Kama
|
|
« Új üzenet #8145 Dátum: 2023. Július 18. - 10:07:47 » |
|
Azért hogy kiköszörüljem némiképp a kulináris kardon ejtett előbbi csorbát (de gyönyörű képzavar!) vannak nagyon finom mártások is. Egyetértek az egyik helybeli szakács vállalkozóval abban, hogy egy ünnepi ebéd minősége nagyjából a húslevesnél és a mártásnál dől el. A húslevesből kikerült, gerinccsontról lefejtett főtt hús nyakon öntve egy merőkanálnyi zúzamártással mennyei étel. Ugyanilyen finom a tejszínes gombamártásban úszó főtt hús, pláne, ha a termesztett csiperkét némi szárított vargányával megbolondítjuk. Az erdei gombás barnamártás, sült szarvashátszínnel is ínyenc eledel.
Zúzamártás? Erről írhatnál bővebben. Zúzával eddig egyszer találkoztam ehető formában.
|
|
|
Naplózva
|
"Hiszen ha csak úgy egyszerre agyon lehetne lőni mindent, venne-e puskát a kezébe valamirevaló ember?" (Zsindely Ferenc)
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9994
|
|
« Új üzenet #8146 Dátum: 2023. Július 18. - 12:56:58 » |
|
Zúzamártás? Erről írhatnál bővebben. Zúzával eddig egyszer találkoztam ehető formában.
Elő kell főzni a zúzát. (Ja, először tisztára pucolni, alaposan átmosni és olyan apróra felkockázni, mint a kisujjad körmének a fele.) Zsiradékon hagymát pirítunk, majd hozzáadjuk a zúzát és azzal is jól lepirítjuk. Fokhagymát adunk hozzá, majd babérlevél, bors és majoranna. A főzőlével kétszer fel kell önteni, majd visszapirítani. A második után kis liszt, majd tejföl vagy főzőtejszín és felengedjük húslevessel. Pár perc összerottyantás, aztán kész. Az állaga, színe nagyjából olyan, mint a tejfölös szegfűgombáé. Kb. negyed kiló csirkezúzából szokott készülni egy négyszemélyes adag. A főtt húst, (legyen az csirke, vagy húsos csontról lefejtett disznóhús) nyakon öntjük vele, pirítóssal szoktuk enni. Nem egy epekímélő eledel ez sem, de (szerintem) megér némi vezeklést. Aki nem szereti a zúza ízt, ezért sem fog lelkesedni, mert az azért ott van. Nekem speciel a zúzapörkölt is bejön.
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
chris
|
|
« Új üzenet #8147 Dátum: 2023. Július 18. - 15:47:11 » |
|
Az este, a sok mártás ötletektől jól megéheztem. Tanakodtam melyet válasszam, de a végén maradtam a klasszikus vadsüldő sült oldalasnál A pohár vörösbor csak a fotóról maradt le
|
|
|
Naplózva
|
Üdv Chris
|
|
|
Boar
Adminisztrátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 16601
|
|
« Új üzenet #8148 Dátum: 2023. Július 18. - 16:18:13 » |
|
Zúzával eddig egyszer találkoztam ehető formában.
Sanyarú gyermekkorod lehetett... A vasárnapi húslevesnél a zúza, a lábak, a tyúk fejéből kioperált velő ínyencségnek számítottak, azt a gyerekek kapták. A zúzapörkölt király kaja, csirkezúzából is, pulykából pláne, a kacsáé meg a legfinomabb. A zúza valamikor olcsó alapanyag volt, kár, hogy a pacalhoz hasonlóan már nem tudják, mennyit kérjenek érte a boltban.
|
|
|
Naplózva
|
Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, ez már Európa?
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9994
|
|
« Új üzenet #8149 Dátum: 2023. Július 19. - 06:29:50 » |
|
A vasárnapi húslevesnél a zúza...
Galamblevesnél a fia galamb mellehúsa nagyjából hasonló állagú. Teljesen más, mint a szálkás, száraz, mártás nélkül gyakorlatilag élvezhetetlen főtt csirkemell. Gyerekkoromban szombat délután (a szombat még munkanap volt) apám létrán felmászott a dúcra, kiszedte az éppen kirepülés előtt álló fiakat, levágták, (a vérüket felfogták,hagymán megsütötték) megpucolták, másnap galambleves, meg töltött galamb. Csodálatos ebédek voltak. A repülő galamb már megint egy más világ, napok alatt átalakult a mellizomzata.
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
chris
|
|
« Új üzenet #8150 Dátum: 2023. Július 19. - 08:14:40 » |
|
A vasárnapi húslevesnél a zúza, a lábak, a tyúk fejéből kioperált velő ínyencségnek számítottak, azt a gyerekek kapták.
Gyermekkori csemegék .... de rég voltak. Nálunk a kedvenc a rántott májas vagy zúzás szárnya volt, a levesben a kaparók, a fej. Háznál nevelt, úgymond rántani való csirkék voltak az igazik, panírozva, egybesütve.
|
|
|
Naplózva
|
Üdv Chris
|
|
|
nagysas
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 4147
TSP
|
|
« Új üzenet #8151 Dátum: 2023. Július 19. - 08:21:58 » |
|
Sanyarú gyermekkorod lehetett... A vasárnapi húslevesnél a zúza, a lábak, a tyúk fejéből kioperált velő ínyencségnek számítottak, azt a gyerekek kapták. A zúzapörkölt király kaja, csirkezúzából is, pulykából pláne, a kacsáé meg a legfinomabb. A zúza valamikor olcsó alapanyag volt, kár, hogy a pacalhoz hasonlóan már nem tudják, mennyit kérjenek érte a boltban. Meg a szíve, meg a kacsaláb. Emlékszem nagyapáméknál a vasárnapi húslevesekre, máig érzem az ízét a számban. A fenti aprólék mindig az unoka-társadalomnak jutott. Ha dédnagyanyám véletlenül belemerte a szívet, zúzát, májat valaki más tányérjába, automatikusan, bármifajta ebédhez hozzálátás nélkül landolt valamelyikünk tányérjában. Ha többen voltunk (mert azért nyaranta gyakorta keltettük közösen az alapzajt és fokoztuk a vérnyomást) felezték, osztották, jusson minden gyereknek. Ma ott tartok, hogy nincs pofám megenni felnőttként egyik aprólékot sem még akkor sem, ha az én gyerkőceim éppen nem kívánják egyik falatot sem.
|
|
|
Naplózva
|
Ó Sunny... a tyúkok előtt mindig legyen víz!! 在我赤裸的身上牺牲一只山羊
|
|
|
Horrido
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 7947
Generalbakter
|
|
« Új üzenet #8152 Dátum: 2023. Július 19. - 09:16:37 » |
|
Galamblevesnél a fia galamb mellehúsa nagyjából hasonló állagú. Teljesen más, mint a szálkás, száraz, mártás nélkül gyakorlatilag élvezhetetlen főtt csirkemell. Gyerekkoromban szombat délután (a szombat még munkanap volt) apám létrán felmászott a dúcra, kiszedte az éppen kirepülés előtt álló fiakat, levágták, (a vérüket felfogták,hagymán megsütötték) megpucolták, másnap galambleves, meg töltött galamb. Csodálatos ebédek voltak. A repülő galamb már megint egy más világ, napok alatt átalakult a mellizomzata.
Fiasgalamb….azóta sem érzett ízvilág. Létezik ilyesmi egyáltalán a kereskedelmi forgalomban, vagy kihalt a galambdúcokkal együtt. Piacon sohasem láttam, még galambot sem, mondjuk nálunk már piac sincs rendes…..
|
|
|
Naplózva
|
A jó vasutasnak még a hetedik szomszédja is hülye...
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9994
|
|
« Új üzenet #8153 Dátum: 2023. Július 19. - 09:57:05 » |
|
Fiasgalamb….azóta sem érzett ízvilág. Létezik ilyesmi egyáltalán a kereskedelmi forgalomban, vagy kihalt a galambdúcokkal együtt. Piacon sohasem láttam, még galambot sem, mondjuk nálunk már piac sincs rendes…..
Páran foglalkoznak vele, de szerintem a kereskedelmi rész külföldre megy, a maradék pedig megoszlik a barátok között. Piacon keresni kb. annyira esélyes, mint friss vaddisznómájhoz jutni a Tescoban. Egyébként komolyan foglalkoztat a gondolat, hogy ha nyugdíjas leszek (időben, vagy idő előtt) építünk a gyerekekkel egy dúcot a telepre. Galambházat nem gondolnék, mert egy hétig sem maradnának meg a kisragadozóktól.
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
Horrido
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 7947
Generalbakter
|
|
« Új üzenet #8154 Dátum: 2023. Július 19. - 10:11:08 » |
|
Páran foglalkoznak vele, de szerintem a kereskedelmi rész külföldre megy, a maradék pedig megoszlik a barátok között. Piacon keresni kb. annyira esélyes, mint friss vaddisznómájhoz jutni a Tescoban.
Egyébként komolyan foglalkoztat a gondolat, hogy ha nyugdíjas leszek (időben, vagy idő előtt) építünk a gyerekekkel egy dúcot a telepre. Galambházat nem gondolnék, mert egy hétig sem maradnának meg a kisragadozóktól.
Én us úgy gondolom, hogy ahol egyáltalán lene felesleg, az háztól elmegy.Mondjuk a ma egyre divatosabb, sztárséfes világban, biztos tudnának alkotni valami világraszólót, egy ilyen dúcban nevelkedett, nem mindennapi alapanyaggal. Az biztos, hogy azokat a gyerekkori ízeket semmiféle mislencsillag nem tudja visszahozni.
|
|
|
Naplózva
|
A jó vasutasnak még a hetedik szomszédja is hülye...
|
|
|
Horrido
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 7947
Generalbakter
|
|
« Új üzenet #8155 Dátum: 2023. Július 19. - 10:13:12 » |
|
Egyébként hogyan működik, ez a dúcos galambtartás, tulajdonképpen szabadon jönnek mennek, etetni sem kell, kijárnak a mezőre?
|
|
|
Naplózva
|
A jó vasutasnak még a hetedik szomszédja is hülye...
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9994
|
|
« Új üzenet #8156 Dátum: 2023. Július 19. - 10:52:01 » |
|
Egyébként hogyan működik, ez a dúcos galambtartás, tulajdonképpen szabadon jönnek mennek, etetni sem kell, kijárnak a mezőre?
Anno ez úgy működött, hogy mentek, amerre láttak, a tyúkok takarmányát dézsmálgatták utcaszerte a gazdaasszonyok nagy örömére, meg úton-útfélen, erdőn, mezőn szedegettek ezt-azt. Hasonló életmódot folytattak, mint manapság az örvös galamb, vagy a balkáni. Mostanság nyilván már ez nem nagyon lenne lehetséges, hiszen tyúk sincs az udvarokban, szóval most már érdemben etetni is kéne őket. Gyommagvakból azért még mindig van kínálat. Inkább az a gond, sűrűn lakott helyeken, hogy felülnek a háztetőkre, aztán összeszarják azt.
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
Voldi
Adminisztrátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9527
Piros betűs nagyokos...
|
|
« Új üzenet #8157 Dátum: 2023. Július 19. - 12:43:38 » |
|
Fiasgalamb….azóta sem érzett ízvilág. Létezik ilyesmi egyáltalán a kereskedelmi forgalomban, vagy kihalt a galambdúcokkal együtt. Piacon sohasem láttam, még galambot sem, mondjuk nálunk már piac sincs rendes…..
Gyerekkoromban sokat ettünk, Apukám galambászott, a kirepülés előtt álló, kevesbé éremesélyes galambok tányérban fejezték be az el sem kezdett versenyévadot. Azóta sem ettem olyan finomat.
|
|
|
Naplózva
|
-Voldi, ritka rusnya vagy alsógatyában... -Levegyem?
-"Ha mindenki úgy tesz, ahogy tenni köll, akkor minden úgy lösz, ahogy lenni köll!"
|
|
|
Jager74
|
|
« Új üzenet #8158 Dátum: 2023. Július 19. - 14:36:10 » |
|
Gyerekkoromban sokat ettünk, Apukám galambászott, a kirepülés előtt álló, kevesbé éremesélyes galambok tányérban fejezték be az el sem kezdett versenyévadot.
Barátom apja is versenyeztetett.Külföldre hordták ki a postagalambokat,aztán időre ment a játék. Mindig azt mondta az öreg,hogy: "amellik nem gyün haza,mind levágom!"
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #8159 Dátum: 2023. Július 20. - 09:27:11 » |
|
Felénk kezd megint divat lenni a galambdúc. Szinte az összes, Budapestről ide migrált újgazdag tanyáján/portáján van már (bezzeg a szomszéd Kati nénit bepanaszolták a jegyzőnél a kakasa miatt ). Szereztek is bele minden féle díjnyertes texán meg strasser fajtákat… a kocsmában meg az utcabeli, habókos, de két fröccstől bölccsé vált Géza bá’ meg már hónapok óta azon röhög, hogy kéthetente pótolják az állományt a delikvensek, mert elhordja a héja, a karvaly, de még a teknőcszínű Cilike is kigömbölyödött a drága galamhúson… mert nem való abba csak posta, de még inkább a parlagi galamb. Igaz, hogy kisebb, de szapora, mint a “pakkany”!
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
|