Oldalak: 1 ... 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 [367] 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 ... 545   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Tepsifüles magazin  (Megtekintve 646788 alkalommal)
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #5490 Dátum: 2011. Szeptember 08. - 14:33:55 »

Az itthonlét egyik előnye, hogy van időm sütni. Íme:





A púposabbik sima kenyér, a másik teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztből készült, de a módszer ugyanaz. Nagyon finom, és lassan kezdek rájönni, hogy hogyan maradjon tartós napokig. És semmi adalék! Bion
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
Lacus
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3936



« Új üzenet #5491 Dátum: 2011. Szeptember 08. - 19:18:36 »

St.Girgesz  WaveIgen Igen Érdekelne hogy készíted a rendest ! A hűtőben tartom akkor egész jó , még a bolti is .
Gergő kitaláltál valamit , hogy ne száradjon ki ?
Nem vitát akarok nyitni !!! A szomszédom kint volt a lányánál odaát . Isteni finom kenyeret sütöttek , hazajött a recept
ugyan az  Igen de ami kisült itthoni lisztből  Hány   Röhög Röhög Stoel     
/ kint egyébként a lisztre az volt ráírva Hungary  /  Igen Tudnak élni  Igen  Emelem
Naplózva

Üdv Lacus.

/ " Ifjaik majdnem mindennap vadászaton voltak; ezért aztán attól az időtől fogva mindmostanáig a magyarok jobb vadászok is, mint a többi nemzetek.  "  / Anonymus
dama
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2660


« Új üzenet #5492 Dátum: 2011. Szeptember 08. - 19:31:29 »

St.Girgesz!
A kenyérkék receptjét ha megkérhetlek feltennéd?! Wave Emelem
Naplózva

Az áram alatt lévő alkatrész ugyan úgy néz ki mint ami nincs áram alatt,
csak más a fogása!
dama
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2660


« Új üzenet #5493 Dátum: 2011. Szeptember 08. - 19:32:06 »

St.Girgesz!
A kenyérkék receptjét ha megkérhetlek feltennéd?! Wave Emelem
Köszönöm!!! Emelem
Naplózva

Az áram alatt lévő alkatrész ugyan úgy néz ki mint ami nincs áram alatt,
csak más a fogása!
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9994



« Új üzenet #5494 Dátum: 2011. Szeptember 08. - 19:55:04 »

Isteni finom kenyeret sütöttek , hazajött a recept
ugyan az  Igen de ami kisült itthoni lisztből  Hány   Röhög Röhög Stoel     
/ kint egyébként a lisztre az volt ráírva Hungary  /  Igen Tudnak élni  Igen  Emelem

Nagyon nem mindegy, milyen lisztből sütöd. Ha jól rémlik péküzemi könyvvizsgáló koromból, valamilyen arányban keverték a B55-öst és a B80-ast.
Aztán magyar búza és magyar búza között is óriási különbség van. Fajta, termőhely, évjárat, stb. Egy malmi búzának egymillió paraméternek kell eleget tennie, hogy megüsse a malmi minőséget és ezek a paraméterek időnként egymás ellenére hatnak, Ha egyik jó, a másik szinte biztosan nem. Aztán hiába jó a fajta, a termőhely, az agrotechnika, ha a szem a kalászban kétszer alaposan megázik, már alkalmatlan kenyérsütésre.
Idén egyébként aránylag jó minőségű kenyérgabona termett országosan.
Jó lenne, ha lehetne valahol kisebb mennyiségben őröltetni búzát, az idei Brutusunk pl. nagyon jó lett. Megszervezhetnénk egy kis házi lisztvásárt.   
Naplózva

Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra,
Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva.  /Ady/
Sakac
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9919



« Új üzenet #5495 Dátum: 2011. Szeptember 08. - 20:01:39 »

 

Benne lennék  Kacsint a lányom úgyis a sírba visz a palacsintájával. Jól csinálja de sokszor panaszkodik a lisztre Ördög
Naplózva

"Mindenkinek két élete van. De a második csak akkor kezdődik el, ha valaki rájön, hogy csak egy van"
Lacus
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3936



« Új üzenet #5496 Dátum: 2011. Szeptember 08. - 20:09:18 »

Németh Lajos  Wave ! Anno úgy tanultuk az oskolában , a fejér megyei igen jó minőségű volt és vitték is Amerikába .
Az biztos gyerekkorunkban kicsit más volt az időjárás . Jobban kedvezett a búzának . De régen nem voltam malomban   OOO
Érdekes akkor minden nagyobb településen volt malom .  Emelem
Sakac ! Tud a lányod  Igen én is mindig szívok a liszttel  Rííí / tegnap jó lett a palacsinta /
Naplózva

Üdv Lacus.

/ " Ifjaik majdnem mindennap vadászaton voltak; ezért aztán attól az időtől fogva mindmostanáig a magyarok jobb vadászok is, mint a többi nemzetek.  "  / Anonymus
dama
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2660


« Új üzenet #5497 Dátum: 2011. Szeptember 08. - 20:10:41 »

Testvéreim az Úrba!
Nagyon igazatok van, lisz és liszt között nagy különbség van! Nem mindegy, hogy mikor mitt használunk! Igen Emelem
Naplózva

Az áram alatt lévő alkatrész ugyan úgy néz ki mint ami nincs áram alatt,
csak más a fogása!
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #5498 Dátum: 2011. Szeptember 08. - 21:53:32 »

Több kenyér recept is van fent már a fórumon, így még egyszer nem ismételném meg. Annyit változtattam az eddigi receptemen, hogy hogy a kovászolást másként csinálom, ami nagyjából a következő 1kg lisztből készült kenyérhez:
10-15dkg réteslisztet elkeverek két evőkanál cukorral, majd langyos vízzel híg, palacsintatészta-szerű tésztát készítek. Ezután elkeverek benne egy fél kocka összemorzsolt élesztőt, majd hagyom állni úgy 8-10 órát. Ezt az cuccot keverem 1kg lisztből készült kenyértésztához, ami nagyjából úgy szokott kinézni, hogy negyed kg rétesliszt, a többi pedig valamilyen más(vagy sima kenyérliszt-BL80, vagy rozsliszt, vagy teljeskiőrlésű liszt.)

Lajos-kipróbáltam, hogy az irodai laborunkban ledaráltam jó fél kg javító minőségű búzát lisztté és abból készítettem kenyeret. Hát... az igaz, hogy gyönyörű cipó lett belőle,de az istenért sem akart a duplájára dagadni keléskor és egy szelet elég volt belőle, hogy jól lakjak Bion (Ugyanis a magas sikértartalom miatt kevesebb a szénhidráttartalma és a kiváló minőségű sikér igaz, hogy jól nyújtható tésztát ad, de azért nehéz nyújtani(keményebb a tésztája is).

Lacus-most is jó az időjárás a búzának, és most is vannak kiváló búzáink, csak azok javarészt külfödre mennek, mert ott jobban megfizetik a minőséget. Ettől függetlenül itthon is nagyon jó a hazai lisztek minősége, csak nem mindegy, hogy mihez mit használsz. Pl. a rétesliszt keverve jó különféle kelt tésztákhoz, de csak magában nem. A sima finomliszt talán piskótának és rántásnak elmegy(meg csiriznek a pálinkafőzőt tömíteni Ördög), de másra nem igazán jó, ez a leggyengébb malmi lisztből készül. A kenyérlisztek ált. nagyon jók a kelt tésztákhoz, de pl. réteshez és hájas tésztákhoz pocsék. Ami nagy felfedezésem, az az, hogy a tönkölybúza lisztje elég sok mindenhez jó és nekem pl. ez vált be a legjobban eddig a  kenyérhez is (nemhiába állta már ki az idők próbáját).
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9994



« Új üzenet #5499 Dátum: 2011. Szeptember 08. - 22:50:28 »

Németh Lajos  Wave ! Anno úgy tanultuk az oskolában , a fejér megyei igen jó minőségű volt és vitték is Amerikába .
Az biztos gyerekkorunkban kicsit más volt az időjárás . Jobban kedvezett a búzának . De régen nem voltam malomban   OOO
Érdekes akkor minden nagyobb településen volt malom .  Emelem
Sakac ! Tud a lányod  Igen én is mindig szívok a liszttel  Rííí / tegnap jó lett a palacsinta /

Igen, tájegységek között is jelentős a különbség, a talajadottságok miatt. Zalában pl. Zalaszentgrót térsége a legjobb búzatermő terület, ezen alapszik a tüskeszentpéteri liszt hírneve. Ebben a községben volt a malom.
Aztán (a rossznyelvek szerint) már csak a zacskón a felirat tüskeszentpéteri.
Naplózva

Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra,
Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva.  /Ady/
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #5500 Dátum: 2011. Szeptember 09. - 08:19:02 »

Igen, tájegységek között is jelentős a különbség, a talajadottságok miatt. Zalában pl. Zalaszentgrót térsége a legjobb búzatermő terület, ezen alapszik a tüskeszentpéteri liszt hírneve. Ebben a községben volt a malom.
Aztán (a rossznyelvek szerint) már csak a zacskón a felirat tüskeszentpéteri.

Mo-n a legjobb malmi búza a Tiszántúlon terem. Ott minden feltétel adott neki. Utána a Dél-Dunántúl következik (Bóly, Dombóvár, Kaposvár térsége). De jó búza terem még néhol a Zalában és a Kisalföldön is. Mikor a búzáról tanultunk, akkor még azt is megemlítették, hogy melyik térségben termett búza mire volt a legalkalmasabb: kenyérnek, rétesnek, cukrászoknak süteményhez, stb. Bion Szóval még így is eltérések vannak. Bion
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
Lacus
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3936



« Új üzenet #5501 Dátum: 2011. Szeptember 22. - 11:27:07 »

Üdv Mindenkinek ! 
Tudom lehetne írni a segítsünk... topicba , de inkább itt kérdezek . Sütőhőmérőt hol lehet venni ? Shop-ba van azt láttam ,
boltban , áruházban látott valaki ?   Emelem Wave
Naplózva

Üdv Lacus.

/ " Ifjaik majdnem mindennap vadászaton voltak; ezért aztán attól az időtől fogva mindmostanáig a magyarok jobb vadászok is, mint a többi nemzetek.  "  / Anonymus
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #5502 Dátum: 2011. Október 03. - 10:45:12 »

Tegnap kacsát sütöttem, ma meg kenyeret a pecsenyezsírhoz Bion

Sütés előtt:


Sütés után:


(A kisebbik magvas, de mindkettő tönkölyliszt és teljeskiőrlésű liszt keverékéből készült)
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
Lacus
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3936



« Új üzenet #5503 Dátum: 2011. Október 03. - 14:35:47 »

St.Girgesz  Wave !  Szép szép , de hol a kacsa  Fejvakarás Fejvakarás FejvakarásRöhög Röhög  Emelem
Naplózva

Üdv Lacus.

/ " Ifjaik majdnem mindennap vadászaton voltak; ezért aztán attól az időtől fogva mindmostanáig a magyarok jobb vadászok is, mint a többi nemzetek.  "  / Anonymus
Kama
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3606


« Új üzenet #5504 Dátum: 2011. Október 03. - 20:28:45 »

Hááááát!

Azt már szerintem ne akard látni...

 Röhög Nyihi
Naplózva

"Hiszen ha csak úgy egyszerre agyon lehetne lőni mindent, venne-e puskát a kezébe valamirevaló ember?"
(Zsindely Ferenc)
Oldalak: 1 ... 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 [367] 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 ... 545   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: