Beszúrom egy levelezőlistára írt receptjeinket (akkor még egyes szerverek nem viselték el az ékezetes betűket, úgyhogy mindenki ékezet nélkül írt)
:
Hal! (olajos)
Megpucolsz nehany kilo snecit, uszunyait levagod, besozod. pár orat
all a soban, majd elhelyezed szorosan
egymas mellett egy labosban, nehany szem bors, koriandermag, baberlevel
tarsasagaban.
Annyi olajat ontesz ra ami ellepi, majd ugyanannyi vizet.
Felteszed foni. Csak annyira szabad forrnia, hogy eppen csak
gyongyozzon. Kb. 4 oracskat fozod.Ezalatt elparolog a viz, csak az
olaj marad a halon. En felidoben bele szoktam csavarni egy citromot,
ill. szoktam beletenni egy-ket cseresznyepaprikat.Izles kerdese.
Ha nagyobb mennyiseget csinalsz, sokaig el tudod tarolni a hutoben,
jol kifozott befottes uvegben. Javaslom akkor pakold az uvegekbe,
amikor teljesen kihult. Ami osszetort a csomagolasnal, izles szerint
ketchuppal, mustarral elkeverve nagyon finom paradicsomos, ill.
mustaros halat eredmenyez.
Jo etvagyat!
=================================================================
...hal!
A mult heti sikeres olajos hal utan (egy az egyben ***** recept szerint
keszult) a tegnapi snecikbol is szardinia keszult, egy kis ujitassal.
Mindjart a pucolas. A motorizalt WC kefe nem csak a torpekre mukodik, a
snecirol is leviszi a pikkelyt. 4 lebol kb 1-1 perces menetekkel
"femtisztak" lettek. Aztan a fiuk elinteztek a fejezest/belezest, nekem uri
dolgom volt :-)
Itt jon az ujitas. Multkor kisse macerasnak talaltam a fott allapotban valo
uvegbe rakodast, igy ezuttal nyersen pakoltam uvegbe a sozott halakat, jo
szorosan. Vizet nem tettem ra, csak azt a kis levet, amit a hal
eresztett, par szem bors, koriander a bevalt receptnek megfeleloen, meg egy
koromnyi baberlevel, es olajjal teli. Kupakok ra, kuktaba bele, 3-4 ujjnyi
vizet engedtem ra, egy jo oraig sziszegett, es kesz volt. Szag semmi, pancs
minimalis, eredmeny az eredetivel egyenerteku. Es meg el is all(na, ha nem
falnank fel elobb :-))! Vacsira benyomtunk egy uveggel, vagyok is olyan
szomjas...
=================================================================
Asszem surgosen mennem kell kuszolni es most mar
nem csak a gyakorlas miatt...
))
Kar hogy az erosebben kotodo pikkelyek miatt
a motorizalt pucolas a kis karaszoknal nem muxik,
ezekbol csinaltam mostanban mar ketszer is.
En a sozasra talaltam ki ujitast.
Enyhen tulsozott pacleben aztattam oket 1 napig,
majd leoblites, innentol az eredeti recep szerint.
En 3-4 borokabogyoval, borssal, mustarmaggal,
szaritott erospaprika karikakkal, keves baberlevellel
es egy fej hagymaval fuszereztem, de a plusz vizet
a masodiknal mar en is elsporoltam.