Bütyök
|
|
« Új üzenet #5550 Dátum: 2011. November 20. - 15:49:27 » |
|
Végre valaki aki tudja mi a petrezselyem ,mert piacon így kérdezte a műparasztot a vevő és az nem tudta . Ez komoly. Gyökér az volt neki. A babhoz én paszternákot főzök . A rizst először fehérre pirítom kevés vajon ,olajon, zsíron tök mindegy,szóval addig keverem míg kifehéredik aztán felöntöm 2.5-3 × annyi forró vízzel ,még főzöm 10 percig és lefedem majd elzárom. Főzéskor nem rontja el egy erőleves kocka ,kis pertezselyem zöld összevágva .
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Lacus
|
|
« Új üzenet #5551 Dátum: 2011. November 20. - 16:57:05 » |
|
Üdv Bütyök ! Ki próbálom talán így jó lesz a rizs ! A paszternáknak sajnos más az íze Jóóó régen a bolgárok bent hagyták a földben télire , mi gyerekek kikapartuk a petrezselymet . Körben leszedtük a külső részt a belseje olyan finom mikor már megcsípte a dér , mint a dióbél
|
|
|
Naplózva
|
Üdv Lacus.
/ " Ifjaik majdnem mindennap vadászaton voltak; ezért aztán attól az időtől fogva mindmostanáig a magyarok jobb vadászok is, mint a többi nemzetek. " / Anonymus
|
|
|
CID
|
|
« Új üzenet #5552 Dátum: 2011. November 20. - 17:20:05 » |
|
Lacus! Én általában jázmin rizst használok a lényeg, hogy ne a legolcsóbb legyen, mert akkor az ima is kevés. A jól bevált kínai módszert használom, mert ez a legegyszerűbb. Jó párszor átmosom, és utána annyi vizet adok hozzá, hogy ha beledugom a mutatóujjam ne érje el az első ujjpercemet a víz (de max. addíg). A rizstől számolva. Aztán elkezdem nagylángon főzni, hogy nagy buborékok legyenek. A víz felét elfőzöm, és utána kis lángon fedővel még 15 percig párolom, keverés és kész. Az első pár adag ment a kutyának, de most már egészen jól megy.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Bütyök
|
|
« Új üzenet #5553 Dátum: 2011. November 20. - 18:27:26 » |
|
Lacus. még annyit,hogy a lefedés és elzárás után kell még jó negyedóra addig felszívja magát. Ilyenkor a fedőt letakarom konyharuhával is.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Lacus
|
|
« Új üzenet #5554 Dátum: 2011. November 20. - 20:35:33 » |
|
|
|
|
Naplózva
|
Üdv Lacus.
/ " Ifjaik majdnem mindennap vadászaton voltak; ezért aztán attól az időtől fogva mindmostanáig a magyarok jobb vadászok is, mint a többi nemzetek. " / Anonymus
|
|
|
Sabbati
|
|
« Új üzenet #5555 Dátum: 2011. November 20. - 20:38:36 » |
|
Üdv ! Mint már sokszor , az utóbbi 3. évben szívok a rizsfőzéssel . Nem tudom pontosan , de már több fajta rizst vettem /Szarvasít nem találok a környéken / , a főzés eredménye egy foss Valakinek van ötlete hogy kell főzni JÓL rizst . Mai is szinte ehetetlen , a fele szét főtt a másik fele kemény és tört rizs lett ? Hova lett a szép kövér dagi nem összeragadó szép rizs ! Kezdem a termelőket NEM szeretni A másik egyáltalán termelnek még petrezselymet Magyarországon ? ? ? Nélküle egy finom orja , bab , gulyás és tyúkhúsleves stb. , csak egy félkarú óriás Lacóka, "A", vagy "B" rizst kotyvasztasz?
|
|
|
Naplózva
|
"Ihre besondere Stärke ist die Praxis."
|
|
|
Lacus
|
|
« Új üzenet #5556 Dátum: 2011. November 20. - 20:48:49 » |
|
Sabbati ! Megnéztem most "B" , 3 hete meg "A" -t Tényleg , hogy nem jutottál eszembe ,. Pár zsákkal főztök hetente .
|
|
|
Naplózva
|
Üdv Lacus.
/ " Ifjaik majdnem mindennap vadászaton voltak; ezért aztán attól az időtől fogva mindmostanáig a magyarok jobb vadászok is, mint a többi nemzetek. " / Anonymus
|
|
|
Lacus
|
|
« Új üzenet #5557 Dátum: 2011. November 20. - 20:59:25 » |
|
Ehhez hasonló fajtát szeretem , a rántott szelettől a lecsóig . http://m.blog.hu/mi/mindennapramese/image/2011/rizs.jpg
|
|
|
Naplózva
|
Üdv Lacus.
/ " Ifjaik majdnem mindennap vadászaton voltak; ezért aztán attól az időtől fogva mindmostanáig a magyarok jobb vadászok is, mint a többi nemzetek. " / Anonymus
|
|
|
Sabbati
|
|
« Új üzenet #5558 Dátum: 2011. November 20. - 21:03:08 » |
|
Te vagy még egy tudatos vásárló... Ha fos bés rizst főzöl, ne csodáld, ha törmelékes, szemetes, kavicsos szart kapsz. Az jó a hurkába, meg ilyenekbe, de nem jó köretnek, meg embernek való kajába. Kiváló a SOS "A" rizs, egyenértékű a favorizált jázminnal. A technológiákkal sem nagyon értek egyet, nekem idegen a háromszoros víz, a konyharuhával beburkolt fedővel meg a szakmunkás-inasokat szokták szivatni. Én CBA "A"-t használok a csumiba, a víz aránya 1.8, nem forró, hanem csak csapmeleg, magas lángon való üvegesre pirítás után felöntöm, addig főzöm- és Uram bocsá', kevergetem-, míg híg tejeberizs állagú nem lesz, aztán fedőt rá és haladjunk tovább. Cca. negyed óra múlva fel kell keverni egy húsvillával, és lehet majszolni. Ja, hagymafejet sem teszek bele(ld. tankönyvek), mert ki szereti a sós vízben főtt hagyma ízét?
|
|
|
Naplózva
|
"Ihre besondere Stärke ist die Praxis."
|
|
|
Lacus
|
|
« Új üzenet #5559 Dátum: 2011. November 20. - 21:18:19 » |
|
Sabbati 2008 - ban még volt dagi rizs mindenütt és csak feltettem hideg vízben mosás nélkül 15 perc útán elzártam a gázt pikk pakk Egyszer sem égett oda . Megnézem a CBA-st Köszönöm !
|
|
|
Naplózva
|
Üdv Lacus.
/ " Ifjaik majdnem mindennap vadászaton voltak; ezért aztán attól az időtől fogva mindmostanáig a magyarok jobb vadászok is, mint a többi nemzetek. " / Anonymus
|
|
|
Sabbati
|
|
« Új üzenet #5560 Dátum: 2011. November 20. - 21:21:49 » |
|
|
|
|
Naplózva
|
"Ihre besondere Stärke ist die Praxis."
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9994
|
|
« Új üzenet #5561 Dátum: 2011. November 20. - 22:44:08 » |
|
Végre valaki aki tudja mi a petrezselyem ,mert piacon így kérdezte a műparasztot a vevő és az nem tudta .
Biztosan nem járt bálba.
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
Soma
|
|
« Új üzenet #5562 Dátum: 2011. November 21. - 12:56:32 » |
|
"Ha fos bés rizst főzöl, ne csodáld, ha törmelékes, szemetes, kavicsos szart kapsz. Az jó a hurkába, meg ilyenekbe, de nem jó köretnek, meg embernek való kajába." Én mindig Kispesten a Kossuth téri piacon veszek kimért rizs. Nem tudom honnan származik /állítólag szarvasi/ azt se, hogy milyen fajta, de mindig jó szokott lenni. Legutóbb tegnap főztem, nagyon jó lett. A tegnapi recept: 12 kg rizs, 20 dkg só, 5 dkg bors, 5 dkg majoránna, 18 liter abalé /nem volt több/, 6 liter víz. kb 20 percig főztem, utána le a tűzről, rá a fedőt és negyed óra múlva kész is. Nem tudom egy rizs főzésen mit lehet elcseszni?
|
|
|
Naplózva
|
Ha fogalmad sincs, merre mész, minden út oda vezet.
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #5563 Dátum: 2011. November 21. - 12:59:12 » |
|
Én is először fehérre pirítom, majd mehet rá másfélszer-kétszer annyi víz,m mint a rizs. Ezután addig forralom, amíg a víz szintje el nem éri a rizsét a lábasban, megkeverem, majd megy rá a tető. 10-15perc pihentetés(addig átpárolódik, megpuhul a rizs), még egy keverés és ehető is. A jázmin rizs szerintem csak divat, meg a "béna háziasszonyok" kedvence -bocs Gaben -, mert a sima A rizst is ugyanolyan jól el lehet készíteni, mint a jázmint, csak kb. negyede áron. Lásd Sábi írása
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
CID
|
|
« Új üzenet #5564 Dátum: 2011. November 21. - 13:04:39 » |
|
Még jó, hogy nem vagyok háziasszony! Ettől függetlenül, szeretem a jázmint.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
|