Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 [19] 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Receptgyűjtemény  (Megtekintve 160430 alkalommal)
Tomek
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1497



« Új üzenet #270 Dátum: 2009. Február 17. - 19:28:01 »

Sertésszűz karikák baconbe göngyölve, rozmaringos burgonyával.

Hozzávalók:
85 dkg sertésszűz
25 dkg bacon + 5 dkg kicsire vágva
1 kg burgonya
4 rozmaring ág
3 ek provence-i fűszerkeverék
5 sonkahagyma
3 dl fehérbor

frissen őrölt bors
ízlés szerint néhány gerezd fokhagyma

A burgonyát és a hagymát megtiszítjuk. A burgonyát negyedekbe, ha kisebbek lennének félbe vágjuk a hagymákat is elnegyedeljük, a fokhagymagerezdeket szétnyomjuk. Egy nagyobb tepsibe szórjuk, összeforgatjuk pár ek. étolajjal/olívaolajjal és a fűszerekkel, meglocsoljuk borral. Rászórjuk az 5 dekányi kicsire vágott bacont, alufóliával lefedjük és 200 fokos sütőbe tesszük. A sertésszűzet lehártyázzuk, majd durván 3 cm-es szeletekre vágjuk. Sózzuk, borsozzuk a szeleteket és baconnel körbetekerjük. Kevés étolajat/olívaolajat melegítünk egy serpenyőben és a szeleteket körbepirítjuk. Ha a 40 perc eltelt és a burgonya megpuhult, a körbepirított hússzeleteket a burgonyára tesszük és légkeveréssel megpirítjuk őket újabb 20-30 perc alatt.
Jó étvágyat!

Forrás: Ízbolygó. Nem az én receptem. Viszont nagyon finom.  Nyami
Naplózva

"... nem is a lövés a vadászat. A puska elsütése csak kicsengése, emberállati kiélése a vadászatnak.
Mert a vadászat - áhítat." (Gr. Sz.Zs.)
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #271 Dátum: 2009. Február 18. - 11:51:15 »

Bakonyi pulykaragu túrós galuskával
Hozzávalók: 1 vöröshagyma; 6 evők. olaj; 1 evők. pirospaprika, só; 1 kisk. csemege gulyáskrém vagy pörköltízesítő; 1 kisk. csípős Piros Arany vagy Erős Pista; 1 mk. fokhagymakrém; 1-1 paprika és paradicsom; 50 dkg csiperkegomba; 2 dl tejföl; 1 evők. finomliszt; 0,5 dl főzőtejszín; 50 dkg pulykamellfilé; 1 mk. őrölt fekete bors; a körethez: 3 zsemle; tej; 30 dkg tehéntúró; 3 tojás; 5-6 evők. finomliszt; 2 kisk. só; fél csok. kapor;

 Elkészítés: A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, és lábasban, a fele olajon, kevergetve 2-3 perc alatt aranysárgára pirítjuk. A tűzről lehúzva a pirospaprikával meghintjük, majd azonnal - mielőtt a paprika megéghetne - 5 deci vizet ráöntünk. 1 kiskanál sót teszünk bele, a gulyáskrémmel, a Piros Arannyal meg a fokhagymakrémmel fűszerezzük. A paprikát kicsumázzuk, a paradicsomok szárát kimetsszük, mindkettő húsát kis kockákra vágjuk, és a paprikás alapba szórjuk. Közepes lángon 20 percig főzzük, majd szitán áttörjük. Közben a gombát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk, az ízes lébe szórjuk, 8 percig főzzük. A tejfölt a liszttel és a tejszínnel simára keverjük, a gomba főzőlevéből egy keveset hozzáadunk. Így biztosan nem lesz csomós, amikor a gombához öntöttük. Kevergetve 3 percig forraljuk, ezalatt mártásszerűen besűrűsödik. A pulykamellet lapjában kisujjnyi vastag szeletekre vágjuk, majd rostjaira merőlegesen ugyanilyen vastag csíkokra metéljük. A maradék olajat széles szájú serpenyőben 1 perc alatt megforrósítjuk, a húst beledobjuk, kevergetve, nagy lángon 3 perc alatt megpirítjuk. Ekkor fél kiskanál sóval meg 1 mokkáskanál borssal ízesítjük, még 3 percig pirítjuk, végül a paprikás gombamártásba keverjük.
A körethez a zsemlét hideg tejbe vagy vízbe áztatjuk, kifacsarjuk. A szitán áttört túrót, a tojásokat meg a lisztet hozzáadjuk, 1 kiskanálnyi sót szórunk bele, a fölaprított kaporral fűszerezzük. Ezután a maradék sóval ízesített vízbe szaggatjuk ugyanúgy, mint a hagyományos galuskát.  Ha feljött a víz tetejére, még 2 percig főzzük, végül leszűrjük. Célszerű folyó hideg víz alatt egy kissé leöblíteni, nehogy ragacsos legyen, majd 1-2 evőkanál olajjal összekeverni. Tálaláskor a gombás pulykaragu mellé halmozzuk.

Jó étvágyat!
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
Tomek
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1497



« Új üzenet #272 Dátum: 2009. Február 18. - 12:09:06 »

Bolognai spagetti ahogy én készítem

Hozzávalók:
Darált hús (sertés vagy marha)
1 fej vöröshagyma
Néhány gerezd fokhagyma
Sűrített paradicsom de lehet friss, érett paradicsom is.
só, cukor, bors, őrölt kömény, oregano, bazsalikom, kakukkfű, rozmaring ízlés szerint.

A hagymát apróra vágjuk, és megdinszteljük. Mielőtt beletesszük a húst, összenyomunk egy-két gerezd fokhagymát, és kicsit megfuttatjuk. Ezután rákerül a hús, amit fehéredésig pirítunk, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk az őrölt köménnyel. Eddigre már rendszerint levet ereszt, lassú tűzön az egészet újra zsírjára pirítjuk. Ha a pirítás megtörtént, felöntjük egy kevés vízzel, megszórjuk oreganoval, és addig pároljuk, ameddig a hús meg nem puhul.  Ha a hús puha, rákanalazzuk a sűrített paradicsomot, és összekavarjuk. Friss paradicsom esetén, forrázuk azokat le, mártsuk hideg vízbe, húzzuk le a héjukat, vágjuk nagyon apróra, és ezt adjuk a húshoz. Megkóstoljuk, ha a paradicsom nagyon savanyú lenne, akkor egy nagyon kevés cukorral édesítsünk rajta. A maradék fokhagymagerezdeket is hozzáadjuk, megszórjuk a bazsalikommal, kakukkfűvel, rozmaringgal,  és néhány rottyanás után kész is. 

Jó étvágyat.
Naplózva

"... nem is a lövés a vadászat. A puska elsütése csak kicsengése, emberállati kiélése a vadászatnak.
Mert a vadászat - áhítat." (Gr. Sz.Zs.)
Viktor
Vendég
« Új üzenet #273 Dátum: 2009. Február 18. - 18:48:36 »

Lekváros bukta

2,5 dl tej, 2,5 dkg élesztő, 50 dkg liszt, 5 dkg porcukor, 2 db tojás sárgája, 15 dkg vaj, só, 1 db citrom reszelt héja
Töltelék:  20 dkg baracklekvár

Langyos tejben felfuttatni az élesztőt. Az átszitált lisztet a kovásszal, tojás sárgájával, porcukorral, a fele olv. vajjal, sóval, citromhéjjal összegyúrni. Letakarva duplájára keleszteni. Finoman átgyúrva, lisztezett deszkán kisujjnyi vastagra nyújtani, 8x8 cm kockára vágni. A közepébe lekvárt teszünk, összetekerjük, két végét ujjal összenyomni. A maradék margarinnal megkenni, tepsibe rakni. Mégegyszer megkeleszteni, előmelegített sütőben 180 fokon sütjük.
Naplózva
Karcsi
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 650



« Új üzenet #274 Dátum: 2009. Február 19. - 11:05:03 »

Majoránnás ragu

Hozzávalók:
1 kg csíkokra vágott comb /bármilyen vad/
1 nagyobb fej hagyma
kevés zsír
majoránna

bors
1 pohár tejföl
A hagymát kevés zsíron teljesen elfőzöm./ha meg van sózva krémmé lehet főzni/Ráteszem a húst és fehéredésig forgatom.Rászórom a majoránnát /a tasak felét/sózom,borsozom.Ha nem enged levet akkor öntök alá egy kis vizet.Nagyon kevés lé legyen alatta mindig.Lefedve,puhára párolom.Mikor puha,teljesen elfőzöm alóla a lét és hozzáteszem a pohár tejfölt és a maradék majoránnát.Ha kell akkor még sót.Szarvacska tésztával tálalom.

Nagyon egyszerű recept,de finom.
St.Főszakácsunk már kóstolta és ízlett neki. Vigyorog
« Utoljára szerkesztve: 2009. Február 19. - 11:18:55 írta St.Girgesz » Naplózva

A sikeres ember az, aki reggel felkel, este lefekszik, és közben azt csinálja, amihez kedve van. (Bob Dylen)
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #275 Dátum: 2009. Február 20. - 12:11:01 »

Vagdalt libamell
Hozzávalók: 1 kb. 60-80 dekás nyúzott libamell, két és fél zsömle, 6 deka füstölt szalonna, 5 deka zsír, 5 deka hagyma, 2 gerezd fokhagyma, törött bors,
2 tojás, só.
A csontról úgy fejtjük le a liba mellhúsát, hogy a csont száraz maradjon.
Ezután a beáztatott és kicsavart zsömlékkel többször átdaráljuk.
A hagymát apróra vágva, a fokhagymát összezúzva zsírban megpirítjuk, de mielőtt levennénk, hozzákeverjük az apró kockákra vágott füstölt szalonnát, beletesszük a húst a zsömlével, a tojásokat, megsózzuk, megborsozzuk, és jól összegyúrjuk.
A masszából 8 egyenlő, hegyes mellformát alakítunk ki, a mellcsontot feldaraboljuk, és minden adat vagdalt alá egy darab csontot teszünk. Kizsírozott tepsiben közepesen forró sütőben szép pirosra sütjük.
Zöldborsó vagy zöldbabfőzelékkel kínáljuk. Jó étvágyat!
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
Viktor
Vendég
« Új üzenet #276 Dátum: 2009. Február 23. - 10:57:10 »

Meggyes piskóta

6 db tojás, 30 dkg margarin, 25 dkg cukor, 1 csomag vaniliáscukor, 45 dkg liszt, 1 cs sütőpor, 2 dl tej, 80 dkg meggy

A puha margarint cukorral és a vaniliáscukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tojás sárgáját, tejet, apránként a liszttel elkevert sütőport. Végül óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. A masszát sütőpapírral bélelt nagy tepsibe öntjük, rászórjuk a kimagozott meggyet.

Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 40 percig kell sütni.
Naplózva
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #277 Dátum: 2009. Február 23. - 12:08:14 »

Sült kappan királyok módjára

Hozzávalók:
Egy konyhakész hízott kappan,
15-20dkg füstölt fehérszalonna,
5-6 gerezd fokhagyma (elfelezve)
Fél evőkanál só, pirospaprika, negyed evőkanál fekete bors,
3dl sör
1,5kg közepes méretű krumpli.

Elkészítése: a kappant alaposan megtűzdeljük a szalonnával, a szalonnacsíkok mellé pedig dugjunk be egy-egy fél gerezd fokhagymát, majd kívül-belül dörzsöljük be alaposan a fűszerek keverékével. Kössük össze a szárnyait és a lábait, hogy sülés közben megmaradjon a szép formája-ne nyíljon szét. Hagyjuk pihenni pár órát, majd helyezzük egy kizsírozott tálba vagy tepsibe és öntsük alá a sört. (Közben a krumplit tegyük fel héjában főni.) Ezután fedjük le és közepes lángon, meg-meglocsolgatva a saját levével, süssük majdnem készre. Ekkor vegyük le a fóliát és sűrűn locsolgatva süssük szép pirosra.
A megfőtt krumplikat hámozzuk meg, majd miután a sült kappant kivettük a tepsiből, tegyük a pecsenyezsírba az egészben hagyott gumókat és néha óvatosan megkeverve, rázogatva süssük asütőben pirosra őket. A pecsenyezsírból kivéve alaposan csöpögtessük le(szalvétán, tésztaszűrőn, stb.).

Tálaláskor az egészben sült madarat helyezzük egy nagy tál közepére, a krumplit pedig halmozzuk köré, végül friss zöldségekkel díszítsük a tálat. A megmaradt pecsenyezsírt egy külön kis tálban szolgáljuk fel étkezéskor (vagy készíthetünk belőle egy tejfölös, borsos-lestyános mártást, ami jól passzol a kappanhoz-ezt szintén külön tálban kínáljuk).

Jól illik hozzá a száraz vagy félszáraz kéknyelű, vagy egy könnyebb muskotály.
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #278 Dátum: 2009. Február 25. - 12:03:39 »

Böjti juhtúrós lángos
Hozzávalók:
10 darabhoz:
40 dkg liszt
1,2 kg főtt burgonya
1,5 dl olaj
2 dkg élesztő
3 dkg cukor
2 dl tej
kevés só
a töltelékhez:
25 dkg juhtúró
1 dl tejföl
1 csokor kapor
Elkészítése:A megtisztított, megmosott burgonyát sós vízben megfőzzük. Leszűrjük és forrón áttörjük. Az élesztőből kevés cukorral, langyos tejjel és liszttel kovászt készítünk. Langyos helyen megkelesztjük, a liszthez hozzátesszük a burgonyát, a megkelt kovászt beleöntjük, sózzuk, és annyi langyos tejet adunk hozzá, hogy kenyértészta keménységű legyen. Jól eldolgozzuk, gyúrjuk, majd liszttel megszórva, tetejét letakarva, langyos helyen kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagságra nyújtjuk és tetszés szerinti formára szaggatjuk. Mielőtt a forró zsírba tesszük két-három helyen késsel bevagdossuk. Mindkét oldalát pirosra sütjük az olajban. A friss juhtúrót egyenletesen rákenjük a lángosokra, meglocsoljuk 1 dl tejföllel megszórjuk a finomra vágott kaporral. A lángosokat félbehajtjuk és kissé összenyomkodjuk. Tűzállótálon vagy bevonatos tepsiben 5-10 percre a sütőbe tesszük.
Forrón tálaljuk.
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #279 Dátum: 2009. Február 25. - 12:04:18 »

Vadászpecsenye
Hozzávalók: 4 db fácán vagy gyöngytyúk comb, 2 db mell, 4 dkg fokhagyma, fél tubus pirosarany vagy paprikakrém, 1 dkg törött bors, só, 5 dkg zsír, 1 teáskanál paradicsompüré, 2 szem borókabogyó, 1 csipet kakukkfű, 1 dl bor, pirospaprika.
 
Elkészítése: A megadott mennyiségű fokhagymából, paprikakrémből, paradicsompüréből, a fűszerekkel ízesítve, sűrű mártást keverünk.
(Készíthetjük úgy is, hogy egy kevés zsírban megpirítjuk a paradicsompürét, megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a többi ízesítő anyagot és kevés borral forralással besűrítjük.) A melleket és a combokat csontig bevagdaljuk, majd az így nyert nyílásokat megkenjük a mártással. Ezután átkötjük vagy hústűvel  megtűzzük, forró zsírban megforgatjuk, majd kisebb lángon puhára pároljuk.
A fenti mártással készíthetünk ugyanilyen módon sertéskarajt is egybesütve. Különleges rántott húst is készíthetünk úgy, hogy a mártással, melyhez egy kanál vegetát is keverünk előző este, bekenjük a sertéshúsdarabokat; így pácoljuk egy éjszakán át, majd másnap szokásosan panírozva kirántjuk.

(DPG recepttára)
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #280 Dátum: 2009. Február 26. - 11:49:43 »

Tejfölös szarvastokány rizsgyűrűben
HOZZÁVALÓK:

80 dkg szarvas apróhús
1 kiskanál paradicsompüré
1 dl száraz vörösbor
1 dl tejföl
1 evőkanál liszt
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
fél dl olaj
1 evőkanál pirospaprika
őrölt kömény
só, őrölt bors
ELKÉSZÍTÉS

A forró olajban futtassuk meg a hagymát és a zúzott fokhagymát, majd húzzuk le a tűzről. Szórjuk meg a pirospaprikával, keverjük össze, és tegyük bele a csíkokra vágott apróhúst. Öntsük fel annyi vízzel, hogy háromnegyedig ellepje, majd ízesítsük sóval, borssal, köménnyel, és fedő alatt pároljuk félpuhára. Adjuk hozzá a paradicsompürét meg a bort, ha kell, kevés vizet, és közepes lágon pároljuk készre. A tejfölt a liszttel, kevés vízzel, kevés forró szafttal keverjük simára, és sűrítsük be vele a tokányt. Ha felforrt, és kellően besűrűsödött, húzzuk le a tűzről. Tálaláskor a petrezselymes párolt rizst gyűrű formában halmozzuk tányérra, és szedjük a közepébe a tejfölös szarvastokányt. Tejföllel meglocsolva, forrón kínáljuk.

(fakanal.hu)
« Utoljára szerkesztve: 2009. Február 26. - 13:44:16 írta St.Girgesz » Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #281 Dátum: 2009. Február 27. - 11:50:48 »

Malaczsült.
A kis malaczot általában nem tudják ropogós bõrüvé sütni; pedig ez könnyû dolog. Ha a kis malaczot megszurtuk torkánál hosszu vékony pengéjû késsel és vérét tálba eltettük használatig; ha már nincs benne semmi életjel, legelõbb a fejét mártsuk egészen buzgó forró vizbe, és gyorsan ujjainkra sodorva, tépjük le róla a szõrt. Ha a feje tiszta a szõrtõl, mártsuk még a két elsõ lábát is folytonosan buzgó forró vizbe; azt is gyorsan le lehet tisztitani. Körmérõl a szaru részt tépjük le, és igy mindég kis részletekbe mártsuk forró vizbe, mig egészen szép fehérre le nem tisztitottuk. Végül hátulsó lába között hasát hosszan felmetszük és a beleit, a tüdõjét és a máját kiszedjük. Az egész kis malaczot kivül és belül megsózzuk és egy hosszu bádog tepsire tesszük, a hasára fektetve, a négy lábát szét huzva, hogy egész szilárdan nyujtózhasson. Az egész malaczot mindenütt, a hol csak lehet kenjük be fagyos zsirral, öntsünk a tepsibe néhány kanál vizet és akkor tegyük a forró sütõbe, kemenczébe. Hagyjuk ott sülni másfél vagy két órán át. Ha a malacz nagyobb, idõként vegyük ki a sütõbõl; de ne a pecsenyét, hanem a tepsit forgassuk meg a sütõben. A sültet néha locsolni is kell, de nem gyakran; különösen olyankor nem tanácsos locsolni, mikor pirulni kezd, mert ha ezt tesszük, megvonul a bõre és sohase lesz ropogós. Csak egy-egy kevés fagyos zsirt kell fakanállal reá kenegetni; ugy másfél óra mulva erõs tüzet kell alkalmazni. Mikor már egészen átal sült a csendesebb tüznél, de még nem ropogós a bõre, ha akkor hirtelen tüz éri, azonnal ropogóssá lesz. Legtöbb esetben felhólyagzik a malaczbör, de az nem baj; - sokkal nagyobb baj ennél, mert rossz, ha vonult a bõr. Igyekezni kell tehát gyorsan, azon forrón feltálalni, mert az ugy jó. Tegyünk mellé veres saláta káposztát.

("Valódi magyar szakácskönyv; Magyar Nők Lapja Kiadóhivatala;1892)
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #282 Dátum: 2009. Március 02. - 11:48:42 »

Gombás vadlibamáj
Hozzávalók:
4 személyre:
500 g vadlibamáj, őrölt fekete és fehér bors, 10 g liszt, 50 g zsír, 150 g gomba, 100 ml vörösbor, 100 g sonka, kakukkfű, só.

Elkészítés:
A liba májáról eltávolítjuk az epe foltjait, megmossuk, és vastagabb szeletekre vágjuk. A májszeleteket meghintjük őrölt fekete és fehér borssal, megforgatjuk liszben és forró zsírban megpirítjuk. Felöntjük kevés forró vízzel, hozzáadjuk a megtisztított, megmosott, összevágott gombát, és fedő alatt lassú tűzön pároljuk. Időnként vörösbort öntünk alá. Végül hozzáadjuk az apró kockára vágott sonkát, csipetnyi kakukkfűvet, és együtt készre pároljuk. Krumplipürével tálaljuk.
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #283 Dátum: 2009. Március 03. - 11:53:31 »

Babgulyás vadász módra
 A recept megjelent: Vidék Íze (2008/7)

Hozzávalók 4 személyre:
- 40 dkg vaddisznó
- 30 dkg tarkabab
- 2 db vöröshagyma
- 4 evőkanál finom liszt
- ízlés szerint pirospaprika
- 2 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- kevés zeller
- 2-3 evőkanál sertészsír
- 1 szál babérlevél
- ízlés szerint vadfűszerkeverék
- ízlés szerint csípős csöves paprika
- 2 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint só
- ízlés szerint őrölt bors
Az előző nap beáztatott babot 2 liter vízben egy pici sóval
feltesszük főni. Eközben apróra vágjuk a hagymát, kevés
zsíron egy kis pirospaprikával átsütjük. Hozzáadjuk a kockára vágott húst, melyet előtte megszórtunk egy kevés
sóval és borssal. Ezután beletesszük a babérlevelet, egy
darabka csöves paprikát meg vadfűszerkeveréket ízlés
szerint. Kevés vízzel felengedjük, és addig főzzük, míg a
hús félig megpuhul. Ezután a megtisztított és darabokra
vágott zöldségekkel – a sárgarépával, a fehérrépával és
a zellerrel – együtt a babhoz adjuk, s ekkor már teljesen
készre főzzük. A zsíron a lisztet sötét zsömleszínűre pirítjuk, hozzáadjuk a péppé zúzott fokhagymát, és bőven megszórjuk pirospaprikával. A rántást gyors mozdulatokkal összekeverjük, hideg vízzel fölengedjük, majd amikor már a hús és a bab is megpuhult, a leveshez adjuk. A gulyást jól megkeverjük, és még néhány percig rotyogtatjuk, hogy a rántás is megfőjön. Forrón, friss kenyérrel tálaljuk.

Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #284 Dátum: 2009. Március 05. - 11:57:24 »

Vaddisznógerinc kakukkfüves pácban

Hozzávalók 4 személyre:

- 20 dkg erdei gomba
- 2 db burgonya
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2 db paradicsom
- 1,5 dl olívaolaj
- 3 dl vörösbor
- 3 teáskanál szegfűszeg
- fĂ©l teáskanál feketebors
- 2 db babérlevél
- 2 szál kakukkfű
- 2 db vöröshagyma
- 2 db sárgarépa
- 1 adag vaddisznó gerinc
- ízlés szerint só
- ízlés szerint őrölt bors
A megtisztított és hasábokra vágott sárgarépát, a felszeletelt hagymát felöntjük a vörösborral, majd hozzáadjuk a kakukkfüvet, a babérlevelet, a feketeborsot, a szegfűszeget meg egy kevés sót. A páclébe belehelyezzük a kicsontozott, megmosott és megszárított vaddisznógerincet, úgy, hogy a lé mindenütt ellepje. A húst két napig hűvös helyen hagyjuk érlelődni, közben néha megforgatjuk. Egy tepsiben felmelegítünk 1 dl olajat, beletesszük a pácból kiemelt, lecsepegtetett húst, és minden oldalán megsütjük, kissé megpirítjuk.
A zöldséges pácléhez hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot meg az apróra vágott fokhagymát, s kb. 40 percig forraljuk. Ekkor beletesszük a kockákra vágott burgonyát is, s további 20 percig főzzük. A megmaradt
olajban késhegynyi sóval és borssal ízesítve megpároljuk a gombát, majd a gerinccel együtt beletesszük a beforralt páclébe. A pecsenyét tálalás
előtt egy-két óráig hagyjuk pihenni, hogy az ízek alaposan összeérjenek.
A húst rostjaira merőlegesen szépen felszeleteljük, a párolt gombával és pirított burgonyával kínáljuk.

(Vidék Íze 2008.)
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 [19] 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: