Lacus
|
|
« Új üzenet #5415 Dátum: 2011. Július 05. - 12:19:30 » |
|
A németeknek meg a compóhoz van igen hosszú eljárással készülő recept . Állítólag finom .
|
|
|
Naplózva
|
Üdv Lacus.
/ " Ifjaik majdnem mindennap vadászaton voltak; ezért aztán attól az időtől fogva mindmostanáig a magyarok jobb vadászok is, mint a többi nemzetek. " / Anonymus
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #5416 Dátum: 2011. Július 05. - 13:58:21 » |
|
A németeknek meg a compóhoz van igen hosszú eljárással készülő recept . Állítólag finom .
Ruszli? Hagymás-ecetes rothasztott hal? Állítólag finom, de én amikor az eredeti orosz cuccot megkóstoltam azt hittem, hogy lemarj a nyelvemről a bőrt az ecet.
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
Lacus
|
|
« Új üzenet #5417 Dátum: 2011. Július 05. - 14:09:52 » |
|
|
|
|
Naplózva
|
Üdv Lacus.
/ " Ifjaik majdnem mindennap vadászaton voltak; ezért aztán attól az időtől fogva mindmostanáig a magyarok jobb vadászok is, mint a többi nemzetek. " / Anonymus
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #5418 Dátum: 2011. Július 05. - 14:37:54 » |
|
Nekem azt mondták, hogy az eredeti recept szerint az előkészített halat felkarikázott hagymával egy lezárható edénybe kell tenni, majd sós-ecetes vízzel leönteni és pár napra szobahőmérsékleten kell hagyni. Mikor az ízek jól "összeértek" fogyasztható.
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
Voldi
Adminisztrátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9528
Piros betűs nagyokos...
|
|
« Új üzenet #5419 Dátum: 2011. Július 05. - 14:51:36 » |
|
Nekem azt mondták, hogy az eredeti recept szerint az előkészített halat felkarikázott hagymával egy lezárható edénybe kell tenni, majd sós-ecetes vízzel leönteni és pár napra szobahőmérsékleten kell hagyni. Mikor az ízek jól "összeértek" fogyasztható. A ruszli nem így készül, ez csak hasonlít rá.
|
|
|
Naplózva
|
-Voldi, ritka rusnya vagy alsógatyában... -Levegyem?
-"Ha mindenki úgy tesz, ahogy tenni köll, akkor minden úgy lösz, ahogy lenni köll!"
|
|
|
Voldi
Adminisztrátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9528
Piros betűs nagyokos...
|
|
« Új üzenet #5420 Dátum: 2011. Július 05. - 14:53:32 » |
|
Én így csinálom, ez a recept alapján:
RUSZLI RECEPT
Hozzávalók: 1/2 kiló apró hal 10-20 centiig (küsz, bodorka, dévér, vörösszárnyú keszeg, stb.), 1/2 kiló vöröshagyma, 1 kávéskanál mustármag, 8-10 szem egész bors, 3-4 db babérlevél, 1 darab nyers sárgarépa, cukor, só, ecet, víz.
Elkészítés: Az apró halat lepikkelyezzük, fejét levágjuk, belétől kitisztítjuk, az uszonyait és farkát nem vágjuk le. Alaposan átmossuk, majd vastagon besózzuk, így tesszük be a hűtőszekrény alsó polcára egy hétre. (Megjegyezzük, hogy az erősen besózott hal nem lesz sós, mert csak annyit vesz fel a sóból, amennyi szükséges és az apró szálkát elmarja.) Egy hét múlva a halakat a sótól többször hideg vízben kiáztatjuk, majd lecsurgatjuk a víztől és így kezdünk hozzá az eltevéshez. A vöröshagymát vékony karikára szeleteljük és enyhén besózva fél órát állni hagyjuk. Ezalatt elkészítjük a pácoláshoz szükséges levet. Négy-öt deci lére lesz szükség. Ezt úgy készítjük, hogy 1/3 rész 10%-os ecetet, 2/3 rész vizet, egy csipet sót, egy evőkanál cukrot keverünk össze addig, amíg el nem olvad a cukor és a só. A vöröshagymából kinyomkodjuk a levet, majd elkészítjük a kisebb méretű csavaros üvegeket. A berakási sorrend is fontos. Az üveg aljára egy karikára vágott sárgarépaszelet, egy babérlevél, 2-3 szem bors, kevés koriander és mustármag kerül. Ezután kétujjnyi vastagon vöröshagyma, majd ráhelyezzük ráhelyezzük a halakat, lehetőleg állítva. Tetejére ismét hagyma, majd fűszer kerül, ugyanannyi, mint amennyit az aljára tettünk. Amikor ez megvan, felöntjük az elkészített lével és lezárjuk. Négy hétig kell érlelni hűvös helyen, ez lehet ismét a hűtőszekrény alsó része. Egy-két hét elteltével érdemes megkóstolni a levét, és ha szükséges, az ecetet pótolni néhány cseppel, mivel a hagyma és a nyers hal néha elég sokat felvesz az ízekből és itt a savanyú íz dominál.
|
|
|
Naplózva
|
-Voldi, ritka rusnya vagy alsógatyában... -Levegyem?
-"Ha mindenki úgy tesz, ahogy tenni köll, akkor minden úgy lösz, ahogy lenni köll!"
|
|
|
Lacus
|
|
« Új üzenet #5421 Dátum: 2011. Július 05. - 15:10:42 » |
|
Voldemort ! A bodri , veres nekünk nem jött be . , viszont a csuka lehet hogy jó lenne . Cak kic cukát nem lehet fogni / illetve tilos / Lehet már ismeritek a vajon párolt tejfeles csukát ? Hm ,.. A lényege a tepsiben van ! Hurka pálcából rácsot csinálunk , úgy hogy a csuka ne érjen sehol a tepsihez . Közben meg is kell fordítani ,. a pisztráng is jó így ! Arra már nem emlékszem tettem -e alufóliát a tetejére Kellene két jó friss csuka
|
|
|
Naplózva
|
Üdv Lacus.
/ " Ifjaik majdnem mindennap vadászaton voltak; ezért aztán attól az időtől fogva mindmostanáig a magyarok jobb vadászok is, mint a többi nemzetek. " / Anonymus
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #5422 Dátum: 2011. Július 05. - 15:44:52 » |
|
Én így csinálom, ez a recept alapján:
A távoli rokonságomban(a Győriek között) van orosz származású, ő mesélte, hogy kint így készítették a ruszlit, ebből a fajtából ettem én is azt a nagyon savanyút
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
optica2
|
|
« Új üzenet #5423 Dátum: 2011. Július 05. - 16:24:30 » |
|
Ruszli? Hagymás-ecetes rothasztott hal? Állítólag finom, de én amikor az eredeti orosz cuccot megkóstoltam azt hittem, hogy lemarj a nyelvemről a bőrt az ecet. Udv! Oriasi kulonbseg van a pacolas,erjesztes,savanyitas,es a rothasztas kozott. Nekem nagyon nem mindeggy,hogy savanyu kaposztat eszek,vagy rothadtat.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #5424 Dátum: 2011. Július 05. - 16:46:28 » |
|
Udv!
Oriasi kulonbseg van a pacolas,erjesztes,savanyitas,es a rothasztas kozott. Nekem nagyon nem mindeggy,hogy savanyu kaposztat eszek,vagy rothadtat.
Márpedig mindegyik rothasztó folyamat-a pácolás kivételével, így azt ne is keverd bele-, csak nem mindegy, hogy milyen mikroorganizmusok vesznek részt benne... Attól, hogy te erjedésnek vagy savanyításnak hívod, az még bomlási folyamaton ment keresztül. Vagy ilyen alapon a rothadt halra sem mondhatod azt hogy rothadt, mert az is csak erjedt... Attól, hogy mások rothasztott halnak hívják a garum-ot, az még irányított erjesztésen megy keresztül, mint a mi tejfölünk, kefírünk, borunk, káposztánk,ecetünk stb.
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
optica2
|
|
« Új üzenet #5425 Dátum: 2011. Július 05. - 16:55:56 » |
|
Márpedig mindegyik rothasztó folyamat-a pácolás kivételével, így azt ne is keverd bele-, csak nem mindegy, hogy milyen mikroorganizmusok vesznek részt benne... Attól, hogy te erjedésnek vagy savanyításnak hívod, az még bomlási folyamaton ment keresztül. Vagy ilyen alapon a rothadt halra sem mondhatod azt hogy rothadt, mert az is csak erjedt... Attól, hogy mások rothasztott halnak hívják a garum-ot, az még irányított erjesztésen megy keresztül, mint a mi tejfölünk, kefírünk, borunk, káposztánk,ecetünk stb. Szoval a must megrohad,es bor lessz belole. Mifelenk erjed. Ami rohad,az romlott. Szep Magyar nyelvunket ne alacsonyitsuk le a tudomany szintjere.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #5426 Dátum: 2011. Július 05. - 17:03:45 » |
|
Szoval a must megrohad,es bor lessz belole.
Mifelenk erjed. Ami rohad,az romlott. Szep Magyar nyelvunket ne alacsonyitsuk le a tudomany szintjere.
"...ne alacsonyitsuk le a tudomany szintjere" ez is érdekes megfogalmazás Szép nyelv a magyar, csak néha nem árt "nevén nevezni a gyereket".
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
|
optica2
|
|
« Új üzenet #5428 Dátum: 2011. Július 06. - 01:47:37 » |
|
"...ne alacsonyitsuk le a tudomany szintjere" ez is érdekes megfogalmazás Szép nyelv a magyar, csak néha nem árt "nevén nevezni a gyereket". Nem igazan akartam erre reagalni... De egy gondolat,hogy ertsed mit irtam. A mi nyelvunk gondolkodik,es mindenre van megfelelo szavunk,amit evszazadok ota hasznalunk.Ugyanis a Magyar nyelv azon keves nyelvek koze tartozik,amik nem sokat valtoznak. Tehat a must erjed,kiforr es bor lessz belole. A "ruszli"-t magyarul ugy hivjak,hogy pacolt hering stb. Ha a tudomany nyelvezetevel illeted ezeket a dolgokat minden bizonnyal igaz amit irsz,de az a nyelvunktol idegen,mert nem igy mondjuk.Kerdezz meg nehany idosebb parasztot,akik meg tisztan beszelik anyanyelvunket,hogy a kaposztat rohasszak,vagy savanyitjak. Meg fogod tapasztalni,hogy nem en fogalmazok erdekesen. Pontosan nevezzuk "neven a gyermeket" Magyarul,es ne a tudomany nyelven.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
bird0
|
|
« Új üzenet #5429 Dátum: 2011. Július 06. - 08:06:17 » |
|
Nehéz, de szép a magar nyelv! Erről nekem egy kabaré jut eszembe a Humor topicba beteszem. Tisztelettel és üdvözlettel: Laci
|
|
|
Naplózva
|
"..különleges nyelven szól a természet. Igazi csodáival nem bőkezűsködik,... Azokat inkább.., négyszemközti, bizalmas találkára tartogatja. Ezért van, hogy egyedül járó vadász találkozik leginkább az Úristennel is, aki –minden ellenkező híreszteléssel szemben– még manapság is gyakran járja az erdőt"
|
|
|
|