Oldalak: 1 ... 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 [538] 539 540 541 542 543 544 545   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Tepsifüles magazin  (Megtekintve 646777 alkalommal)
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #8055 Dátum: 2022. Augusztus 20. - 23:12:01 »

Üdv Urak!
Bevált, egyszerű kovászos kenyér receptet szeretnék olvasni, ha valaki hajlandó lenne azt közkinccsé tenni👍
Illetve még annyit kérdeznék a gyakorló házipékektől, hogy a hűtőben tárolt kovászomat a begyúrás előtt mennyi idővel etessem meg?
Az inter-nyet ontja rám a mindenféle módszereket, de ha van működő recept, akkor inkább azt használnám.
Facebookon már ilyesmit sem merek megkérdezni, mert jó eséllyel egy órán belül orbánozás, meg libsizés lenne belőle☹
(Hú de kib...ottul lelki sérült, beteg nemzet lettünk...😥😥😥)
Köszönettel!
 Emelem

Szia!

Mi úgy szoktuk csinálni, hogy reggel kiveszünk egy evőkanálnyit a hűtőben lévő anyakovászból és egy kb. 2dl-es, átlátszó műanyag tálba tesszük. Ehhez adunk 70gr lisztet és 70gr kézmeleg vizet. Alapos keverés után lefedem és egy befőttes gumit húzok az edényre arra a szintre, ameddig a keverék ér. Akkor lesz használható a kovász, ha kétszeresére nőtt a szintje a gumival jelzett kiinduláshoz képest. Hőmérséklettől függ, de 20C fokon kb. 8-10 óra.
Amúgy az anyakovászt rozslisztből készítjük, a felhasználandót pedig fehérből.
Nekem ez az oldal jött be leginkább: https://www.naturprojekt.hu/receptek/kovaszos-kenyerek/kovasz-keszitese-hazilag-9

+van még egy, de annak nem jut eszembe a címe… hiába no, sok volt a szombat esti pálinka Bion !

Wave
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
galoscsabus
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 6369


vadász


« Új üzenet #8056 Dátum: 2022. Augusztus 21. - 22:25:55 »

Mi úgy szoktuk csinálni, hogy ....
Köszönöm szípen!
Az első saját kenyér kicsit lapos lett, kicsit kemény is, de nagyon jó ízű... és az enyém😍
Próbálkozom még ezzel-azzal, aztán csak alakul😁
 Emelem
Naplózva

Vadász vagyok...így egyszerűen.
vegeza
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3061



« Új üzenet #8057 Dátum: 2022. Augusztus 22. - 09:02:31 »

Köszönöm szípen!
Az első saját kenyér kicsit lapos lett, kicsit kemény is, de nagyon jó ízű... és az enyém😍
Próbálkozom még ezzel-azzal, aztán csak alakul😁
 Emelem
Tegyél bele egy negyed porélesztőt.
Naplózva

"Sors bona, nihil aliud"
Az optimista angolul tanul, a pesszimista héberül.....
A realista meg lőni!
hahnbarna
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 347



WWW
« Új üzenet #8058 Dátum: 2022. Augusztus 22. - 12:35:41 »


Szervusz Csaba!

Egy normál méretű befőttesüvegbe 25g "anyakovászhoz" 120g vizet és 150g kenyérlisztet adunk. Mi is befőttes gumival jelöljük, mint Girgi.
Mikor majdnem duplázza magát a kovász, dagasztótálban összekeverünk 370-380g vizet és 580g kenyérlisztet. Egy órát pihentetjük, és hozzáadjuk a 180g kovászt, 20g zsírt vagy olívaolajat, majd bedagasztjuk. A dagasztás vége felé megy bele 20g só, hogy "közvetlenül" ne találkozzon a kovásszal. Háromnegyed óránként, összesen háromszor áthajtogatjuk (középen megfogva, megnyúlik a tészta->félbehajtva. 90°elfordítod, megint középen megfog, megnyúlik-félbehajt, míg körbe nem érsz), aztán formázás és megy a szakajtóba.
A. sütési mód: 240°-ra előmelegített tepsire tesszük, "megvágjuk", majd 220°-on sütjük 20 percet gőzzel (tepsi alatt edényben víz), majd gőz nélkül még kb. 25 percet.
B. sütési mód: 240°-ra előmelegített vas kacsatálba vagy vaslábasba tesszük, megvágjuk, majd 220°-on sütjük 20 percet fedő alatt, majd fedő nélkül még kb. 25 percet.

Mi kb. 3-4 éve így csináljuk, néha a liszttípusokat hangulat szerint variálva- x-y% tönköly, rozs...
Próbáld ki a Garat malom lisztjeit, sokkal jobb állagú tésztát ad, mint az "átlag bóti lisztmárkák".
Érdemes először 370g vízzel csinálni, és ha belejössz, akkor növelni a vízmennyiséget 390 grammig- akár 5-10g plusz is nehezen kezelhetővé tudja tenni a tésztát.
Az anyakovászt azért tettem idézőjelbe, mert nekünk ilyen tulajdonképp nincs. Ami a dagasztásnál megmarad, azt tesszük a hűtőbe a következő sütéshez. Amikor kivesszük belőle a 25g "indító mennyiséget", marad az üvegben, ezt külön tovább tároljuk, mindig hozzátéve a maradékokat. így 3-4 kenyér után van egy háromnegyed üvegnyi öreg kovászunk, amit a feleség sóval, zúzott fokhagymával és morzsolt zöldfűszerekkel összekeverve ízesít, majd forró serpenyőben, kevés zsiradékon megsüt. Így lesz belőle 3-4 db lepény, ami reggelire vagy vacsorára némi tejföllel isteni fogás.  Angyal

 Emelem
Naplózva

Üdv,
Barna
galoscsabus
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 6369


vadász


« Új üzenet #8059 Dátum: 2022. Augusztus 24. - 18:27:20 »

Tegyél bele egy negyed porélesztőt.
Egyszálbélű lettem, nagyon nem bírja a gyomrom az élesztős dolgokat.
Ezért is estem neki a kovászos kenyér projektnek. Wave
Naplózva

Vadász vagyok...így egyszerűen.
galoscsabus
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 6369


vadász


« Új üzenet #8060 Dátum: 2022. Augusztus 24. - 18:28:12 »

Szervusz Csaba!

Egy normál méretű befőttesüvegbe 25g "anyakovászhoz" ......
Nagyon szépen köszönöm!  Wave Táncol
Naplózva

Vadász vagyok...így egyszerűen.
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #8061 Dátum: 2022. Szeptember 20. - 11:02:15 »

Új őrületbe kezdtem:




json checker


Kezdésnek egy kis mákolajat készítettem, de azt hiszem, a elkezdek kísérletezni, hogy milyen növény olaja milyen húshoz/gombához/készítési módhoz passzol.
(Azt hiszem, lassan elérem a zasszony tűréshatárát  Fejvakarás  Nyihi)
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #8062 Dátum: 2022. Szeptember 20. - 11:03:49 »

Új őrületbe kezdtem:




json checker


Kezdésnek egy kis mákolajat készítettem, de azt hiszem, a elkezdek kísérletezni, hogy milyen növény olaja milyen húshoz/gombához/készítési módhoz passzol és a megmaradt lisztet mihez tudnám felhasználni  Fejvakarás
(Azt hiszem, lassan elérem a zasszony tűréshatárát  Nyihi  Ördög )
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
Bentshaft
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2128


vadaszijasz


« Új üzenet #8063 Dátum: 2023. Január 01. - 17:15:51 »

Csak, hogy jol kezdodjon az Uj Ev. Marha belszin, sutes. Siman, csak so es bors rajta. Hihetetlenul finom.





Naplózva

I don't hunt in order to kill, I kill in order to have hunted.
Erdojaro (Molnár Attila)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 14842



« Új üzenet #8064 Dátum: 2023. Január 01. - 18:34:31 »



Az ópium és a heroin készítés  kifizetődőbb! Mosolyog
Naplózva

A Vadászat olyan mint a NŐ!  Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #8065 Dátum: 2023. Január 04. - 08:35:10 »

Csak, hogy jol kezdodjon az Uj Ev. Marha belszin, sutes. Siman, csak so es bors rajta. Hihetetlenul finom.




Mindig nézem a képeid és ilyenkor két dolog jut eszembe: 1. de éhes vagyok! 2. Nem laksz te túl messze? Bion
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #8066 Dátum: 2023. Január 04. - 08:39:06 »

Az ópium és a heroin készítés  kifizetődőbb! Mosolyog

Nem igazán: az zasszonynam mákolajat javasoltak egészségügyi okokból. Ha boltban veszem, akkor 2.500-3.000Ft negyed liter. Így ennyiből a duplája van meg, plusz a gyerekek egy csomó mákos tésztát is eszenk -most már a tészta is házi, mióta egy ilyen gépet hozott a Jézuska) -, mert a préselvény ugyanúgy felhasznàlható,mint a darált mák.
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
Sakac
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9919



« Új üzenet #8067 Dátum: 2023. április 08. - 12:56:13 »



Naplózva

"Mindenkinek két élete van. De a második csak akkor kezdődik el, ha valaki rájön, hogy csak egy van"
Boar
Adminisztrátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 16601



« Új üzenet #8068 Dátum: 2023. április 08. - 16:25:14 »




Jó böjtös kaja...
Milyen lehet, amikor nem böjtölsz? Ördög
« Utoljára szerkesztve: 2023. április 08. - 16:59:19 írta Pyrus » Naplózva

Lassan lépked a fűben
a vak zenészek kara.
Mondjátok emberek,
ez már Európa?
Bentshaft
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2128


vadaszijasz


« Új üzenet #8069 Dátum: 2023. április 13. - 01:48:59 »





Reggeli meg vacsora.
Naplózva

I don't hunt in order to kill, I kill in order to have hunted.
Oldalak: 1 ... 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 [538] 539 540 541 542 543 544 545   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: