Oldalak: 1 ... 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 [228] 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 ... 545   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Tepsifüles magazin  (Megtekintve 646801 alkalommal)
Sabbati
Igazhitű Effendi és Birodalmi Tasliosztogató
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 4799



« Új üzenet #3405 Dátum: 2009. Március 06. - 09:29:42 »

hogy párolás előtt vagy után kell pirítani

Előtt, könyörgöm, előtt!
Ugye, nem kell leírni, hogy miért?? Rííí
Naplózva

"Ihre besondere Stärke ist die Praxis."
Boar
Adminisztrátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 16601



« Új üzenet #3406 Dátum: 2009. Március 06. - 09:53:46 »

hogy párolás előtt vagy után kell pirítani

Előtt, könyörgöm, előtt!
Ugye, nem kell leírni, hogy miért?? Rííí
De, írd le.
Mert az, hogy így bentmarad a nedvesség, mese. Ezt kipróbálták, lemérték stb. és kiderült, hogy az a kéreg nem tart bent semmit.
Viszont a fűszereket jobban felveszi a hús, ha előtte nem volt pirítva, valamint a képződött pörzsanyag sem ázik szét rajta a párolás során.
Szóval itt is lehet okoskodni csak nem érdemes, csinálja mindenki úgy, ahogy neki jólesik.
Naplózva

Lassan lépked a fűben
a vak zenészek kara.
Mondjátok emberek,
ez már Európa?
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #3407 Dátum: 2009. Március 06. - 10:04:39 »

Akkor máshogy kérdezem. Te hogy szoktál karajt sütni? Mármint egyben?
Mert ez azért általában két fázisból áll, az egyik a lefedve párolás ami egy-másfél óra is lehet, a másik a körbepirítás. arról megoszlanak a vélemények, hogy párolás előtt vagy után kell pirítani, mindkettőnek megvan a maga tábora.
A gyorsan körbesütött, rózsaszín belsejű "karaj" kicsit idegen a magyar konyhától, pláne a sertéshúsból készített ételeknél.

Szoktam sütni karajt egyben. Ha csonttal együtt sütöm, akkor csak tepsiben-sütőben, ha kicsontozva, akkor néha serpenyőben készítem, ahol először fedő alatt lassan sütöm, meg-megforgatva, majd egy kis plusz zsírt alátéve megpirítom.
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #3408 Dátum: 2009. Március 06. - 10:11:41 »

De, írd le.
Mert az, hogy így bentmarad a nedvesség, mese. Ezt kipróbálták, lemérték stb. és kiderült, hogy az a kéreg nem tart bent semmit.
Viszont a fűszereket jobban felveszi a hús, ha előtte nem volt pirítva, valamint a képződött pörzsanyag sem ázik szét rajta a párolás során.
Szóval itt is lehet okoskodni csak nem érdemes, csinálja mindenki úgy, ahogy neki jólesik.

Mindkét módszerről folyik a vita komolyabb fórumokon... az én véleményem, hogy recepttől, hústól és szakácstól függ, hogy ki melyiket választja.
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
P.Zoli
Vendég
« Új üzenet #3409 Dátum: 2009. Március 06. - 10:13:10 »

hogy ki melyiket választja.
Hát én szívesen választanék már három recipe közül! Kacsint Ördög
Naplózva
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #3410 Dátum: 2009. Március 06. - 10:25:37 »

Hát én szívesen választanék már három recipe közül! Kacsint Ördög

Heti backelés:

Tűzdelt almás vadkacsa párolt káposztával tört burgonyával,
Pisztrángötös,
Rozmaringos csülök cípóban.
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
Sabbati
Igazhitű Effendi és Birodalmi Tasliosztogató
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 4799



« Új üzenet #3411 Dátum: 2009. Március 06. - 10:29:07 »

De, írd le.
Mert az, hogy így bentmarad a nedvesség, mese. Ezt kipróbálták, lemérték stb. és kiderült, hogy az a kéreg nem tart bent semmit.
Viszont a fűszereket jobban felveszi a hús, ha előtte nem volt pirítva, valamint a képződött pörzsanyag sem ázik szét rajta a párolás során.
Szóval itt is lehet okoskodni csak nem érdemes, csinálja mindenki úgy, ahogy neki jólesik.

Mert az, hogy így bentmarad a nedvesség, mese. Ezt kipróbálták, lemérték stb. és kiderült, hogy az a kéreg nem tart bent semmit

Véleményem, hogy nem csak a nedvességről van szó, hanem az íz és zamatanyagról is.
Most csak gondolj bele, bent vigyorogsz egy kemencében, beültetnek egy ibrikbe, nyakon öntenek egy kis vízzel, ezzel-azzal, rádkúrnak valami fűszert és aládpörkölnek kétszázzal.
Picit rotyogsz, aztán lassan, felvéve a környezeted hőmérsékletét, elkezded kiereszteni a leveidet.
Kifolynak a leveddel együtt a benned lévő ásványi anyagok, aminosavak, satöbbi.
Amikor már puhára pároltak, ezt a tartalmas létyót óvatosan, de előre megfontolt szándékkal LEÖNTIK rólad, majd boldogan rádkapcsolnak még 50 fokot, hogy piruljál!!!
Kérdezem én: minek? Hogy a fűszereimmel átitatott, de eredeti ízét, zamatát vesztett húsod olyan "jó ropogós" legyen?
Hát, nem egy lakoma.

Pörzsanyag képzésekor a LISZBE mártjuk a testedet és MAGAS HŐMÉRSÉKLETEN elősütjük.
Tehát, már a technológia elején a húsod kap egy sokkot, egy olyan hőbehatást, ahol a fehérjék kicsapódnak, valós kéreg képződik és azt már nem önti le rólad a csatornába senki, akárhogy is akarja.húsod megőrzi azt a jó pipafüstös zamatát, nem mossa át a csapvíz, és a vendégek csak csettinteni tudnak: Igen! Ez egy igazi Boar!


csinálja mindenki úgy, ahogy neki jólesik.

Itt az állítmány a szövegben. Wave
Naplózva

"Ihre besondere Stärke ist die Praxis."
P.Zoli
Vendég
« Új üzenet #3412 Dátum: 2009. Március 06. - 10:29:20 »

Rozmaringos csülök cípóban Igen
(de a pisztráng is jó lesz) Kacsint
Naplózva
Viktor
Vendég
« Új üzenet #3413 Dátum: 2009. Március 06. - 10:33:09 »

Senki nem volt olyan tökös,
hogy a héten psztrángötös
legyen, ezért lecsücsülök,
jöjjön a jó cipós csülök.
Naplózva
Boar
Adminisztrátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 16601



« Új üzenet #3414 Dátum: 2009. Március 06. - 11:10:20 »

Mert az, hogy így bentmarad a nedvesség, mese. Ezt kipróbálták, lemérték stb. és kiderült, hogy az a kéreg nem tart bent semmit

Véleményem, hogy nem csak a nedvességről van szó, hanem az íz és zamatanyagról is.
Most csak gondolj bele, bent vigyorogsz egy kemencében, beültetnek egy ibrikbe, nyakon öntenek egy kis vízzel, ezzel-azzal, rádkúrnak valami fűszert és aládpörkölnek kétszázzal.
Picit rotyogsz, aztán lassan, felvéve a környezeted hőmérsékletét, elkezded kiereszteni a leveidet.
Kifolynak a leveddel együtt a benned lévő ásványi anyagok, aminosavak, satöbbi.
Amikor már puhára pároltak, ezt a tartalmas létyót óvatosan, de előre megfontolt szándékkal LEÖNTIK rólad, majd boldogan rádkapcsolnak még 50 fokot, hogy piruljál!!!
Kérdezem én: minek? Hogy a fűszereimmel átitatott, de eredeti ízét, zamatát vesztett húsod olyan "jó ropogós" legyen?
Hát, nem egy lakoma.

Pörzsanyag képzésekor a LISZBE mártjuk a testedet és MAGAS HŐMÉRSÉKLETEN elősütjük.
Tehát, már a technológia elején a húsod kap egy sokkot, egy olyan hőbehatást, ahol a fehérjék kicsapódnak, valós kéreg képződik és azt már nem önti le rólad a csatornába senki, akárhogy is akarja.húsod megőrzi azt a jó pipafüstös zamatát, nem mossa át a csapvíz, és a vendégek csak csettinteni tudnak: Igen! Ez egy igazi Boar!


csinálja mindenki úgy, ahogy neki jólesik.

Itt az állítmány a szövegben. Wave
Az íz és zamatanyagok nem önmagukban vándorolnak, hanem a nedvességgel. Azt meg nem tartja bent a pörzs.
Ez biokémia és biofizika kontra tapasztalati tények. Egyébként meg a pecsenyelét nem önti el az ember, hanem besűríti mártásnak...
Naplózva

Lassan lépked a fűben
a vak zenészek kara.
Mondjátok emberek,
ez már Európa?
Sabbati
Igazhitű Effendi és Birodalmi Tasliosztogató
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 4799



« Új üzenet #3415 Dátum: 2009. Március 06. - 11:17:34 »

Te Atya!!
A pecsenyelé az pecsenyelé, az nem terem a sülthús alatt, hanem meg köll csinyálni.
Az a létyó, amit a beutalt kiönt a retyibe, az a sült hús leve.
Na, abból kellene az ótvar pecsenyelevet megoldani, a mártás meg már megint egy másik fogalomkör.

Ezekről a fogalmakról mindíg az ostoba nővérem jut eszembe, aki a vadhúst egy napig áztatja-mosogatja, hogy "ne legyen olyan vad-íze!!"
Akkor mi az anyja p...ért eszik vadat?? Tasli
Naplózva

"Ihre besondere Stärke ist die Praxis."
Voldi
Adminisztrátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9527


Piros betűs nagyokos...


« Új üzenet #3416 Dátum: 2009. Március 06. - 11:22:53 »

Te Atya!!
A pecsenyelé az pecsenyelé, az nem terem a sülthús alatt, hanem meg köll csinyálni.
Az a létyó, amit a beutalt kiönt a retyibe, az a sült hús leve.

Ez gyakorlatice marhaság!!

A jó mártás alapja a pecsenyelé!!

Javaslom áttekinteni a művelt alkoholista Keith Floyd munkásságát!

Levin
Naplózva

-Voldi, ritka rusnya vagy alsógatyában...
-Levegyem?

-"Ha mindenki úgy tesz, ahogy tenni köll, akkor minden úgy lösz, ahogy lenni köll!"
Sabbati
Igazhitű Effendi és Birodalmi Tasliosztogató
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 4799



« Új üzenet #3417 Dátum: 2009. Március 06. - 11:29:58 »

Voldi, ne gyököljünk rajta, valóban egy pótolhatatlan ízvilágot húz le a vécén, aki lehúzza, de az még nem egy mártás.
Abba nem akarok belebonyolódni, hogy négy alapmártás, sőt abba sem, hogy hogyan festene mondjuk egy hollandiban a pecsenyelé, az valós, hogy a vadételeink egyik ötletes kiegészítője lehet a spanyol (barna) márás, ami tulajdonképpen a nyersanyagok PIRÍTÁSÁVAL kezdődik...

Ki az a Levin? Csak nem a cári balett kosztümtervezője?
Naplózva

"Ihre besondere Stärke ist die Praxis."
Sakac
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9919



« Új üzenet #3418 Dátum: 2009. Március 07. - 16:39:02 »


Naplózva

"Mindenkinek két élete van. De a második csak akkor kezdődik el, ha valaki rájön, hogy csak egy van"
Boar
Adminisztrátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 16601



« Új üzenet #3419 Dátum: 2009. Március 07. - 19:01:00 »

Bőrösödik a halászlé...

Naplózva

Lassan lépked a fűben
a vak zenészek kara.
Mondjátok emberek,
ez már Európa?
Oldalak: 1 ... 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 [228] 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 ... 545   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: