Hkriszta
|
|
« Új üzenet #4710 Dátum: 2010. Január 26. - 09:44:56 » |
|
Sziasztok! Szarvashúsom van, oldalas, karaj, és szűzérme. Remélem, így hívják őket a vadaknál is. Nézegettem a recepteket, de nem találtam ezekhez valót. Tudnátok pár tippet adni? Köszönöm!!!!
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Voldi
Adminisztrátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9527
Piros betűs nagyokos...
|
|
« Új üzenet #4711 Dátum: 2010. Január 26. - 09:58:23 » |
|
Sziasztok! Szarvashúsom van, oldalas, karaj, és szűzérme. Remélem, így hívják őket a vadaknál is. Nézegettem a recepteket, de nem találtam ezekhez valót. Tudnátok pár tippet adni? Köszönöm!!!! Igen. Küldd el nekem Az oldalasból vagy pörköltet főznék, vagy ragut. A szűzérméket bepácolnám és megsütném hirtelen vaslapon, vagy tárcsán. A karajt mondjuk megbecsteleníteném egy kolbásszal, és egyben megsütném. Röviden ennyi. De ne vacakolj vele, adom a címet Voldi
|
|
|
Naplózva
|
-Voldi, ritka rusnya vagy alsógatyában... -Levegyem?
-"Ha mindenki úgy tesz, ahogy tenni köll, akkor minden úgy lösz, ahogy lenni köll!"
|
|
|
Hkriszta
|
|
« Új üzenet #4712 Dátum: 2010. Január 26. - 10:01:48 » |
|
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Voldi
Adminisztrátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9527
Piros betűs nagyokos...
|
|
« Új üzenet #4713 Dátum: 2010. Január 26. - 10:21:32 » |
|
Szerintem meg lehet, de azok az ízek, amik a bordákból egy pörköltben kifőnének, páratlanok! Megsütni a karajt és a szűzérme karikákat érdemesebb szerintem. Bár az oldalas is finom.
|
|
|
Naplózva
|
-Voldi, ritka rusnya vagy alsógatyában... -Levegyem?
-"Ha mindenki úgy tesz, ahogy tenni köll, akkor minden úgy lösz, ahogy lenni köll!"
|
|
|
Hkriszta
|
|
« Új üzenet #4714 Dátum: 2010. Január 26. - 10:34:05 » |
|
A karajt mennyit kell pácolni? És főleg miben? Akkor ne csináljak belőle rántott húst? (viccvót) Először azt fogom kivenni a mélyhűtőből.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #4715 Dátum: 2010. Január 26. - 12:57:31 » |
|
A karajt mennyit kell pácolni? És főleg miben? Akkor ne csináljak belőle rántott húst? (viccvót) Először azt fogom kivenni a mélyhűtőből. Én azért el tudnék képzelni belőle pár fűszeres bundában kisütött, rántott szeletet kevés ecetes hagymával földobva, hagymás tört krumplival is a tányéron... de csak és kizárólag balzsamecettel
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Elérhető
Hozzászólások: 9994
|
|
« Új üzenet #4716 Dátum: 2010. Január 26. - 13:16:40 » |
|
Egy tipp a karajra. Egy csipetnyi szárított erdei gombát megáztatsz vízben. A húst ujjnyi vastag szeletekre felvágod. Kikloffolod egészen vékonyra, mindkét oldalát megsózod, félre teszed. 10 szeletenként negyed kiló csiperkét felaprítasz. Az erdei gombát vizestül ráöntöd a csiperkére. Fogsz ugyanennyi mennyiséghez (10 szelet) egy közepes fej vöröhagymát, felaprítod, megsózod, zsíron megdinszteled. Mehet rá egy kevés bors és köménymag is. Vékonyra aprított kolozsvári szalonnát (olyan maréknyit) serpenyőben néhány percig pirítasz, nem kell barnára sütni, csak jó üvegesre. Beleöntöd a gombába a kisült zsírjával együtt, majd összekevered. A húsokat megrakod a gombás-szalonnás töltelékkel, felcsavarod, majd a két végét begyűröd. Ezután liszt-tojás-zsemlemorzsa panírba beforgatod, majd forró zsírban (legalább 2/3-áig lepje el) kisütöd. Főtt krumpli, hajában sült krumpli, esetleg krumplipüré való hozzá, valamint hagymatartalmú savanyúság.
A hét végén vendégeim voltak. Ketten voltunk vendéglátók a volt elnökünkkel. Laci bácsi első nap egy hegyi pörköltet készített szarvas combból, de a szeletelhető részét sajnálta pörköltbe tenni, azt utolsó este megsütötte serpenyőben. Vékony szeletek, egy kis só, egy kis bors, meg minden szelet mellé belevágott az edénybe egy szelet füstölt szalonnát. Amikor megsült, nyomtunk rá egy jó adag fokhagymát, hát mit tagadjam, isteni volt! Ha lenne kéznél egy (vagy két) vesepecsenyém, azt bizony így készíteném el.
Oldalasból szerintem is pörköltet érdemes.
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
Erdojaro (Molnár Attila)
|
|
« Új üzenet #4717 Dátum: 2010. Január 26. - 13:53:59 » |
|
Kriszta! A vesepecsenyéből( Szűzhús) én tatárbifszteket szoktam készíteni!
|
|
« Utoljára szerkesztve: 2010. Január 26. - 15:38:21 írta Erdojaro (Molnár Attila) »
|
Naplózva
|
A Vadászat olyan mint a NŐ! Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
|
|
|
Hkriszta
|
|
« Új üzenet #4718 Dátum: 2010. Január 26. - 14:49:57 » |
|
Kösz fiúk! Holnap a karajt végezzük ki! Megyek gombát szerezni, a többi van itthon! Köszi még egyszer!!!!!!
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Boar
Adminisztrátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 16601
|
|
« Új üzenet #4719 Dátum: 2010. Január 26. - 16:18:34 » |
|
Sziasztok! Szarvashúsom van, oldalas, karaj, és szűzérme. Remélem, így hívják őket a vadaknál is. Nézegettem a recepteket, de nem találtam ezekhez valót. Tudnátok pár tippet adni? Köszönöm!!!! Az oldalasból gulyásleves, és ne legyenek túlzott elvárásaid... A karajt mindenképp szeletben, csinálhatsz belőle rántott húst is, én úgy is szeretem a szarvashúst...amennyiben persze fiatal volt az áldozat. A "szűzérme" a vesepecsenye v. bélszín felszelésével keletkezik ugye, na abból én nem javasolnám a tatárt, nagyon kiérzik belőle a szarvasíz és nem mindenki szereti. Én próbáltam, de aztán kisütöttem fasírtnak a végén Karajra is(ami a szarvasnál hátszín meg talán rostélyos), bélszínre is nagyon jó, ha borsos lisztben megforgatod és füstölt szalonna zsírjában hirtelen megsütöd. Ha nem zavar, süsd "angolosra", úgy a legfinomabb. Az sem rossz, ha a vaskosabbra szelt hátszínt az "élén" körbetekered vékonyra szelt vagyinkább szeletelve vett szalonnával(fogpiszkálóval megtűzöd) és úgy sütöd meg, szintén angolosra.
|
|
|
Naplózva
|
Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, ez már Európa?
|
|
|
Hkriszta
|
|
« Új üzenet #4720 Dátum: 2010. Január 26. - 16:43:14 » |
|
Nyami! Köszönöm!!!!!!
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Hkriszta
|
|
« Új üzenet #4721 Dátum: 2010. Január 26. - 18:22:45 » |
|
Az normális, hogy levettem a csontot, és a hús kb 5-6 cm átmérőjű? : (karaj)
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Boar
Adminisztrátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 16601
|
|
« Új üzenet #4722 Dátum: 2010. Január 26. - 18:52:46 » |
|
Az normális, hogy levettem a csontot, és a hús kb 5-6 cm átmérőjű? : (karaj) Igen. Vagy "vastagon fogott a késed", vagy fiatal jószág volt, igazi hirtelensütni való...
|
|
|
Naplózva
|
Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, ez már Európa?
|
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #4724 Dátum: 2010. Január 27. - 08:54:46 » |
|
Nem olyan régen ettem az egyik bakonyi étteremben szarvas hátszínből borsos tokányt tarhonyával... hát az sem egy utolsó étek Ha van konyhai grilled, akkor a bélszín pl. kiváló hirtelen megsütve is, csak egy kevés borssal és sóval fűszerezve(persze ez ízlésfüggő). Oldalasból babgulyás?
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
|