik, hogy a kérdés valóban érdekli a vadászokat.

Nem árulok el nagy titkot, hogy a magam részéről támogatom az engedélyezést, szerintem korábban már így is eleget kapott a fülem a szórakozó helyeken fellelhető dB-ektől... Én amikor tudok (főleg lesre) mindig viszek magammal fültokot és igen erősen gondolkozom azon is, hogy az apróvadas hajtásokra is be kellene szerezni egy megfizethető árú fülbe illeszthető (in-ear) elektronikus kivitelt ami csak a lövések hangját vágja le de a beszédet továbbra is rendesen hallani. Egyébként ha valakinek van esetleg ez utóbbira egy bevállt típusa akkor szívesen veszem az ajánlásokat!  Emelem
Naplózva
Boar
Adminisztrátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 16603



« Új üzenet #5304 Dátum: 2022. Május 18. - 11:40:48 »

Átlagos esetben több sörétlövést ad le egy vadász mint golyóst. Ott nem játszik a hangtompító, tehát ha valaki tényleg a hallásáért aggódik, így is, úgy is be kell szerezni valami hallásvédő eszközt.
Akkor meg minek elcsúfítani a puskákat, dzsiájdzsót játszani? Arról nem is beszélve, hogy pl. a hivatásosnak "való" vegyescsövűre sem lehet hangtompítót rakni.
Így is sok militáns, pszichopata hülye van a vadászok között, nem tartom jó ötletnek, hogy a normálisak is hozzájuk fognak hasonlítani.
A vadászat ellenzői eddig is a fejünkhöz vágták a katonasággal való párhuzamot, hogy az eszközeinkkel háborút viselünk a vad ellen...éjjellátók, hőkamerák, távlövő puskák...most beállítjuk a sorba a hangtompítót is.
Amíg néhány politikust fejbe nem kólintanak hőkamerával, hangtompítóval úgy, hogy a gorillák azt se tudják, merről jött a lövés, változás nem várható az árusítás, ellenőrzés szigorában, de az már a csúcs, hogy maguk a "vadászok" talpalnak érte.
Bármilyen ügy mellé lehet jól hangzó érveket találni, bármilyen ellenérvet le lehet söpörni a divatos "csak az irígység miatt mondja" indoklással de néha jobb lenne magunkba nézni, hová visszük ezt a vadászatnak hazudott valamit aminek egyre kevesebb köze lesz ahhoz, amit akár egy emberöltővel ezelőtt is a VADÁSZAT jelentett.
Naplózva

Lassan lépked a fűben
a vak zenészek kara.
Mondjátok emberek,
ez már Európa?
Vattila68
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 167

Vadász


« Új üzenet #5305 Dátum: 2022. Május 18. - 12:57:32 »

Átlagos esetben több sörétlövést ad le egy vadász mint golyóst. Ott nem játszik a hangtompító, tehát ha valaki tényleg a hallásáért aggódik, így is, úgy is be kell szerezni valami hallásvédő eszközt.
Akkor meg minek elcsúfítani a puskákat, dzsiájdzsót játszani? Arról nem is beszélve, hogy pl. a hivatásosnak "való" vegyescsövűre sem lehet hangtompítót rakni.
Így is sok militáns, pszichopata hülye van a vadászok között, nem tartom jó ötletnek, hogy a normálisak is hozzájuk fognak hasonlítani.
A vadászat ellenzői eddig is a fejünkhöz vágták a katonasággal való párhuzamot, hogy az eszközeinkkel háborút viselünk a vad ellen...éjjellátók, hőkamerák, távlövő puskák...most beállítjuk a sorba a hangtompítót is.
Amíg néhány politikust fejbe nem kólintanak hőkamerával, hangtompítóval úgy, hogy a gorillák azt se tudják, merről jött a lövés, változás nem várható az árusítás, ellenőrzés szigorában, de az már a csúcs, hogy maguk a "vadászok" talpalnak érte.
Bármilyen ügy mellé lehet jól hangzó érveket találni, bármilyen ellenérvet le lehet söpörni a divatos "csak az irígység miatt mondja" indoklással de néha jobb lenne magunkba nézni, hová visszük ezt a vadászatnak hazudott valamit aminek egyre kevesebb köze lesz ahhoz, amit akár egy emberöltővel ezelőtt is a VADÁSZAT jelentett.

Részemről ezzel a véleménnyel értek egyet.
Naplózva

A fegyver a szabad ember legfőbb ismérve. Akinek nincs fegyvere az fogoly.
Maderspach Viktor
Borzgróf
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 673


« Új üzenet #5306 Dátum: 2022. Május 18. - 17:25:40 »

néha jobb lenne magunkba nézni, hová visszük ezt a vadászatnak hazudott valamit aminek egyre kevesebb köze lesz ahhoz, amit akár egy emberöltővel ezelőtt is a VADÁSZAT jelentett.
Az idézett gondolattal nagyon egyetértek.

Szerintem a vadászat elqrvulásának a használt eszközökhöz kevés köze van. Lehetne éjjellátót/hőkamerát engedélyezni célzásra dúvad és vadkár ellen, ha lenne annyi becsület a mélyen tisztelt vadásztársadalomban, hogy nem lő vele másra. A hangtompító ugyanez az eset, nem attól lesz tisztességes vadász valaki, hogy nem használja, de a használat se teszi feltétlen sz@r emberré azonnal.

Személyesen tartok tőle, hogy hivatalosan engedélyezett elektronikus célzás és hangtompító nélkül is tovább fog romlani fog a vadászat általános morálja.

 Emelem
Naplózva
Boar
Adminisztrátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 16603



« Új üzenet #5307 Dátum: 2022. Május 18. - 19:25:27 »

Az idézett gondolattal nagyon egyetértek.

Szerintem a vadászat elqrvulásának a használt eszközökhöz kevés köze van. Lehetne éjjellátót/hőkamerát engedélyezni célzásra dúvad és vadkár ellen, ha lenne annyi becsület a mélyen tisztelt vadásztársadalomban, hogy nem lő vele másra. A hangtompító ugyanez az eset, nem attól lesz tisztességes vadász valaki, hogy nem használja, de a használat se teszi feltétlen sz@r emberré azonnal.

Személyesen tartok tőle, hogy hivatalosan engedélyezett elektronikus célzás és hangtompító nélkül is tovább fog romlani fog a vadászat általános morálja.

 Emelem
Nem mondtam, hogy a hangtompító tisztességtelen.
Csak
-ocsmány ronda egy hangtompítóval szerelt fegyver
-egyáltalán nem "vadászias", ha ez a szó egyáltalán jelent még valakinek valamit
-az indoklást álságosnak tartom, valójában egyéni, kényelmi szempontokról van szó.
Nem leszek népszerű(eddig se voltam az). Vadászni nem kötelező. Aki panaszkodik, az ne vadásszon. Állítólag a makraménak is megvannak a szépségei. Emelem
Naplózva

Lassan lépked a fűben
a vak zenészek kara.
Mondjátok emberek,
ez már Európa?
Fegbock
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1487


« Új üzenet #5308 Dátum: 2022. Május 19. - 10:38:47 »

Teljesen egyetértek a hangtompító engedélyezésével, mert itt nem csak a sportvadászokra kell gondolni, akik jobb esetben egy doboz lőszert lőnek el egy évben, hanem akik sokat vadásznak, illetve vadásztatnak. Nekem már jó néhány vendég sütötte el a fülem mellett a magnum fegyverét, nem is eredménytelenül, mert a hallásom már károsodott. Ezt a következő generáció megelőzheti!
A vadlopásról csak annyit, hogy -egyrészt- jól hallható a hangtompítóval felszerelt fegyverből leadott lövés, másrészt pedig a mostanság divatos, folyamatosan durrogó gázágyú mellett bárki ellophatja most is a vadat. Senkinek nem fog feltűnni egy-két plusz durranás!
Naplózva

Minden lövésem, amely talál, azonnal öljön! De ha nem öl, akkor ne ejtsen sebet!
CID
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3274



« Új üzenet #5309 Dátum: 2022. Május 19. - 11:16:04 »

Én pl. kifejezetten örülnék neki ha engedélyeznék, mert a puska mellett töltött időm legnagyobb részét a lőtéren és versenyeken töltöm.
Nyilván itt van az emberen fülvédő, de a sportlövészetben már nemcsak a zajról van szó.
Tavaly nézegettem egy német oldalt, ahol reprezentatív tesztekkel illusztrálták, hogy adott esetben jobb szórást lehet elérni a silencer-ekkel.
És nem mellékesen a lőterekről is kevesebb zajártalom érné a környezetet, pláne ahol laknak is a közelben.
Persze itt a sörétessel nem lehet egyelőre mit kezdeni, max földsánc/egyéb zajvédőfal építésével, amit 10 éve a tatabányai lőtéren is el kellett végezni a lakók miatt.
Mondjuk aki oda költözött az utcába, az sejthette, hogy miért olyan olcsók a házak, telkek... Ördög
Naplózva
Oldalak: 1 ... 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 [354] 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: