St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #135 Dátum: 2008. Szeptember 04. - 15:54:02 » |
|
Variációk egy témára netről:
Csülökpörkölt szabad tűzön Hozzávalók: 2 kisebb, kicsontozott sertéscsülök, 2 nagy fej vöröshagyma, 10 dkg zsír, 2 db zöldpaprika, 2 db paradicsom, 2 dl vörösbor, 3 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál piros fűszerpaprika, 1 evőkanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, csipetnyi köménymag.
Elkészítése: A csülköt megtisztítom és bőrével együtt akkora kockákra vágom, mint amikor sertéspörköltet készítek. A bográcsot a zsírral vastagon kikenem, majd egy réteg húst, egy réteg meghámozott és karikákra vágott hagymát egyenletesen elterítek benne. A parázsra téve kevergetem, illetve a bográcsot rázogatva a húsdarabok fehéredéséig pirítom, majd annyi vízzel öntöm fel, amennyi jól ellepi. Belerakom a megmosott, karikákra vágott paradicsomot valamint a felszeletelt zöldpaprikát, és a fűszerekkel meghintem. A zúzott fokhagymát is belekeverem, és az egészet puhára főzöm. Ha a hús majdnem puha, hozzáöntöm a vörösbort. Készre főzöm. Csak sűrű mártásnak szabad alatta maradni. (Ha túl híg a leve, akkor addig főzöm, amíg a felesleg el nem párolog.) Vagy kenyérrel fogyasztjuk, vagy külön sós vízben főtt burgonyát tálalok hozzá. (Úgy is lehet készíteni, hogy a már majdnem puha húshoz rakok 50-60 dkg-nyi hámozott nyers burgonyahasábot, és kevés vízzel feltöltve, gulyásszerűen főzöm tovább.)
Csülökpörkölt krumplis rétessel Hozzávalók: 1 csomag Knorr Pörkölt Rafinéria 5 dl víz 1 db kicsontozott csülök (1-1,5 kg) 10 dkg füstölt szalonna 1 db cseresznyepaprika A krumplis réteshez: 1 kg burgonya 10 dkg vöröshagyma 2 csomag réteslap 1 csomó zellerlevél pirospaprika őrölt kömény Elkészítés: A kicsontozott csülökhúst kockára vágjuk. A kockára vágott húst az olajon megpirítjuk, megpároljuk. A kockára vágott füstölt szalonnát kiolvasztjuk, hozzátesszük a kockára vágott csülökhúst, a cseresznyepaprikát. Ha a levét elfőtte, a Knorr Pörkölt Rafinéria tartalmát vízzel keverjük el, öntsük a húshoz, majd jól keverjük össze. Lassú-közpes lángon időnként megkeverve a hús puhulásáig pároljuk. Szükség szerint a vizet pótoljuk.
Amíg a hús párolódik, elkészítjük a krumplis rétest. A megtisztított burgonyát nyersen felszeleteljük, majd a zsírban megfonnyasztott hagymával, a fűszerpaprikával, a sóval és kevés vízzel állandó kevergetés közben addig főzzük, amíg a burgonya töredezni kezd. Ekkor belekeverjük az őrölt köménymagot, a finomra vágott zellerlevelet, valamint kevés pörköltlevet a csülök párolólevéből. Az egészet lefedjük, és a tűzről levéve 15 percig hagyjuk saját gőzében párolódni. A réteslapot vizezett konyharuhán szétnyitjuk, a burgonyát a réteslap egyik oldalára rakjuk, végeit visszahajtjuk, aztán felgöngyöljük. Kizsírozott tepsibe tesszük, és középmeleg sütőben megsütjük.
Tálaláskor a krumplis rétest ferdén felszeleteljük, tálra rendezzük, majd a forró csülökpörköltet a rétes közé öntve forón tálaljuk. Tetejét díszíthetjük karikára vágott paprikával és paradicsommal.
Körmös csülökpörkölt
1,5-2 kg körmös csülök 18-20 dkg zsír 25 dkg vöröshagyma 1-1 csapott evőkanál csípős és erős paprika 1 mokkáskanál őrölt bors só
A nagyon finomra összevágott vöröshagymát lassú tűzön, forró zsírban süssük üvegesre. A bográcsot a tűzről levéve szórjuk bele a kétféle pirospaprikát, keverjük el, tegyük bele a gondosan megtisztított; összevágott körmöket és a nagy kockákra vágott bőrös csülökhúst. Állandó keverés mellett pörköljük át a húst, majd annyi vizet öntsünk rá, hogy az ellepje a húst. Sózzuk meg, s tegyük bele a borsot is. Ezután kevergetve, majd rázogatva, lassú tűzön pároljuk puhára a húst. Közben, ha a leve elpárologna, pótoljuk egy kevés vízzel vagy a kéznél levő borral. Ez csak fokozza az étel pikánsságát. Ecetes savanyúsággal, friss fehér kenyérrel a tejföl sűrűségű pörköltlé emlékezetes ízeket nyújt.
Csülökpörkölt gombával Hozzávalók: 2 kicsontozott sertéscsülök, 2 hagyma, 20 dkg gomba, 2-3 gerezd fokhagyma, olaj vagy zsír, só, bors, fűszerpaprika, magyaros fűszerkeverék
Elkészítés: A kicsontozott csülköt nagyobb darabokra vágjuk, a hagymát, fokhagymát szintén apróra felvágjuk, megpirítjuk a zsiradékban, hozzáadjuk a pirospaprikát, és jól összekeverjük. Beletesszük a húst, kicsit pirítjuk, majd sózzuk, hozzáadjuk a fűszereket, felöntjük kevés vízzel, és lefedve félpuhára pároljuk. Közben megtisztítjuk a gombát, szeletekre vágjuk, és a pörkölthöz adjuk. Az egészet készre pároljuk, a levét sűrűre lefőzzük. Forrón, galuskával, vagy sós vízben főtt burgonyával és savanyúsággal tálaljuk..
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #136 Dátum: 2008. Szeptember 09. - 12:13:52 » |
|
Szőlővel és dióval töltött sült fácán Elkészítés: Miután a madarakat gondosan megtisztítottuk, serpenyőbe vajat vagy margarint teszünk, s mikor megolvadt, kakukkfüvet, sót, megtört borókabogyót és borsot adunk hozzá. Ezzel a madarat kívülről-belülről alaposan bedörzsöljük. Eközben kb. fél kiló apróra vágott szőlőbogyót összekeverünk fél kiló egészben hagyott szőlőbogyóval, kb. 10 deka apróra tört dióval s hozzáadjuk a megmaradt borókás olvasztott vajat és jól összekeverjük. Ezzel a masszával megtöltjük a fácánt, majd bevarrjuk. Kb. 15 percig sütjük forró sütőben, majd lassúbb tűzön tovább sütjük, míg az állat teljesen megpuhul. Tízpercenként pecsenyelével megkenjük az állatot, hogy szépen átsüljön.
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #137 Dátum: 2008. Szeptember 10. - 12:24:25 » |
|
PÁSTÉTOMOS KAKAS Hozzávalók: 1 kakas füstölt szalonna 5 dkg margarin 3 dkg liszt 25 dkg vaj 15 dkg tojás 2 db gomba 50 dkg csirkemáj 40 dkg gyöngyhagyma 5-6 db vermut / Amor / 0,5 dl kis törött bors, só
A gombát megtisztítjuk, megmossuk, felszeleteljük. Olvasszuk fel a margarint és kicsit pároljuk benne a gombát. Sózzuk és borsozzuk meg. Adjuk hozzá az apróra vágott hagymákat, a kicsire vágott májakat és pároljuk mindegyiket puhára. Ha elkészült hagyjuk kihűlni, majd a megtisztított , megmosott kakast töltsük meg vele. A szalonnát szeleteljük, borítsuk be vele a kakas mellét. Kössük rá fonallal, tegyük tepsibe, öntsük le az olvasztott vajjal és süssük pirosra. Lassan süssük, közben öntözgessük. Ha elkészült hagyjuk kihűlni. Ekkor az oldalán vágjuk ketté, szedjük ki a csontokat és állítsuk össze a kakast , mintha egész kakas lenne. A lisztet keverjük el a 10 dkg vajjal, a tojásokkal, sóval, jól dolgozzuk össze. Adjunk hozzá egy kis vizet / 1 evőkanálnyit /, hogy jó rugalmas tésztát kapjunk. Nyújtsuk ki, tegyük közepére a kakast. Borítsuk rá a tészta széleit. Vizes kézzel jól nyomkodjuk össze, nehogy kinyíljon. Kenjük meg tojássárgájával és előmelegített sütőben süssük, míg szép piros nem lesz. Felszeletelve tálaljuk.
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #138 Dátum: 2008. Szeptember 12. - 12:56:10 » |
|
Hölgyeké az elsőbbség(ugye, Kriszta?) CSIRKE PUDING Hozzávalók: csirkemell kb. 50 dkg tojás 4 db tejszín 2 dl tejföl 2 dl reszelt szerecsendió, só petrezselyem zöld gépsonka Kb. 50 dkg bőrétől és csontjáról lefejtett csirkemellet megdarálunk és lazán összedolgozzuk 4 tojás habbá vert fehérjével, 2 dl felvert tejszínnel, 2 dl tejföllel, sóval, reszelt szerecsendióval és finomra vágott petrezselyemmel. Egy tűzálló tálat kivajazunk és beleöntjük a massza felét. Ráhelyezünk annyi gépsonka szeletet, hogy befedje, majd erre jön a massza másik fele. Előmelegített sütőben, vízfürdőn kb. 1 órát sütjük. Friss salátával, ketchuppal vagy tartárral tálaljuk.
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #139 Dátum: 2008. Szeptember 12. - 12:57:14 » |
|
Aztán az "elnyomottaké":
Tyúk angol módra Hozzávalók: tyúk kb. 1,5 kg-os sárgarépa 20 dkg petrezselyem gyökér 20 dkg zeller 5 dkg kelkáposzta 10 dkg petrezselyem zöld 1 csokor kapribogyó 2 evőkanál babérlevél egész bors, só A megtisztított tyúkot annyi vízbe tesszük fel főni, hogy ellepje Ha felforrt leszedjük a habját, és megsózzuk. Amikor a tyúk már félig puha, beletesszük a vékony metéltre vágott zöldséget és a kaprit. Szemes borssal, babérlevéllel fűszerezzük, és a tyúkot puhára főzzük. Feldaraboljuk, tálra rendezzük, ráhalmozzuk a zöldséget, meghintjük apróra vágott zöldpetrezselyemmel és kapribogyóval. Sós vízben főtt burgonyát tálalunk hozzá.
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #140 Dátum: 2008. Szeptember 12. - 13:17:22 » |
|
És végül a napi nyertes:
Babos-káposztás pacal leves:
Hozzávalók: 1kg felcsíkozott alaposan megtisztított pacal 3 kisebb fej vöröshagyma két szép szál sárgarépa, egy szál petrezselyem, két db közepes burgonya Fél kiló szárazban(ha lehet az az apró fehér szemű-felénk csillagbabnak is hívják) Egy kisebb darab füstölt marha vagy sertésbőr-felcsíkozva Fél kg gyalult savanyú káposzta só, pirospaprika, fehérbors, zsálya, tárkony, két gerezd fokhagyma és egy csipet menta(én ezt kihagynám és inkább köményt vagy kakukkfüvet tennék bele Girgesz) Elkészítés:
Egy jó nagy kondérba tegyük bele a hagymákat(egészben!, majd tegyük rá a pacal felét. Erre tegyük felszeletelve a zöldségek felét és a káposzta és a füstölt bőr felét is. Erre tegyünk rá egy felkarikázott vöröshagymát, majd jöhet rá a maradék pacal, utána a maradék káposzta, zöldség, bőr.Öntsük fel vízzel úgy, hogy ellepje az egészet vagy 5-10cm-re és tegyük bele az utolsó egész hagymát, a fűszereke, majd lassú tűzön(a legjobb ha kályhán,sparhelton főzzük), szép lassan főzzük puhára az egészet. Jó étvágyat hozzá!
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
Kriszta
|
|
« Új üzenet #141 Dátum: 2008. Szeptember 12. - 19:33:57 » |
|
Áfonyás kacsa
1 kicsi pecsenyekacsa 2 evőkanál szárított áfonyabogyó vagy fagyasztott áfonya 2 db nagy borízű alma 2 dl vörösbor 1 teáskanál majoránna ízlés szerint só és kevés cukor.
A kacsát megtisztítom, belsejét kiöblítem és lecsöpögtetem. Majoránnával és sóval belülről bedörzsölöm, kívülről a bőrét sűrűn bevagdosom. A vájatokat sóval megkenem, majd tepsibe teszem a szárnyast. Aláöntök egy pohár vizet, alufóliával szorosan befedem, és előmelegített, forró sütőben megpárolom. Ha a hús megpuhult, kiemelem a tepsiből és feldarabolom. Zsíros levét leszűröm, a húsokat visszateszem a tepsibe. Míg a kacsa sül, elkészítem az áfonyamártást: a száraz bogyókat ledarálom, majd kis lábosba teszem. Ráöntöm a vörösbort, és addig forralom, míg a felére fő, illetve sűrű lesz a lé. Ezután az almákat meghámozom, kicsumázom, és almareszelőn lereszelem. Az almareszeléket hozzáadom az áfonyás borhoz, ízesítem sóval, kevés cukorral, majd a sűrű krémmel bekenem a bőrével felfelé fektetett kacsadarabokat. Fedő nélkül, forró sütőben addig pirítom, míg pirosas-barna nem lesz a teteje. Nagyon finom lesz a karamellizálódott mártástól. Párolt zöldség vagy rizs megy hozzá köretként.
|
|
|
Naplózva
|
...akié a gép, azé az ember...
|
|
|
Kriszta
|
|
« Új üzenet #142 Dátum: 2008. Szeptember 12. - 19:36:36 » |
|
Húsos tekercs
60 dkg marhacomb 10 dkg márványsajt 4 körte 2 dl olaj 1 csokor petrezselyem 2 dl fehérbor 2 dl erőleves 2 dl tejföl 2 dkg liszt só, bors, pirosparika
Klopfoljuk ki a szeletekre vágott húsokat, és szórjuk be őket a fűszerekkel. Egy tálban keverjük össze a kockákra vágott körtét és a szétmorzsolt sajtot. Ezt a keveréket halmozzuk a hússzeletekre, tekerjük fel őket, majd madzaggal kötözzük is meg. Kevés vajon egy serpenyőben pirítsuk, majd tegyük őket egy lábosba. Öntsük rá a bor felét és némi vizet. Pároljuk az egészet másfél órán át. Keverjük össze egy tálba a lisztet a maradék borral, a levessel és a tejföllel, majd ezzel habarjuk be az edény tartalmát. Főzzük, míg forni nem kezd, ekkor vegyük ki a húsokat egy tálra, majd fűszerezzük be ismét a szószt, szűrjük le, és öntsük a húsra. 2 óra alatt elkészül.
|
|
|
Naplózva
|
...akié a gép, azé az ember...
|
|
|
Kriszta
|
|
« Új üzenet #143 Dátum: 2008. Szeptember 12. - 19:38:37 » |
|
egyetek egy kis sütit is.
Orosz almás lepény
4 tojás 8 dkg vaj 15 dkg cukor 1/4 citrom 30 dkg liszt 1/2 kg alma 2 evk. porcukor fahéj
A tojásokat a vajjal és a cukorral kikeverjük. Beleszórjuk a lisztet, majd simára keverjük. Az almát meghámozzuk, és felszeleteljük, majd egy kikent tűzálló tálba rendezzük. Porcukrot, fahéjat és citromhéjat hintünk rá, majd rásimítjuk a tésztát és megsütjük. Fahéjas porcukorral tálaljuk.
|
|
|
Naplózva
|
...akié a gép, azé az ember...
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #144 Dátum: 2008. Szeptember 15. - 12:06:05 » |
|
Őszi vadászegytál:
Hozzávalók: 1kg szarvas felsál vagy 1 kg vaddisznó süldő karaj fél kg comb vagy csülökhús 0,25kg gomba(vargánya, vagy laska) 0,25kg sütőtök két-három érett paprika,ugyanennyi közepes paradicsom 3-4 közepes fej vöröshagyma 2-3 gerezd fokhagyma 1-1,5kg krumpli két dl fehérbor negyed kg füstölt szalonna só, bors, kakukkfű, rozmaring
Elkészítés: A húsokat felszeleteljük és kiklopfoljuk, majd bedörzsöljük a fűszerekkel és a zúzott fokhagymával, majd egy-két napa betesszük a hűtőbe. A meghámozott krumplit, a paprikát, paradicsomot,tököt, vöröshagymát felkarikázzuk, és felszeleteljük a gombát és a szalonnát is, majd egy kizsírozott tepsibe elkezdjük belepakolni a hozzávalókat a következős sorrendben: krumpli(ezt mindig sózzuk meg!), hagyma, hús, paprika, paradicsom,tök,szalonna, majd ezt ismételjük,amíg el nem fogy minden. Ha ez megvan, akkor öntsük alá a bort, majd fedjük le és közepes tűzön süssük puhára. Jó étvágyat hozzá!
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #145 Dátum: 2008. Szeptember 16. - 11:44:17 » |
|
Vadliba sütve, falusiasan Elkészítés: A megtisztított fiatal vadlibát borjúcsonttal, két dl száraz fehérborral és két dl vízzel, egy fej vöröshagymával, zsíron, födő alatt megpároljuk. 3/4 kiló lencsét megfőzünk 3/4 kiló füstölt sertéshússal. A párolt vadlibát fölszeleteljük, tűzálló edénybe rakjuk, beborítjuk a lencséből kiszedett füstölt hússzeletekkel, ezeket pedig az átpasszírozott lencsével. Megöntözzük azzal a lével, amiben a liba párolódott, meghintjük reszelt sajttal, és kemencében (sütőben) 15-20 percig sütjük.
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #146 Dátum: 2008. Szeptember 19. - 11:55:43 » |
|
Borsos vadmalac ragu:
Hozzávalók: 1,5kg vadmalac comb, lapocka, karaj vegyesen, apró csíkokra vágva egy fej vöröshagyma egy gerezd fokhagyma só, fekete bors, fehér bors és zöldbors-vagy ha van,akkor három színű bors(mindhárom törve, de nem porként) 3dl édes fehérbor egy dl tejszín egy kávéskanál tárkony
Elkészítés:
A felkarikázott vöröshagymát szalonnazsíron pároljuk üvegesre, majd, tegyük hozzá a felcsíkozott húst, öntsük alá a bort és szórjuk meg fekete borssal. Fedjük le és kis lángon főzzük félpuhára. Ezután szórjuk rá a fehérborsot is, majd fedjük le és főzzük majdnem készre. Mikor a hús már majdnem teljesen megpuhult, öntsük rá a tejszínt, tegyük bele a tárkonyt és a zöldborsot(vagy a tört három színű borsot), ha kell, öntsünk hozzá egy kevés vizet és lefedve főzzük készre. Valamilyen könnyű fehérborral, csemege- vagy kovászos uborkával és tarhonyával(!) kínáljuk.Jó étvágyat hozzá!
|
|
« Utoljára szerkesztve: 2008. Szeptember 20. - 10:05:59 írta Girgesz »
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
Horrido
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 7949
Generalbakter
|
|
« Új üzenet #147 Dátum: 2008. Szeptember 19. - 11:58:52 » |
|
Bodzabor
A bogyókat leszedjük a szárakról és 10 liter vízben egy jó fél óráig főzzük. Ezután a bogyókat összenyomkodjuk. Rövid ideig hagyjuk leülepedni, majd finom szöveten át leszűrjük. Hozzáadjuk a fűszereket és literenként 300 gramm cukrot, majd még negyedórát főzzük. Ezután egy üvegballonba vagy akár hordóba öntjük az egészet és hagyjuk erjedni. 7-8 hét után le lehet fejteni és üvegekbe tölteni. A cefre, ha nincs egyéb ötletünk, megy a szóróra.
Hozzávalók: 10 kg bodzabogyó 3 kg cukor 20 gramm szegfűszeg 100 gramm gyömbér
|
|
|
Naplózva
|
A jó vasutasnak még a hetedik szomszédja is hülye...
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #148 Dátum: 2008. Szeptember 23. - 11:24:56 » |
|
Szegedi csirkegulyás
3,5 kg csirke 20 dkg sertészsír 30 dkg vöröshagyma 1 gerezd fokhagyma 3 dkg piros paprika 4 dkg só 5 dkg paradicsompüré 20 dkg lecsó 30 dkg vegyes zöldség 1,5 kg burgonya
A csirkét feldaraboljuk, a csontokat és a mellet vágjuk ketté. A zúzáját és a máját is tegyük hozzá. A hagymát megtisztítjuk, és nagyon finomra összevágjuk. Ugyanígy a fokhagymát is és a köménymagot is durvára törjük. A vegyes zöldséget is megtisztítjuk, és felkarikázzuk. A felaprított hagymát forró zsírban félig megpirítjuk, hozzákeverjük a pirospaprikát, kevés vízzel felengedjük, beletesszük a köménymaggal összevágott fokhagymát, a csirkét, megsózzuk és pároljuk, majd zsírjára pirítjuk. Ekkor keverjük hozzá a vegyes zöldséget, esetleg kockákra vágott zöldpaprikát és paradicsomot - avagy télen lecsót és paradicsompürét - és a kockákra vágott burgonyát. Felengedjük annyi vízzel, hogy mire megfő, akkorra kb. 3 dl lé jusson személyenként. Szokás csipetkét is beletenni. A csirkegulyás igen ízletes, komplett egytálétel. Először gyenge tűzön kell megpárolni, majd valamivel erősebben készre főzni.
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #149 Dátum: 2008. Szeptember 23. - 11:43:44 » |
|
Vörösboros szarvaspörkölt (4 személyre)
bő fél kg szarvaslapocka bő fél kg szavas-lábszár 150 g zsír két közepes fej vöröshagyma 1gerezd fokhagyma 30 g törött paprika 5-6 szem tört borókabogyó 3 dl homoki vörösbor 20 g só 1 g köménymag 150 g lecsó 1db cseresznyepaprika 3 zöldpaprika két paradicsom 4 adag sósburgonya
A húst és a vöröshagymát kockákra vágjuk, a fokhagymát és a köménymagot összezúzzuk. Ha van pár darab nyers, hús nélküli csont(rikkacsont), a kizsírozott bogrács aljára helyezzük. Ezután rátesszük az előkészített anyagokat, sóval ízesítjük és feltesszük főni (víz nélkül). Először csak lassú tűzön főzzük, amikor a levét felengedte, akkor erősítjük a forrást. Kevergetni nem szabad, a bográcsot forgatjuk. Ha félig megfőtt, a paprika felét rászórjuk és összeforraljuk. Lassan főzzük tovább-de ha kell,akkor kevés vízzel pótoljuk a levét-, a végén szórjuk rá a paprika másik felét és adjuk hozzá a vörösbort. Egy rövid forralás után fentebb akasztjuk a láncon, hogy a tűz melegen tartsa. Tálalásnál zöldpaprikával, paradicsommal díszítjük, sósburgonyával kínáljuk.
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
|