dama
|
|
« Új üzenet #6255 Dátum: 2013. Február 10. - 20:32:12 » |
|
Hu Huu Húúúúúúú! Pirog ajjaj de rég is volt mikor én is ettem!
|
|
|
Naplózva
|
Az áram alatt lévő alkatrész ugyan úgy néz ki mint ami nincs áram alatt, csak más a fogása!
|
|
|
galoscsabus
|
|
« Új üzenet #6256 Dátum: 2013. Február 10. - 21:15:54 » |
|
Én meg itt szenvedek egy nagy halom felett és már a szemem se' kívánja......talán nem kellett volna vagy fél kilót betolnom belőle az arcomba.... Ha nyitjátok az ablakot, küldök 1-1 bő marékkal fénypost.
|
|
|
Naplózva
|
Vadász vagyok...így egyszerűen.
|
|
|
Lacus
|
|
« Új üzenet #6257 Dátum: 2013. Február 10. - 21:24:18 » |
|
Csaba már a tetőt is leszedtük jöhet
|
|
|
Naplózva
|
Üdv Lacus.
/ " Ifjaik majdnem mindennap vadászaton voltak; ezért aztán attól az időtől fogva mindmostanáig a magyarok jobb vadászok is, mint a többi nemzetek. " / Anonymus
|
|
|
Boar
Adminisztrátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 16601
|
|
« Új üzenet #6258 Dátum: 2013. Február 10. - 23:46:19 » |
|
Félreértés ne essék, én nem kételkedem benne, hogy a végtermék igen jól sikeredett. De ne nevezzük pörköltnek, ha egyszer a hús nyersen megy a lébe. Ebben az esetben a jeles alkotás becsületes neve "paprikás", aminek több féle elkészítési módja vagyon. Pörkölt készítésének keresztapja és nélkülözhetetlen alapja a pörkölés, ami a bepaprikázott üveges hagymán történik addig, míg a Feri által említett "bezáródás" meg nem történik.
Ebbe ne menjünk bele mert messzire vezetne és a teljes igazságot senki nem tudja. Mindenesetre az is "pörkölt", ami alatt nincs hagymás alap, hanem a kizsírozott bográcsba vagy üstbe rétegezik a húsdarabokat és szigorúan saját levükben készülnek...amíg azt ki nem eresztik, addig "pörkölődnek". Erről az alföldi birkafőző mesterek tudnának mesélni, nekünk idegen ez a fajta elkészítési mód. Mindenesetre azon érdemes elgondolkozni, hogy a paprikát a XIX. században kezdték széles körben használni nálunk, pörköltet meg valószínűleg már az őshazában is ettünk. Nos ennek az ételnek igencsak jót tett az evolúció, a bő hagymás zsíron, jóféle paprikával készült vaddisznópörköltnek nincs párja. u.i.:Persze vannak elvetemültek, akik szerint a szarvaspörkölt jobb, de őket egyrészt kitiltom két hétre, másrészt nem értenek hozzá u.u.i.: Az üregiből készült paprikás viszont nagyon ott van a szeren
|
|
|
Naplózva
|
Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, ez már Európa?
|
|
|
Boar
Adminisztrátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 16601
|
|
« Új üzenet #6259 Dátum: 2013. Február 10. - 23:47:07 » |
|
Feleség meg ippeg végzett a pirog sütéssel, asszem éjjel mindenféle vad dolgokkal fogok álmodni Tán valamit belesütött az asszony abba a pirogba?
|
|
|
Naplózva
|
Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, ez már Európa?
|
|
|
Bentshaft
|
|
« Új üzenet #6260 Dátum: 2013. Február 11. - 00:28:09 » |
|
"pirog" = orosz toltott palacsinta ....nem nepszeru.
"pierogi" = lengyel (ukran) "toltott taska"....itt egy elterjedt, nepszeru kelet europai eledel.
Akkor melyik amirol ti beszeltek?
|
|
|
Naplózva
|
I don't hunt in order to kill, I kill in order to have hunted.
|
|
|
Soma
|
|
« Új üzenet #6261 Dátum: 2013. Február 11. - 12:01:57 » |
|
No ez a topik sem süllyedhet már tovább! Olyan osztja itt az észt pörkölt készítésből, aki a tésztás hallevesét halászlének merészeli titulálni!
|
|
|
Naplózva
|
Ha fogalmad sincs, merre mész, minden út oda vezet.
|
|
|
Voldi
Adminisztrátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9528
Piros betűs nagyokos...
|
|
« Új üzenet #6262 Dátum: 2013. Február 11. - 12:09:23 » |
|
No ez a topik sem süllyedhet már tovább! Olyan osztja itt az észt pörkölt készítésből, aki a tésztás hallevesét halászlének merészeli titulálni! Apa, kezdődik! Mi a baj a tésztás hallevessel? Inkább mint a vendéglősök által kifejlesztett haldarálékból készült borzadvány!
|
|
|
Naplózva
|
-Voldi, ritka rusnya vagy alsógatyában... -Levegyem?
-"Ha mindenki úgy tesz, ahogy tenni köll, akkor minden úgy lösz, ahogy lenni köll!"
|
|
|
Boar
Adminisztrátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 16601
|
|
« Új üzenet #6263 Dátum: 2013. Február 11. - 16:51:45 » |
|
No ez a topik sem süllyedhet már tovább! Olyan osztja itt az észt pörkölt készítésből, aki a tésztás hallevesét halászlének merészeli titulálni! Az legalább halból van. De Te egyél csak nyugodtan szárított libaszart "a'la vasadi art", az való neked...
|
|
|
Naplózva
|
Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, ez már Európa?
|
|
|
Soma
|
|
« Új üzenet #6264 Dátum: 2013. Február 11. - 19:30:32 » |
|
Az legalább halból van. De Te egyél csak nyugodtan szárított libaszart "a'la vasadi art", az való neked... Halból van??????????? Esetleg némi hal íze van, attól a kevéske halliszttől, amit bele teszel a halászlé kocka meg a tészta mellé. A szárított libaszarról téves információid vannak! Azt ki szoktam főzni pálinkának, teszek bele literenként két szem birsalma magot és elosztogatom birsalma pálinkaként.
|
|
|
Naplózva
|
Ha fogalmad sincs, merre mész, minden út oda vezet.
|
|
|
Sabbati
|
|
« Új üzenet #6265 Dátum: 2013. Február 11. - 19:47:09 » |
|
Voltak már tiszteletkörök anno pörkölt-paprikás-kutyaszar kérdésben. Asszem, az is anyázással végződött...
|
|
|
Naplózva
|
"Ihre besondere Stärke ist die Praxis."
|
|
|
Lacus
|
|
« Új üzenet #6266 Dátum: 2013. Február 11. - 20:01:52 » |
|
Nem bele szólás , csak tapasztalat . Sokáig nem tudtam miért ég a gyomrom sokszor a pörkölt-től. Egyszer régen birkapörkölt főzés közben elmagyarázta egy öreg sváb ,. / ebben szerintem Ő a Nagymester / Hírét véve hogy Ő főzi a birkát rögtön feliratkoztunk ! A lényeg a paprikát forgatás után teszi bele így szinte biztos hogy nem kapja oda . más, . Szeretnék hétvégére Palóc levest főzni / a gyerekek örömére / valakinek egyéni jó recept esetleg ? Előre is köszönöm
|
|
|
Naplózva
|
Üdv Lacus.
/ " Ifjaik majdnem mindennap vadászaton voltak; ezért aztán attól az időtől fogva mindmostanáig a magyarok jobb vadászok is, mint a többi nemzetek. " / Anonymus
|
|
|
Soma
|
|
« Új üzenet #6267 Dátum: 2013. Február 11. - 20:14:00 » |
|
"Szeretnék hétvégére Palóc levest főzni"
Lacus! Hány kilós palócod van? Ki van-e csontozva?
|
|
|
Naplózva
|
Ha fogalmad sincs, merre mész, minden út oda vezet.
|
|
|
Voldi
Adminisztrátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9528
Piros betűs nagyokos...
|
|
« Új üzenet #6268 Dátum: 2013. Február 11. - 20:16:38 » |
|
Nem vitát generálva a halászlé körül, de igazán jól azt az egész dolgot, hogy akkor jó a halászlé - és más is- , ha sűrű, UP fogalmazta meg jól:
"a tiszai vagy inkabb "szegedi" vagy meginkabb "vendeglatos" level nem az a baj, hogy macerasabb.
az a baj, hogy a magyar gasztronomia es kozonseg elbutulasanak (pontosabban nyeresegvagybol elkovetett elbutitasanak) egyik legsulyosabb peldaja.
hogy hazai kozonseg szamara a jo leves jellemzoje nem az, hogy "friss", "harmonikus" vagy "kifejezo izu", hanem egyetlen komoly szempont van: legyen suru! abban van anyag. hogy az az anyag nem jo izu, azt senki eszre sem veszi.
ha suru, akkor szereti. ha nem suru, hozza sem nyul. ezt nap mint nap latom, es egyszeruen hulyet kapok tole.
a suritesi orulet (a bablevesben megall a kanal, a vastagon bearantott fozelekekben lisztgombocok maradnak, de meg a sima husleves is telemotemetik mindenfel zoldseggel, foleg sargarepaval, hadd legyen jo edes, majd legfoljebb megkuldjuk erossel; es persze tulfozni mindent, jo sokaig rotyogtatni, akkor fo ki belole az "iz"; fol sem merul, hogy esetleg oylan iz is - pl a halcsontbol az enyv - ami borzaszto) a 20. sz. elejetol bontakozik kifele, es komenizmusban kapaszkodik csucsra: legyen minden jo laktato - ez a magyar (uzemi) konyha. szkazal a XX. szazadi magyar vendeglatos, es nyomaba lohol a haziasszony, hobbiszakacs, mukedvelo.
a korabbi szakacskonyvekben ennek az oruletnek nyoma sincs. akkor meg tudtak valamiert tisztességesen fuszerezni, tudtak, mit meddig kell fozni, hogy a huslevesfeleket erdemes lezsirozni, szurni (nem hogy suriteni!), esetleg a zoldseget is kulon, sos vizben fozni, inkabb felig nyersen hagyni, ugy beletenni...
tehat nem az a hitvita, hogy alapleves vagy nem alapleves. (a vendeglatoiparban, kiveve, ha nem teljesen halaszlespecialista a hely, es a vendeg kivarja a friss levet, szinte mindig erdemesebb alpleveset fozni, jobban elokeszitheto.) ha az alaple nincs tulfozve (enyvizure), nincs suritve (passzirozva, turmixolva; szerintem a halhus kifejezetten erzekeny alapanyag, a pepesitese nagyon keves esetben ad megfelelo eredmenyt, a legtobbszor ront rajta), sot szurve van, akkor tok jo leves lehet az.
az a baj, hogy szinte mindig az ellenkezo veglet a cel: minel surubb, minel enyvizubb valami. ez az elvaras. dehat par evtized, es majd megtanuljak ezt is lassan, ahogy jobb ettermekben sem kernek mar jol atsult belszint."
|
|
|
Naplózva
|
-Voldi, ritka rusnya vagy alsógatyában... -Levegyem?
-"Ha mindenki úgy tesz, ahogy tenni köll, akkor minden úgy lösz, ahogy lenni köll!"
|
|
|
Lacus
|
|
« Új üzenet #6269 Dátum: 2013. Február 11. - 20:34:22 » |
|
Voldi nekem a tiszai amit Bojana csinált nagyon ízlett
|
|
|
Naplózva
|
Üdv Lacus.
/ " Ifjaik majdnem mindennap vadászaton voltak; ezért aztán attól az időtől fogva mindmostanáig a magyarok jobb vadászok is, mint a többi nemzetek. " / Anonymus
|
|
|
|