Oldalak: 1 ... 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 [33] 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 ... 365   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Jogszabályok  (Megtekintve 585980 alkalommal)
Viktor
Vendég
« Új üzenet #480 Dátum: 2008. November 19. - 18:01:18 »

Most kaptam egy megkeresést egy vadásztárstól, hogy az egyik megyei rendőrfőkapitányság utasítása szerint a lőfegyvertárolás helyének megváltoztatása esetén ugyanúgy bekaszíroznák az igazgatási szolgáltatási díjat.

Ez azonban álláspontom szerint igencsak aggályos, továbbmegyek: törvénysértő.

Korm. rend. 2. § (2) bekezdés: "Az Ftv. 3. §-ában és az (1) bekezdésben foglalt engedélyezési eljárásokért igazgatási szolgáltatási díjat kell fizetni."

Fegyvertv. 3. § (1) bekezdés: "Hatósági engedély (a továbbiakban: engedély) szükséges:a) a lőfegyver, a lőfegyverdarab (a továbbiakban együtt: lőfegyver), a muzeális lőszer kivételével a lőszer, a flóberttöltény gyártásához, javításához, forgalmazásához, a lőfegyver hatástalanításához, a lőfegyver kiállításához;
b) az A, B, C vagy D kategóriába tartozó tűzfegyver, a lőfegyverdarab, az e törvény alapján lőfegyvernek minősülő légfegyver, a lőszer és a hangtompító megszerzéséhez, tartásához, az ország területére történő behozatalához, az ország területéről történő kiviteléhez, az ország területén történő átszállításhoz;
c) a polgári rendeltetésű lőtér, a lőfegyver- és lőszer-tárolóhely üzemeltetéséhez."

Korm. rend. 2. § (1) bekezdés: "Hatósági engedély (a továbbiakban: engedély) szükséges
a) a festéklövő fegyver, a gáz- és riasztófegyver, a gáz- és riasztótöltény, a légfegyver, a lőszerelem, a színházi fegyver gyártásához, javításához, a Magyar Köztársaság területén történő forgalmazásához;
b) a gáz- és riasztófegyver önvédelmi célú viseléséhez, a lőszerelem, a színházi fegyver megszerzéséhez, tartásához;
c) a muzeális fegyver sportlövészeti célú használatához."

50/2004. (VIII. 31.) BM rendelet a fegyverismereti vizsga, a fegyverforgalmazási vizsga, a lőfegyver, lőszer hatósági tárolása és a fegyverekkel, lőszerekkel kapcsolatos tevékenységek engedélyezésének igazgatási szolgáltatási díjairól (a továbbiakban Iszr.) 1. § (1) bekezdés: "A fegyverekkel, lőszerekkel kapcsolatos tevékenységek engedélyezésére irányuló eljárásban igazgatási szolgáltatási díjat (a továbbiakban: díjat) kell fizetni."
(2) bekezdés: A díj mértékét az 1. számú melléklet határozza meg."

 
A fenti jogszabályi idézetek arra szolgálnak hogy lássuk milyen esetben történik engedélyezés. Ebben a körben azonban csak a Fegyvertv. (vastagított) 3. § (1) bekezdésének c) pontja jöhet számításba, ugyanis a fegyver- és lőszertárolás helyének engedélyezéséről csak itt van szó.

Csakhogy a fegyvertárolás megváltozása nem engedélyköteles, egyszerű bejelentési kötelezettséggel rendelkezik az egyszerű tartásra jogosult vadász:

Korm. rend. 38. § (1) bekezdés: "A lőfegyver, gáz- és riasztófegyvert tartó személy
(...)
f) köteles az engedély kiadására irányuló kérelemben szereplő adatok és a lőfegyvertároló-hely megváltozását 5 munkanapon belül a lakóhely szerint illetékes rendőrkapitányságnak bejelenteni;


Engedélyezésre a lőfegyvertárolás vonatkozásában csak akkor kerül sor, amikor a fegyvertartásunkat engedélyezik, de akkor a komplett eljárásért rójuk le a díjat, mégpedig az Iszr. 1. mellékletének 10. pontja alapján:

"10. Lőfegyver megszerzésének és tartásának engedélyezése lőfegyver tartásának engedélyezésére szolgáló okmány kiállításával 6 000 Ft"

Tárolóhely engedélyezéséről a jogszabály az iagzgatási szolgáltatási díjaknál csak ebben a körben szól:
 
Iszr. 1 melléklet:

1. Gyártás engedélyezése 150 000
 2. Forgalmazás engedélyezése 150 000
 3. Javítási tevékenység engedélyezése 80 000
 4. Lőtér üzemeltetés engedélyezése 50 000
 5. Lőfegyver kiállítás engedélyezése 20 000
   6. Lőfegyver, lőszer, lőszerelem tárolóhely engedélyezése 
  - 25 db lőfegyverig és/vagy 5000 db lőszerig  15 000
 
 - 26-50 db lőfegyverig és/vagy 10 000 db lőszerig  35 000
  - 50 db lőfegyver felett és/vagy 10 000 db lőszer felett  45 000
  - lőszerelem tárolóhely 35 000
Nem kell a 6. pont szerinti díjat külön leróni, ha az 1-5. pontok szerinti tevékenység engedélyezésével egyidejűleg a tárolóhely is elbírálásra kerül, feltéve, hogy a tárolóhely közvetlen fizikai kapcsolatban áll a tevékenység gyakorlásának helyszínével."

Magából a jogszabályból is kiderül tehát, hogy a tárolóhely engedélyezésére csak az 1-5. pontokhoz tapadóan kerülhet sor! Úgyhogy az egyszerű vadásztól pénzt kérni a tárolóhely megváltozásáért - már elnézést, de - rendőrvicc.


   



   

« Utoljára szerkesztve: 2008. November 19. - 19:45:21 írta Viktor » Naplózva
Fzsolt69
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 35



« Új üzenet #481 Dátum: 2008. November 20. - 08:01:53 »

Köszi Viktor!

Tegnap este 19 órakor (!!!!!!!) összefutottam a rendőrségen az Ig.rend osztályvezetővel. Épp ment munkából hazafelé, így csak kutyafuttában beszéltünk erről. Ő is a Korm.r. 1. sz. mellékeltét hozta fel, de ellentétes magyarázattal. Szerinte is több mint aggályos, felsőbb utasításra cselekszik ő is. Az adott helyzetet viszont sikerült úgy megoldani, hogy vásárlásival együtt jelenti be a telephelyváltozást a barátom, így el tudja csúsztatni egy eljárási költség alatt. 

Köszi mégegyszer!!!!
Naplózva
Viktor
Vendég
« Új üzenet #482 Dátum: 2008. November 20. - 08:47:41 »

Köszi Viktor!

Tegnap este 19 órakor (!!!!!!!) összefutottam a rendőrségen az Ig.rend osztályvezetővel. Épp ment munkából hazafelé, így csak kutyafuttában beszéltünk erről. Ő is a Korm.r. 1. sz. mellékeltét hozta fel, de ellentétes magyarázattal. Szerinte is több mint aggályos, felsőbb utasításra cselekszik ő is. Az adott helyzetet viszont sikerült úgy megoldani, hogy vásárlásival együtt jelenti be a telephelyváltozást a barátom, így el tudja csúsztatni egy eljárási költség alatt. 

Köszi mégegyszer!!!!

Szia Zsolti!

Szomorú hogy ez így van. Sajnos az igazgatásrendészeten hajlamosak elfeledkezni arról, hogy a Rendőrség ebben az esetben közigazgatási hatóságként jár el, így kötik a Ket. rendelkezései:

1. § (1) A közigazgatási hatóság az eljárása során köteles megtartani és másokkal is megtartatni a jogszabályok rendelkezéseit. (...)
(2) A közigazgatási hatóság a hatáskörének gyakorlásával nem élhet vissza, hatásköre gyakorlása során a szakszerűség, az egyszerűség és az ügyféllel való együttműködés követelményeinek megfelelően köteles eljárni.
(3) A közigazgatási hatóság az ügyfél jogát és jogos érdekét csak a közérdek és az ellenérdekű ügyfél jogának, jogos érdekének védelméhez szükséges mértékben korlátozza.
(4) A közigazgatási hatóság védi az ügyfelek jóhiszeműen szerzett és gyakorolt jogait, ezek korlátait e törvény határozza meg.


4. § (1) Az ügyfeleket megilleti a tisztességes ügyintézéshez, a jogszabályokban meghatározott határidőben hozott döntéshez való jog (...).
(2) A közigazgatási hatóság a nem jogszabályszerű eljárással az ügyfélnek okozott kárt a polgári jog szabályai szerint megtéríti.

5. § (1) A közigazgatási hatóság az ügyfél és az eljárás más résztvevője számára biztosítja, hogy jogaikról és kötelezettségeikről tudomást szerezzenek, és előmozdítja az ügyféli jogok gyakorlását.
(2) A közigazgatási hatóság a jogi képviselő nélkül eljáró ügyfelet tájékoztatja az ügyre irányadó jogszabály rendelkezéseiről, az őt megillető jogokról és az őt terhelő kötelezettségekről, illetve a kötelezettség elmulasztásának jogkövetkezményeiről, továbbá a természetes személy ügyfél részére a jogi segítségnyújtás igénybevételének feltételeiről.

7. § A közigazgatási hatóság a költségtakarékosság és a hatékonyság érdekében úgy szervezi meg a tevékenységét, hogy az az ügyfélnek és a hatóságnak a legkevesebb költséget okozza, és az eljárás a lehető leggyorsabban lezárható legyen.

Nekem sajnos mindezekkel ellentétes tapasztalataim vannak a rendőrségi ügyintézéssel kapcsolatban. Az igazgatásrendszek jelentős része hatalmi pozícióból tárgyal az ügyféllel (ezt sokan ex-bűnügyesként szokták meg, ami különösen ijesztő), a jogaira nincs tekintettel. Felületesen elolvassa a jogszabályt, meg sem kísérli értelmezni, majd ezt a kontármunkát Rajtad és rajtam próbálja ki. Félni kell tőle.
Naplózva
Fzsolt69
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 35



« Új üzenet #483 Dátum: 2008. November 20. - 09:39:46 »

Azért eddig itt elég liberálisan kezelték a jogszabályokat. Főleg régebben, és nem csak ismerősökkel. Csak most ez az egy jogszabályértelmezés volt ami szembemegy a jóérzésünkkel. De ezt is nagyon frappánsan és rugalmasan megoldották. Csak dicsérni tudom a Jászberényi Rendőrkapitányság Ig.rendes dolgozóit!!!
Naplózva
Viktor
Vendég
« Új üzenet #484 Dátum: 2008. November 20. - 10:17:48 »

Csak dicsérni tudom a Jászberényi Rendőrkapitányság Ig.rendes dolgozóit!!!

Örülök hogy említetted Őket, mert ezzel én is így vagyok. Tudnám még folytatni a sort, de nem teszem, mert sajnos van egy másik sor is, abba pedig nem szeretnék nevesítve belekezdeni.

Csak egy a bajom a dícséretekkel is. Magyarországon hálásnak kell lenni úgy az égnek, mint a hatóságnak ha elvégzi a munkáját.

Volt nekem egy főnököm, akit Te is ismersz személyesen, olyan sokat tanultam Tőle, mint kevés embertől. Azt mondta egyszer:
"Jól jegyezd meg öcsém, ha elvégzed a melódat, azért nem lesz neked senki hálás és te vagy a hülye ha ezt várod. Mert ez a természetes. Majd ha elszúrsz valamit, akkor én viszont jól s...be rúglak."
Naplózva
Kama
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3606


« Új üzenet #485 Dátum: 2008. November 20. - 10:26:17 »

Örülök hogy említetted Őket, mert ezzel én is így vagyok. Tudnám még folytatni a sort, de nem teszem, mert sajnos van egy másik sor is, abba pedig nem szeretnék nevesítve belekezdeni.

Csak egy a bajom a dícséretekkel is. Magyarországon hálásnak kell lenni úgy az égnek, mint a hatóságnak ha elvégzi a munkáját.

Volt nekem egy főnököm, akit Te is ismersz személyesen, olyan sokat tanultam Tőle, mint kevés embertől. Azt mondta egyszer:
"Jól jegyezd meg öcsém, ha elvégzed a melódat, azért nem lesz neked senki hálás és te vagy a hülye ha ezt várod. Mert ez a természetes. Majd ha elszúrsz valamit, akkor én viszont jól s...be rúglak."

 Igen
Ezért vagyok én mélységesen felháborodva a hálapénzen. Nekem se csúsztat senki borítékokat a zsebembe azért mert végzem a munkámat. Megkapom a fizetést, ha jól csinálom a prémiumot, aztán csóközön.
És ezért gondolom azt, hogy egy egyszerű tiltással és megfelelő szankciókkal meg lehetne szűntetni.
Naplózva

"Hiszen ha csak úgy egyszerre agyon lehetne lőni mindent, venne-e puskát a kezébe valamirevaló ember?"
(Zsindely Ferenc)
P.Zoli
Vendég
« Új üzenet #486 Dátum: 2008. November 20. - 10:26:41 »

"Jól jegyezd meg öcsém, ha elvégzed a melódat, azért nem lesz neked senki hálás és te vagy a hülye ha ezt várod. Mert ez a természetes. Majd ha elszúrsz valamit, akkor én viszont jól s...be rúglak."

 Igen Igen Igen
Naplózva
Viktor
Vendég
« Új üzenet #487 Dátum: 2008. November 20. - 10:53:52 »

Egyébként teljesen elfogulatlanul azt látom, hogy a Rendőrség egyes szervei lépten-nyomon az így is szigorú és ellentmondásos fegyvertartási szabályok, azaz a mi fegyvertartásunk megkurtításán fáradoznak. Ezzel lehet vitatkozni, de nekem akkor is ez a véleményem.

Teszi ezt annak ellenére, hogy a fegyverügyi eljárásban mi vagyunk az ügyfelek, senki más, így nincs ellenérdekű ügyfél sem az ügyekben.

És az igrendek még hagyján, más osztályokkal is kapcsolatba kerülünk, főleg a közrendvédelemmel (KMB, járőrök). Sokunknak vannak itt kellemetlen tapasztalatai.

Aki azzal vádol, hogy nem szeretem a rendőröket, annak el kell mondanom, hogy Édesapám évtizedeket húzott le a testületnél...
Naplózva
Fzsolt69
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 35



« Új üzenet #488 Dátum: 2008. November 20. - 12:45:19 »

Na közben voltam bent ismét. Megnéztem pontosan, hogy mire hivatkozva kérik el a 3000 ft-t. Az egyik az a 259/2004 Korm.rendelet 34 §. (1). bek.-ben foglalt jogszabály, ezt hirtelen nem találtam. Valamint a 50/2004 BM. rendelet melléklete, amit már említettél, ott is a 19. sor:  "19.    Az engedélyezésre szolgáló okmányokba történő hatósági bejegyzés    3 000".  Mivel a változást /jelen esetben a tárolóhely megváltozása/ be kell jegyezni a tartási engedélybe, kérik a 3000 ft.-t. /Ilyen még pl a sportlövők évenkénti eü.bejegyzése is./
Átolvasva valóban az derül ki, hogy csak és kizárólag a legelső engedély megszerzésekor kell 6000,-ft-t fizetni, utána már csak bejelentésre szolgáló adatokat közlünk a rendőrhatósággal és nem új engedélyt kérünk. Hisz az már megvan, azzal rendelkezünk. Vagy ezen bejelentést is új engedélyként kezelik?
Naplózva
Viktor
Vendég
« Új üzenet #489 Dátum: 2008. November 20. - 12:57:01 »

Na közben voltam bent ismét. Megnéztem pontosan, hogy mire hivatkozva kérik el a 3000 ft-t. Az egyik az a 259/2004 Korm.rendelet 34 §. (1). bek.-ben foglalt jogszabály, ezt hirtelen nem találtam. Valamint a 50/2004 BM. rendelet melléklete, amit már említettél, ott is a 19. sor:  "19.    Az engedélyezésre szolgáló okmányokba történő hatósági bejegyzés    3 000".  Mivel a változást /jelen esetben a tárolóhely megváltozása/ be kell jegyezni a tartási engedélybe, kérik a 3000 ft.-t. /Ilyen még pl a sportlövők évenkénti eü.bejegyzése is./
Átolvasva valóban az derül ki, hogy csak és kizárólag a legelső engedély megszerzésekor kell 6000,-ft-t fizetni, utána már csak bejelentésre szolgáló adatokat közlünk a rendőrhatósággal és nem új engedélyt kérünk. Hisz az már megvan, azzal rendelkezünk. Vagy ezen bejelentést is új engedélyként kezelik?

Van egy fegyvertartási engedély Nálad? Vagy bárkinél?   
Naplózva
Pyrus
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 4591



« Új üzenet #490 Dátum: 2008. November 20. - 13:00:50 »

Én úgy emlékszek, hogy a tárolási hely nincs is beírva a fegyvertartásiba!
Naplózva
Viktor
Vendég
« Új üzenet #491 Dátum: 2008. November 20. - 13:19:01 »

Én úgy emlékszek, hogy a tárolási hely nincs is beírva a fegyvertartásiba!

 Igen

De nincs ám, én is így emlékeztem! Csak a lakcím, amin az ÁLLANDÓ lakcímet kell érteni! Akkor meg miről beszélünk?
Naplózva
Fzsolt69
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 35



« Új üzenet #492 Dátum: 2008. November 20. - 13:21:46 »

Nincs nálam. De Te is arra gondolsz amire Gangocs? Szépen, aranyosan, gyöngybetűvel beírták az utólsó oldalra a tárolási helyet, ennyi.  Fejvakarás  Vállat von A következő kérdésre a válasz: nem tudom, hogy honnan vették, hogy ezt is be kell jegyzeni a tartásiba. Fogggalmam sincs...
Naplózva
Sakac
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9921



« Új üzenet #493 Dátum: 2008. November 20. - 13:28:09 »

Igen

De nincs ám, én is így emlékeztem! Csak a lakcím, amin az ÁLLANDÓ lakcímet kell érteni! Akkor meg miről beszélünk?

Nálam ugy szerepel hogy "lakcím és tárolóhely"
Naplózva

"Mindenkinek két élete van. De a második csak akkor kezdődik el, ha valaki rájön, hogy csak egy van"
Kapszli
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 759



« Új üzenet #494 Dátum: 2008. November 20. - 13:29:02 »

Nincs nálam. De Te is arra gondolsz amire Gangocs? Szépen, aranyosan, gyöngybetűvel beírták az utólsó oldalra a tárolási helyet, ennyi.  Fejvakarás  Vállat von A következő kérdésre a válasz: nem tudom, hogy honnan vették, hogy ezt is be kell jegyzeni a tartásiba. Fogggalmam sincs...

Úgy ahogy mondod. Nekem is beírták a hátuljába.
Naplózva

Üdv:Kapszli
Oldalak: 1 ... 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 [33] 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 ... 365   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: