Oldalak: 1 ... 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 [290] 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 ... 545   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Tepsifüles magazin  (Megtekintve 646768 alkalommal)
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9994



« Új üzenet #4335 Dátum: 2009. Július 14. - 10:18:18 »

Lajos, a vargányát ne pörköltnek csináld. Se a hagyma, se a paprika nem kell hozzá, jobban kijön az íze ha simán zsírban lepirítod, esetleg csipetnyi borsot szórsz rá. Aztán ha úgy tartja úri kedved, kis fehérborral, tejföllel össze lehet rottyantani.
Nekem a kedvenc reggelim a pirított vargányás rántotta, ha van petrezselyemzöld, azzal megszórom a gombát, rá a tojás oszt had szóljon.
Ha sütöm, akkor is pecsenyének csinálom és nem rántom, rántva valahogy nem olyan jó a vargánya íze.

Köszi, ha még találok, megpróbálom így is. Bevallom, két hete láttam először vargányát kondérban és ez volt az első recept, amit kipróbáltam. Ízlett.
Étteremben ettem korábban rántva is, hát, attól nem estem hasra. Egyetlen jó az volt benne, hogy piszok drága volt.  Bion

Mit csinálsz a szárítottból?  /A kis beképzelt, mi? Talált három szatyorral, aztán már szárítani akar!/ Azért kérdem, mert többször is vettem dobozos szárított erdei gombát. Tiszta vargányát is, keveréket is. Olyan ünnepi eledelt akartam belőle készíteni, hogy natur szűzpecsenye (só, csipet bors, semmi más) sült libamájjal (víz, libazsír, só egy gerezd fokhagyma) és erdei gombás barnamártással. A szűzzel meg a májjal nem is volt semmi baj, a barnamártás is üresen egész jó lett, de a vízzel felengedett dobozos gomba, amit belefőztem a mártásba teljesen agyonvágta azt.
Megettük mártás nélkül.
Ha végiggondolom, lehet, hogy ebből a lepirítottból kéne mélyhűtőbe eltenni és azzal kipróbálni a barnamártást.
Naplózva

Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra,
Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva.  /Ady/
Boar
Adminisztrátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 16601



« Új üzenet #4336 Dátum: 2009. Július 14. - 10:30:49 »

A szárított gombát pörköltekbe, levesekbe szoktam tenni ételízesítő gyanánt. Ha télen, ínséges időkben bolti csiperkéből csinálsz gombapörköltet vagy gombamártást, abba is teszel egy kis szárított vargányát és csodálatosan átadja az ízét. Húslevesbe is dobhatsz pár darabot. A szárított vargánya önmagában nagyon erős, inkább fűszerezel vele mint abból csinálod az ételt. Próbáld meg, hogy kevés fehérborral áztatod be, és természetesen az áztatólé is megy az ételbe.
Naplózva

Lassan lépked a fűben
a vak zenészek kara.
Mondjátok emberek,
ez már Európa?
Pyrus
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 4588



« Új üzenet #4337 Dátum: 2009. Július 14. - 10:56:52 »

Idézet
A kis beképzelt, mi? Talált három szatyorral, aztán már szárítani akar!

Ha egy szatyor vargányát felszeletelsz és megszárítod, az már elég egy télre. (legalábbis nekem)
Főleg, mert ahogy Boar is írta, nem kell belőle az ételbe sok.

Én is pörköltbe és húslevesbe szoktam dobni.
De vízben áztatva. Legközelebb kipróbálom és borban áztatom.
Naplózva
Voldi
Adminisztrátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9527


Piros betűs nagyokos...


« Új üzenet #4338 Dátum: 2009. Július 14. - 11:07:40 »

Ha egy szatyor vargányát felszeletelsz és megszárítod, az már elég egy télre. (legalábbis nekem)
Főleg, mert ahogy Boar is írta, nem kell belőle az ételbe sok.

Én is pörköltbe és húslevesbe szoktam dobni.
De vízben áztatva. Legközelebb kipróbálom és borban áztatom.

Apropó, ha valaki tud szárított vargányát, érdeklene egy jó adag.

Voldi
Naplózva

-Voldi, ritka rusnya vagy alsógatyában...
-Levegyem?

-"Ha mindenki úgy tesz, ahogy tenni köll, akkor minden úgy lösz, ahogy lenni köll!"
Boar
Adminisztrátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 16601



« Új üzenet #4339 Dátum: 2009. Július 14. - 11:33:52 »

Apropó, ha valaki tud szárított vargányát, érdeklene egy jó adag.

Voldi
Most már csak a tavalyelőtti készlet maradékai vannak és ez a hullám nem volt az igazi az én helyeimen, de remélhetőleg lesz még az idén vargánya és akkor gondolok rád.(Tudod, amikor eszem, majd eszembe jut, hogy "Voldinak ez hogy ízlene!") Vigyorog
Naplózva

Lassan lépked a fűben
a vak zenészek kara.
Mondjátok emberek,
ez már Európa?
Sakac
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9919



« Új üzenet #4340 Dátum: 2009. Július 14. - 17:11:50 »

Ha egy szatyor vargányát felszeletelsz és megszárítod, az már elég egy télre. (legalábbis nekem)


Naív  Bion

igaz most is szárad egy adag....
Paprikás krumlihoz isteni....
Naplózva

"Mindenkinek két élete van. De a második csak akkor kezdődik el, ha valaki rájön, hogy csak egy van"
Horrido
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 7947


Generalbakter


« Új üzenet #4341 Dátum: 2009. Július 17. - 09:51:03 »


Tegnapi zsákmány:

Naplózva


A jó vasutasnak még a hetedik szomszédja is hülye...
Horrido
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 7947


Generalbakter


« Új üzenet #4342 Dátum: 2009. Július 17. - 09:52:13 »


Ezeket különösen szeretem:

Naplózva


A jó vasutasnak még a hetedik szomszédja is hülye...
Steve
Vendég
« Új üzenet #4343 Dátum: 2009. Július 17. - 09:53:07 »

Tegnapi zsákmány:



Ez igazán jól néz ki!
De az alföldi "suttyónak" mondd mrg már légyszives, hogy milyen cucc ez..... Mosolyog Wave
Naplózva
Horrido
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 7947


Generalbakter


« Új üzenet #4344 Dátum: 2009. Július 17. - 09:53:33 »

Ilyen formában  Ördög Ördög Ördög

Naplózva


A jó vasutasnak még a hetedik szomszédja is hülye...
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #4345 Dátum: 2009. Július 17. - 09:53:44 »

Tegnapi zsákmány:


Annyi gombás képet tesztek fel, hogy még a végén megkívánom és főzök valami gombásat...pedig nem is szeretem Bion
Mik azok a fehér foltok?Csigarágás?
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #4346 Dátum: 2009. Július 17. - 09:55:48 »

Ez igazán jól néz ki!
De az alföldi "suttyónak" mondd mrg már légyszives, hogy milyen cucc ez..... Mosolyog Wave

Lassan -nekünk alföldi suttyóknak- ki kellene mennünk és szedni valamilyen tipikus alföldi gombát, hogy ne csak mi csorgassuk már állandóan a nyálunk Nyihi
Kb. 3-5 hét múlva fog nőni az óráspöfeteg . Rántva nagyon finom. Felétek van?
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
Horrido
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 7947


Generalbakter


« Új üzenet #4347 Dátum: 2009. Július 17. - 09:59:49 »

Ez igazán jól néz ki!
De az alföldi "suttyónak" mondd mrg már légyszives, hogy milyen cucc ez..... Mosolyog Wave

Felső sorok: kékhátú, ízletes, varashátú galambgomba
Alsó sorok: ízletes vargánya
 Wave
Naplózva


A jó vasutasnak még a hetedik szomszédja is hülye...
Horrido
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 7947


Generalbakter


« Új üzenet #4348 Dátum: 2009. Július 17. - 10:00:27 »

Annyi gombás képet tesztek fel, hogy még a végén megkívánom és főzök valami gombásat...pedig nem is szeretem Bion
Mik azok a fehér foltok?Csigarágás?

Bizony! A csiga is szereti.
Naplózva


A jó vasutasnak még a hetedik szomszédja is hülye...
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #4349 Dátum: 2009. Július 17. - 10:05:03 »

Bizony! A csiga is szereti.

Nem hülye a csiga se Bion

Tavaly szedtük vagy 20kg fenyőtinórút, aminek kb. háromnegyedét megrágták. Idén pedig a szentgyörgygombát kóstolgatták végig előttünk... Lassan csigát is szedhetünk, mert a kedvenc gombaszedő helyemen találtam tavasszal egy kb. 40dekás éti csigát. Akkora volt a háza, mint a tenyerem.  Meglepődött
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
Oldalak: 1 ... 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 [290] 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 ... 545   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: